PDA

Zobacz pełną wersję : pomieszczenie na ciemnię

sokrates
18-01-2007, 13:49
Planuję zrobienie ciemni domowej do wykonywania odbitek B&W. jedyne miejsce jakie mogę zagospodarować to strych mojego domu i mam pytanie w związku z temperaturą w takim pomieszczeniu. Otóz strych znajduje się pod blachą i w lecie jest tam dosyć gorąco, wieczorem (pora w której będę wywoływał odbitki) może tam być ok 25-30 st. a w zimie no cóż pewnie ok 1-2 st. przy większych mrozach. pytanie czy to nie za ciepło/za zimno? oczywiście wiem jaka ma być temperatura chemii - już kiedyś bawiłem się w wołanie, ale to było lata temu i robiłem to w chłodnej piwnicy.

krystek
18-01-2007, 14:48
ogrzac, czy schlodzic chemie zawsze mozna, chociaz latac bedziesz do lodowki i goracej wody czesto. inna sprawa ile jestes w stanie wysiedziec w oparach przy 25-30st i ile wytrzymasz moczac palce czy trzymajac szczypce przy +2st. ja robilem w ciemni, w ktorej bylo kolo 10st i bylo to mozliwe w niezlej bluzie, chociaz chemia bardzo szybko stygla

sokrates
18-01-2007, 14:56
nie planuję wielogodzinnych maratonów nad chemią :-) już to przerabiałem lata temu. Raczej do czasu do czasu wybrane kilka zdjęć przeniosę na duży format - więc jedna sesja w ciemni to max 40 minut.

szymony
18-01-2007, 17:35
Jak planujesz adoptować strych, to zaizoluj cieplnie ten kawałek strychu i problem z temperaturą nie będzie już tak istotny.

slaw74
18-01-2007, 21:09
nie planuję wielogodzinnych maratonów nad chemią :-) już to przerabiałem lata temu. Raczej do czasu do czasu wybrane kilka zdjęć przeniosę na duży format - więc jedna sesja w ciemni to max 40 minut.

No moze Ci te 40 minut nie starczyc.... zdarza sie zeby ekstra zrobic odbitke to nad jedna tyle trzeba siedziec.

A co do opisanych warunkow to latem i tak sie nie chce czlowiekowi siedziec w ciemni, jest wiele przyjemniejszych rzeczy do robienia....
Ja naprzyklad na ciemnie miewam ochote dopiero na jesien czy zime.