PDA

Zobacz pełną wersję : Strzał do żarówki ze śrutu i błysk lampy?

arkadiuszarek
20-02-2011, 22:26
Witam , szukałem dość długo i bez efektów , w jaki sposób wyzwolić błysk lampy w momencie kiedy wystrzelony śrut z wiatrówki uderzy np. w żarówkę?? widziałem kiedyś samoróbkę zakładaną na wylot lufy z kabelkami do lampy , ale nie mam pojęcia jak coś takiego zrobić , pomoże ktoś konkretnie???? , pozdrawiam.

drhardware
20-02-2011, 22:37
Lampa wyzwalana manualnie, aparat w ciemności z otwarta migawką. na drodze śrutu dwa przewody, zwierane przez lecący pocisk. Inny sposób to wyzwalacz dźwiękowy, ale takieo nie posiadam :).

arkadiuszarek
20-02-2011, 22:52
ok, ale te przewody zwarte z drugiej strony gdzie są wpięte , że wyzwalają lampę?

Art Erie
20-02-2011, 22:54
Dżwięk, promień lasera, bariera podczerwieni, w zależności od potrzeb. Gotowe układy znajdziesz tutaj http://sklep.avt.pl/

Edit

ok, ale te przewody zwarte z drugiej strony gdzie są wpięte , że wyzwalają lampę?

Styki lampy zwiera przekaznik, najlepiej elektroniczny (taki tradycyjny ma większe opóznienie ma większe opóznienie).

Szkandi
08-03-2011, 04:39
Dżwięk, promień lasera, bariera podczerwieni, w zależności od potrzeb. Gotowe układy znajdziesz tutaj http://sklep.avt.pl/

Edit

Styki lampy zwiera przekaznik, najlepiej elektroniczny (taki tradycyjny ma większe opóznienie ma większe opóznienie).

Który układ dźwiękowy z tej strony polecasz w tym temacie?
Znalazłem klaskacz. Ale z tego co wyczytałem, daje on włączenie lub wyłączenie stałe. I działa tylko na klaskanie.
A tresury wiatrówki się nie podejmę.;)

Przemek Paśnik
08-03-2011, 08:35
Ten chłopak opisuje na blogu co i jak z wyzwalaniem ustrojstwem audio trigger http://www.liquidinplastic.com/2010/03/a-fun-alternative-to-air-fresheners/

Art Erie
08-03-2011, 10:47
Który układ dźwiękowy z tej strony polecasz w tym temacie?
Znalazłem klaskacz. Ale z tego co wyczytałem, daje on włączenie lub wyłączenie stałe. I działa tylko na klaskanie.
A tresury wiatrówki się nie podejmę.;)

Zamiast dżwięku, wolałbym wykorzystać laser; na przykład ten układ http://sklep.avt.pl/p/pl/485274/optyczna+bariera+laserowa+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
Z tego co widzę, na zdjęciach to przekażnik trzeba by zastąpić tranzystorem, by zmniejszyć opóżnienie.

Kuba
09-03-2011, 01:01
poprawcie mnie jeśli źle kombinuję, jako wyzwalacz laserowy można wykorzystać wskaźnik laserowy i fotocelę? właśnie mi to przyszło do głowy, ale może już za późno na myślenie ;)

tylko, że wtedy nie będzie opóźnienia...

Art Erie
09-03-2011, 10:47
Pewnie można, o ile dioda będzie reagować na taka długośc fali (pewnie będzie). Opóżnienie jest nieporządane, ważne jest działanie w czasie rzczywistym. Minusem tego układu będzie działanie jedynie podczas oświetlenia fotoceli; układ nie będzie działał na przerwanie bariery.

Kuba
09-03-2011, 11:04
Pewnie można, o ile dioda będzie reagować na taka długośc fali (pewnie będzie). Opóżnienie jest nieporządane, ważne jest działanie w czasie rzczywistym. Minusem tego układu będzie działanie jedynie podczas oświetlenia fotoceli; układ nie będzie działał na przerwanie bariery.

chwila, opóźnienie jest istotne, przecież pomędzy wyjściem pocisku z lufy a dotarciem do celu mija jakiś czas, który będzie trzeba ustalić i ustawić.
układ wyzwoli lampę w momencie ponownego oświetlenia fotoceli po przerwaniu wiązki.

Art Erie
09-03-2011, 11:27
Wprawdzie teoretyzuję, bo jeszcze nie miałem czasu się zająć takimi zdjęciami ale:

chwila, opóźnienie jest istotne, przecież pomędzy wyjściem pocisku z lufy a dotarciem do celu mija jakiś czas, który będzie trzeba ustalić i ustawić.
Po co sobie tym zawracać głowę, lepiej barierę ustawić na celu a nie na pocisku wylatującym z lufy.

układ wyzwoli lampę w momencie ponownego oświetlenia fotoceli po przerwaniu wiązki.
W przypadku użycia "wskażnika" i fotoceli wątpię. Nie sądzę by taki zestaw działał na przerwanie wiązki ( zwracałem na to uwagę post wcześniej).
Fotocela zadziała, jeśli cel stojący na prostej fotocela/wskażnik ulegnie przesunięciu i promień lasera oświetli fotocelę.

Kuba
09-03-2011, 12:08
też teoretyzuję, ale

Po co sobie tym zawracać głowę, lepiej barierę ustawić na celu a nie na pocisku wylatującym z lufy.

wiązka będzie widoczna na celu(?), poza tym w przypadku strzelania do obiektów transparentnych będzie przenikać przez cel, co uniemożliwia wyzwolenie błysku(?).
z tego co się orientuję, zwykle przy takich zdjęciach używa się jednak wyzwalaczy z regulowanym opóźnieniem jako bardziej przewidywalnych.

W przypadku użycia "wskażnika" i fotoceli wątpię. Nie sądzę by taki zestaw działał na przerwanie wiązki ( zwracałem na to uwagę post wcześniej).
Fotocela zadziała, jeśli cel stojący na prostej fotocela/wskażnik ulegnie przesunięciu i promień lasera oświetli fotocelę.

ok, szybki eksperyment: w dość ciemnym pomieszczeniu ustawiamy fotocelę i kierujemy na nią promień latarki, przecinamy promień ręką tak by na chwilę przerwać całkowicie wiązkę padającą na fotocelę. po tym jak światło ponownie padnie na fotocelę, ta wyzwala błysk (tego jestem pewien, w każdym razie z moją fotocelą działa).

teraz teoretyzowanie (nie posiadam żadnego lasera): wiązka lasera jest dużo bardziej skupiona od światła latarki, więc przy dokładnym wycelowaniu w czujnik i tak dokładnym ustawieniu, że przelatujący pocisk zasłoni na chwilę całe padające światło, po ponownym oświetleniu powinno wyzwolić błysk.

Art Erie
09-03-2011, 12:23
też teoretyzuję, ale

wiązka będzie widoczna na celu(?), poza tym w przypadku strzelania do obiektów transparentnych będzie przenikać przez cel, co uniemożliwia wyzwolenie błysku(?).
z tego co się orientuję, zwykle przy takich zdjęciach używa się jednak wyzwalaczy z regulowanym opóźnieniem jako bardziej przewidywalnych.
Jeśli promień będzie widoczny, można użyć diody IR. Na przeżroczystch obiektach promień powinien ulec odbiciu/załamaniu to chyba załatwi sprawę. Drugi sposób, to przesłona ( np. kartka papieru) na torze lotu pocisku, za lub przed obiektem, w zależności od tego co chcemy osiągnąć i przeniesienie bariery na ten właśnie element.

ok, szybki eksperyment: w dość ciemnym pomieszczeniu ustawiamy fotocelę i kierujemy na nią promień latarki, przecinamy promień ręką tak by na chwilę przerwać całkowicie wiązkę padającą na fotocelę. po tym jak światło ponownie padnie na fotocelę, ta wyzwala błysk (tego jestem pewien, w każdym razie z moją fotocelą działa).
Jeśli działa to OK.

teraz teoretyzowanie (nie posiadam żadnego lasera): wiązka lasera jest dużo bardziej skupiona od światła latarki, więc przy dokładnym wycelowaniu w czujnik i tak dokładnym ustawieniu, że przelatujący pocisk zasłoni na chwilę całe padające światło, po ponownym oświetleniu powinno wyzwolić błysk.
Strasznie dużo kombinacji: opóżnienie, którego dokładnie nie obliczysz z powodu braku dokładnych danych na temat prędkości wylotowej (tych marketingowych nie biorę pod uwagę), broń ta statywie, ustawienie lasera dokładnie na lini toru pocisku (chyba max. +/- 1mm)...

Kuba
09-03-2011, 13:10
Strasznie dużo kombinacji: opóżnienie, którego dokładnie nie obliczysz z powodu braku dokładnych danych na temat prędkości wylotowej (tych marketingowych nie biorę pod uwagę), broń ta statywie, ustawienie lasera dokładnie na lini toru pocisku (chyba max. +/- 1mm)...

w sumie to wydaje mi się to proste, układ laser-fotocela jest na lufie, tak najłatwiej o potrzebną dokładność, "broń" mamy w określonej odległości od planowanego celu, strzelamy "na sucho", tj. bez obiektu w który będziemy strzelać (szkoda żarówek;)), i po kilku strzałach próbnych możemy złapać pocisk we właściwym miejscu kadru, chociaż łatwiej z wyzwalaczem akustycznym, zwyczajnie ustawiamy opóźnienie od momentu huku wystrzału.

(chyba będę musiał spróbować w wolnej chwili, jakoś mnie ta dyskusja pobudziła do działania) ;)

Art Erie
09-03-2011, 13:30
w sumie to wydaje mi się to proste, układ laser-fotocela jest na lufie, tak najłatwiej o potrzebną dokładność, "broń" mamy w określonej odległości od planowanego celu, strzelamy "na sucho", tj. bez obiektu w który będziemy strzelać (szkoda żarówek;)), i po kilku strzałach próbnych możemy złapać pocisk we właściwym miejscu kadru, chociaż łatwiej z wyzwalaczem akustycznym, zwyczajnie ustawiamy opóźnienie od momentu huku wystrzału.
No nie wiem, jakoś inaczej to widzę. Przy takich założeniach:
-broń musi być na statywie, nie ma szans na strzały "z ręki"
-odległość wylotu lufy od celu musi = constans
-z tym złapaniem pocisku metoda prób i błędów nie będzie tak prosto (prędkość wylotowa to około 110-130m/s)
-w jaki sposób wprowadzisz opóżnienie w działaniu fotoceli?
-Przy wyzwalaniu akustycznym impulsem będzie "wystrzał", czy trafienie w cel? Tu dochodzi jeszcze sprawa mikrofonu (charakterystyka: dookólna lub "nerka" )
-ten temat opózienia nie jest taki prosty do rozwiązania, potrzebny by był bardzo dokładny układ czasowy z możliwością płynnej regulacji 9ale ja się na elektronice nie znam).

(chyba będę musiał spróbować w wolnej chwili, jakoś mnie ta dyskusja pobudziła do działania) ;)
Od jakiegoś roku to za mna chodzi, ale nie mam czasu się tym zająć ;)

Kuba
09-03-2011, 14:01
ale się rozdyskutowaliśmy ;)

-broń musi być na statywie, nie ma szans na strzały "z ręki"

-zależy jaka broń, ale generalnie są prostrze rozwiązania, bardziej "domowymi metodami", imadełko na krześle, worek z piachem na stole, itp.

-odległość wylotu lufy od celu musi = constans

-jak najbardziej, no, powiedzmy wachania +/- 1 cm nie będą jakoś mega dotkliwe

-z tym złapaniem pocisku metoda prób i błędów nie będzie tak prosto (prędkość wylotowa to około 110-130m/s)

-może faktycznie za bardzo staram się to uprościć, ale myślę, że jest to wykonalne (kto powiedział, że takie zdjęcia są łatwe?) ;)

-w jaki sposób wprowadzisz opóżnienie w działaniu fotoceli?

-odpowiednim układem elektronicznym, nie wiem (jeszcze) jak to zrobić, ale wiem, że takie urządzenia są, i nie powinny być mega skomplikowane...

-Przy wyzwalaniu akustycznym impulsem będzie "wystrzał", czy trafienie w cel? Tu dochodzi jeszcze sprawa mikrofonu (charakterystyka: dookólna lub "nerka" )

-jeśli mamy układ opóźniający, to wystrzał mimo wszystko, łatwiej można sobie wszystko skomponować. w układzie bez opóźnień zawsze dostalibyśmy zdjęcie początku udeżenia, a mz. lepiej w wielu przypadkach złapać koniec. myślę, że typ mikrofonu schodzi na dalszy plan, byle tylko odpowiednio dało się wyregulować próg głośności przy którym wzbudzi układ.

-ten temat opózienia nie jest taki prosty do rozwiązania, potrzebny by był bardzo dokładny układ czasowy z możliwością płynnej regulacji 9ale ja się na elektronice nie znam).

-jw. ja znam się tylko w stopniu bardzo podstawowym, jak znajdę układ w necie to go zmontuję, ale sam nie wymyślę jak to ugryźć. ;)

adam.dorozinski
09-03-2011, 14:41
A gdyby tuż za żarówą umieścić dwa kawałki np. folii aluminiowej w małej odległości od siebie, a do nich podłączyć przewody, kończące się na lampie, tak żeby przelatujący śrut najnormalniej fizycznie zwarł styki i odpalił błyskadło? Żarówka ciągle powinna być dość malownicza ;) Całość jest ekstremalnie tania, łatwa w montażu, i można sobie szybko sprawdzić czy to zadziała.

Art Erie
09-03-2011, 17:19
ale się rozdyskutowaliśmy ;)
Temat wciąga jak bagno :) Ale i tym razem się do niego praktycznie nie dobiorę, bo muszę się „doktoryzować „ z obróbki i drukowania...

-jak najbardziej, no, powiedzmy wachania +/- 1 cm nie będą jakoś mega dotkliwe
na zdjęciu już będą...

A gdyby tuż za żarówą umieścić dwa kawałki np. folii aluminiowej w małej odległości od siebie, a do nich podłączyć przewody, kończące się na lampie, tak żeby przelatujący śrut najnormalniej fizycznie zwarł styki i odpalił błyskadło?

Będzie działać, ale średnio wygodne to raz, może włażić w kadr – to dwa i po trzecie nie uchwycisz samego śrutu (chyba że w momencie gdy przelatuje przez rzeczoną folię).

marszull
09-03-2011, 20:17
Ja jestem zupelnie "nie techniczny" w takich sprawach
ale chetnie bym poprobowal porobic takie zdjecia
Tak wiec sledze watek i czekam ;)

Art Erie
09-03-2011, 20:24
Na mnie proszę chwilowo nie liczyć, już podekscytowany watkiem szukałem na Alle... wiatrówki, ale padła mi lampa więc nowa dziura budżetowa :(

Michał Jędrak
10-03-2011, 02:06
Wyzwolenie tylko dźwiękiem w tym wypadku. No chyba, że ktoś ma cały dzień na to, aby spróbować przeciąć śrutem (parę mm) wiązkę lasera (poniżej 1mm), po to, aby się przekonać, że czegoś nie ustawił... Ustawienie czujnika na wystrzał da akurat takie opóźnienie, które zrówna się z otwarciem migawki (podniesione wcześniej lustro). Regulację opóźnienia ustawi się albo odpowiednim układem elektronicznym, albo po prostu odsunięciem mikrofonu od pistoletu.

Art Erie
10-03-2011, 11:04
W tego typu fotografii migawka jest chyba otwarta (bulb), obraz "zamrożony" jest błyskiem światła.

Kuba
10-03-2011, 11:33
Wyzwolenie tylko dźwiękiem w tym wypadku. No chyba, że ktoś ma cały dzień na to, aby spróbować przeciąć śrutem (parę mm) wiązkę lasera (poniżej 1mm), po to, aby się przekonać, że czegoś nie ustawił... Ustawienie czujnika na wystrzał da akurat takie opóźnienie, które zrówna się z otwarciem migawki (podniesione wcześniej lustro). Regulację opóźnienia ustawi się albo odpowiednim układem elektronicznym, albo po prostu odsunięciem mikrofonu od pistoletu.

ha, o prędkości dźwięku nie pomyślałem, a to rozwiązuje większość problemów... ;)

ale będę się upierał przy tym, że przecięcie śrutem wiązki jest proste, pod warunkiem, że zamontujemy laser i czujnik na lufie.

marszull
10-03-2011, 15:23
W tego typu fotografii migawka jest chyba otwarta (bulb), obraz "zamrożony" jest błyskiem światła.

Mi si etez wydaje ze takie zdjecia robi sie zamrazajac obraz blyskiem

Michał Jędrak
10-03-2011, 17:07
Sorki... Myślałem o lampach i o wyzwoleniu lamp a popisałem głupoty. Oczywiście, że migawka jest otwarta cały czas.

PiotrB_86
10-03-2011, 18:38
Podłącze się do dyskusji. Ja to widzę tak, złapanie pocisku laserem może być problematyczne. Zrobił bym to w taki sposób iż czujnik laserowy prostopadle do pistoletu patrzy za pistoletem na jakieś lusterko w momencie wystrzału następuje odrzut górnej części pistoletu ma ona spora powierzchnię spokojnie przesłania światło czujnika, sygnał z czujnika wędruje na prosty sterownik logiczny np. Logo! Siemensa gdzie dowolnie można ustawić czasówkę Timer od 1ms. Wyjście sterownika poprzez przekaźnik ( koniecznie półprzewodnikowy zwykły nie zdąży "kłapnąć") wyzwala lampę. Sterownik można zastąpić jakaś czasówka niektóre mają czasu również od 1ms lub przy małych odległościach pewnie podłączyć bezpośrednio. Moje pytanie brzmi jak wyzwala się konkretną lampę np SB-900 co trzeba zewrzeć, które styki.

marszull
10-03-2011, 21:49
trzeba zewrzec styki z wejscia PC (z boku)

freefly
10-03-2011, 22:05
Proponuję zapoznać się dokładnie.

http://www.pbase.com/fotoopa

Art Erie
10-03-2011, 22:14
Fajne zabawki :mrgreen:

Czy zielony laser jest mniej widoczny na zdjęciach, czy też to bez znaczenia?
Widzę też IR, to chyba lepsza opcja.

velaskez
10-03-2011, 23:58
Kurde...weź kartkę papieru, przypomnij sobie wzory z fizyki ze szkoły i sobie policz czas uderzenia. Następnie kup wyzwalacz czasowy, uwzględnij opóźnienie migawki i inne opóźnienia i lecisz. Ostatecznie puścić lampę w stroboskopie i zobaczyć, już na zdjęciu, przy którym błysku pocisk dolatuje do żarówki, ustawić wyzwalacz czasowy i hajda.

W obu przypadkach migawka otwarta na B.

Seeker
11-03-2011, 15:38
"Ostatecznie puścić lampę w stroboskopie i zobaczyć, już na zdjęciu, przy którym błysku pocisk dolatuje do żarówki"

Po czym to poznasz?

Rafał_Sz
11-03-2011, 16:46
Kiedyś kombinowałem coś w temacie i działał mi taki układ:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img857.imageshack.us/img857/1/fotocela.jpg)

Kuba
11-03-2011, 18:05
Kiedyś kombinowałem coś w temacie i działał mi taki układ:

hmm, ale w takim układzie powinno nam wyzwolić dokładnie w momencie przebicia tekturki, czyli przed uderzeniem. wygląda mi to trochę dziwnie...

Rafał_Sz
11-03-2011, 18:25
hmm, ale w takim układzie powinno nam wyzwolić dokładnie w momencie przebicia tekturki, czyli przed uderzeniem. wygląda mi to trochę dziwnie...
Miedzy dotarciem światła do fotoceli, a wyzwoleniem błysku jest malutkie opóźnienie. Wbrew pozorom tu nic nie dzieje się natychmiast. Wyładowanie palnika także trochę trwa (patrz synchronizacja błysku z krótkimi czasami). A zakładana odległość między tekturką a celem jest na tyle mała, że śrut pokonuje tą odległość równie szybko, co trwa reakcja lampy (przy właściwym ustawieniu). Trzeba to tylko odpowiednio wyregulować - nikt nie mówił, że będzie lekko.

Oczywiście, żeby zarejestrować sam pocisk (który i tak wyszedł by w kadrze jako smuga), trzeba by użyć bardzo krótkich czasów, co przy użyciu błyskogratu jest praktycznie nie do wykonania. Ale moment rozprysku żarówki można już sobie wyregulować na odległościach.

Myślę, że przed wakacjami wrócę jeszcze do tematu i będę mógł podać jakieś konkretne przykłady ustawień.

Art Erie
11-03-2011, 18:45
rsz bardzo fajne i proste rozwiązanie :)

Oczywiście, żeby zarejestrować sam pocisk (który i tak wyszedł by w kadrze jako smuga), trzeba by użyć bardzo krótkich czasów, co przy użyciu błyskogratu jest praktycznie nie do wykonania. Ale moment rozprysku żarówki można już sobie wyregulować na odległościach.[...]

Jesli dobrze rozumiem, fotografowałeś "tradycyjnie" zamrażając ruch przy pomocy wyzwolenia migawki?
Tak jak napisałeś, czasy synchro puszki z błyskografem nie dają szans na foto śrutu.
Ale czas "B" i Sabina? Z tego co pamiętam czas błysku 1/10 000s; śrut przy wylocie z lufy jakieś 130m /s, czyli 13 000 cm/s. W czasie błysku lampy śrut pokona drogę 13 mm (niech mnie ktoś poprawi jeśli żle liczę), czyli na zdjęciu będzie rozmazany.
*Czas błysku Sabiny 1/10 000 dotyczy zdaje się mocy 1/1, przy mniejszych mocach czasy są krótsze - jeśli zajdzie taka potrzeba, można użyć kilku lamp ustawionych na mniejszą moc błysku ( krótszy czas błysku).
*Prędkość wylotowa śrutu 130m/s - wzięta z danych producenta, więc prawdopodobnie zawyżona ( na Alle widziałem wiatrówki o prędkości wylotowej 100m/s).
*Gdzieś chyba czytałem, że błyskografy z "jednorazówek" mają bardzo krótkie czasy błysku ( krótsze od Sabiny).
Sądzę, że foto śrutu jest jak najbardziej realne do zrobienia bez jakiegoś specjalnego wyposażenia.

Rafał_Sz
11-03-2011, 20:22
Jesli dobrze rozumiem, fotografowałeś "tradycyjnie" zamrażając ruch przy pomocy wyzwolenia migawki?

Nie. Puszka "otwarta" na stałe, ekspozycja tylko błyskiem. Bo gdyby jeszcze dołożyć do tego miagawkę, robiłyby się niepotrzebne schody. Oczywiście trzeba się także skupić na świetle zastanym, a raczej na jego eliminacji.

Jeśli uda się to wszystko ładnie ustawić, pozostaje już tylko manipulacja lampami. Ale to już przyjemna zabawa. :)

siona
12-03-2011, 15:42
*Czas błysku Sabiny 1/10 000

a nie przypadkiem o rząd wielkości więcej ? gdzieś widziałem dokumentację sb-26 i kołacze mi się 1/1000 s - nie sądzę, żeby zmniejszyli to 10x od tego czasu - bo i po co ?

Art Erie
12-03-2011, 18:34
a nie przypadkiem o rząd wielkości więcej ? gdzieś widziałem dokumentację sb-26 i kołacze mi się 1/1000 s - nie sądzę, żeby zmniejszyli to 10x od tego czasu - bo i po co ?

Czas trwania błysku jest istotny (wszysko zalezy od zastosować), nie mam w tej chwili czasu szukać parametrów dla Sabiny, ale tutaj podają http://allegro.pl/nowosc-lampa-nissin-di-622-mark-ii-nikon-di622-i1505116349.html dla Nissina (- czasy błysku: 1/800 s (pełny błysk), 1/800–1/20000 s (kontrolowany błysk) ).

wer
12-03-2011, 20:18
rsz bardzo fajne i proste rozwiązanie :)

Ale czas "B" i Sabina? Z tego co pamiętam czas błysku 1/10 000s; śrut przy wylocie z lufy jakieś 130m /s, czyli 13 000 cm/s. W czasie błysku lampy śrut pokona drogę 13 mm (niech mnie ktoś poprawi jeśli żle liczę), czyli na zdjęciu będzie rozmazany.

130m/s to mają pistolety wiatrówki na CO2. Karabinki zwykle mają ok. 230 - 260 m/s. Niestety ważny jest sposób zasilania. W przypadku jak pokazany na schemacie nie można korzystać z wiatrówek sprężynowych, ponieważ nie należy ich mocować ze względu na odrzut sprężyny. Pozostają PCA, CO2 i PCP. CO2 w zależności od naładowania naboju daje różne prędkości wylotowe. Można przyjąć, że do takiej zabawy najlepiej oddać z 6 strzałów na pusto (bez żarówki), potem jakieś 20 strzałów jest ok i trzeba wymieniać nabój. PCA są dość upierdliwe w obsłudze, szczególnie zamontowane w imadle czy innym trzymadle. PCP dają najlepsze wyniki, ale są bardzo drogie.

Art Erie
12-03-2011, 20:54
130m/s to mają pistolety wiatrówki na CO2. [...]

Tutaj http://allegro.pl/wiatrowka-pistolet-s-3-gwintowany-5-5mm-gratisy-i1493742590.html podają wartość 130m/s, ale widziałem też 100m/s; do naszych zastosowań im mniej tym lepiej.

wer
12-03-2011, 23:26
Ale pistolety mają najmniejszą celność i największy rozrzut. Większość pistoletów jest na śrut BB (stalowe kulki) co skutkuje małą powtarzalnością strzału. Do takiej zabawy warto nabyć chrono albo pożyczyć od kogoś. Pozwoli po przestrzeleniu broni obliczyć dokładniej czas dolotu śrutu do celu. Zastanawiam się czy nie lepsza byłaby wiatrówka 5,5. Większy kaliber oznacza wolniejszy lot śrutu, ale i wolniejszy spadek prędkości. Przy kalibrze 5,5 musi być mniejsza prędkość wylotowa, żeby zmieścić się w limicie 17J.

freefly
12-03-2011, 23:30
Ale pistolety mają najmniejszą celność i największy rozrzut. Większość pistoletów jest na śrut BB (stalowe kulki) co skutkuje małą powtarzalnością strzału. Do takiej zabawy warto nabyć chrono albo pożyczyć od kogoś. Pozwoli po przestrzeleniu broni obliczyć dokładniej czas dolotu śrutu do celu. Zastanawiam się czy nie lepsza byłaby wiatrówka 5,5. Większy kaliber oznacza wolniejszy lot śrutu, ale i wolniejszy spadek prędkości. Przy kalibrze 5,5 musi być mniejsza prędkość wylotowa, żeby zmieścić się w limicie 17J.

Będziesz strzelał z 1-1,5 metra, więc nie przesadzaj że rozrzut będzie miał znaczenie i te inne ble, ble , ble.:wink:

andrstac
13-03-2011, 00:46
Tak się wczytałem w Wasze dywagacje:) i myślę że takie (http://sklep.avt.pl/p/pl/2765/ultradzwiekowy+detektor+ruchu.html) coś było by dobrym rozwiązaniem. Przynajmniej nie trzeba by dbać o super celność.

Oczywiście elementy nadawczy i odbiorczy na kabelkach i naprzeciw siebie w niewielkiej odległości.

Art Erie
13-03-2011, 00:59
Tak się wczytałem w Wasze dywagacje:) i myślę że takie (http://sklep.avt.pl/p/pl/2765/ultradzwiekowy+detektor+ruchu.html) coś było by dobrym rozwiązaniem.[...]
Chyba jednak laser jest bardziej odpowiedni (choć i takie rozwiązanie jest interesujące), taki detektor pewnie sieje na wszystkie strony...

andrstac
13-03-2011, 01:34
Chyba jednak laser jest bardziej odpowiedni (choć i takie rozwiązanie jest interesujące), taki detektor pewnie sieje na wszystkie strony...
Pewnie sieje, przy takim ustawieniu jak w gotowym ukladzie. Dlatego napisałem o podłaczeniu na kablach nadajnika i odbiornika. Odpowiednie "stępienie" układu zapewni działanie zgodne z założeniem. A specyfika działania pozwoli nie martwić się o tor pocisku.

Art Erie
13-03-2011, 19:25
Pewnie sieje, przy takim ustawieniu jak w gotowym ukladzie. Dlatego napisałem o podłaczeniu na kablach nadajnika i odbiornika. Odpowiednie "stępienie" układu zapewni działanie zgodne z założeniem. A specyfika działania pozwoli nie martwić się o tor pocisku.

Mimo wszystko optuję za laserem :) Ten "parktronic" może się świetnie sprawdzić jako pułapka na ptaki :idea:

andrstac
13-03-2011, 20:55
Ten "parktronic" może się świetnie sprawdzić jako pułapka na ptaki :idea:

Widzę Artur, że humor dopisuje:)

BTW, ruszyłeś coś w sprawie WCLS?

Art Erie
13-03-2011, 22:19
Temat WCLS leży odłogiem, właśnie padła mi lampa i zbieram fundusze na nową...