Zobacz pełną wersję : dobre ISO, by nie przesadzić
Witam, o to poproszono mnie abym zrobił kilka zdjęć z uroczystości z Cerkwi i mam pytanie bo ogólnie interesuję się tematem pejzażu więc używam jedynie ISO 200 czasami drobinkę więcej, chodzi tutaj o puszkę D90, może ktoś podpowiedzieć jakie ISO jest optymalne w D90, do zdjęć cerkiew/kościół, do tego będzie SB-900, szklarnia to jedynie 85 1.8, bo spacerzoomów:) raczej nie warto tam wyciągać:) aha zdjęcia w RAW wywołane w camera raw
Cóż, spacerzoomy mogą się przydać - najmniejsza ogniskowa (=największy otwór przysłony), włączony VR i być może z tego f/3.5 będzie się dało coś wyciągnąć. Co do ISO: dla mnie w D90 rozsądną granicą jest poziom 1250, czasem w skrajnych warunkach podwyższam do 1600, ale poza tą wartość staram się nie wychodzić. Oczywiście każdy akceptuje inny poziom szumów i nie jest powiedziane, że tobie też takie granice będą odpowiadać. Dużo też zależy od formy prezentacji zdjęć - jeśli będziesz robił małe odbitki, to możesz sobie pozwolić i na ISO 2000, na odbitce 10x15 nagle szumy magicznie znikają. :D Na monitorze niestety wszystko wychodzi.
Przejdź się najlepiej do tej cerkwi, spróbuj coś postrzelać przed uroczystością i będziesz miał pełny obraz na co możesz sobie pozwolić.
na luzie iso 800 i wlacz se bajery w puszce...
Dodac mozna tez delajting.
Ja mam takie doswiadczenie, ze jak jest swiatlo mieszane to nie ma sie co martwic.
Wczoraj dla tzw jaj robilem z iso 3200.
Ale foty jeszcze w aparacie siedza, jak wroce do domu to ci pokaze.
Tak czy siak dasz rade jak sadze, tylko nie swiec ludziom po oczach...hehe...
I lec wczesniej z pol godzinki, potrenuj ustawienia.
robsonzbydzi
22-02-2011, 12:28
generalnie z d90 ja akceptuję nawet ISO 1600-2000 ale pod warunkiem bardzo dobrego naświetlenia, bardziej niż o iso martwiłbym się o optykę, chcesz wziąść 85, ok ale on jest bardzo wąski, chcesz robic portrety? spacerzooma nie skreślaj, jak nie masz innego szerokiego kąta. ogniskową 18 mm da się focić z ręki nawet na czasie 1/15
Jeżeli zamierzasz robić zdjęcia bez lampy, to 85mm jest raczej kiepskim wyborem jeżeli chodzi o cerkiew.
Raz, że wąsko, a dwa, że będziesz musiał mocno podbić ISO (pewnie > 1600), żeby zdjęcia były nieporuszone.
Jeżeli będziesz robił z lampą, to lepszy by już był jakiś zoom, zaczynający się np. od 18mm.
Dla mnie ISO 1600 jest jak najbardziej akceptowalne w D90, ale każdy ma nieco inne podejście do tej kwestii.
mam 18-105 i 70-300 z VR, czyli wnioskuje śmiało zapinać 18-105, posadzić sabinkę 900-tkę i trzaskać coś w okolicach 18-35
zrob jak mowisz
do iso 800 bedzie cacyki jak talala
ja kiedys 18-105 bez lampy bo nie bylo wolno
koncerty dwa focilem na iso nawet 3200 i spoko bylo
stary
dasz rade
spoko
lukpiecz
22-02-2011, 15:24
i z mojego doświadczenia wynika (nie wiem czy inni potwierdzą), że lepiej dobrze naświetlić np na ISO 1250 niż wyciągąć kiepsko naświetlone ISO 800 (lub nawet niższe)
i z mojego doświadczenia wynika (nie wiem czy inni potwierdzą), że lepiej dobrze naświetlić np na ISO 1250 niż wyciągąć kiepsko naświetlone ISO 800 (lub nawet niższe)
Jeżeli sytuacja wymaga to wysokie ISO jest konieczne - nie ma innego wyjścia.
Zdjęcie musi być dobrze naświetlone i nie jest ważne jakie ISO.
Wolę wyższe ISO niż wyciągnięcie szumów z cieni, w przypadku niedoświetlonego kadru :)
Masz dwie opcje, mieć zdjęcie albo go nie mieć iso należy do ciebie :)
1600 spokojnie daje radę 2500 przy dobrym naświetleniu też ujdzie, jak już pisałem albo masz taką fotę albo wcale.
Jak robisz w RAWach to wszelkie bajery typu dsraiting i inne ficzery wyłacz.
Tak czy inaczej wszystko zależy od warunków które zastaniesz oraz poprawności naświetlenia a to już kwestia twojej wiedzy i doświadczenia.
velaskez
22-02-2011, 17:14
Marudzicie. Na D80 jechałem ISO1600 a i 3200 się zdarzało. Przy D90 spokojnie dałbym 1600, może nawet 3200. Jeśli masz tylko jeden obiektyw, o którym tu napisałeś to trochę lipnie, bo 85 będzie straszliwie wąsko.
Marudzicie. Na D80 jechałem ISO1600 a i 3200 się zdarzało. Nie ma się co pieprzyć w tańcu. Przy D90 spokojnie dałbym 1600, może nawet 3200. Jeśli masz tylko jeden obiektyw, o którym tu napisałeś to trochę lipnie, bo 85 będzie straszliwie wąsko.
witam
masz rację co do d90 że można spoko do 1600 strzelać ale pamiętaj o świetle. Półcienie "kaszą" się zasypują na większych ekranach a do odbitek "pocztówkowych" spoko. Ale lepiej jasno świecić :)
Pozdrawiam
Antonioo
22-02-2011, 18:19
z sb-900....spokojnie można używać iso 600-800
bez lampy i 3200 jak najbardziej mi się podoba....kwestia gustu i potrzeb,..
isem się nie martw....pomartw się raczej obiektywem....bo już 35 mm bywa czasem za wąskie , a co dopiero 85mm....chyba, że to ma być sesja portretowa w cerkwi ;)....
ja sobie tym szkłem jakoś nie wyobrażam takich zdjęć....pożycz coś lepiej....
Arciszz - w której cerkwi będziesz robił? Ja przez kilka miesięcy miałem d300 jako drugie body na ślubach i powiem Tobie, że 1600 nie wyłączałem. D90 podobno jest 0 1/3 lepszy - więc odpowiedź prosta. Jeżeli będziesz delikatnie dobłyskiwał, lub skorzystasz z doświetlania kamerzysty na twarze to w ogóle nie masz czym się martwić. Jak podasz cerkiew to może znajdę jakieś fotki z niej z d300 to podeślę. Powodzenia na ślubie.
bright_orange
22-02-2011, 21:19
Podpisuję się.
ja w d90 używam bez problemu 2000 i uważam że całkiem spoko, oczywiście jeśli klatka jest dobrze cała naświetlona.
No i 85 stanowczo za wąsko, bierz spacera, 85 porób detale i parę portrecików ;) .
velaskez
22-02-2011, 21:30
witam
masz rację co do d90 że można spoko do 1600 strzelać ale pamiętaj o świetle. Półcienie "kaszą" się zasypują na większych ekranach a do odbitek "pocztówkowych" spoko. Ale lepiej jasno świecić :)
Pozdrawiam
Przy odszumieniu odpowiednim odbitki A0 wyglądają gładko.
Halo... halo... :)
Piszemy tutaj o wysokim ISO, a Kolega raczej pyta o najniższe ISO jakiego może użyć w tej sytuacji.
IMHO w zależności od warunków i pomysłu na fotki. Zrównoważenie światła zastanego z błyskowym należy rozpatrywać w takim kontekście.
Ile światła zastanego "wpuścisz" to jest funkcja czasu, ISO i F.
Jeśli możliwe jest użycie błyskotki moim zdaniem wyjdziesz z tej rundy bez szwanku :)
Mając możliwość błyskania na imprezie spałbym spokojnie.
Kilka próbek i wiesz co jest grane.
A ja nie rozumiem pytania? Co to znaczy ISO dobre do cerkwi? Dla mnie 200.
Pytający ma aparat i chyba umie ocenić jakie szumy akceptuje? Zapewne może też podejść tam i zrobić próbę (z lampą i bez). Dopiero na podstawie takich zdjęć można coś doradzać, reszta to wróżenie z fusów.
A ja nie rozumiem pytania? Co to znaczy ISO dobre do cerkwi? Dla mnie 200.
Pytający ma aparat i chyba umie ocenić jakie szumy akceptuje? Zapewne może też podejść tam i zrobić próbę (z lampą i bez). Dopiero na podstawie takich zdjęć można coś doradzać, reszta to wróżenie z fusów.
Tomek, Kolega jeszcze nie czuje tego zagadnienia i dlatego pyta. Ma sporo wątpliwości, a chce wykonać fotki jak najlepiej. Przejdzie przez to i nabędzie nowej wiedzy niezależnie od tego czy wyciągnie z tego prawidłowe wnioski czy nie, bez względu na to czy fotki będą fajne czy nie.
Dla Ciebie 200, a dla mnie 400 :)
Cerkiew na Nowym Mieście, tam będzie "zawodowy" fotograf ja jedynie chcę potraktować to jako zabawę ale i może jakaś ciekawą lekcje, i żeby później chodź kilkoma kadrami się pochwalić, więc na pewno nie będę pracować pod presją, że coś zepsuje
Cerkiew na Nowym Mieście, tam będzie "zawodowy" fotograf ja jedynie chcę potraktować to jako zabawę ale i może jakaś ciekawą lekcje, i żeby później chodź kilkoma kadrami się pochwalić, więc na pewno nie będę pracować pod presją, że coś zepsuje
To na spokojnie podchodź do sprawy, 85 raczej się Tobie na wiele nie przyda, Cerkwie są piękne i wypada to piękno w jakiś sposób pokazać a to tylko szerokim kątem. Jak goście otoczą dość ciasno młodych to też szeroki kąt mimo woli, przy zaręczynach raczej też szeroki bo ciasno w przedsionku będzie, jak masz możliwość to pożycz od kogoś np 17-55 f2,8 lub ewentualnie 35 1,8 - ale to też mocno wąskie kadry będą, a portret młodym to możesz zrobić wszędzie nie koniecznie w Cerkwi.