PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 500 DG super NA i-ttl

jm
18-01-2007, 11:22
Ponieważ ostatnio zauważam dośc spory ruch w dziale lampy, a sama tez jestem na "rozdrożu" decyzyjnym co do lampy, wklejam link do strony z kompatybilnością sigmy 500 DG super na i-ttl. W necie zdania są podzielone jeśli chodzi o współpracę tej lampy z d80 oraz d 200 - z tabelki wynika, że jest OK. W serwisie sigmy ustaliłam, że nowe serie tej lampy nie bedą miec żadnych problemów z pełną współpracą z d80 czy d200. Ze starszymi może byc różnie w zależności od daty produkcji. Jestem na etapie sprawdzania od jakiego numeru seryjnego tych lamp jest pełna kompatybilnośc.

Wynika z tego, że nową sigmę można nabyc bez obaw (do d80/d200) natomiast w przypadku używanej - trzeba dokładnej sprawdzic numer seryjny/datę produkcji przed zakupem:)

No i linka: http://www.sigma-photo.co.jp/english/flash/comp_500dg_sup.htm#03

Gawronnek
18-01-2007, 11:34
Co do Sigmy to używałem ja 1,5 roku z D70 i byłem z niej zadowolony, w zasadzie jej funkcjonalność nie odbiega od SB-800, jednak z uwagi na brak jej współpracy z D80 przesiadłem się na SB-800.

Jeśli mogę Ci doradzić to pomimo iż zawsze wychwalałem Sigmę, to kup jednak Sabine, to jest jednorazowy wydatek, a różnica w cenie 400 zl (wiem to prawie 50% drożej)to nie jest wiele w sytuacji gdy to zakup na lata, a nie jesteś pewna czy nie zmienisz kiedyś body tak jak ja, poza tym dla samej funkcji Commander Mode warto dopłacić kilka złoty, w Sigmie jest bardzo to dziwnie rozwiązanę

jm
18-01-2007, 14:11
No ale według tej tabelki wynika, że z d80 i d200 ta sigma działa w pełni. Ja mam d80 i póki co ten model mnie interesuje.

Którą lampę w końcu zakupię to inna sprawa. Sabina jest jakby "pewniejsza" (i zarazem droższa) od producentów niezależnych ale obserwując politykę Nikona - nie mam 100% pewności czy w kolejnych modelach aparatów Nikon coś nie wymodzi tak, aby sb600/800 nie współpracowały w pełni....