Zobacz pełną wersję : Jaki ustawić Capture NX
ProTofik
20-02-2011, 01:27
Witam.
Do obróbki RAWów używałem Photoshopa ale niestety on nie otwierał mi prawidłowo RAWów (każde jedno zdjęcie jest za ciemne). W programie Capture NX zdjęcia wyświetlają mi się idealnie tak jak w aparacie. Mam tylko jeden problem.
A PS otwierałem np. 20 zdjęć, obrabiałem je wszystkie a na końcu zapisywałem dp jpega.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img524.imageshack.us/i/37547019.jpg/)
W Capture NX mam problem. Jedyne jak umiem sobie poradzić z większą ilością zdjęć to otworzenie każdego z osobna, obróbka i zapisanie każdego osobno.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/i/80147745.jpg/)
Czy jest możliwość poradzenia sobie ze zdjęciami w inny sposób niż ja to robię?
Z góry dzięki za pomoc.
Nie wiem, czy o to ci chodzi, ale w CNX'ie masz zakładkę Batch.
Tam wybierasz ustawienia (jeśli masz jakieś zapisane), folder docelowy itp.
ProTofik
20-02-2011, 01:44
Chodzi mi o to żebym mógł obrabiać zdjęcia w podobny sposób jak w Camera RAW.
Chodzi mi o to żebym mógł obrabiać zdjęcia w podobny sposób jak w Camera RAW.
w panelu "Browser" PKM na zmodyfikowanym zdjęciu (tym które zmodyfikowałeś i chcesz skopiować modyfikacje na inne) i wybierasz "copy adjustments". Potem zaznaczasz zdjęcia do modyfikacji, znów PKM na jednym z nich i "paste adjustments"
Pozdrawiam
Chodzi mi o to żebym mógł obrabiać zdjęcia w podobny sposób jak w Camera RAW.Nie da sie. Inny program i inna filozofia pracy. Nie ma sensu otwierac po kilka zdjec w NXie, bo to niczego nie przyspiesza. Procedura jest taka: otwierasz 1 zdjecie, wprowadzasz korekty, jesli nastepne zdjecie wymaga podobnych to zaznaczasz i kopiujesz stepy (i/lub cala sekcje Develop i Quick Adjust), zamykasz obrobione zdjecie z potwierdzeniem zapisu i otwierasz nastepne. W nastepnym (jesli trzeba obrobic podobnie jak poprzednie) robisz "Paste", zeby od nowa nie ustawiac wszystkich stepow, ewentualnie cos korygujesz lub usuwasz (np. kadrowanie, jesli nie potrzeba) i znowu zamykasz z zapisem. Jak juz sie ze wszystkimi uporasz, to po prostu zaznaczasz je wszystkie w browserze NXa i z menu File wybierasz Save As, ustalasz format, katalog docelowy i wciskasz start. Jesli chcesz miec JPGi jeszcze szybciej, to pomijasz ten krok i uzywasz narzedzia typu RAWExtractor i w kilka sekund wyciagasz gotowe JPGi z tych obrobionych NEFow.
Wybacz Stig, ale nie widzę sensu otwierać, wprowadzać te same zmiany i zapisywać osobno, skoro można zrobić to hurtowo w browserze? Nawet jeśli jest potrzeba wykluczenia jakiegoś kroku, jet to również możliwe opisaną przeze mnie metodą. Nawet jeśli chcemy modyfikować w niektórych ujęciach poszczególne kroki, to tak szybciej wychodzi wkleić w browserze modyfikacje, a otworzyć i poprawić tylko te które tego wymagają.
Pozdrawiam
Wybacz Stig, ale nie widzę sensu otwierać, wprowadzać te same zmiany i zapisywać osobno, skoro można zrobić to hurtowo w browserze?Nie mialem na mysli wprowadzania tylko i dokladnie tych samych zmian. Oczywiscie, ze Twoja metoda sprawdzi sie -- ale generalnie tylko w przypadku zdjec, ktore sa robione w powtarzalnych warunkach, na takich samych ustawieniach aparatu, swiatla, etc. Generalnie wiec tyczyc sie to bedzie jedynie zdjec studyjnych -- gdzie wspomniane elementy -- faktycznie sa powtarzalne. ProTofik pokazal jednak screeny, na ktorych zdjecia nie bardzo maja zwiazek z packshotami. ;) Sila rzeczy -- kazde zdjecie jest inne. W jednym trzeba inaczej skorygowac krzywe i inaczej wykadrowac. W kolejnym lekko balans zmienic i wyciagnac cienie, a jeszcze inne wyprostowac i postawic kilka u-pointow. Jak chcesz to zalatwic za jednym zamachem?
mckornik
25-02-2011, 13:09
tak jak pisze stig zeby zdjęcie wyszły pro - trzeba każde pacnąć - nie ma siły
ale jeżeli do wielu zdjęć trzeba zastosowywać ten sam zestaw operacji
np. cienie +10, kontrast +5, ostrość +15 itp
to mozna to zrobić w następujący sposób
przeprowadzić operacje na 1 zdjęciu potem zapisac wykonane operacje
Batch / Save adjustments
w Browserze zaznaczyc zdjęcia na ktorych ma być wykonana akcja
prawy myszki : Load adjustments i poleci
ps
zależnie od przeznaczenia zdjęć takie proste rzeczy można też zrobić przy pomocy ViewNX
Ewentualnie otworzyć i przeedytować 20 nefów i zamknąć program. Po czym zaakceptować zmiany, ale chyba i tak trzeba by było pojedyńczo klikać.
w panelu "Browser" PKM na zmodyfikowanym zdjęciu ...... Potem zaznaczasz zdjęcia do modyfikacji, znów PKM na jednym z nich i "paste adjustments"
Jejku, Chopie ileś Ty mi czasu zaoszczędził !!! Ja tego nie znałem...
Dzięki !!!
mrpawcio
07-05-2011, 22:49
Prawy klik myszy
Prawy klik myszy
A widzisz i teraz wszystko jasne, mi PKM się z czym innym kojarzy :)
Prawy klik myszyNo, jak myszki beda mialy kliki zamiast klawiszy, to pewnie bedzie to prawy klik myszy... ;)