PDA

Zobacz pełną wersję : ACR 6.1 w PS Elements 9 PL i zapis tylko do DNG?

Aeon88
22-02-2011, 17:33
Witam,

Mam PS Elements 9 PL Trial z ACR 6.1 na pokładzie. Otwierając rawa w ACR po edycji mam możliwość zapisu tego rawa tylko do formatu DNG nieważne czy dam głębię 8 czy 16 bit.

Pełna wersja Elementsa 9 też tak ma? Jak zapisywać rawy w ACR 6.1 do JPG?

J51
23-02-2011, 18:40
W ACR nie zapisujesz rawy do jpg,to robisz w Elementsie.

Aeon88
23-02-2011, 18:54
czyli żeby z ACR odrazu 600 zdjęć zapisać do JPG muszę mieć pełną wersję pełnego photoshopa? bo otwieranie każdego przerobionego rawa pojedyńczo w elementsie i zapisywanie ręcznie do JPG to trochę żmudna praca :|

J51
23-02-2011, 19:00
Nie wiem czy jest taka możliwość aby w ACR zapisać od razu 600 zdjęć do JPG,ja mam Elementsa 7 i ACR 5.6 robię to pojedynczo w 8/bitach.

Aeon88
23-02-2011, 20:36
no jasne że jest, miałem do czynienia z PS CS4 i tam był ACR 5.7, otwierałem kilkaset zdjęć naraz, pokolei klikałem w nie pojedyńczo i obrabiałem, na koniec zaznaczałem wszystkie i po kliknięciu zapisz obrazy... wybierałem już tylko rozszeżenie i lokalizację oraz nazwę, klikałem ok i kilkaset plików pokolei się zapisywało do JPG.

Nie wyobrażam sobie ręcznie zapisywać kilkaset zdjęć np. z wesela tak jak ty pojedyńczo... 0_o

Tyle że teraz mam triala Elements 9 i zastanawiam się czy da się zapisywać do JPG czy tylko do DNG, i czy jeśli zapis do JPG jest możliwy to czy tylko w pełenej wersji czy również w trialu?

Tommii
28-02-2011, 00:23
W elements 9 można zapisać wiele NEF-ów do jpg-a automatycznie. Robi się to tak.
W ACR otwierasz wszystkie NEF-y i robisz ich obróbkę. (Jak otworzyć kilka nef-ów w ACR chyba nie muszę tłumaczyć).
Po edycji zaznaczasz wszystkie w ACR i klikasz "Otwórz obrazy"
Teraz trzeba czekać aż PS ELEMENTS 9 wczyta wszystkie NEF-y z modułu ACR
Wybierasz funkcję "PLIK > Przetwarzaj wiele plików..."
Wybierasz źródło > otwarte pliki, ustawiasz pozostałe parametry dostępne w oknie i gotowe.

Inna metoda to taka, że po obróbce w ACR zaznaczasz wszystkie pliki i klikasz GOTOWE.
Potem w organizatorze zaznaczasz je i wybierasz funkcję "PLIK > Eksportuj jako nowe pliki..."
Ustawiasz parametry i gotowe.

Aeon88
28-02-2011, 01:08
dzięki :) to mi załatwia sprawę zapisu kilkuset plików naraz.

teraz ostatnie pytanie - nie da się coś zrobić, aby po kliknięciu w zapisz obrazy... oprócz rozszerzenia DNG było też JPG? klikanie w Otwórz obrazy albo w Gotowe i przerabianie tego do JPG organizatorem to jest jakieś rozwiązanie, ale najszybciej i najwygodniej byłoby tak jak w PS mieć w zapisz obrazy również format JPG i odrazu w ACR te pliki do JPG przerabiać. jest to możliwe w PS Elements 9 trial lub w pełnej wersji? jeśli tak to jak to zrobić?

Tommii
28-02-2011, 01:33
Niestety nie. Tak samo jak w module ACR w elements nie możesz skopiować ustawień jednego NEF-a do innych jak w module ACR w pełnym PS.
Ot po prostu okrojona wersja i tyle.
W Elementa do ACR-a nie załadujesz jpg-a, a w PS załadujesz. Różnice można wyliczać bez końca.