PDA

Zobacz pełną wersję : odmowa zapłaty faktury VAT

nonnatus
20-02-2011, 12:05
witam,
zalogowałem się na portalu x i ku mojemu zdumieniu została mi wysłana faktura VAT na kwotę 300 złotych.
oczywiscie nie zamierzam tego płacić i nie zamierzam już korzystać z tego portalu. napisałem do nich maila, że rezygnuję w takim razie z ich posrednictwa i proszę ten list uznać jako odstaienie od "umowy".
pomyslałem, ze nawet bank udzielając kredytu daje 10 dni na odstapienie od umowy, nawet kiedy pieniażki fizycznie mam już w dłoni. zdaje się możemy w sprzedaży internetowej zrezygnować z usługi do kilku dni.
proszę o podpowiedzi, bo nie zamierzam płacić. faktura leży w mojej skrzynce mailowej.

ps.
nigdzie nie było napisane, ze rejestracja jest płatna. w regulaminie piszą coś o jakimś abonamencie, ale jest to tak mętne, że nadal nie wiem za co mam zaplacić. opcje wyboru były zaznaczone jako konieczne do wypełnenia okazały się płatne. porażka.
czy muszę to zapałcić? hmm

ryszkut
20-02-2011, 12:39
nie płać. zobaczymy co się stanie.
ale, prawnie nie wiem jak to wygląda...

clusca
20-02-2011, 13:01
10 dni na odstąpienie od umowy zawartej na odległość przysługuje konsumentowi, zatem jeśli zawarłeś umową jako konsument (osoba prywatna), to wydaje mi się, że jak najbardziej możesz od niej odstąpić. Jeśli natomiast zawarłeś umowę jako firma, to nie możesz się powołać już na te ustawowe 10 dni. Nie wiem jak to jest w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej, bo podpisujesz umowę jako Jan Kowalski i zarazem jako firma Janex np.
Nie jestem prawnikiem, więc jeśli plotę 3 po 3, to przepraszam ;)

nonnatus
20-02-2011, 13:12
"podpisałem" jako firma, jednoosobowa działalność gospodarcza

wasilewk
20-02-2011, 13:22
Chyba domyślam się - masz przechlapane. Tam w regulaminie (potwierdziłeś, że przeczytałeś) pisze drobnym drukiem, że korzystanie z bezpłatnej rejestracji jest zgodą na zapłacenie następnego okresu rozliczeniowego (na przyszły rok). 'Not a bene' - cena zawiera też zapłatę za ten bezpłatny okres. Złodzieje ! Jedyna szansa: nie musiałeś akceptować regulaminu.

Pzdr.

Szprychu
20-02-2011, 13:27
a o jakim portalu mówimy?

pawulon
20-02-2011, 13:28
Niech zgadnę, czy to jest portal firmy.net?

rychu_cmg
20-02-2011, 13:30
pobieraczek.pl ?

clusca
20-02-2011, 13:37
Zdradzisz jaki to serwis? Może ustrzeżesz innych.

nonnatus
20-02-2011, 13:38
ABC Ślubu... :(
przy wyborze województw zaznaczyłem kilka i za ten wybór jest 300 pln.
poniżej jest opcja płatna za pozycjonowanie mojej firmy, (co zrozumiałe)
więc skoro tu nie było tego napisanego pomyslałem, ze to nie jest płatne, po prostu element rejestracji. moja wina. ehhh
wczytuję się w regulamin i nadal nie wiem ile trwa ten abonament i za co mam płacić. mętne to wszystko.
mam nadzieję, że to nie jest opłata miesięczna...
ehhh

ps.
oppeln to opole, a nie opel.

Paweł Kania
20-02-2011, 14:25
No mają jak byk:

"Dodaję firmę GRATIS - (dotyczy wpisu w 1 kategorii i 1 województwie), warunkiem bezpłatnego dodania firmy jest umieszczenie na swojej stronie linku do naszego portalu wraz z odznaka potwierdzającą obecność w katalogu firm www.abcslubu.pl.
Każda kolejna kategoria lub dodatkowe województwo dodane do wpisu bezpłatnego kosztuje 50 pln/ netto."

Ale masz 10 dni, więc @ sobie daruj tylko normalny list priorytetem, polecony z odmową ślij i tyle :)

Masz:

"Gwarancja satysfakcji

Jeżeli w pierwszych trzech miesiącach abonamentu, Abonent będzie niezadowolony z usługi proponowanej przez Operatora może zgłosić to w formie pisemnej, a Operator gwarantuje zwrot całej kwoty abonamentu."

Lub to gdzie rzucasz paragrafem dotyczącym tych 10 dni:

"b. W sprawach nieuregulowanych niniejszym regulaminem zastosowanie mają postanowienia Kodeksu cywilnego i odpowiednich ustaw."

nonnatus
20-02-2011, 14:37
dzięki Pawle.
dlaczego to nie jest na wierzchu, przy wpisywaniu danych (ta opcja jest darmowa, ta płatna)...
wiem, że to ewidentnie moja wina. niedoczytałem.

czy te 10 dni na odstapienie od umowy, dotyczy także firm, jak to poddawał w wątpliwość Clusca?

Paweł Kania
20-02-2011, 14:50
Przecież jest na wierzchu, wchodzisz w dodaj firmę i masz :P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/3171/60650948.jpg)

Natomiast jak się to ma do firm, to nie wiem.

nonnatus
20-02-2011, 15:02
przysięgam, kompletnie nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć.
ehhh

nonnatus
20-02-2011, 23:31
udało się polubownie:)

bercik
21-02-2011, 16:04
udało się polubownie:)

Gratuluję i od razu zrobiło się miło !

drk
26-02-2011, 10:57
Ale miałem agresora jak to czytałem, a tu niespodzianka. POLUBOWNIE! hehe. Brzydzę się portalami, które w chamski sposób naciągają, wyłudzają i liczą na nasze niedopatrzenie. Ogólnie takich cwaniaków... nie powiem.

Ale wspomniany portal widać nie miał złych zamiarów, raczej jest tam wszystko czytelne. Nonnatus dopuścił się LEKKIEGO niedopatrzenia :P pozdrawiam.