Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Błękitna laguna podczas lądowania...
Marcinlbn
23-02-2011, 01:51
Zdjęcie nawet w 1% nie opisuje tego miejsca :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img715.imageshack.us/img715/9194/dsc1246y.jpg)
P.S. Mój pierwszy post... mam nadzieję że się podoba... foto praktycznie bez obróbki... jedynie wyprostowany horyzont :)
Karbulot
23-02-2011, 02:36
Obrabiać za bardzo nie ma co.
Jedynie prosi się o wyostrzanie.
Bardzo ładny widoczek, taki pocztówkowy.
Kajtuś Czarodziej
23-02-2011, 08:38
Ludzi można podzielić na dwie grupy. Takich, którzy na wakacje nie zabierają sprzętu fotograficznego i tych drugich.
Zdjęcie w sobie nie ma nic co przykuło by uwagę odbiorcy.
Zważywszy na okoliczności zdjęcia gratuluję refleksu i w sumie niezłego kadru (no, jakby było mniej nieba, i trochę więcej plaży z prawej... ale za to lewa strona jest ucięta bdb). Wakacyjnie, oczywiście z minusami takiego podejścia - mocne słońce, bezchmurne niebo. Można by pójść w lekkie zaakcentowanie czerni i ściemnienie nieba, ale może wyjśc nienaturalnie. Wyostrzenie obowiązkowo.
Oludeniz, miejsce gdzie latałem paralotnią nad laguną..;-) mam z tego miejsca 80 zdjęć z lotu, nie chwaląc się ;-) Dodam że miejsce ma potencjał, szkoda że kolega nie oddał go w pełni !
krzysztofz24
23-02-2011, 12:11
Kadrowo fajnie:-). Ale jak napisal kolega powyzej przydalo by sie troche prawej. Szkoda ze bez obrobki i szkoda ze z takim ostrym swiatlem...wlasnie zajrzalem w exif, no za f3.5 w krajobrazie to....przymykamy szkielko kolego:-), spokojnie mogles zejs z czasem nizej i przymknac do powiedzmy f8, ktore byloby dobra wypadkowa miedzy maksymalnymi osiagami szkla a duza glebia ostrosci.
A miejsce rzeczywiscie bajeczne...musisz pojechac jeszcze raz;-) i zrobic nastepna fote po poprawkach.
to miejsce ma potencjał w locie 30 minutowym, polecam Xtreeme Paragliding, lecisz 2km nad ziemią coraz nizej, można wtedy naprawdę super zdjęcia zrobić !
Marcinlbn
23-02-2011, 12:32
Dzięki za komentarze. Można powiedzieć że to moje pierwsze zdjęcie z niekompaktowego aparatu... i to jeszcze pożyczonego... tak więc pstryknięte niemal że na "głupa" :) Teraz z moim sprzętem i lepszą wiedzą pewnie pstryknąłbym coś lepszego.
Oludeniz, miejsce gdzie latałem paralotnią nad laguną..;-) mam z tego miejsca 80 zdjęć z lotu, nie chwaląc się ;-) Dodam że miejsce ma potencjał, szkoda że kolega nie oddał go w pełni !
To fakt, miejsce ma potencjał, mam całą masę zdjęć z tego lotu... to jedno, to moje ulubione :) Wieczorkiem może dodam więcej z jakąś małą obróbką. moshica, dodaj swoje, jestem ciekaw Twoich kadrów :)
Moje nie są ciekawe, ale postaram się w wolnej chwili również wrzucić, może powstanie jakaś zachęta dla innych aby skoczyć z Baba Dag ;-)
Apropo, leciałeś nad górami lądując na plaży czy nad morzem, ja w tej drugiej opcji, żonka leciała nad górami...
Marcinlbn
23-02-2011, 13:20
Apropo, leciałeś nad górami lądując na plaży czy nad morzem, ja w tej drugiej opcji, żonka leciała nad górami...
Ja skakałem z gór na spadochronie, lot ok 40min nad doliną Butterfly i pózniej nad morzem i nad całą laguną, lądowanie na plaży.
no ja dokładnie tak samo ... nie zapomnę tej ciszy w powietrzu ...
jeszcze jazda starym jeepem pod górę, to też byłą atrakcja ;-)
dominikpl72
24-02-2011, 10:26
Jeśli lubisz porównania kolego Marcinlbn - to zapraszam na moje wypociny z Oludeniz i lotni:
http://www.dominik.4me.pl/php-digital/index.php?dir=cyf926
Obrabiać za bardzo nie ma co.
Jedynie prosi się o wyostrzanie.
Bardzo ładny widoczek, taki pocztówkowy.
Zgadzam się z wypowiedzią kolegi, albo ewentualnie zamiast wyostrzenia podnieść kontrast.
Kadrowo fajnie:-). Ale jak napisal kolega powyzej przydalo by sie troche prawej. Szkoda ze bez obrobki i szkoda ze z takim ostrym swiatlem...wlasnie zajrzalem w exif, no za f3.5 w krajobrazie to....przymykamy szkielko kolego:-), spokojnie mogles zejs z czasem nizej i przymknac do powiedzmy f8, ktore byloby dobra wypadkowa miedzy maksymalnymi osiagami szkla a duza glebia ostrosci.
A miejsce rzeczywiscie bajeczne...musisz pojechac jeszcze raz;-) i zrobic nastepna fote po poprawkach.
trochę jakby poza tematem - jak odczytać dane exif zdjęcia zamieszczonego w poście?
Marcinlbn
25-02-2011, 10:50
trochę jakby poza tematem - jak odczytać dane exif zdjęcia zamieszczonego w poście?
Otworzyć zdjęcie i kliknąć jego właściwości.