Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie 8 GB RAM

Greg77
19-02-2011, 09:55
Tak wiec moje 4GB DDR2 sa na zbyciu, kupilem 8GB RAMu po bardzo okazyjnej cenie. Jako, ze moja plyta ma juz dwa lata mam wciaz DDR2 i do zeszlego tygodnia pracowalem na 4GB Kingstona HyperX (ktorych chce sie teraz pozbyc:D).
Wystarczalo mi 4GB i wydawalo mi sie, ze nie potrzebuje wiecej, znajomemu padla plyta a dobra plyte na DDR2 ciezko teraz dostac (przynajmniej poza Polska) wiec przeszedl na DDR3 i sprzedal mi po baaardzo dobrej cenie 8GB Patriota....
Moje wrazenia sa takie, roznicy zadnej i za chiny ludowe nie moge przekroczyc 3,8 GB wykorzystania RAMU, zastanawia mnie sens posiadania 8GB, jednak miec zapas to miec zapas:D
Czy zauwazyliscie potrzebe posiadania wiecej niz 4GB RAMu?
Znajomy twierdzi, ze wykozystuje to pracujac na RAWach seryjnie w LR a u mnie glownie pracuje NX i PS, kilka zdjec otwartych w PSie jak i jakies zdjecie w trakcie obrobki w NXie, do tego przegladarka z kilkoma zakladkami, jakis player z muzyka, jakies okienka.....i co....nic nie moge przekroczyc 4GB:D
Dodatkowo napisze koledze KYLE, ze pozwolilem sobie wylaczyc pamiec wirtualna zeby w koncu wykorzystac wiecej niz 4GB RAMu i nic.....to normalne:D???

wasilewk
19-02-2011, 09:58
Zobacz programem CPU-Z - ile on widzi. Jeśli nadal 3.8 to trzeba w biosie odblokować.

Pzdr.

P.S.
Win XP więcej nie wykorzysta.

Greg77
19-02-2011, 10:02
Zobacz programem CPUID - ile on widzi. Jeśli nadal 3.8 to trzeba w biosie odblokować.

Pzdr.

P.S.
Win XP więcej nie wykorzysta.

wasilewk, system widzi 8GB, system to W7 64bit (nie napisalem bo to logiczne, ze nie uzywam XPka albo OS32bit), napisalem 3,8GB i nie pomyslalem, ze moze to byc odebrane jako problem z systemem 32bit, moja wina.
Nie o to jednak chodzi, srednio 3,8GB przy duzym obciazeniu, tzn. moze byc i 3.9 lub 3.7....
Bios i OS widzi 8GB, ram smiga w dualu....
Nie mam problemu sprzetowego, pytam czy faktycznie 8Gb jest przydatne.
Znajomy ktory sprzedal mi RAM kupil DDR3 i tez zakupil 8Gb i razem zachodzimy w glowe jak to wykorzystac:D

wasilewk
19-02-2011, 10:16
wasilewk, system widzi 8GB, system to W7 64bit (nie napisalem bo to logiczne, ze nie uzywam XPka albo OS32bit), napisalem 3,8GB i nie pomyslalem, ze moze to byc odebrane jako problem z systemem 32bit, moja wina.
Nie o to jednak chodzi, srednio 3,8GB przy duzym obciazeniu, tzn. moze byc i 3.9 lub 3.7....
Bios i OS widzi 8GB, sam smiga w dualu....

OK.

Ilość wykorzystywanej pamięci zależy od konkretnego programu. Np. Pinnacle potrafi nawet na 12GB pracować. No, chyba, że masz przykład: dany program pracował na 8GB a teraz bierze tylko 4 itp.

Pzdr.

Kyle
19-02-2011, 11:45
Do gier 8GB RAM się przydaje (GTA4, Crysis na max detali ... i zapewne gry które w tym roku się ukażą, np. 64 bitowy Battlefield 3)

8GB RAM to jest odrobinę na przyszłość ... już niebawem się przyda (przynajmniej dla gracza). Jak ktoś jakieś cuda robi w 3D studio czy jakimś zawodowym programie typu CATIA itp. to zapewne 8GB wykorzystuje od dawna (choć słyszałem o takich, którzy potrzebują 16GB ram).

stig
19-02-2011, 11:53
Greg, zostaw sobie te 8 GB, naprawde. Te marne kilka stowek zarobku (czy oszczednosci) nie zrekompensuje Ci wq..nia, kiedy trafisz na sytuacje, ze 4 GB zostanie jednak zajete i bedziesz siedzial sluchajac melodii wygrywanej przez katowany wirtualka dysk twardy. Oczywiscie dales do zrozumienia, ze jeszcze nie trafiles na takowa, ale... Wyjdzie kolejna wersja jakiegos programu, ktory bedzie potrafil zaadresowac wiecej, pojawi sie program, ktorego teraz nie masz, zachce Ci sie nowych, malooszczednych (acz szybszych) metod pracy i w koncu sie przyda. Jak mawiaja -- "od przybytku glowa nie boli". :)

Greg77
19-02-2011, 11:59
"od przybytku glowa nie boli". :)

Tez tak do tego podchodze, tylko chcialem zapytac, czy tym ktorzy posiadaja wiecej niz 4gb zdarza sie obciazyc wiecej noralnym softem do obrobki;)

stig
19-02-2011, 12:04
Tez tak do tego podchodze, tylko chcialem zapytac, czy tym ktorzy posiadaja wiecej niz 4gb zdaza sie obciazyc wiecej noralnym softem do obrobki;)Gdyby sie nie dalo, to bym nie napisal. ;)
Nie jestem w stanie opisac takich sytuacji (tzn. podac dokladnego przepisu, co nalezy zrobic, zeby jednak 4 GB zniknelo), ale uwierz -- spotykalem sie z takowymi. Z 8 GB zostawalo mi i 2 i 1,5, a na pewno bywaly tez takowe, kiedy po prostu nie rzucilem okiem na Samurize.

Paweł Kania
19-02-2011, 12:08
Jak miałem 4GB na stacjonarce dało sie zamulić kompa poza PSem jeszcze Opera, radio netowe a to coś tam dłubiesz innego... i dupa nagle :)
Poza tym częściej zamulała wersja CS4 i 32bit, CS5 i 64 bit to inna jakość jakby :)

Teraz mam 8GB i nigdy nie brakło, mam laptopa z 6Gb i czasem podchodzi 'pod kreskę' - ale też nie brakło, ale na laptopie mniej i bardziej dorywczo cos robię.

Greg77
19-02-2011, 12:16
nie mialem jakiegos problemu z 4GB a jedyne co nie dawalo spac to mysl o tym, ze moge miec wiecej (zreszta takie mysli mam zawsze, procesor, dysk itd:D), zastanawiam sie jak zamulic te pamiec:D
Zobacze jeszcze jak wyglada sytuacja przy seryjnej obrobce NEFow w ACR bo podobno wtedy potrafi lyknac pamieci;)

Kyle
19-02-2011, 12:21
Dodatkowo napisze koledze KYLE, ze pozwolilem soebie wylaczyc pamiec wirtualna zeby w koncu wykozystac wiecej niz 4GB RAMu i nic.....to normalne:D???Tak, kiedyś była dyskusja że nowsze windowsy nic nie dają do wirtualnej jak nie muszą, oczywiście koledzy jak zwykle się mylili (lol alert), bo sprawdziłem niedawno i to Ja miałem rację (i skromny jestem ;) )... nawet win vista itp. nieco śmiecą jak nie muszą ... tyle że w niewielkim stopniu. Tak więc wyłączenie wirtualnej spowoduje przeniesienie do RAM stosunkowo niewielkiej ilości danych, więc nawet tego możesz nie zauważyć (w końcu koledzy z "dyskusji" nie zauważyli :) :) :) ).

ps. :]

Greg77
19-02-2011, 12:25
Zauwazalne kilka mb wiecej w RAMie, ale z tego co wiem starszy soft potrafi podpierac sie pamiecia wirtualna, ale tego tematu juz lepiej nie zaczynac znowu:D

aTomek
19-02-2011, 13:53
Mnie też nie udało się zapełnić ponad 4GB, ale ja jednocześnie mam zazwyczaj otwarte max. Lightroom i Firefox/Chrome + jakaś muzyczka w tle.

PS
Greg77 - już myślałem, że poznam Twoje odczucia z pracy na Apple, a Ty w PeCeta inwestujesz :-P

Greg77
19-02-2011, 14:04
Greg77 - już myślałem, że poznam Twoje odczucia z pracy na Apple, a Ty w PeCeta inwestujesz :-P

Wiesz co, nie mowie do JABOLKA nie! Moze kiedys, sprzecior jest przedni, jednak od tylu juz lat siedze w PC i jak sie cos zepsuje to moge naprawic jak niektorzy malucha.....troche sie boje Jablka no i cena tez jest zaporowa.
Chyba wole narazie w sprzet inwestowac a z mojego PCeta jestem zadowolony, stabilnie w miare szybko.....jak tzreba bedzie to sie zmieni co nieco i znowu bedzie na topie;)
Poza tym co to za inwestycja, za moje 4GB na obczyznie dostane ok 70euro a 8Gb kupilem za 80:D

de Fresz
19-02-2011, 17:11
zastanawiam sie jak zamulic te pamiec:D

To bardzo proste. Musisz tylko zacząć pracować na większych plikach, tak powiedzmy po 400-500 MB bazowo i skomplikować je na tyle, aby spuchły do jakichś 3-4 GB roboczo. Najlepiej mieć otwarte ze 2-3 i robić coś to w jednym, to w drugim, coś między nimi przerzucać itd. Mówiłem że proste? ;-) Nie pytaj mnie tylko na cholerę to amatorowi, bo nie wiem, w pewnych specjalistycznych zastosowaniach zarobkowych tak trzeba.

Inna metoda na zapchanie takiej ilości pamięci to odpalone na raz: PS, Illustrator, Indyk, Acrobat, Distiller, przeglądarka z 50 oknami, program do poczty i jeszcze parę duperelek; praca na przemian raz w jednym, raz w drugim, raz w trzecim plus uptime pokroju tydzień-dwa. Ale to już mało fotograficzne zastosowania.

stig
19-02-2011, 17:57
Inna metoda na zapchanie takiej ilości pamięci to odpalone na raz: PS, Illustrator, Indyk, Acrobat, Distiller, przeglądarka z 50 oknami, program do poczty i jeszcze parę duperelek; praca na przemian raz w jednym, raz w drugim, raz w trzecim plus uptime pokroju tydzień-dwa.Przed chwila zapelnilem 4,5 GB z palcem w nosie:
Thunderbird -- caly czas odpalony, bo nie ma po co uruchamiac go co kilka minut, zeby sciagnac poczte z 3 kont, RSSy i wiadomosci z grup?
Miranda -- wiadomo.
Total Commander -- wiadomo.
Windows Media Player -- lubie sluchac muzyki w trakcie pracy.
Photoshop -- dokument A4 300 DPI z kilkoma warstwami.
Chrome z kilkunastoma rozszerzeniami -- wystarczylo otworzyc zakladki z kilkoma watkami z forum + 990px.pl + kilka serwisow, ktore przegladam co jakis czas -- ot, taka przerwa w dlubaniu w PSie.
To nie jest chyba nic zaawansowanego, prawda? Nie odpalilem jeszcze Indyka, ani zadnego browsera z duzym katalogiem zdjec, nie odpalilem Illustratora, Acrobata i Distillera, jak sugerowales. Naprawde nie trzeba sie starac, zeby zapchac 4 GB (szczegolnie w Win 7 x64, ktory na "dzien dobry" polyka 1 GB). Co prawda moze fakt iz od kilku dni nie zamykalem systemu, tylko go hibernowalem -- pozarl troche RAMu, ale skoro istnieje taka funkcjonalnosc, ktora jest wygodna, to dlaczego z niej nie korzystac.

W dzisiejszych czasach, kiedy RAMu mozna sobie kupic na kopy, nawet przy uzytku domowym nie trzeba sie zmuszac do zamykania wszystkiego innego, tylko po to, zeby wygodnie podlubac w PSie i jeszcze jednym programie. Po to istnieje pamiec operacyjna. :)

Greg77
19-02-2011, 18:17
Tak, wlasnie sprawdzilem i zapchalem prawie 6GB bez wiekszego problemu....poza tym, ze w samym PSie otworzylem ze 20 Tiffow po 50-70mb kazdy i z 10 programow i ze 20 zakladek w chromie:D
Jednak mozna......ale przy codziennej pracy to nie jest lekko:D

stig
19-02-2011, 18:27
Tak, wlasnie sprawdzilem i zapchalem prawie 6GB bez wiekszego problemu....poza tym, ze w samym PSie otworzylem ze 20 Tiffow po 50-70mb kazdy i z 10 programow i ze 20 zakladek w chromie:D
Jednak mozna......ale przy codziennej pracy to nie jest lekko:DPrzy codziennej pracy nie ma sensu otwierac kilkudziesieciu zdjec 16 bpc. Programy jedynie uruchomione, zabieraja naprawde malo pamieci, wiec zeby zajac duzo RAMu -- trzeba ich faktycznie uruchomic duzo. Uwierz jednak, ze to nie jedyny sposob na to, zeby zniknelo duzo pamieci. Jak sie testuje na sile, to i takie pomysly przychodza do glowy. Najwazniejsze, ze nowe systemy faktycznie potrafia wykorzystac te GB na buforowanie sobie pewnych rzeczy, wedle zasady "pamiec nieuzywana, to pamiec stacona". Nigdy nikogo usilnie nie namawialem na kupno 8 GB (szczegolnie do zastosowan domowych), ale jesli w gre wchodzi praca ze zdjeciami i mimo wszystko zasobozernymi aplikacjami, a ma sie juz te 8 GB w slotach -- raczej nie ma sensu ich sprzedawac.

Greg77
19-02-2011, 18:40
raczej nie ma sensu ich sprzedawac.

Bron Boze! Nie mam zamiaru opychac tych pamieci....tym bardziej, ze prawie mnie nic nie kosztowaly:D

stig
19-02-2011, 18:43
Bron Boze! Nie mam zamiaru opychac tych pamieci....tym bardziej, ze prawie mnie nic nie kosztowaly:DAaa... Bo zrozumialem, ze jednak bedziesz chcial zostac przy swoch 4 GB, a sprzedac chcesz te nowo zakupione 8 GB. ;)

mcl
21-02-2011, 13:03
pamięć można ładnie zapchać przeglądając większe zdjęcia (40, 50, 60 MP)

5iatka
21-02-2011, 20:12
8gb to nie trzeba sie jakos bardzo wysilać żeby zapchać, co już pokazano jak. Faktem jest, że od dawna się mówi, że im więcej pamięci - tym lepiej.

grzegorzant
09-08-2011, 17:59
że odświeżę :)
gdzie trza pogmerać, aby w7 64 zobaczył dodane kostki (do tej pory 2x2 teraz 4x2 )
CPU-Z widzi 8 windoza widzi 4 :(

siona
09-08-2011, 18:42
powinien widzieć całość :/
w menu-panel sterowania-system - na stronie głównej powinno być 8 gb

grzegorzant
09-08-2011, 19:09
na str. głównej stoi " zainstalowana pamięć (RAM) 8GB (dostępne:4,00GB)"

Kyle
09-08-2011, 20:08
gdzie trza pogmerać, aby w7 64 zobaczył dodane kostki (do tej pory 2x2 teraz 4x2 )
Nic nie trza gmerać :) (czyt. : u mnie zobaczył od razu)

Greg77
09-08-2011, 20:47
Czeski blad, to tak jak u mnie po zmianie procka z 2 na 4 jajka komp widzial tylko dwa.....
Nie wiem czy nie obejdzie sie bez stanowczych ruchow....moze reset biosu, choc bez tego powinien zobaczyc odrazu 8 gb

robin102
09-08-2011, 22:24
System chyba dostaje informacje sprzętowe z biosu, więc reset biosu może okazać się sposobem na tą przypadłość.

siona
10-08-2011, 00:24
uruchom - msconfig (jako admin)- rozruch - zaawansowane - maksymalna pamięc -zmienic na 8 lub po prostu odptaszkować; od razu radzę tam zmienic ilosć jajek uzywanych podczas uruchamiania - szybcie się bedzie ładować

Greg77
10-08-2011, 00:44
uruchom - msconfig (jako admin)- rozruch - zaawansowane - maksymalna pamięc -zmienic na 8 lub po prostu odptaszkować; od razu radzę tam zmienic ilosć jajek uzywanych podczas uruchamiania - szybcie się bedzie ładować

Wiec, calkiem niedawno zalozylem watek o przyspieszaniu W7...ktos tam podlinkowal ciekawy link, gdzie obalano mity przyspieszania, zwiekszenie jajek procesora to mit, placebo.....sprawdzilem. Tez robilem to od czasow visty, obecnie mam odptaszkowane i uruchamia sie z automatu na jednym jajku....i co, wczesnie odpalal sie szybciej przez miesiac dwa a potem potrafil mulic, teraz odpala sie rowno caly czas;) Sorry za OT

grzegorzant
10-08-2011, 10:30

po zaptaszkowaniu max pamięć wyskoczyła mi liczba 8192, zmienić na równe 8 ?

stig
10-08-2011, 10:33
po zaptaszkowaniu max pamięć wyskoczyła mi liczba 8192, zmienić na równe 8 ?:D Jesu! Przeciez 8 GB, to 8192 MB. Nic nie zmieniaj. :)

!AGresT
10-08-2011, 10:36
po zaptaszkowaniu max pamięć wyskoczyła mi liczba 8192, zmienić na równe 8 ?

:) :) ;)

Bardzo mi poprawiłeś humor :)

grzegorzant
10-08-2011, 10:38
ej mondrale ... uwaga bo mam dziś zły dzień ! :))

grzegorzant
10-08-2011, 10:54
tym bardziej, że nic to nie dało :( czyt. nadal 4GB

siona
10-08-2011, 10:59
to ja nie znam odpowiedzi - trzeba intensywnie popytac wujka googla. na 100 % nie jesteś jedynym takim przypadkiem na świecie ...

grzegorzant
10-08-2011, 11:13
no to mnie pocieszyłeś :)

grzegorzant
10-08-2011, 11:40
po wprowadzeniu zmian za pomocą msconfig oraz przeładowaniu kompa w zakładce max pamięć wyskakuje 0 :(

Grzybu
10-08-2011, 12:01
Wiem że zapewne robiłeś takie operacje, ale nie zaszkodzi przypomnieć.
Panel sterowania\System
Zobacz czy system nie wykrył nowego sprzętu i nie trzeba przeprowadzić jego wykrywania. Nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale chodzi o uaktualnienie indeksu wydajności.

EDIT
Zobacz jeszcze co pokazuje Everest, CPU-Z a co pokazuje monitor zasobów w zakładce Pamięć.

Greg77
10-08-2011, 13:01
po wprowadzeniu zmian za pomocą msconfig oraz przeładowaniu kompa w zakładce max pamięć wyskakuje 0 :(

Czyli Windows......:D:D:D
Moim zdanie on dziala i wykozystuje 8GB, zainstaluj sobie programik (gadzet windowsa) All CPU Meter, powinienes miec ilosc RAMu....jak tam jest ok to si enie przejmuj a nawet zrob tescik obciazenia wiecej niz 4GB;)

Gootchio
10-08-2011, 13:14
PS ma taki suwaczek do wskazywania ile RAMu może max. zapchać - jak się nie przesunie to wcześniej zaczyna zgrywać na HDD.
A 8GB wykończyłem chociażby jak zapuściłem automatyczne składanie panoramy z 35-ciu 75-megowych TIFFów.

Kyle
10-08-2011, 13:27
Dokup więc kolejne 8 GB (obecnie pamięci są po 73zł/kostka 4 GB DDR3 1333 Kingston - tanio że szok)

grzegorzant
10-08-2011, 13:31
Wiem że zapewne robiłeś takie operacje, ale nie zaszkodzi przypomnieć.
Panel sterowania\System
Zobacz czy system nie wykrył nowego sprzętu i nie trzeba przeprowadzić jego wykrywania. Nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale chodzi o uaktualnienie indeksu wydajności.

EDIT
Zobacz jeszcze co pokazuje Everest, CPU-Z a co pokazuje monitor zasobów w zakładce Pamięć.

Zrobiłem wszytko o czym piszesz oto efekt :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/5634/beztytuumly.png)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/851/beztytuupgz.png/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/851/beztytuupgz.png/)

Greg77
10-08-2011, 13:31
Dokup więc kolejne 8 GB (obecnie pamięci są po 73zł/kostka 4 GB DDR3 1333 Kingston - tanio że szok)

Chyba, ze masz DDR2 a tu tak tanio nie jest, choc mam na to rozwiazanie:D

Kyle
10-08-2011, 13:39
Zrobiłem wszytko o czym piszesz oto efekt :

png niskiej rozdzielczości zajmujący 2 MB po to by pokazać coś takiego - zlituj się

Gootchio
10-08-2011, 15:01

Racja! Yyy tylko się sloty skończyły... Sprzedam (na pewno nie tanio) 4x2GB ;))

grzegorzant
10-08-2011, 16:40
png niskiej rozdzielczości zajmujący 2 MB po to by pokazać coś takiego - zlituj się

teraz lepiej ? :)

źródło (http://img191.imageshack.us/img191/4203/96165206.jpg)

Grzybu
10-08-2011, 17:45

A możesz jeszcze zobaczyć co pokazuje monitor zasobów z Menedżera zadań (środkowe okienko)??

raptor88
10-08-2011, 20:45

Lepiej, ale .png powyżej i tak już wszystko psuje. :P

grzegorzant
10-08-2011, 22:58
A możesz jeszcze zobaczyć co pokazuje monitor zasobów z Menedżera zadań (środkowe okienko)??

voila

źródło (http://img221.imageshack.us/img221/1637/beztytuuwhitfqb.jpg)

prz3mo
10-08-2011, 23:02
od razu radzę tam zmienic ilosć jajek uzywanych podczas uruchamiania - szybcie się bedzie ładować

teoretycznie powinien się ładować szybciej, w praktyce czasem nie ma różnicy.

robin102
11-08-2011, 17:52
No dobra, ale reset biosu robiłeś ? to bezpieczna i nie szkodliwa czynność.
Przy ładowaniu biosu co on Ci pokazuje ? Ile ramu ?

Grzybu
11-08-2011, 19:43
Spróbuj w BIOS'ie włączyć funkcję ponownego mapowania pamięci.
Możesz napisać jaką masz płytę??
Masz zintegrowaną grafikę??

grzegorzant
11-08-2011, 20:07
płyta :
Asus P755D PRO
NVIDIA GeForce 210
za BIOS się nie zbieram

grzegorzant
11-08-2011, 20:09
http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1156/P7P55DE_PRO/

T&T
11-08-2011, 20:15
Wyjmij baterię, która jest na płycie głównej, dla pewności na jakieś 30 min. Włóż i uruchom kompa, bios będzie zresetowany.

robin102
11-08-2011, 20:34
Baterii nie trzeba wyjmować bo można przy okazji coś narozrabiać na płycie z mikroelementami jak Ci się śrubokręt omsknie ;). Chociaż oczywiscie przez jej wyjecie też bios można resetować.
Odłącz komputer od sieci zasilającej, otwórz budę, W dole płyty głównej czyli na płycie znajdziesz baterię wielkości dużej pastylki przyciśniętą blaszką. Obok tej baterii będą sterczały dwa piny takie bolce stojące z płyty głównej w odległości od siebie jakieś 5-6mm i wysokości około 8-10mm trzeba je na kilka sekund trwale zewrzeć np. śrubokrętem. Bios będzie zresetowany. Komputer wystartuje z innym ekranem powitalnym i zapyta Cie czy chcesz uruchomić obraz demo płyty głównej. Nie wybieraj tej opcji bo zazwyczaj wydłuża start komputera. Bios możesz resetować do woli i do uznania, nic tą operacją nie zepsujesz. na temat resetu biosu i jak to zrobić jest napisane w instrukcji do plyty głównej, zerknij tam.
Zrobił bym to jako pierwszą rzecz w tym przypadku. Nie dygaj się nic nie zepsujesz resetem biosu.

Grzybu
11-08-2011, 20:35
Może tutaj coś znajdziesz
http://windows7forum.pl/windows-x64-wyswietla-3gb-ram-zainstalowane-jest-4gb-t-2574.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1958248.html
Może nie dokładnie to samo ale też problem z ASUSem i RAM
Może coś pomoże.

Jacol
12-08-2011, 08:59
Wiec, calkiem niedawno zalozylem watek o przyspieszaniu W7...ktos tam podlinkowal ciekawy link, gdzie obalano mity przyspieszania, zwiekszenie jajek procesora to mit, placebo.....sprawdzilem. Tez robilem to od czasow visty, obecnie mam odptaszkowane i uruchamia sie z automatu na jednym jajku....i co, wczesnie odpalal sie szybciej przez miesiac dwa a potem potrafil mulic, teraz odpala sie rowno caly czas;) Sorry za OT

Ludzie błędnie interpretują działanie tej funkcji. Ona nie służy do odblokowania lub dołączenia mocy obliczeniowej kolejnych rdzeni do systemu - ona służy testom i OGRANICZENIU ilości funkcjonujących w systemie rdzeni procesora. Jeśli ta opcja jest odznaczona to system korzysta z całej dostępnej mocy procesora i *wszystkich* rdzeni. Dodatkowo na moim Corei7, zaznaczenie 4 rdzeni powoduje blokadę Hyper Threading i zamiast 8 okienek w Task managerze mam tylko 4 okna dotyczące 4 rdzeni z jednym wątkiem. Jak odznaczę tą opcję to system uruchamia się z 8 oknami czyli 4 rdzeni po 2 wątki każdy.

Jacol
12-08-2011, 09:12
płyta :
Asus P755D PRO
NVIDIA GeForce 210
za BIOS się nie zbieram

http://www.tomshardware.co.uk/forum/282775-12-asus-p7p55d-board-recognize-installed

Zrób aktualizację biosu, wyjmij pamięci, zamień je miejscami i sprawdź dokładnie czy są poprawnie włożone i zapięte. Powinno zadziałać.

grzegorzant
12-08-2011, 11:54
czy chodzi o tą baterię ?

źródło (http://img825.imageshack.us/img825/1753/93378989.jpg)

robin102
12-08-2011, 12:06
Tak o tą, obok najprawdopodobniej znajdziesz te piny, a jak ich nie ma to luknij w instrukcje obsługi płyty. Jak byś musiał baterie wyjąć bo producent płyty nie przewidział innej opcji resetu to użyj do dłubania jakiegoś drewnianego "narzędzia", Jak się omsknie i pojedzie po druku i elementach to im krzywdy nie zrobi.
Biosu na razie nie aktualizuj bo to nie jest taka czynność co się z powodzeniem od razu może udać i przyniesie plusy dodatnie dla działania komputera. Już nie jeden wracał do starego biosu co może być jeszcze trudniejsze.

Jacol
12-08-2011, 12:31
Tak o tą, obok najprawdopodobniej znajdziesz te piny, a jak ich nie ma to luknij w instrukcje obsługi płyty. Jak byś musiał baterie wyjąć bo producent płyty nie przewidział innej opcji resetu to użyj do dłubania jakiegoś drewnianego "narzędzia", Jak się omsknie i pojedzie po druku i elementach to im krzywdy nie zrobi.
Biosu na razie nie aktualizuj bo to nie jest taka czynność co się z powodzeniem od razu może udać i przyniesie plusy dodatnie dla działania komputera. Już nie jeden wracał do starego biosu co może być jeszcze trudniejsze.

Najnowszy bios, changelog:

Version 2003

Description

P7P55D PRO 2003 BIOS
1. Improve memory compatibility
2. Improve system stability
3. Update CPU Level up function
4. Update Marvell Option ROM
5. Support new CPUs. Please refer to our website at: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx?SLanguage=en-us

File Size
1,02 (MBytes)

2011.01.17 update

Jest dużo problemów z tą płytą i RAMem na różnych forach.

grzegorzant: RAM wsadzić w niebieskie sloty. Aktualizacje bos mozna zrobić w Windowsie, z pendrive'a i jest to dosyć banalne.

Jacol
12-08-2011, 12:38
czy chodzi o tą baterię ?

źródło (http://img825.imageshack.us/img825/1753/93378989.jpg)

Zworka od czyszczenia biosu jest dokładnie po drugiej stronie strzałki, po lewej od niebieskiego slotu PCI, zaraz przy krawędzi płyty. Na zdjęciu widać ten mały, niebieski prostokącik.

grzegorzant
12-08-2011, 14:25
Najnowszy bios, changelog:

Jest dużo problemów z tą płytą i RAMem na różnych forach.

grzegorzant: RAM wsadzić w niebieskie sloty. Aktualizacje bos mozna zrobić w Windowsie, z pendrive'a i jest to dosyć banalne.

nie chcę marudzić za dużo, ale mam 2 sloty niebieskie i 2 czarne
Kostek mam 4x2, więc nie mam za dużego wyboru :)
spróbuję z baterią, tylko czy kości wyjąć przed resetem czy po ?

siona
12-08-2011, 14:36
jak kolega poradził zrób update biosu skoro w realise note podają, że poprawili współpracę z ramem

T&T
12-08-2011, 14:46
Jeżeli wgrywałeś wszystko z dołączonej do płyty płytki, to masz zainstalowany programik Asus Update, który służy do aktualizacji biosu w bardzo prosty sposób. Ten program sam ci poda jakie wersje biosu są dla tej płyty i po wybraniu przez ciebie najnowszej wersji dokona jego wymiany.

T&T
12-08-2011, 15:11
Poza tym na płycie masz jeszcze "tajny" przycisk MemOK, którego użycie rozwiązuje wiele problemów z pamięcią. Gdyby reset biosu nic nie dał, można go śmiało użyć - jak, poczytaj w instrukcji do płyty.

Jacol
12-08-2011, 18:19
nie chcę marudzić za dużo, ale mam 2 sloty niebieskie i 2 czarne
Kostek mam 4x2, więc nie mam za dużego wyboru :)
spróbuję z baterią, tylko czy kości wyjąć przed resetem czy po ?

Nie ma różnicy - najważniejszy jest update biosu. Przestudiuj również instrukcję odnośnie przycisku na płycie głównej do pamięci tak jak kolega wyżej radzi.

grzegorzant
12-08-2011, 20:51
ok Koledzy
reset bateryjny BIOS u + zamiana miejscami kostek i poszło :)
Dzięki Wszystkim za cenne rady

kzkzg
28-08-2011, 03:56
tak na przyszlosc. reset biosu zawsze mozna zrobic w samym biosie. dlubanie przy baterii czy zworkach to tylko jak z jakis powodow do tego biosu nie mozemy wejsc.

grzegorzant
28-08-2011, 10:40
Tak na przyszłość jeśli wiesz jak - podaj dalej :)
To jest Forum, a więc WYMIANA POGLĄDÓW
pozdro grzesiek

Greg77
29-08-2011, 08:36
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2509400&postcount=38 tutaj macie jedno z rozwiazan;)