Zobacz pełną wersję : Trzymajcie się mocno poręczy. Będzie analogowa jazda Fujifilm GF670
meliszipak
20-02-2011, 22:46
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img10.imageshack.us/i/44861fujigf670w.jpg/)
Fujifilm GF670W Professional
A.n.d.r.e.V
20-02-2011, 23:07
Woooow
co? gdzie? jak? kiedy?
meliszipak
20-02-2011, 23:19
Średnioformatowy dalmierz analogowy Fujifilm GF670W Professional (http://www.optyczne.pl/3295-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_GF670W_Professional.html) został pierwszy raz pokazany podczas zeszłorocznej Photokiny. Wówczas producent poinformował jedynie o tym, że aparat jest w fazie rozwojowej i nie określił wówczas, kiedy prace się zakończą. Ostatnie plotki głoszą, że aparat zostanie wprowadzony na rynek już 23 marca br.
http://optyczne.pl/3761-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Piękny jest.
Ostatnio fufu robi najbościejsze aparaty :)
Tutaj jeszcze krotki opis:
http://phototechnology.wordpress.com/2011/02/18/fuji-gf670w-professional-medium-format-wide-angle-camera-will-be-sold/
tylko czemu szklo ciemne jak ....?
4.5 przy średniaku to raczej nie jest jakiś wielki wstrząs
A jakie ma być przy dalmierzu, formacie 6x7 i ogniskowej 55mm? może 2,8? - to nie mało obrazek.
A jakie ma być przy dalmierzu, formacie 6x7 i ogniskowej 55mm? może 2,8? - to nie mało obrazek.
2,8 ? pffff, piecdziesiatka to minimum 1,4 :mrgreen:
meliszipak
21-02-2011, 00:09
Pod koniec marca w sprzedaży.. Koledzy ile to jest złotówek?
recommended price of 275,000 yen
Może ktoś wytłumaczyć, dlaczego szkła do średniego mają mniejsze przesłony?
Ponad 9 tys.
jakies 9300 zl. Znajac zycie cla, akcyzy, podatki i dystrybutorow pozniej 10 000 nie bedzie.
Ok 10 tys pln o ile dobrze mi poszlo ;-)
meliszipak
21-02-2011, 00:36
Za niewiele więcej już można kupić używaną przystawkę cyfrową sinar 30mpx do średniego formatu.
No cóż - do mnie bardziej przemawia Voigtländer Bessa III.
W tej chwili na ebayu do dosania za ok. 7,5 tys. pln - nowa.
meliszipak
21-02-2011, 08:24
Też piękny.
Ten mieszek nie ma pokłonów, tzn., że nie można zmieniać perspektywy?
Przybliżając bądż oddalając mieszek regulujemy głębię ostrości?
koniecpolska
21-02-2011, 10:14
No cóż - do mnie bardziej przemawia Voigtländer Bessa III.
W tej chwili na ebayu do dosania za ok. 7,5 tys. pln - nowa.To samo jest pod marką Fuji GF670, zazwyczaj średnio o 500$ taniej niż VBIII.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/678957-REG/Fujifilm_16019089_GF670_Rangefinder_Folding_Camera .html
Mieszek nie ma pokłonów, mieszek jest nieruchomy (tylko się rozkłada).
Tu jest mały teścik
http://www.stevehuffphoto.com/2010/06/17/the-fuji-gf670-film-camera-review-medium-format-lives/
Firma Fuji jest "porąbana". :shock:
Jak tylko wyprodukuje jakiś fajny aparat to wymyśla ceny z ....( cenzura ).
Gdyby był ze złota to rozumiem, że 10.000 jest do przyjęcia ale ...nie jest nawet posrebrzany.
Za co ta kasa ?? To tylko analog w średnim formacie.
Ale swoja drogą to tam pracują geniusze :
- niezła lustrzanka
- świetny bezlusterkowiec
- śliczny średniak.
Fajnie pomyśleli z tą ceną - za taką kasę można sobie Hasia sprawić :D
Mariusz888
21-02-2011, 15:16
Ja osobiście od jakiegoś czasu tak się trochę waham "kupić jakiegoś analoga dla "zabawy" czy nie kupić" więc wszedłem sobie w njusa na optycznych, później patrzę na cenę i bach... do góry kołami... :roll: za 10k to faktycznie kupić lepiej Hasia i jeszcze zostanie tyle że... ;)
Kolejna zabawka, której echo po premierze zaginie na zawsze ;)
za 3 lata spadnie do normalnego poziomu i stanie się legendą ;-) normalne u fuji ;-)
koniecpolska
21-02-2011, 15:45
Fajnie pomyśleli z tą ceną - za taką kasę można sobie Hasia sprawić :DGabaryty i waga! Pewnie, mozna kupić Bronkę, Mamcię, Kijka i tysiąc innych MF DSLR, za dużo mniejszą kasę tyle, że to jednak duże klocki.
W podanym linku do testu Steve Hyff'a, pisze on , że w użytkowaniu taki GF670 to nieco większa Leica, tyle, ze MF.
Po tym, że brak ich na rynku wtórnym widać, że jak ktoś kupi to raczej się nie pozbywa.
Cena nie spadnie, od dwóch lat śledzę ceny VBIII i GF670 i cena nawet nie drgnie - a jak się już pojawi używany - to ma taką cenę, że lepiej kupić nowy egzemplarz.
...Po tym, że brak ich na rynku wtórnym widać, że jak ktoś kupi to raczej się nie pozbywa.
Cena nie spadnie, od dwóch lat śledzę ceny VBIII i GF670 i cena nawet nie drgnie - a jak się już pojawi używany - to ma taką cenę, że lepiej kupić nowy egzemplarz.
Dokładnie.
I dotyczy to także Plaubela-Makiny - tylko tego się nowego nie dostanie.
Niech tam wsadzą matrycę, podwoją cenę i sprzedawałby się pewnie dobrze (taniej niż body Leici)..
Gabaryty i waga! Pewnie, mozna kupić Bronkę, Mamcię, Kijka i tysiąc innych MF DSLR, za dużo mniejszą kasę tyle, że to jednak duże klocki.
Z tym 'D' chyba się zagalopowałeś...
koniecpolska
25-02-2011, 11:53
Z tym 'D' chyba się zagalopowałeś...Fakt z przyzwyczajenia D się wklepało. Ale tak na marginesie to Leica S2 i Pentax 645 czym są?
sokrates
25-02-2011, 12:59
Ja tam uważam że nie ma się do czego ślinić, a na pewno nie przy tak chorej cenie. Ot ciekawostka dla maniaków marki....
koniecpolska
25-02-2011, 13:30
Ja tam uważam że nie ma się do czego ślinić, a na pewno nie przy tak chorej cenie. Ot ciekawostka dla maniaków marki....Nie ma innej ceny, nie ma innej alternatywy dla tego produktu, poza całkowicie manualnymi aparatami z lat 50, 60 ubiegłego wieku np Moskwa V ;) . Nie pasuje, nie potrzebujesz nie kupujesz. Uwierz są tacy co kupują, dlatego takie aparaty są na rynnku, gdyby nie było chetnych to całkowicie znikły by z rynku.
A tak na marginesie Kodak wypuścił na rynek nowe klisze Portra 160 dla 35, 120/220, 4"x5" i 8"x10" :wink:
no wypuścił, nie ma już nc i vc, wszystko jest razem, taki kompromis, może i lepiej ?... nie trzeba się decydować,
co do Fuji, za połowę ceny, można by było się zastanawiać, ale tyle.. to już lepiej męczyś się z Pentaconem SIX :P
Ja tam uważam że nie ma się do czego ślinić, a na pewno nie przy tak chorej cenie. Ot ciekawostka dla maniaków marki....
Chorej cenie? Chyba nie jesteś obeznany z cenami nowego sprzętu analogowego, ta fufu to wręcz taniocha...
Nie ma innej ceny, nie ma innej alternatywy dla tego produktu
Mamiya 7 + 50/4
koniecpolska
28-02-2011, 10:21
Mamiya 7 + 50/4Ja mam na myśli GF670 (bez W). Mamiya 7 z przykręconym obiektywem to jednak klocek w pozycji spoczynkowej.
Użytkuję czasami starego Zeisa Ikona 6x6, żaden aparat nie jest tak przyjemny do spakowania jak on po złożeniu obiektywu, z GF670 byłoby tak samo.
Planuję zakup MF i zastanawiam się pomiędzy Bessa III oraz Fujifilm GF670.
Wiem, że są to praktycznie identyczne puszki, ale szczegóły zawsze jakieś są....
Mam pytanie: czy ktoś miał możliwość dotykania obu i zna szczegóły, które je różnią (pomijając zewnętrzny wygląd)?
Ze strony Voigtlaendera można pobrać manual i wyczytać, że Bessa III ma wbudowany światłomierz.
Na tym forum pojawiały się uwagi w stylu: szkoda, że GF670 nie ma światłomierza...
Jak jest faktycznie? Ewentualny brak światłomierza, nie jest problemem bo używam zewnętrznego, ale jak zapomnę to wewnętrzny jest jakimś rozwiązaniem :)
koniecpolska
07-05-2011, 20:59
Różnią się tylko kolorystyką, napisem na obiektywie i ceną. Oba mają tryb A, więc muszą mierzyć światło.
Chyba na stronie nr 2 dałem link do mini testu Fuji napisanego przez S. Huff'a.
Różnią się tylko kolorystyką, napisem na obiektywie i ceną. Oba mają tryb A, więc muszą mierzyć światło.
Chyba na stronie nr 2 dałem link do mini testu Fuji napisanego przez S. Huff'a.
Wielkie dzięki za podpowiedź, faktycznie jest preselekcja przysłony.
Zmyliły mnie zapisy na forum o braku światłomierza, a w necie nigdzie nie znalazłem opisu tego co widać w wizjerze.
Zabieram się do lektury testu z podanego adresu.