Zobacz pełną wersję : Przebieg D70s. Co jak samochód:-)
szczebrzeszyn
18-01-2007, 14:28
Ostatnio miałem okazje kupić body do d70 tylko tyle że sprzedający mówił mi że jesst nowe zaledwie 1.5 roku więc myślałem że ma ok 10 000 zdjęć a tu przesłał mi fotke sprawdzam a zdjęć ma zrobione 36 000 czy to dużo czy mało czy ma to wpływ na zdjęcia, nie sądze aby matryca po zrobieniu 36 000 zdjęć była taka sama jak po 100 co o tym myślicie??
Za D70 z przebiegiem 36000 zdjęć to 1100 zł jest stanowczo za dużo, przy obecnych cenach nie warto dać za niego więcej niż 1000 zł.
Migawce już dużo życia nie pozostało, bo przeciętnie żyje ok. 50000 klapnięć, ael może zepsuć się wcześniej, ale i później.
Lepiej kupić używane body, nawet dwuletnie, z przebiegiem ok. 10000 za 1200 zł i nie obawiać się, że zaraz migawka wysiądzie.
Powiedzcie mi jak sprawdzić ile body zrobiło zdjęć, bo szczebrzeszyn napisał, że odczytał to ze zdjęcia, które mu przesłano. I czy na body po 9999zdjęciu początek zmienia się na DSD, czy liczone są od zera?
Też mi się wydaje, że w tym wypadku 1000zł to jest max.
Archangel
18-01-2007, 15:21
36k klapniec to dosc malo, nie pamietam ile D70 ma teoretyczny koput migawki ale 36k w 1,5 roku to raczej mozesz byc pewien ze aparat jest w dobrym stanie, powinien wytrzymac jakies 50-70k wiec na rok masz [raczej] spokoj jak kupisz Szczebrzeszyn :)
"Lepiej kupić używane body, nawet dwuletnie, z przebiegiem ok. 10000"
moze i istnieja ludzie którzy lustrem robia "az tyle" zdjec, ja osobiscie nie spotkalem, ja moja malpka zrobilem w niecaly rok ponad 10000, nie liczac lustra, jakby sie znalazło takie cudo to raczej perełka^2 by była ;)
Ostatnio miałem okazje kupić body do d70 tylko tyle że sprzedający mówił mi że jesst nowe zaledwie 1.5 roku więc myślałem że ma ok 10 000 zdjęć a tu przesłał mi fotke sprawdzam a zdjęć ma zrobione 36 000 czy to dużo czy mało czy ma to wpływ na zdjęcia, nie sądze aby matryca po zrobieniu 36 000 zdjęć była taka sama jak po 100 co o tym myślicie??
ja mam 28k zdjęć przelatane od marca 2006. Myśle że spokojnie można brać. Widziałem d70tki z przebiegami po 150k klapnięć i działały a wymiana migawki nie kosztuje w nikonie jakoś strasznie dużo.
Powiedzcie mi jak sprawdzić ile body zrobiło zdjęć, bo szczebrzeszyn napisał, że odczytał to ze zdjęcia, które mu przesłano. I czy na body po 9999zdjęciu początek zmienia się na DSD, czy liczone są od zera?
Też mi się wydaje, że w tym wypadku 1000zł to jest max.
Ściągnij sobie opandę. Na dole podaje liczbę zdjęć
http://www.opanda.com/en/iexif/download.htm
w EXIFie nawet Irfanem.
A możesz napisać na priv jakąś instrukcje - taką co sciągnąć i co zrobic dokladnie aby to sprswdzic ??
do Irfan-a trzeba ściągnąć plugina, bo program sam w sobie nie czta EXIF-a, chyba że moja stara wersja tak miała :)
1. http://www.irfanview.com/ - sciagnac program + pluginy
2. otworzyc w tym fotke
3. "I" - na "Image Properities" EXIF view
4. szukasz liniki "shouter counter" albo cos w ten desen.
To proste.
Ściągasz darmowy program OPANDA EXIF, instalujesz go na kompie i przy jego pomocy otwierasz surowego jpg'a z aparatu. W tabeli exif jest pozycja pt. TOTAL NUMBER OF SHUTTER... i to jest właśnie przebieg aparatu.
Czy ktoś mi może dokładnie wyjaśnić gdzie Opanda PowerExif podaje ilośc wykonanych zdjęc ?
Bo mam wrażenie, ze albo mam coś ze wzrokiem +brak koncentracji na tekście pisanym :)
Z góry dziękuję :)
To proste.
Ściągasz darmowy program OPANDA EXIF, instalujesz go na kompie i przy jego pomocy otwierasz surowego jpg'a z aparatu. W tabeli exif jest pozycja pt. TOTAL NUMBER OF SHUTTER... i to jest właśnie przebieg aparatu
Moze i proste ale ja tego nie mam. A mam Opanda powerExif v1.2
Dzięki Jarek76, faktycznie pokazuje, bo w exifie acdsee nie ma takiej informacji.
Koka, bez przesady, ściągasz program, instalujesz, wrzucasz zdjęcie i odczytujesz w Total Number of Shutter Releases for Camera ilość zdjęć
O, sory, nie zauważyłem, że instrukcja dla koki już poszła.
Zmiana wersji Opanda na 2.26 pomogła
hehe dzięki :D - dalem rade przed czytaniem instrukcji :) - ale moze komus innemu sie ona przyda
To proste.
Ściągasz darmowy program OPANDA EXIF, instalujesz go na kompie i przy jego pomocy otwierasz surowego jpg'a z aparatu. W tabeli exif jest pozycja pt. TOTAL NUMBER OF SHUTTER... i to jest właśnie przebieg aparatu
Moze i proste ale ja tego nie mam. A mam Opanda powerExif v1.2
bo musi być iExif a nie power Exif. Tylko ten pierwszy wyświetla tą informacje. Ale jak masz powerExif to powinieneś mieć też iExif'a zainstalowanego
pozdrawiam
36k klapniec to dosc malo, nie pamietam ile D70 ma teoretyczny koput migawki ale 36k w 1,5 roku to raczej mozesz byc pewien ze aparat jest w dobrym stanie, powinien wytrzymac jakies 50-70k wiec na rok masz [raczej] spokoj jak kupisz Szczebrzeszyn :)
"Lepiej kupić używane body, nawet dwuletnie, z przebiegiem ok. 10000"
moze i istnieja ludzie którzy lustrem robia "az tyle" zdjec, ja osobiscie nie spotkalem, ja moja malpka zrobilem w niecaly rok ponad 10000, nie liczac lustra, jakby sie znalazło takie cudo to raczej perełka^2 by była ;)
Moje D70 ma na stanie aktualnie 7tyś z kawałkiem i to tylko dlatego że małżonka "eksperymentuje na dzieciakach"
Do kręcenia filmów używam kamery :)
A jak np część zdjęć była robiona w NEF-ie to te ilości są wliczane całkowitą ilość zdjęć?
Mam na myśli oczywiście sprawdzenie ilości klapnięć aparatu.
A jak skasowałeś jakieś zdjęcia, to myślisz, że je odejmuje? ;)
Aparat zlicza każde zarejestrowanie zdjęcia. Gdy po iluśtamdziesiątkach tysięcy kłapnięć idziesz do serwisu i wymieniasz migawkę, to Ci licznik zerują. Czyli teoretycznie, wiedząc jak i mając odpowiedni soft można to zrobić samemu.
Za 1200 to trwa teraz licytacja, tajemniczego body z baterią i paskiem (jak na razie 10 ofert)... Tak więc 1000zł to raczej duża okazja.
Naiwnych nie sieją ;)
Znalazłem tę aukcję, nic nie jest napisane o liczbie zrobionych zdjęć i domyślam się, że najwyżej licytującym nie przyszło do głowy, żeby to sprawdzić.
Rachunek jest prosty. Zakładając, że jest to sprzęt, którego migawka wytrzyma 50 000 zdjęć (w necie taka liczba najczęściej się pojawia wśród użytkowników D70) i zakładając, że rocznie będziesz robić 15 000 zdjęć, to migawki wystarczy jeszcze na niecały rok, a kupując nowe body D70s za 1650 zł z gwarancją i kompletem wyposażenia masz ponad 3 lata intensywnego pstrykania :-D
a rozmawiamy jedynie o migawce, są też inne elementy mogące ulec uszkodzeniu...
Jeżeli ktoś nowy przeczyta to wszystko to kupi sobie aparat używany oprawi w jakimś akwarium :> i postawi na półce. Aparat jest po to by robić zdjęcia a powiem ;] że w Gorzowie są ludzie którzy już mają ponad 100 000 klapnięć ;) i nawet nie myślą o tym aby wymienić migawkę. Mówię myślą bo sprzęt nawet nie zwraca żadnego błędu i pewnie jeszcze troszkę nie zwróci.
Irfan jest do bani ja otwieram plik w Opanda IExif 2.3 i co dalej? O to mi chodzi gdzie patrzec wiem ze na dole ale jak to jest opisane w danej rubryce
ejko sluchaj ja do spraw technicznych (tego co jest w aparacie jestem dupa) nie interesuje mnie to i koniec dlatego pytam sprzedaje swoje d 40 z xxxxx szkielkami bo brakuje mi pare groszy do d3 no i chce wiedziec jaki ma przebieg by go wrzucic na allegro. Ja d3 kupuje nowe, nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek uzywek, kupie nowe wiem co mam a nie jakis szit wole dac 2 razy wiecej i wiedziec co i skad mam...
DarekD80
23-11-2008, 01:26
Powiedzcie jakie przebiegi wytrzyma D80 ? Interesuje mnie dla porównania D90.
afterall
23-11-2008, 13:57
Powiedzcie jakie przebiegi wytrzyma D80 ? Interesuje mnie dla porównania D90.
Moje D80 ma coś około 27k a co do D90 to pewnie jeszcze troche trzeba będzie poczekac na opinie użytkowników. To młody aparat jeszcze i raczej dużych przebiegów nabitych nie ma.
Jeśli mnie pamięć nie myli to dla D90 testy Nikona przewidują około 100k klapnięć.
EDIT: 27k i jeszcze gada oczywiście ;-)
Witam,jestem nowy,ale mam pytanko: jak można sprawdzić (jakim softem) przebieg aparatu,ale bez zdjęć zrobionych tym body,bez możliwości(chwilowej) zrobienia zdjęć - mając tylko body i kabel do podłączenia do kompa?
Dzięki
mój D80 ma około 35000 i nie zamierza przestawać działać... Oby jak najdłużej :D
gdzies byla strona WWW gdzie uzytkownicy wpisywali przebiegi.
pamieta ktos moze?
pamieta ktos moze?
znalazłem coś takiego: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49800
pamieta ktos moze?
http://www.olegkikin.com/shutterlife/
Czy o tym mowisz?
tak. nef, jpg - cokolwiek. Wszystko jest liczone jako klapniecie lustrem. Nawet podniesienie lustra do czyszczenia jest wliczane (sprawdzilem u siebie).
powiem tak - moje (a wlasciwie teraz mojej Kasi) D70s ma 25k klapniec i wydaje sie ze jest SUPER - mysle ze trzeba sobie powiedziec tez, w jakich warunkach bylo uzywane... bo po 1roku zrobienie 20000 zdjec moze i b.duzo, ale nie wiem czy chcialbym 1roczne body z 20k czy 3letnie z 10k ?? Lezac tez sie "psuje". Poza tym sam aparat wyciagam powiedzmy na pokazach lotniczych - podczas dnia strzelam 1000zdjec... potem w ciagu 2m-cy robie 20zdjec.... wiec aby zrobic 20000 zdjec potrzebuje 20 dni :D czyli aparat mam na 50dni ?? :D Chooooore podejscie....
Trwalosc migawki jest wartoscia srednia.... aparaty podczas takich testow sa ustawione aby robic zdjecia non-stop az padna... i to jest srednia.... jesli jeden padnie po 100zdjeciach a drugi po 100000 to srednia z tych 2ch jest 100100/2 czyli 50050 zdjec !! Nie dajmy sie zwariowac :)
Mysle ze wiecie oco mi chodzi...
dokladnie deoc. dodajmy jeszcze, ze podczas testow w fabryce aparaty znajduja sie w idealnie kontrolowanych warunkach, temperatura, wilgotnosc itp. itd.
Chodzi mi o to, ze nawet w tak kontrolowanych warunkach, okreslenie kiedy dokladnie migawce sie zejdzie jest praktycznie niemozliwe. Tymbardziej wiec nie ma sie co tym przejmowac w normalnym "codziennym" uzytkowaniu - jak padnie to padnie i juz - takie zycie.
Choc oczywiscie przy zakupie nabylbym aparat z jak najmniejsza iloscia strzalow.