Zobacz pełną wersję : d700 + mb-d10 8x paluchy problem
mateo912
20-02-2011, 02:52
Witajcie.
Nan problem z d700 i gripem. W menu aparatu jest ustawione żeby pierwszeństwo miały baterie z gripa lecz mimo to cały czas aparat ciągnie prąd z en-el3e(brak ikonki BP przy baterii, brak 8fps)
Gdy wyciągnę en-el3e z aparatu, w ogóle się nie włącza.
Grip działa normalnie(krzyżak, pokrętła, spust i af-on) styki przeczyszczone, baterie naładowane.
Grip oryginalny nikonowski mb-d10.
Ktoś ma jakiś pomysł?
To nie ten dział. Tu liczą paprochy na matówce D7000. :)
Jakie baterie i czy ustawiles rodzaj baterii w menu aparatu?
bo tam dajesz 8 paluchów a nie 6
mateo912
20-02-2011, 12:27
Jakie baterie i czy ustawiles rodzaj baterii w menu aparatu?
w d700 chyba nie ustawia się rodzaju baterii, przynajmniej nie kojarzę takiego czegoś w menu.
bo tam dajesz 8 paluchów a nie 6
No tak oczywiście że 8 ;) i jest 8 włożonych nie wiem czemu 6 napisałem ;)
Szprychu
20-02-2011, 13:00
W menu poniżej/powyżej wybierania źródła zasilania (en-el3e vs BP) masz opcje do wyboru rodzaju zasilania w gripie. Ustaw to sobie i zobacz co będzie się działo.
Jakie akumulatorki?
mateo912
20-02-2011, 13:06
W menu poniżej/powyżej wybierania źródła zasilania (en-el3e vs BP) masz opcje do wyboru rodzaju zasilania w gripie. Ustaw to sobie i zobacz co będzie się działo.
Jakie akumulatorki?
Fakt jest, nigdy wcześniej nie zauważyłem :)
Aku kodak Ni-MH 2100 mHa
http://www.pix4online.com/images/kodak/Kodak_AA-recharge.jpg takie
w d700 chyba nie ustawia się rodzaju baterii, przynajmniej nie kojarzę takiego czegoś w menu.
No tak oczywiście że 8 ;) i jest 8 włożonych nie wiem czemu 6 napisałem ;)
Sprawdź jeszcze raz *d10 w shooting/display menu. Jak nie ma to albo ukradli albo to nie d700 ;-)
Szprychu
20-02-2011, 13:13
Fakt jest, nigdy wcześniej nie zauważyłem :)
Aku kodak Ni-MH 2100 mHa
http://www.pix4online.com/images/kodak/Kodak_AA-recharge.jpg takie
działa? jak już coś mAh nie mHa ;)
mateo912
20-02-2011, 13:13
Sprawdź jeszcze raz *d10 w shooting/display menu. Jak nie ma to albo ukradli albo to nie d700 ;-)
Już znalazłem :) jak napisałem wyżej ale po przestawieniu na ni-mh naal nic się nie zmieniło (brak BP, nie działa o wyjęciu aku z aparatu)
Tak oczywiście że mAh ;)
niezarejestrowany
20-02-2011, 13:16
a sprawdzałeś czy dziala z włożona EN-EL3e do gripa?
Szprychu
20-02-2011, 13:17
A włóż w koszyczek z en-el3e do gripa i zobacz czy działa..
mateo912
20-02-2011, 13:18
działa? jak już coś mAh nie mHa ;)
a sprawdzałeś czy dziala z włożona EN-EL3e do gripa?
A od kiedy to do mb-d10 wsadza się en-el3e?
Albo paluszki albo en-el4a ;)
W jaki sposób niby wsadzić en-el3e? w koszyczek od paluszków?
niezarejestrowany
20-02-2011, 13:19
A od kiedy to do mb-d10 wsadza się en-el3e?
Albo paluszki albo en-el4a ;)
tak jak napisal Szprychu, w koszyczku do tego przystosowanym
mateo912
20-02-2011, 13:20
tak jak napisal Szprychu, w koszyczku do tego przystosowanym
nie mam takiego koszyczka ;)
Edit:
Działa, ale strasznei dziwnie ;) bo po wymianie paluszków z tych co były na świeżo naładowane nie działało, po wymianie 4 sztuk na średnio rozładowane ( wyciągnięte z sabiny) działa ;)
Szprychu
20-02-2011, 13:23
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.prosperent.com/images/250x250/www.abesofmaine.com/abeimg/nkmsd10en.jpg)
jak kupiłeś w sklepie i jest to oryginał mb-d10 to musisz mieć bo to w standardzie.
1) zresetowałeś puszkę?
2) przeczyściłeś styki dokładnie? w aparacie, na gripie i w koszyczku od 8xAA?
3) najnowszy masz firmware?
4) próbowałeś z innymi bateriami/aku AA?
mateo912
20-02-2011, 13:28
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.prosperent.com/images/250x250/www.abesofmaine.com/abeimg/nkmsd10en.jpg)
jak kupiłeś w sklepie i jest to oryginał mb-d10 to musisz mieć bo to w standardzie.
1) zresetowałeś puszkę?
2) przeczyściłeś styki dokładnie? w aparacie, na gripie i w koszyczku od 8xAA?
3) najnowszy masz firmware?
4) próbowałeś z innymi bateriami/aku AA?
być może w zestawie jest, ale działam teraz na "służbowej" puszce;)
miesiąc temu gdy ustawiałem wszystko pod siebie działało tak jak powinno, a teraz puszka wróciła z 2tyg wynajmu i widocznie poprzestawiał pod siebie.
Pytanie teraz czemu zadziałało dopiero na 4 100% naładowanych i 4 ~50% naładowanych a nie na 8x 100%?
Szprychu
20-02-2011, 13:47
ciężko wysunąć jakąś konkretną teorie na ten temat, bez obmacania.
mogło być tak, że aku podawały sumarycznie zbyt duże napięcie i układ stwierdzał, że coś jest nie tak, to zabezpieczył przed uszkodzeniem. ;)
mjstudio
20-02-2011, 23:51
pisałeś że wymieniłeś baterie i 4 100% naładowane zmieniłeś na 4 50% naładowane...na moje jedna z tych na 100% naładowanych baterii jest walnięta...
miesiąc temu gdy ustawiałem wszystko pod siebie działało tak jak powinno, a teraz puszka wróciła z 2tyg wynajmu i widocznie poprzestawiał pod siebie.
To się na takie okazje zapisuje na karcie konfigurację aparatu, przechowuje u siebie i potem wczytuje. :)
Szprychu
21-02-2011, 07:55
pisałeś że wymieniłeś baterie i 4 100% naładowane zmieniłeś na 4 50% naładowane...na moje jedna z tych na 100% naładowanych baterii jest walnięta...
też na początku przyjmowałem taką opcje, ale wydaje mi się, że autor jedną z pierwszych rzeczy jaką zrobił to sprawdził Aku ;)
Autorze?
mateo912
21-02-2011, 07:55
Niemożliwe ;) Bo wszystkie były sprawdzane + wszystkie działają w sabinach ;)
Niemożliwe ;) Bo wszystkie były sprawdzane + wszystkie działają w sabinach ;)
To nie całkiem jest miarodajne - mam np. akumulatory Sony, które świetnie działają w SB-800, dobrze się ładują, natomiast SB-900 na nich po prostu nie chce działać - w najlepszym razie zrobi kilkanaście zdjęć i pokazuje rozładowanie baterii. A najczęściej odmawia współpracy od razu po włożeniu tych baterii. I nie mam pojęcia, czemu.
milczek77
21-02-2011, 12:03
U mnie np Sony z SB-900 działają idealnie. Może to nie kwestia firmy ale partii akumulatorów...
Sprawdź akku osobno. Kilka ładowarek daje taką opcję - BC 700, 900.
To, że komplet akku przez jakiś czas działa to nie dowód na to, że jakies z ogniw nie jest walniete. Mi z 8 sanyo 1 szt padła, z 4 panasonicow tez 1 padła, 8 eneloopów chodzi, ale je mam najkrócej (rok)
8 eneloopów chodzi, ale je mam najkrócej (rok)
Obrosły już w legendę te eneloopy, ale coś w tym jest.
Odkąd używam tylko eneloopów - zarówno w MB-D10, jak i w SB900 - nie wiem, co to problem z akumulatorkami.
Ja tylko napisałem, że do tej pory (przez rok, to krótko, panasoniki mam z 10 lat) ogniwo eneloop mi nie padło. Ale wcale nie podchodzę do eneloopów tak bezkrytycznie. One się jednak też samorozładowuja i to mocniej niż mówi reklama. Przynajmniej jakos u mnie tak to wychodzi.
Po 2 miesiącach leżenia naładowanego w pełni i nie używanego eneloopa jego doładowanie trwa długo. Czyli się rozładowują.
Rafał_Sz
21-02-2011, 16:16
Ja tylko napisałem, że do tej pory (przez rok, to krótko, panasoniki mam z 10 lat) ogniwo eneloop mi nie padło. Ale wcale nie podchodzę do eneloopów tak bezkrytycznie. One się jednak też samorozładowuja i to mocniej niż mówi reklama. Przynajmniej jakos u mnie tak to wychodzi.
Po 2 miesiącach leżenia naładowanego w pełni i nie używanego eneloopa jego doładowanie trwa długo. Czyli się rozładowują.Mogę to tylko potwierdzić. Po trzech miesiącach mają może z 60-70% pierwotnej energii. Ale i tak je sobie chwalę. ;)
Sprawdź akku osobno. Kilka ładowarek daje taką opcję - BC 700
Mam i sprawdzałem wielokrotnie.
Nie i już. Nie pracują z SB-900. Ciekawy przypadek. :)
od roku mam 2 x 8szt enelopy i nie ma zadnych problemów,,, miałem 8szt x VARTA,, i sie okazało ze 1 miał słabrze napiecie i w gripie działały,,,, ale nie dawało sie zrobic zdjecia,,, wyskakiwał bład i sie aparat blokował
Mialem cos podobnego. Jak juz jest napisane nic innego jak jedna nie dzialajacy accu.
Trzeba miec dobra ladowarke co moze je sprawdzic, u mnie sie null wyswietla zamiast pradu ladowania i wszyztko jasne.