Zobacz pełną wersję : moje problemy z Nikon Coolpix P100
Witam,
czy ktos wie jak zmniejszyc kontrast w NIkonie P100? weszłam w opcje Obniżania kontrastu -2 , ale to nic nie dało. Aparat robi przejaskrawione fotki.Twarze sa ąz czerwone. kurtki rażą kolorami. intensywnością.
Próbowałam zmieniec warianty- np. wnętrza, plaża/śnieg i nic to nie daje.
najgorzej jest przy wyłaczonej lampie błyskowej- wtedy wszystko jest czerwone.
Jak robiłam fotki na sniegu, to nasycenie było takie ogromnne, ze oczy bolałay to oglądac potem...rózowa kurtka była na maxa czerwona...
prosze o podpowiedz
mam go od 3 dni....na prawde ciezko mi to rozgryźć...
Mam od 3 dni Nikona P100 i nie za bardzo wiem co i jak. Mam pytanko- próbowałam wchodzić w Fokus i robic nim zdjęcia. Czy ktos wie jak mozna uzyskać efekt rozmazania tła a wyostrzenia 1 planu w fokusie??? Np chce zrobic fotke biedronki w trawie.jak zrobić, zeby biedronka była bardzo ostra a tło juz nie...
dziękuję z góry
Co masz na myśli pisząc "wchodzić w Fokus"?
Generalnie odpowiedź na pytanie jest prosta, dla uzyskania małej głębi ostrości staraj się użyć maksymalnie otwartej przysłony i jednocześnie możliwie długiej ogniskowej. I to jest zasada która sprawdza się nie tylko w P100.
Wchodząc w fokus-mam na mysli to,że ustawiam w opcjach funkcję FOKUS.Są tam małe obrazki AF, kwiatek,góry ,FM. FM to ręczne ustawianie fokusa.
czy możesz mi jasniej wytłumaczyć co mam zrobić? jak usrawić ta ogniskowa itd. Nie za bardzo wiem jak te parametry odnaleźć w aparacie.
bardzo dziękuję z góry
czy możesz mi jasniej wytłumaczyć co mam zrobić? jak usrawić ta ogniskowa itd. Nie za bardzo wiem jak te parametry odnaleźć w aparacie.
bardzo dziękuję z góry
Chodziło mu o to, abyś instrukcję przeczytał.
Generalnie ekspozycja zdjęcia jest zależna od czasu, przysłony (przesłony, otworu) i czułości elementu światłoczułego, ciebie interesuje przysłona, jej wartość wpływa na ilość wpadającego światła i głębię ostrości, im bardziej otwarta przysłona tym mniejsza głębia ostrości. Wielkość przysłony jest określana przez iloraz ogniskowej i średnicy otworu i przedstawiana w sposób f/X. Im mniejsza liczba tym większy otwór, czyli X w F/X musi być jak najmniejsze aby mieć małą głębię ostrość. Ważna też jest ogniskowa, im większa tym mniejsza GO, zwiększanie ogniskowej potocznie jest nazywane zoomowaniem. Ostatnim elementem mającym wpływ na GO jest odległość od fotografowanego obiektu, im mniejsza tym GO mniejsza ;)
The Structorr
22-02-2011, 16:04
Chodziło mu o to, abyś instrukcję przeczytał.
Generalnie ekspozycja zdjęcia jest zależna od czasu, przysłony (przesłony, otworu) i czułości elementu światłoczułego, ciebie interesuje przysłona, jej wartość wpływa na ilość wpadającego światła i głębię ostrości, im bardziej otwarta przysłona tym mniejsza głębia ostrości. Wielkość przysłony jest określana przez iloraz ogniskowej i średnicy otworu i przedstawiana w sposób f/X. Im mniejsza liczba tym większy otwór, czyli X w F/X musi być jak najmniejsze aby mieć małą głębię ostrość. Ważna też jest ogniskowa, im większa tym mniejsza GO, zwiększanie ogniskowej potocznie jest nazywane zoomowaniem. Ostatnim elementem mającym wpływ na GO jest odległość od fotografowanego obiektu, im mniejsza tym GO mniejsza ;)
No toś wytłumaczył. Gdybym tego nie wiedział to po przeczytaniu nie wiedziałbym jeszcze bardziej ;)
Do autorki wątku: na początek instrukcja obsługi. Jeśli nie umiesz obsłużyć swojego aparatu to zdjęć za bardzo nie porobisz...
No toś wytłumaczył. Gdybym tego nie wiedział to po przeczytaniu nie wiedziałbym jeszcze bardziej ;)
:twisted:
No to nie zmieniaj kontrastu tylko nasycenie.
Wchodząc w fokus-mam na mysli to,że ustawiam w opcjach funkcję FOKUS.Są tam małe obrazki AF, kwiatek,góry ,FM. FM to ręczne ustawianie fokusa.
bardzo dziękuję z góry
Nie mogę jaśniej. Użyłem najprostszych możliwych określeń, jeżeli ich nie rozumiesz, to znaczy że kontynuując dalej zadawanie pytań staniesz się "mięsem armatnim" dla niektórych złośliwców. Naprawdę trzeba mieć odrobinę teorii w głowie żeby umieć zrobić świadomie cokolwiek więcej niż w trybie "zielonym". A czy teorię posiądziesz z książek czy z internetu to już drugorzędna sprawa, natomiast raczej nie staraj się uczyć na forum, bo widzisz co się dzieje.
Antonioo
22-02-2011, 19:13
pytasz co możesz zrobić, żeby ogarnąć aparat teraz na początku? To nie chodzi tylko o aparat ale też i podstawową wiedzę fotograficzną...
po 1 instrukcja - przeczytać całą...mając aparat przy sobie i próbując różnych ustawień. i robić, robić, robić zdjęcia
po2 jakaś książka dotycząca zasad fotografii/kompozycji/technik (nie zaszkodzi kupić, pożyczyć) pomoże wg mnie i to sporo....
ale opcja 1 dalej obowiązkowa. I rób zdjęcia, zmieniaj parametry,,,,,próbuj różnych ustawień....
ew 3 jak masz jakiegoś znajomego fotografa, to poproś go o pomoc , niech ci wytłumaczy, pokaże, ale nadal opcja 1 i 2 wskazana
a jeżeli nie chcesz się pisać ani na opcją 1 i 2 i 3 to rób zdjęcia,ćwicz, aż w końcu to co zacznie wychodzić będzie ci się podobało.....innej opcji nie mam....
samo nic nie przyjdzie... a to że ktoś napisze ustaw tak, ten parametr inaczej, to przyciśnij, tam przekręć...no to dobrze można,,,,ale czy będziesz wiedzieć o co dalej w tym wszystkim chodzi?
to już nie czasy analoga, gdzie zrobienie każdego zdjęcia wiązało się z kosztami,czasem, i niepewnością co z tego wyjdzie.....
robienie setek zdjęć teraz nic nie boli...więc i nauka prostsza, przyjemniejsza i nie kosztowna...bo ani za film, ani za obowiązkowe wywołanie nie trzeba płacić, zeby zobaczyć efekty////
pozdrawiam i życzę zawziętości i chęci
dziękuję za odpowiedzi.
czytałam instrukcje i dzieje sie troszke inaczej niz tam podają....Albo ja cos xle robię.
Tu gdzie ma byc ostrość+2 jest tak samo jak w normalnej ostrości.jak ustawiam na zoom, zdjęcie jest rozmyte....
Czy ja cos xle rpobię?
dalczego zdjęcia sa bardzo ciemne mimo ostrego światła dziennego....? matko, ten aparat miał byc świetny a jest chyba gorszy od starego Olympusa....
proszę o pomoc
Antonioo
23-02-2011, 14:51
niestety nie mam pojęcia o czum piszesz.....jaka ostrość+2???. Piszesz chaotycznie i ani trochę nie łapię o co chodzi..., wrzuć jakieś zdjęcia....takie pokazowe, żeby można zobaczyć parametry....tylko zmniejsz do powiedzmy rozdzielczości około 900x600 ...
tutaj wrzucasz http://imageshack.us/ i dajesz w forum dodaj obrazek i wklejasz linka który pojawi się obok, lub pod zdjęciem.
dziękuję za odpowiedzi.
czytałam instrukcje i dzieje sie troszke inaczej niz tam podają....Albo ja cos xle robię.
Tu gdzie ma byc ostrość+2 jest tak samo jak w normalnej ostrości.jak ustawiam na zoom, zdjęcie jest rozmyte....
Czy ja cos xle rpobię?
dalczego zdjęcia sa bardzo ciemne mimo ostrego światła dziennego....? matko, ten aparat miał byc świetny a jest chyba gorszy od starego Olympusa....
proszę o pomoc
Oj czy nie skaczesz na zbyt głęboką wodę jak na początek? Ustaw program "zielony" (czyli na tym kółku na górze ustaw jedyną zieloną ikonkę) i rób zdjęcia.