Zobacz pełną wersję : Szczęśliwy posiadacz D50
Witam Was,
pragnę Was wszystkich poinformować, że od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem D50 KIT.
Po długich godzinach czytania testów, przeglądania forów dyskusyjnych, porównywania fotek i przemyśleń w sprawie swojej przyszłości w roli "pasjonata" fotografii padło na Nikona D50.
Dlaczego? (to pewnie wszyscy wiedzą ;-) )
1. robi ładne fotki bezpośrednio w jpg (nie zawsze potrzebuję RAWa)
2. ma wbudowany silnik AF, a mam zamiar kupić niedługo dodatkowy obiektów (ale o tym za chwilkę)
3. świetnie leży w mojej "dużej" ręce (D40 jest za mały, a D70 za duży) :-)
Po prostu jestem ZACHWYCONY !!
Wcześniej miałem kompakta Olympusa C4000 (4Mpix) i wydawało mi się, że robiłem ładne fotki, ale to, co zobaczyłem wczoraj przerosło moje oczekiwania.
Do tego rewelacyjny czas startu aparatu. Po prostu chwytam aparat i po ułamku sekundy strzelam fotkę !! Mój półtoraroczny Szymek już mi z kadru nie ucieknie ;-)
A teraz pytanko o dodatkowy obiektyw.
Chcę dokupić stałkę Nikkora 50mm F1.8. Obecnie w Fotojokerze można ją kupić za 499PLN.
Cena fajna ale po sprawdzeniu okazało się, że jest "MADE IN CHINA", więc wstrzymałem się z zakupem.
Czytałem na forum, że lepiej kupić wersję wyprodukowaną w Japonii. Czy rzeczywiście jest tak znacząca różnica w jakości wykonania? Czy materiały też są inne?
Jeśli tak, to czy ktoś z Was orientuje się, gdzie w Wawie można kupić taki "japoński" obiektyw??
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Już "Nikonowiec" ...
WPK
Japońską wersję to chyba tylko używaną kupisz. Nie patrz na to- czy chiński czy japoński ten obiektyw jest rewelacyjny jak za taką kasę. Szkoda czekać-może Ci dużo fajnych kadrów z synkiem uciec:)
Witam Was,
pragnę Was wszystkich poinformować, że od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem D50 KIT.
Po długich godzinach czytania testów, przeglądania forów dyskusyjnych, porównywania fotek i przemyśleń w sprawie swojej przyszłości w roli "pasjonata" fotografii padło na Nikona D50.
Dlaczego? (to pewnie wszyscy wiedzą ;-) )
1. robi ładne fotki bezpośrednio w jpg (nie zawsze potrzebuję RAWa)
2. ma wbudowany silnik AF, a mam zamiar kupić niedługo dodatkowy obiektów (ale o tym za chwilkę)
3. świetnie leży w mojej "dużej" ręce (D40 jest za mały, a D70 za duży) :-)
Po prostu jestem ZACHWYCONY !!
Wcześniej miałem kompakta Olympusa C4000 (4Mpix) i wydawało mi się, że robiłem ładne fotki, ale to, co zobaczyłem wczoraj przerosło moje oczekiwania.
Do tego rewelacyjny czas startu aparatu. Po prostu chwytam aparat i po ułamku sekundy strzelam fotkę !! Mój półtoraroczny Szymek już mi z kadru nie ucieknie ;-)
A teraz pytanko o dodatkowy obiektyw.
Chcę dokupić stałkę Nikkora 50mm F1.8. Obecnie w Fotojokerze można ją kupić za 499PLN.
Cena fajna ale po sprawdzeniu okazało się, że jest "MADE IN CHINA", więc wstrzymałem się z zakupem.
Czytałem na forum, że lepiej kupić wersję wyprodukowaną w Japonii. Czy rzeczywiście jest tak znacząca różnica w jakości wykonania? Czy materiały też są inne?
Jeśli tak, to czy ktoś z Was orientuje się, gdzie w Wawie można kupić taki "japoński" obiektyw??
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Już "Nikonowiec" ...
WPK
Należy kupic i nie winikać kto go składał. D50 też chyba japoński nie jest a działa :D Mam chiński 50mm 1.8D i jest bardzo dobry. W dodatku nadaje się do analogowej puszki :)
Pozdrawiam
meliszipak
18-01-2007, 18:39
Gratulacje.
Bierz tę 50mm, ustaw przesłonę f4,-f5. odpowiedni czas, światło, dobrze złap ostrość i zobaczysz co potrafi
ten zestaw.:).
Bierz tę 50mm, ustaw przesłonę f4,-f5. odpowiedni czas, światło, dobrze złap ostrość i zobaczysz co potrafi ten zestaw.:).
A do tego wszystkiego SB-600 i będzie super ;) Wiem co mówię, po zakupie tej lampki plułem sobie w brodę, że tak późno!
gratuluje zakupu!
eh mi też chodzi po głowie ta stałka..
Pershing
18-01-2007, 18:55
Spokojnie możesz brać tą "chińsczyznę", ja mam od tygodnia i w zasadzie nie zdjmuję go z puszki, jest rewelacyjny, chyba że cię stać to dorzuć drugie tyle i bierz 50mm/1.4, ale to już inna bajka. Acha koniecznie SB-800 dorzuć do koszyka zakupów i w zasadzie ten zestaw będziesz odkładał tylko do spania a i też blisko poduszki trzymaj bo ci może wpaść coś fajnego do głowy w środku nocy.
Wcześniej miałem kompakta Olympusa C4000 (4Mpix)
hehehe widze ze miales podobnie jak ja
ja tez zaliczylem taka przesiadke, z tym ze jeszcze nie mialem zbytnio czasu pofocic D50:(
a mam go od tygodnia...
co do 50mm to tyle sie o nim naczytalem ze tez mysle o nim... ale to za jakis czas :)
gratuluje wyboru ;)
pozdrawiam!
piotereks
18-01-2007, 20:33
Ja tez sie czailem sie na D-50, ale przed swietami taka jakas byla koniunktura ze D-70s byl tanszy i mial 18-70? Naczytalem sie forum i wzialem D-70s, ciekawe ile stracilem ???? nie decydujac sie na 50. Hm , ale ogolnie fgajnie miec Nikosia
Gwarantuje Ci, że nic nie straciłeś..Ba jeśli jesteś napalony na fotografie to wręcz zyskałeś
piotereks
18-01-2007, 21:11
Kawas i wszystko jasne. DZieki. mozna do Ciebie pisac na privka z roznymi pytaniami?
bartoszek
18-01-2007, 21:13
Też się przymierzam do zakupu N50mm,ale myślałem o tym ze światłem 1.4.Na razie jestem na etapie pertraktacji z żonką.A jeśli chodzi o "made in China",to pewnie każdy z nas chciałby żeby na jego szkiełkach był napis "made in
Japan".Ale od dłuższego czasu wielkie koncerny przenoszą swoje fabryki w korzystniejsze strefy ekonomiczne.
I tak samo jest z Nikonem.Poprostu trzeba sie do tego przyzwyczaić.Myślę,że nie wiąże się to ze spadkiem jakości,bo na to żaden koncern nie może sobie pozwolić.
Przyłączając się do pozostałych forumowiczów gratuluję zakupu D50.Teraz dokup tylko ten standardzik nikona,no
i oczywiście Sabinkę-i osiągniesz pełnie szczęścia,przynajmniej na chwilkę-do czasu kiedy nie zamarzysz o kolejnym szkiełku.
he he nie ma problemu! poszło pw.
a ja sobie w tym tygodniu D70s kupiłem, i tez jestem zadowolony, od kolegi pożyczyłem 2 szkiełka, 18-55 3.5 , i 70-300 4.5 :) i zadowolony jestem, najpierw myślę o zakupie Sb-600 , jednak 600, 800 jest za droga ... a potem stałke 50 1.8 ;) myślę że na początek będzie wypas :) pozdrawiam !
Teraz dokup tylko ten standardzik nikona,no
i oczywiście Sabinkę-i osiągniesz pełnie szczęścia ...
Co masz na myśli pisząc Sabinkę? Lampę SB-600?
Sorki za lamerskie pytanko: czy zakup dodatkowej lampy rzeczywiście jest niezbędny? Przecież lampa jest w body?
Wielkie dzięki za odpowiedzi.
Chyba rzeczywiście wybiorę się do FotoJokera po tę 50-tkę za 499PLN.
Pozdrowionka
WPK
Ja kupiłem ten obiektyw 50mm "chiński" w fotojokerze, fachowcem nie jestem ale chyba z nim wszystko ok (mam D70s). Swoją drogą już nie wierzę, że "made in japan" to super jakość - kupiłem kiedyś olka "japan" bez gwintu na statyw ;-) super precyzja a zapomnieli nagwintować.
Sorki za lamerskie pytanko: czy zakup dodatkowej lampy rzeczywiście jest niezbędny? Przecież lampa jest w body?
Nie jest niezbędny, ale bardzo wskazany (szczególnie jak fotografujesz w pomieszczeniach). Ja przez lata robiłem zdjęcia bez dodatkowej lampy. SB-600 kupiłem 2 tygodnie temu i pluję sobie w brodę, że tak późno. Porównania z wbudowaną lampką można sobie na wstępie darować.
piotereks
18-01-2007, 23:42
Czy bylby ktos tak dobry i moze zamiescil zdjecia pokazujace roznice w ujeciach zrobionych stalka 50mm , o ktorej tak pozytywnie sie wypowiadacie, a kitowskim 18-70. No i jak juz pisze zdjecia z z lampa umieszczona w body i zdjecia z lampa 600 lub 800. Moze zobacze roznice. Pozdrowionka
głownie na cropy patrz, a co do sb-800 duuuzej róznicy to nie zobaczysz... gwarantuje Ci to.
stałka 50 1,8 (ta chińska własnie) plus sb -600 i d 70 to podstawowy mój zestaw ..tym naprawdę moża zrobić dużo jeśłi nie wszystko:) szczerze polecam taki zestawik używam od ponad dwóch lat... bez zastrzerzeń wręcz przeciwnie same superlatywy a co do lampy ...lampa w korpusie odkąd mam sabinke nie została otwrta ani razu .. bo nie ma to sensu różnica jest tak duża ze aż zapomniałem własciwie że mam lampe w body (oprócz zdalnego wyzwalania tejże sabinki) ...pozdr
a co do tego Lavok się zgodzę, a w jakiej kolejności kupowales? bo mam d70s, obiektyw 18-55 , wiec sie tak zastanawiam co pierwsze, lampa czy obiektyw :>
panek: to mamy to samo :)
czy jest duza roznica jakosciowa miedzy SB-400 a SB-600? bo cenowo na pewno...
w sumie to zastanawiam się tez (nie znalazlem zadnego porownania) miedzy 18-70 3,5-4,5 (kit do d70s) a 18-135 3,5-4,5 (kit do d80), roznica w cenie jaka znalazlem to 970zł do 1070zł czyli nieduzo. pytanie jak z jakoscia?