Zobacz pełną wersję : Jak zwiększyć wydajność Lampy SB800
czarek46
18-01-2007, 21:35
Witam.
Jestem świerzym użytkownikiem sprzętu Nikona.
Mam D50-tkę i niedawno kupiłem lampę SB-800.
Na studniówse zdarzyło mi się ją "zajechać"... Odmówiła posłuszeństwa po zrobieniu 1400 zdjęć..
Słyszałem , że jest pewien sposób, żeby zwiększyć jej wydajność...problem w tym że nie wiem jaki....
Jeżeli ktos wie coś na ten temat to proszę o poradę...
Przeszukałem forum i nie znalazłem nic...
pozdrawiam
Paweł
czytałem już o tym w innym wątku.
Mam propozycję. Ty zmniejsz swoją wydajność. Poważnie.
robin102
18-01-2007, 21:47
Krem z tortu czekoladowego zablokował Ci spust migawki, czy jakaś pannica pupą usiadła na body ??? hi hi hi
Przegrzałeś bidulkę i tyle.
To całkiem normalne. Każdemu "świerzemu" użytkownikowi Nikona SB800 blokuje się.
Robert_P
18-01-2007, 23:08
1400 zdjęć na studniówce i jeszcze było ci mało :confused:
Pokombinuj z wodnym chłodzeniem od kompa :)
czarek46
19-01-2007, 14:50
Teraz będę na nią uważał..
Za dużo od niej oczekiwałem.. :)
hackermuz
19-01-2007, 19:01
czarek46 1400? Zajechałeś ją :( Jest jeden sposób na to trzeba zacząć szanować kadry i sprzęt a na pewno już Ci się nic nie przyblokuje ;)
pozd dla rzeźnika :D
sokrates
19-01-2007, 19:12
proponuję odłożyć D50, kupić F50 i nauczyć się robić zdjęcia. Jak to ktoś kiedyś powiedział, jesli 2 fotografów było w tym samym miejscu i jeden zrobił 1 zdjęcie a drugi 20 to który jest lepszym fotografem i robi lepsze zdjęcia? ten pierwszy :-)
Tzn w jaki sposób ja zajechałes?
A teraz działa?
Gawronnek
19-01-2007, 21:19
hmm, chyba nie tak, lepszy jest ten który zrobił lepsze zdjęcie, bo to jedno to może być kicha, a z koleji wszystkie 20 mogą byc udane
meliszipak
19-01-2007, 21:32
Ano właśnie. Reguły nie ma.
Ale żeby 1400-zdjęć to przesada. Musiałeś pstrykać jak popadnie.
dokładnie, poszalałes (poszpanowałeś?)
w instrukcji lampy jest napisane - po serii zdjęć zrobić 10 minut przerwy.
rób zdjęcia rozważniej, nie na ilość. Zdązyłes się pobawić na tej studniówce?
proponuję odłożyć D50, kupić F50 i nauczyć się robić zdjęcia. Jak to ktoś kiedyś powiedział, jesli 2 fotografów było w tym samym miejscu i jeden zrobił 1 zdjęcie a drugi 20 to który jest lepszym fotografem i robi lepsze zdjęcia? ten pierwszy :-)
...z tego wniosek, ze ten, ktory nigdy nie zrobil zadnego zdjecia to juz w ogóle jest Master =D...
....chociaż jakby sie głębiej zastanowić to ma to sens...
pozdrawiam
m
GreenToad
20-01-2007, 03:27
dokładnie, poszalałes (poszpanowałeś?)
w instrukcji lampy jest napisane - po serii zdjęć zrobić 10 minut przerwy.
rób zdjęcia rozważniej, nie na ilość.
Co do tego wpisu w instrukcji, czy palnik sb800 da sie zakatrupic w ten sposob na amen? czy lampa blokuje sie dopóki nie ostygnie? A jeśli na amen to ile kosztować bedzie naprawa? Pytam bo się troche martwie, pożyczyłem kumplowi wlasnie na studniówke d50+sb800 a wiem ze jest trochę wariat :)
Nie palnik się zakatrupi, lecz transformatorek inicjujący zapłon palnika. Jeśli znasz się trochę na elektronice, to sam sobie wymienisz taki transformator. Kosztuje z 5PLN, ale trudno jest go kupić.
Jakisz czas widziałem taki o wiele lepszy niż fabrycznie stosowany przez Nikona o dokładnie takich samych parametrach, ale był w obudowie zalany żywicą, i jego gabaryty były ciutkę większe przez co zamontowanie go w lampie uniemożliwiałoby przesuw palnika przy zmianie kąta rozsyłu światła.
GreenToad
20-01-2007, 03:53
pocieszyles mnie freefly, jak (odpukać) strzeli to bede kombinowal zeby wstawic mocniejszy.
Tak przy okazji, ciekawe co inni zapamiętali z tej studniówki! Będą wspominać same błyskawice! Normalnie oczy jak po spawaniu! A tak z technicznego punktu widzenia, skoro zrobiłeś około 1400 zdjęć, a impreza trwała no nawet 10 godzin to zrobiłeś 140 zdjęć na godzinę. Coś mi nie pasuje. Myślę, że bardziej potrzebowałeś kamery! 2,5 zdjęcia na sekundę! To przecież jest niemożliwe!
(...)To przecież jest niemożliwe!
...zaraz tam niemożliwe... zdjęcia seryjne i wszystko da sie zrobic... =D
pozdrawiam
m
toms... to nie 2,5 na sek tylko na min... jesli dobrze licze a liczyć mi się wogóle nie chce... Z drugiej strony jeśli ktoś pisze tu takie rzeczy to już wiadomo, ze nie ma zielonego pojęcia o obsłudze aparatu a na pewno lampy. 1400 zdjęć to jednak dużo... Ja średnio na slubie robie 400-600 ale nie zajeżdzam lampki i daje jej odpocząć. Poza tym nie mam sb800 tylko sigmę.
A poza tym to oczy jak po spawaniu były na 100% a i szpan musiał być wielki:) pozadrawiam.
czarek46
20-01-2007, 16:17
Nikomu nie naswietliłem oczu . A to wszystko dzięki temu, że lampa ma bardzo dobrą automatykę pomiaru i świetnie współpracuje z aparatem, więc nie błyskała z pełną moca.Poza tym co to jest 5 zdjęć jednej osoby... Chciałem zrobić jej porządny test no i okazja się trafiła... teraz będę wiedział na co ją stać... :) a i tak się świetnie sprawuje... w poniedziałek będę ją miał spowrotem sprawną...i będę wiedział jak się z nią obchodzić...
noo tyle fot to troche duuuzo - to ja na imprezie która trwała ok 12 godzin 2 aparatmi zrobilem ok 700 i tez troche odapdków bylo :) - ale i tak sie ciągle ucze :) - i juz wiem ze NIE mozna leciec na ilosc , tylko na jakość :D - a to zasluga TEGO forum !! :)
czarek46
22-01-2007, 19:51
Teraz wiem, że tyle zdjęć to sporo.... Ale byłem na tej studniówce ogólnym fotografem dla wszystkich, więc przeliczając na osoby to nie było dużo- wyszło około 2-3 zdjęcia na osobę czyli ok 6 na parę... Czowiek uczy się na błędach... Z pokorą przyznaję się do błędu i jak powiedział minister edukacji: "...nie myli się ten, kto nic nie robi..."
A Wam dziękuję za śłowa krytyki... jestem wdzieczny i wyciągnąłem wnioski :)
ale dałeś czadu stary no co ty wyprawiasz??????????
no robil zdjecia i tyle !!
szpanowal czy sie bawil - nieistotne. chlopina sie wystarszyl ze mu padla sabina wiec zagail w trosce o kobite...
napiszcie co ma zrobic lub czego nie robic a nie: to ile ty zdjec zrobiles jak napisal ze 1400 czy jaki klimat byl na studniowce ze impreza przy spawarce!?! moze wszyscy sie fajnie bawili a lampa robila za strobo...
Wojteksw
06-04-2007, 08:12
Jeśli Ktoś robi 1400 fotek w takim czsie to proponuję zamianę aparatu na kamerę- 25 klatek na sek.
Eee tam, mylicie sie.
Moze DJ na Studniowce zapomnial wziac ze soba stroboskopu :D
A tak serio to lekka przesada 1400 fotek.
Przylaczam sie do Przedmowcow - trzeba lepiej przemyslec kadr, dobrac parametry itp. itd.
Szkoda sprzetu.
ale zasilać to chyba musiałeś z sieci, bo targać jakieś 40 baterii to też ciekawy pomysł.