Zobacz pełną wersję : Komunia! Co jak i za ile?
artur678
21-02-2011, 20:50
Być może przyjdzie zmierzyć mi się z tematem komunii. Co do sprzętu to nie mam pytań. Nie wiem tylko jaki cennik przyjąć, żeby nie zepsuć rynku i jakie zdjęcia zaoferować. To czego jestem pewien to:
1. Zdjęcie grupowe
2. Zdjęcie przed kościołem z rodzicami
3. Zdjęcie w kościele z księdzem
4. Zdjęcie z liturgii
Wychodzi mi 4 zdjęcia * 3 szt.
Pytanie teraz jak wycenić usługę? Czy coś jeszcze fajnego polecicie?
Mam jeszcze jedno pytanko. Chciałbym zdjęcia dać razem z taką fajną okładką (harmonijka z 3 lub 4 zdjęciami) możecie coś polecić (coś w stylu passe partout).
Mi wychodzi więcej
5. Zdjęcie przed kościołem z rodzicami chrzestnymi
6. Zdjęcie przed kościołem z rodzicami "wszystkimi"
co do kwoty to nie mam pojęcia
cheyenne
21-02-2011, 21:16
u mnie korporacyjny fotograf zbratany z parafią brał 150 zł za "harmonijkę" z sześcioma zdjęciami 15x21
są to zdjęcia grupowe (wszystkie dziewczynki, wszyscy chłopcy) zdjęcie z księdzem, zdjęcie w ławce, 2 zdjęcia z liturgii, z obrazkiem, z książeczką
każde następne zdjęcie luzem kosztowało 10 zł, każda następna "harmonijka" 75 zł
nie brałeś harmonijki nie było zdjęć luzem, także minimalny wydatek 150 zł
zdjęcia bardzo przyzwoite
rodzice i fotografowie obcy mieli uniemozliwione podejście do dzieci poprzez rozpięte szarfy
zdjęcia dzieci z rodzicami, chrzestnymii, kolegami, rodziną itp były sprawą indywidualną i wykonywane były przed i po mszy w okolicach kościoła
tymi zdjęciami fotograf uroczystości się nie zajmował
dzieci bywa na ogół w maju 200-300 (w dwóch/trzech turach)
zysk przyzwoity, bo zdjęcia biorą prawie wszyscy i te 150 zł mają wkalkulowane w koszta komunii
robienia zdjeć z przyczajki, ze strefy spoza szarf, bez uzgodnienia z księdzem nie proponuję
robota niewdzięczna, trudna, z dużym elementem ryzyka nie uwiecznienia w sposób przyzwoity kluczowych elementów liturgii za sprawą rodziców z małpkami i kamerami i nieodpowiedniego miejsca z którego wykonujemy zdjęcia
artur678
21-02-2011, 22:14
Dzięki.
Z tego co wiem, nie wszyscy księża zgadzają się na zdjęcie podczas eucharystii (moim zdaniem ok). Jeżeli chodzi o zdjęcia to też wymyśliłem sobie, żeby to była taka harmonijka z 4 lub 5 zdj. Co do ceny to na nasze warunki jest ona raczej kosmiczna.
cheyenne - jedno pytanie - masz namiary na dobrą drukarnię z wzorami owych harmonijek (tak żeby pueblo nie było bo niektóre są mega kiepskie i tandetne). Szukałbym takich sybtelnych. Myślałem trochę o ręcznie robionych ale to z kolei podnosi koszty.
Ja w tamtym roku na zlecenie kamerzysty dostałem 35zł/osoba a w tym były dwa zdjęcia 15x21 w jamniku i dodatkowo każdy dostał płytę w kopercie z ok 100 zdjęciami w całej ceremonii. Na dzień dzisiejszy uważam że taki coś można zrobić jak się ma ok 100 dzieci a nie 30
artur678
22-02-2011, 08:11
Ja w tamtym roku na zlecenie kamerzysty dostałem 35zł/osoba a w tym były dwa zdjęcia 15x21 w jamniku i dodatkowo każdy dostał płytę w kopercie z ok 100 zdjęciami w całej ceremonii. Na dzień dzisiejszy uważam że taki coś można zrobić jak się ma ok 100 dzieci a nie 30
co to znaczy w jamniku?
Jamnik to taki najzwyklejszy rozkładany album, coś na ten styl tylko z pionowymi kadrami bez żadnych udziwnień :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img09.allegroimg.pl/photos/oryginal/14/56/43/53/1456435324)
150zł to kosmiczna cena? Wolne żarty. Komunia to żadna rewelacja. Paskudna robota i zawsze będą zrzędzić. Za mniej i bez gwarancji że będę jedyny fotograf na imprezie, nawet bym się nie brał.
artur678
22-02-2011, 14:09
Ok. Trochę mi się rozjaśniło. Dzięki wszystkim. Zrobiłem też małe rozpoznanie na moim podwórku. Wygląda to mniej więcej tak: jamnik z 3 zdjęciami (żadne w kościele z eucharystii) 25 zł. Jeżeli są dodatkowe kopie zdjęc (6 szt.) wyceniana jest usługa na ok 40 - 50 zł.
Takie są ceny.
Kpina jakaś. Za te pieniądze to nawet palcem w bucie nie chciałoby mi się ruszyć.
durom, tak niestety jest, ziutki już ustaliły ceny i nikt Ci nie ma na dzień dobry tyle ile byś chciał, niestety taka prawda a mało kto patrzy że to jest zajefajne a to chłam. Głównie liczy się cena i co w tej cenie oferujesz. Ja tam wolę zarobić 500-1000zł niż siedzieć w domu i nic nie mieć.
Tomek Konopka
22-02-2011, 15:31
niebawem ziutek będzie ziadał ziutka niską ceną aż się pozjadają wzajemnie :mrgreen:
byłem 2 razy i na tym koniec za żadne skarby , co innego indywidualnie u kogoś :)
artur678
22-02-2011, 20:10
Nigdy wcześniej nie robiłem komunii. Być może w tym roku coś z tego wyjdzie. Chociaż jak wysondowałem rynek, o czym pisałem wcześniej to też do tego podchodzę dosyć sceptycznie. Robota mało wdzięczna bo dzieciaków ok 50. Weź ich ustaw z rodzicami po mszy, zrób zdjęcia, obrób, zamów jakiś fajny minialbum i miej zysku kilkanaście złotych.
Wkurzony jestem trochę na konkurencję, bo patrząc na ubiegłe lata, na ceny, wspomniane 25 zł od 3 zdjęć wychodzi zysku od łebka ok 15 zł. Sam tej roboty nie weźmiesz, musi nas być dwóch, więc na 1 osobie zysk robi się 7,50 zł. Masakra.
Stweirdziłem, że za taką kasę robić nie będę. konkurencja z tego co słyszałem używa: d80 z kitem 18-135 + lampa. Zdjęcie w kościele na AUTO. Nie mam pytań.
Tomek Konopka
22-02-2011, 22:24
raz robiłem komunię sam 40 dzieci , 2 raz było setka na 2 foto ja D700 i kolega 5D II MK , ja mu pomagałem wtedy ale tylko z racji że jest moim przyjacielem i tylko dla tego :)
National
22-02-2011, 23:10
Przeglądając tego posta zastanawiam się, czy przy takich realizacjach jakieś umowy podpisujecie?
cheyenne
22-02-2011, 23:15
Ok. Trochę mi się rozjaśniło. Dzięki wszystkim. Zrobiłem też małe rozpoznanie na moim podwórku. Wygląda to mniej więcej tak: jamnik z 3 zdjęciami (żadne w kościele z eucharystii) 25 zł. Jeżeli są dodatkowe kopie zdjęc (6 szt.) wyceniana jest usługa na ok 40 - 50 zł.
Takie są ceny.
Zakładając, że wszystko odbywa sie legalnie i dzieci jest setka i robimy to naprawdę tanio i szybko
Czas poświecony na wykonanie zdjęć - ???
Nie wiem jak pod kościołem szybko obfotografujesz tyle dzieci, rodziców i chrzestnych.
Jak rozwiążesz to logistycznie.
W kosciele jako jedyny fotograf masz łatwiej bo przejdziesz od ławki do ławki a potem zrobisz każdemu zdjęcie stojac obok księdza.
Pod kosciołem dla dużej ilosci dzieci wydaje mi sie to mało możliwe chyba, że pomoże w tym ksiądz.
Estetyczny jamnik na 3 zdjęcia - 8 zł.
Wywołanie jako takiej jakości 3 zdjęć 15x21 - 5 zł
Czas poświęcony obróbce zdjęć, wysłanie do labu, odbiór, wkładanie do jamników- 12 godzin
Podatek 18% od zlecenia - około 3 zł
Co łaska od zlecenia - odpada, bo nie robisz zdjeć w kościele ale żeby niekłopotliwie zrobic to nawet pod kościołem 200 zł na tacę bedzie wskazane więc dodajemy 2 zł od dziecka
Czas na wydanie zdjęć i przyjęcie pieniędzy, logistyka całego przedsięwzięcia - ????
zostaje 7 zł od dziecka czyli 700 zł zysku jeśli sprzedasz 100 zestawów
moim zdaniem nawet jak chcesz robić to bardzo tanio powinieneś brać minimum 50 zł
czy to się opłaca?
Sebastian
22-02-2011, 23:18
Z tzw. przyczajki czasem tez cos wyjdzie -http://sebastianfrost.com/?page_id=252. Nie wiem jak wycenić komunie ogólnie - jako główny fotograf - prawdopodobnie liczyłbym żeby na czysto wyszło mi jakieś 1000 zł.
Natomiast zazwyczaj jako fotograf indywidualny - zdjecia po Mszy Sw. z rodziną, ustawiane itd , to wyceniłem na 500 zl. (2 godziny fotografowania)
Tomek Konopka
22-02-2011, 23:50
ja do zestawu podstawowego robiłem dodatkowo kilka fot luzem 2-4 fot dziecka , głównie portreciki podczas trwania uroczystości , nie były to zdjecia które rodzice muszą kupić ale poszły ja ciepłe bułeczki :) pod warunkiem że sprzedałeś je podczas białego tygodnia " łącznie z jamnikami " jak wszyscy jeszcze tym żyli .
wiadro kawy i 4 dni i noce nie ma chłopa ;)
dodam że na tych dodatkowych zdjęciach się najlepiej wychodzi :)
cheyenne
22-02-2011, 23:54
w zeszłym roku dobry znajomy z dzieciństwa, naprawdę bardzo, bardzo przyzwoicie zarabiający spytał ile wezmę za zakres:
komunia
przyjęcie
plener w okolicy restauracji (notabene nad mała rzeczką w całkiem przyjemnych okolicznościach przyrody)
40-50 wywołanych 15x23 zdjęć
dojazd w sumie około 200 km w obie strony
razem z obróbką dałoby to około 12 godzin pracy i 100 zł kosztów dojazdu i 100 zł kosztów wywołania zdjęć (MM)
powiedziałem, że zrobię to w ramach starej znajomości całkowicie po kosztach i policzyłem sobie 500 zł
powiedział, że chyba zwariowałem bo u niego na miejscu fotograf weźmie za to 200 zł
amortyzacja sprzętu zupełnie go nie obchodziła
miejscowy fotograf za te 200 zł dał mu 100 wywołanych zdjęć 10x15 i wersje cyfrowe ponad 300 na płycie
zdjęcia w jakości poniżej krytyki
w exifie fuji s2000
kolega zadowolony
ja wyszedłem na zdziercę i już nie mam kolegi
50 odbitek za 200zł ??? to już szaleństwo jest :-P
cheyenne
23-02-2011, 00:04
50 odbitek za 200zł ??? to już szaleństwo jest :-P
przy wywołaniu 100 szt cena wyniesie nie wiecej niz 40 zł a można trafić i taniej
http://www.foto4u.pl/cennik
fuji s2000 kosztuje niecałe 700 zł
sprzęt zwraca się po 5 zleceniach
hi hi
dlatego ludzi się dziwnie na mnie gapili jak im mówiłem 250zł za ładny album i 6 papierowych fotografii ;-)
downunder
23-02-2011, 01:41
Przy takich cenach końcowych za całokształt wykonania zlecenia wolałbym dla wprawki przez godzinę, półtorej porobić zdjęcia w kościele dla znajomego fotografa, po mszy św. zgrać je z karty, i za 300 zł netto mieć zlecenie z głowy. ;)
Hipolit_S
14-03-2011, 01:30
Być może przyjdzie zmierzyć mi się z tematem komunii. Co do sprzętu to nie mam pytań. Nie wiem tylko jaki cennik przyjąć, żeby nie zepsuć rynku i jakie zdjęcia zaoferować. To czego jestem pewien to:
1. Zdjęcie grupowe
2. Zdjęcie przed kościołem z rodzicami
3. Zdjęcie w kościele z księdzem
4. Zdjęcie z liturgii
Witam! jestem właśnie po rozmowie z rodzicami, nasze ustalenie to
1. Zdjęcie podczas sakramentu 10x15 - 3szt
2. Zdjęcie z księdzem 10x15 3 szt
3. Zdjęcie grupowe (klasami) 15x21 1 szt
razem 7 + płytka.
Wszystko za 35 zł - takie realia
CD nie zawiera zdjęć, które są do kupienia na papierze.
Dodatkowo luźne zdjęcia po 3 zł szt
Żadnych albumów, itp wodotrysków - tylko zdjęcia
Pozdrawiam
H
Wszystko za 35 zł - takie realia
Ale masz przynajmniej gwarancję że każdy weźmie płytę?
Jeżeli nie to kiszka.
Przemek Paśnik
14-03-2011, 08:40
Komunia, oj...
Za żadne skarby, to zlecenie przewyższa moje zdolności współistnienia w społeczeństwie :mrgreen:
Komunia, oj...
Za żadne skarby, to zlecenie przewyższa moje zdolności współistnienia w społeczeństwie :mrgreen:
Exactly !
A ja jestem po kolejnej rozmowie ze znajomym. Wnioski jakie po tej rozmowie nam się nasunęły to właściwie sprowadzają się do jednego punktu:
1 - ludzie w przeważającej większości chcą tani chłam
login_87
14-03-2011, 10:12
Wiem ze calkowicie nie w temacie ale czytam ten watek i mi sie nasunelo. Przychodzi jeszcze fotograf do szkoly i robi zdjecia grupowe klasom na jakims smiesznym tle?? Ja mam kilka takich zdjec (w sumie ciekawa pamiatka) i jestem ciekaw czy w erze wszechobecnosci cyfrowek jeszcze istnieje takie zjawisko? Przepraszam za OT.
bright_orange
14-03-2011, 10:36
Komunie.. moj brat teraz ma komunie.. chcialem robić zdjecia, mama zaproponowala że moge zrobic, na co oni ze nie. Bo chcą profesjonaliste;) wszystko ok, ale przyszedl jakis fotograf zaproponowal 65 zł a tamci rodzice go wysmiali, ze drogo.. najlepiej profesjonalista.. ale za prawie darmo.. Ogolnie rzecz biorąc paranoja;) stwierdzilem, że się w to nie mieszam niech robia co chca a bratu sam porobie..
Wiem ze calkowicie nie w temacie ale czytam ten watek i mi sie nasunelo. Przychodzi jeszcze fotograf do szkoly i robi zdjecia grupowe klasom na jakims smiesznym tle?? Ja mam kilka takich zdjec (w sumie ciekawa pamiatka) i jestem ciekaw czy w erze wszechobecnosci cyfrowek jeszcze istnieje takie zjawisko? Przepraszam za OT.
Pewnie. Wiem, że do LO w moim mieście co roku przyjeżdża facet z kiczowatymi tłami. Jeszcze jakieś 3 lata temu robił zdjęcia Prakticą. Efekt końcowy tragiczny. Rok później (nie jestem pewna, czy ten sam facet) robił zdjęcia jakimś starym, cyfrowym lustrem Canona z kitem i jakąś prehistoryczną, jedną lampą. Tragedia.
Komunie.. moj brat teraz ma komunie.. chcialem robić zdjecia, mama zaproponowala że moge zrobic, na co oni ze nie. Bo chcą profesjonaliste;) wszystko ok, ale przyszedl jakis fotograf zaproponowal 65 zł a tamci rodzice go wysmiali, ze drogo.. najlepiej profesjonalista.. ale za prawie darmo.. Ogolnie rzecz biorąc paranoja;) stwierdzilem, że się w to nie mieszam niech robia co chca a bratu sam porobie..
Ja tak miałam z balem gimnazjalnym. Chcieli profesjonalistę, to mieli. Stwierdziłam, że szkoda moich nerwów ;)
Pershing
14-03-2011, 11:23
Ja niestety pewnych zachowań ludzkich nie ogarniam swoim malutkim móżdżkiem. W przedszkolu mojego syna kilka razy w roku "zaprzyjaźniony fotopstryk" robi zdjęcia dzieciakom przy okazji różnych imprez jak zabawa karnawałowa, mikołajki itp. Na komplet zdjęć składają się trzy odbitki: 15x21 i dwie sztuki 10x15. Taki komplet kosztuje 30 zł i wszyscy biorą bo jakże by inaczej. Z cięzkim sercem też płacę za ten chłam, żeby synkowi nie było przykro. Ostatnio krew mnie zalała jak zobaczyłem te "dzieła". Mój mały miał w tym dniu katar i na zdjęciach jest ze śpikiem do samej brody. Nie chodzi mi tu nawet o retusz bo ten pan chyba nie bardzo wie co to jest, ale zdjęcia są pozowane, więc w dobrym tonie byłoby przed pstrykiem poprosić wychowawcę o wytarcie nosa dziecku, no ale po co, szkoda czasu, bo czas to pieniądz.
Ale do sedna: ludzie płacą za 3 odbitki 30 zł z byle zabawy karnawałowej, a przy okazji Komunii czyli ranga imprezy nieporównywalna, szczypią się i 50 zł uważają za rozbój w biały dzień. Tak na marginesie moja córa w tym roku ma komunię, wszystko jest już niby dopięte sukienki wybrane się szyją itd, ale o fotografie mowy jeszcze nie było. Ciekaw jestem kto i za ile będzie robił tą komunię, bo czytając w tym wątku o aktualnych stawkach a przy tym wymaganiach to ten kto się tego zadania podejmie bedzie albo ziutkiem z D40 który wogóle nie wie w co się pakuje, albo cholernie zdesperowany fotograf, nad którym stoi komornik, albo ktoś nie do końca zdrowy na umyśle.
Hipolit_S
14-03-2011, 13:00
Ale masz przynajmniej gwarancję że każdy weźmie płytę?
Jeżeli nie to kiszka.
Nigdy nie sprzedaż 100%, myślę ze pójdzie 70-80% z 80 komunistów:)
Weźmie pan Ziutek za jakieś grosze, który ma układy z księdzem. Dostanie jako jedyny zgodę na robienie zdjęć w kościele i będzie walił lampą na prawo i lewo. Później odda zdjęcia bez żadnej obróbki za dodatkową kasę bo cenę ma wynegocjowaną tylko za same CD ze zdjęciami.
Tak przynajmniej było u mnie w zeszłym roku. Często jednak taki scenariusz się powtarza.
Rodzice powinni po zobaczeniu zdjęć odmówić odbioru ale wiem jak to jest. Też odbierałem zdjęcia zapłakanej córki w przedszkolu. W podstawówce już nie płaciłem za zdjęcia.
robin102
14-03-2011, 13:20
Chooopy ! dajcie se na lussss z tym ziutkowaniem. Sięgnijcie do szuflady i spójrzcie na pierwsze swoje zdjęcia. Aby daleko lepsze od tych ziutkowych ?
Bo już mi się nusz ;) w kieszenie otwierać zaczyna na te ocenianie innych
Po pierwszych swoich zdjęciach nie bierze się za komercyjne zajęcie jakim jest zlecenie na komunię. Ot co.
robin102
14-03-2011, 13:28
Czemu się nie bierze ?
Jest zapotrzebowanie na zdjęcia nie wysokich lotów to ktoś je musi wykonywać, podobnie jak produkować tanie wędliny dla biedronki w cenie 4,99zł za kilogram. Kwestia jest tylko taka, że klient powinien mieć świadomość co kupuje, ale to już sprawa kupującego przecież :)
Robercie - święte słowa!
Komunia to tylko jako podwykonawca - pomóc znajomemu - godzina robienia zdjęć, oddac karty z materiałem i heja!
Z tymi przedszkolami czy szkołami jest tak od dawna, żadna nowość.
Powstrzymajmy się jednak by w praktycznie każdym temacie o foto ślubnej czy innej okolicznościowej, wylewać wiadro pomyj na innych. Rynek jest jaki jest, nie zmienimy tego tym biadoleniem i opluwaniem wszystkich naokoło.
Trzymajmy poziom ;)
ps. I znów zgadzam się z Robinem... kurcze... niebezpieczne się to robi ;)
Czemu się nie bierze ?
Jest zapotrzebowanie na zdjęcia nie wysokich lotów to ktoś je musi wykonywać, podobnie jak produkować tanie wędliny dla biedronki w cenie 4,99zł za kilogram. Kwestia jest tylko taka, że klient powinien mieć świadomość co kupuje, ale to już sprawa kupującego przecież :)
Naprawdę myślisz że wędliny do Biedronki robi bacia Czesia w szopie za chałupą? Jesteś w dużym błędzie.
Ja uważam że komunię powinien robić ktoś, kto ma opanowany warsztat i nie jest to człowiek z przypadku.
Z drugiej strony jeżeli nie ma parcia na jakość to dopuśćmy wszystkich wujków do robienia zdjęć.
Istnieje jek najbardziej. Nie wiem jak to wygląda w skali kraju, ale na Mazowszu prym wiedzie MAWI Wysyłają ludzi, którzy niewiele o fotografii wiedzą, albo po prostu im się nie chce przyłożyć do zdjęć. Kilka tandetnych teł dwie lampy z parasolkami i kit na jakiejś puszce. Wszyscy nie kupią, bo nie ma obowiązku, ale i tak przy takiej ilośći uczniów tłuką na tym niezłą kasę.
robin102
14-03-2011, 13:38
Ja uważam że komunię powinien robić ktoś, kto ma opanowany warsztat i nie jest to człowiek z przypadku.
Ja też tak uważam i tak bym wybrał w przypadku swego dziecka, a że rodzice komunistów wybierają innego, cóż przecież to ich wybór, chcą tanio to mają tanio. Nie ma co mieć żalu i pretensji do fotografa przecież świadomie został wybrany i zatrudniony taki, a nie inny.
Ja też tak uważam i tak bym wybrał w przypadku swego dziecka, a że rodzice komunistów wybierają innego, cóż przecież to ich wybór, chcą tanio to mają tanio. Nie ma co mieć żalu i pretensji do fotografa przecież świadomie został wybrany i zatrudniony taki, a nie inny.
W ogóle rodzice "komunistów" mają wybór? Często chyba nie.
Bardziej niż do samych fotografów (jacy by nie byli) pretensje można by mieć do np. proboszcza danej parafii, że od lat forsuje jedynie słuszną "firmę", mimo, że inne wyprzedziły tę "jedyną" o lata świetlne.
Nie pomnę o takim "szczególe", że często decyduje tylko cena, ludzie nie mają kasy, więc wybiera się tak by było tanio.
Pershing
14-03-2011, 14:03
Robin nie spinaj się tak. Moje pierwsze zdjęcia... ech szkoda gadać, zresztą teraz też rewelacji jeszcze nie ma i mam tego świadomość, dla niektórych to ja jestem ziutek tyle, że ja jak coś robię to staram się to zrobić najlepiej jak potrafię nic na odwal się, jakoś to będzie itp. Każdy z nas kiedyś zaczynał... mnie chodzi jedynie o to, żeby szanować klienta, bo skoro mnie wybrał to mi zaufał a ja nie mogę jego zaufania zawieść i tyle, może mało dziś popularne ale ja stary chłop już jestem i się nie zmienię. Cena za usługę to inna para kaloszy. Każdy wycenia swoją pracę na tyle na ile uważa że jest wart. Jedni krzyczą za ślub 5k ok ich zdjecia są tego warte (nie wszystkich), ja wiem że moje zdjęcia jeszcze do tego poziomu nie doszły więc biorę mniej, ale wychodzę z założenia, że jeśli ktoś zaczyna w branży i teraktuje to zajęcie poważnie innymi słowy wiąże swoją przyszłość z fotografią to niech robi za darmo w rodzinie, albo jako drugi foto, żeby zdobyć doświadczenie, a nie bierze przysłowiowe pińcet w kieszeń i tak 100 ślubów na tym samym poziomie technicznym bez chęci samokształcenia i rozwoju warsztatu, bo przecież jak płacą ludzie to znaczy że jestem debeściak.
I robin żeby było jasność w temacie: dla mnie początkujący, czy fotograf z 30 letnim stażem który oddaje pozowane zdjęcia zasmarkanego dziecka to poprostu ignorant, który ma w d...e klienta i takich miszczów trzeba tępić.
robin102
14-03-2011, 14:22
W ogóle rodzice "komunistów" mają wybór? Często chyba nie.
Przyznam szczerze, że od tej strony to zagadnienia nie znam bo kontaktu praktycznego z 'komunistami" nie mam.
Robin nie spinaj się tak....
Spox, zero spinania się. Z tym gilem to rzeczywiście przegięcie. Miejmy nadzieje, że jednostkowy wypadek przy pracy.
Z tym gilem to rzeczywiście przegięcie. Miejmy nadzieje, że jednostkowy wypadek przy pracy.
zwykła przyzwoitość i szacunek do dziecka nakazuje, żeby takie zdjęcie skasować a nie sprzedawać :(
Spox, zero spinania się. Z tym gilem to rzeczywiście przegięcie. Miejmy nadzieje, że jednostkowy wypadek przy pracy.
heh... przypomniało mi się. Przy okazji robienia w szkole zdjęć dzieci, wynajęty przez szkołę fotograf robił też zdjęcia "do dowodu" nauczycielom. Kwota była jakaś mega niska, więc moja Magda się skusiła. Jako, że ma pieprzyk na policzku to fotograf zapisał sobie nawet w kajecie, żeby nie zapomniał przy retuszu, że to pieprzyk i że ma nie usuwać.
Heh... oczywiście pieprzyka na zdjęciu nie ma :)
Właśnie dostałem zapytanie odnośnie zdjęć komunijnych, ale po lekturze wątku doszedłem do wniosku, że wolę nie tracić nerwów. PAS
sztefanek
16-03-2011, 09:58
Dlaczego nikt tu nie wspomniał "ofierze" dla księdza? Jest tak, że trzeba jego dolę oddać bo inaczej zapomnij o pstrykaniu na komuniach. Jedna wielka żenada. :-( Podobnie jest w szkołach na choinkach itp. Nie jakość usługi nieraz decyduje kto robi te zdjęcia tylko układy z dyrektorami i proboszczami. Tyle na temat.
biniubak
17-03-2011, 22:16
U nas na 2 wsiach gdzie kumpel robi, a ja mu pomagam ksiądz nie bierze kasy.
Co do cen to od lat jest to 50 zł za 10 fotek 13x18 (komunia, portret, z księdzem lub z rodzicami - te 3 ujęcia razy 3 i jedno grupowe). Wkładamy to w białego jamnika (4 karty). Dodatkowe fotki po 5 zł szt.
W tym roku przyjechał na spotkanie z rodzicami jakiś koleś w dresie (poważnie) i zaproponował cenę 40 zł za w sumie więcej zdjęć ale ludzie znając naszą robotę z lat poprzednich nie chcieli go słuchać.
Jak tak dalej pójdzie to będzie trzeba do tego dokładać. Taki rynek.
Ksiazkiewicz
27-03-2011, 02:44
w tym roku 3 zdjęcia 13x18 w okazjonalnym jamniku plus płyta ze zdjęciami - 40zł
malachowskim
11-03-2013, 11:14
odgrzebie kotleta bo i mnie dopadło zapytanie o komunię, tak przy okazji sesji dla dziecka.
Co na płycie za zdjęcia się znajdują? bo tego nie mogę pojąć?
rozumiem w druku:
zdjęcie z rodzicami, zdjęcie z chrzestnymi, zdjęcie grupowe, zdjęcie z sakramentu, zdjęcie z księdzem i obrazkiem - i to chyba wszystko.
Na płycie zdjęcia luźne - tylko jakie?
sam sobie odpowiedziałes w tym pytaniu.
ogółne zdjecia po prostu -co tu duzo filozofowac
Benny_Bennasi
15-03-2013, 15:44
A ja jestem po kolejnej rozmowie ze znajomym. Wnioski jakie po tej rozmowie nam się nasunęły to właściwie sprowadzają się do jednego punktu:
1 - ludzie w przeważającej większości chcą tani chłam
haha cenna uwaga :) Piwo dla Ciebie :)
cena to bartdzo rozbiezna sprawa w zaleznosci od zlecenia moim zdaniem powinny byc inne.
liczy sie ilośc dzieci, materiały-ich jakość-wielkość oraz jakość twoich prac.
Dostałem propozycję zrobienia komunii. Dwunastka dzieci. Rodzice płacą z góry i chcą zdjęcia tylko na płycie. Sto zł od głowy, to dobra cena?
Dostałem propozycję zrobienia komunii. Dwunastka dzieci. Rodzice płacą z góry i chcą zdjęcia tylko na płycie. Sto zł od głowy, to dobra cena?
Zależy - jeden zrobi za 100 od głowy, inni nie podniesie się z fotela jak nie bedzie 300zł netto. Wszystko zalezy od własnych preferencji, umiejętności. Weź pod uwagę to komunie to nieco parszywy biznes - jak studniówki i trochę się naużerasz - wiec lepiej zrobić tak by owo użeranie wynagrodziła Ci kwota na fakturze. moim zdaniem 1200zł to ZA MAŁO.
moim zdaniem 1200zł to ZA MAŁO.
Myślę, że więcej nie zapłacą. I tak pewnie będą kręcili nosem, że za 6 zdjęć, na płycie CD będą musieli pozbyć się z portfela banknotu, z Władysławem II Jagiełło.
po to ludzie mają nosy by nimi kręcić. Ale popatrz tez ile Ty się będziesz musiał naorać by 12 dzieciaków sfotografowac i by to miało ręce i nogi. :)
:) Zawsze i na wszystko można spoglądać z różnego punktu widzenia i mieć zupełnie odmienne opinie. Osobiście, chciałbym co najmniej dwa razy więcej, ale taką propozycją, zamknął bym sobie drzwi już na starcie. Moją ofertę już poznali. Czas pokaże, czy okazała się dla nich atrakcyjna.
Miłego dzionka.
100 zł od osoby, czyli 1200 zł za całość? I bez drukowania? Bierz bez zastanowienia, rok temu znajomi płacili 35 zł za 4 obrobione, wydrukowane foty w rozkładówce.
ja się zastanawiam, jak przy np. 60ciorgu dzieciaków na komunii wyłapać te 12tkę?
Nauka buziek przed komunią na pamięć?
ja się zastanawiam, jak przy np. 60ciorgu dzieciaków na komunii wyłapać te 12tkę?
Nauka buziek przed komunią na pamięć?
Ktokolwiek dostanie to zlecenie, nie będzie miał z tym najmniejszego problemu. 12 dzieciaków, to pełna obsada tej komunii ;)
Ktokolwiek dostanie to zlecenie, nie będzie miał z tym najmniejszego problemu. 12 dzieciaków, to pełna obsada tej komunii ;)
Mam podobnie 10 dzieci i cena 100-120 od osoby (ale ze zdjęciami) ???????????????
Ile bierzecie od przyjęcia komunijnego (jeden komunista)? Zdjęcia z przyjęcia, jakiś plenerek i pod kościołem (w kościele nie).
avlimoney
15-05-2018, 00:25
Kpina jakaś. Za te pieniądze to nawet palcem w bucie nie chciałoby mi się ruszyć.
:-P he he, dobre dobre ;) oczywiście masz rację.. Ale najlepszy jest post powyżej:
".. 150 za jamnika z sześcioma fotami 15x20 to cena kosmiczna (...) ale fajnie jakby był zdobiony ręcznie ..."
No nic tylko se w łeb strzelić!... :P Pzdr.
krzysztofz24
15-05-2018, 18:35
:-P he he, dobre dobre ;) oczywiście masz rację.. Ale najlepszy jest post powyżej:
".. 150 za jamnika z sześcioma fotami 15x20 to cena kosmiczna (...) ale fajnie jakby był zdobiony ręcznie ..."
No nic tylko se w łeb strzelić!... :P Pzdr.
Wygrywasz zlota lopate lub kilof gorniczy:-);-) - do wyboru.
Za odkopanie i odpowiedz na post sprzed 5 lat:-)
pioterkow
15-05-2018, 22:42
"TANIO, TANIEJ, TANIUTKO" - to całe motto tego chłamu komunijno-ślubnego w PL... :(
Pozdrawiam. Piotr
avlimoney
12-08-2018, 00:04
Zagwozdka wiecznie żywa! ;)
Biorę kilof. :P
Pozdro!
Pozwolę sobie odkopać i ja ten wątek, bo po co tworzyć nowy :)
Prosił mnie brat bym zrobił zdjęcia na komunii jego syna. Fotograf jaki miał im robić foty jednak powiedział, że nie przybędzie :)
Powstał przy okazji temat, że dodatkowo komunię mają jeszcze 3 dzieci (czyli łącznie będzie 4) więc może mógłbym zrobić i im. Jakie są trendy cenowe w 2019-2020?
Uczciwie powiem, że komunii nigdy nie fotografowałem, ale mniej więcej kojarzę jakie foty powinny być itp. Wygląda, że ja byłbym jedynym oficjalnym fotografem, walki z rodzicami, ksiedzem i innymi być nie powinno.
Wizję mam zrobić zdjęcia przed kościołem (przed wejściem), wiadomo w środku (w czasie ceremonii) no i po (z księdzem, z rodzicami, chrzestnymi, może jakieś solo pod krzaczkiem :)).
Plan jest za długo się nad tym nie męczyć bo jednak wolę być gościem niż jak szalony robić zdjęcia.
Po tym wszyscy dostaną foty cyfrowe. Ewentualnie miałem wizję w ramach promocji siebie (licząc na jakieś kolejne zlecenia) wywołać z jedno zdjęcie pamiątkowe.
Myślałem by zawołać za w.w. od reszty po min. 50 zł. Nie chcę jednocześnie wołać za dużo żebym nie miał w obowiązku koło tych ludzi latać i wysłuchiwać, że im się nie podoba, brakuje jakiegoś ujęcia itp.
Jakieś uwagi, rady?
Nie do końca jasne jest po co pytasz... Zawodowcy za taką stawkę nie wstali by z krzesła, dzień dwa i tak wyjęte z życia, więc trzeba normalnie godnie zarobić. A prywatnie, jako gość, jak nie masz nic innego do roboty i robisz to dla frajdy to i za 10zł od osoby możesz im te zdjęcia zrobić i nic nikomu do tego. 150zł za komunię ma się nijak do cen z 2010r, a co dopiero w 2019 czy 2020, więc tu debaty wielkiej nie przewiduję.
No faktycznie wielkiej dyskusji nie było, jesteś pierwszym, który coś odpowiedział :)
Po prostu ciekawiło mnie ile mniej więcej powinno się za komunię wołać w 2020, żeby wszyscy byli zadowoleni (zakładając taką średnią półkę usługi/ceny). Nie jestem na bieżąco z cenami (komercyjnie jak coś robiłem to z 4-5 lat temu). Wtedy już szał był robiących za free, dla portfolio, teraz chyba jeszcze gorzej z tego co widzę. Czyli ciężko wstrzelić się w cenę bo klienci kręcą nosem, że dużo, a tamten zrobi za mniej :)
W kaźdym razie komunia się dzisiaj odbyła, wszystkim moje cena pasowała, co pewnie oznacza, że była stanowczo za niska :) A dla mnie doświadczenie jak taka impreza wygląda od strony fotografa.
Wyceniaj pracę na godziny, oszacuj ile czasu całość (dojazd, czas na miejscu, powrót, obróbka) zajmie i tyle, San wiesz najlepiej na ile się cenisz...
- - - - kolejny post - - - - - -
Jak dla doświadczenia to chcesz zrobić to ostrzeż klientów, żeby mieli świadomość ...