Zobacz pełną wersję : D700 vs D3s - pytanie do tych co się przesiedli
Witam wszystkich
Od razu wyjaśniam że nie chodzi mi o porównanie techniczne twych dwóch body, gdyż dane znam na pamięć (niemal)
Pytanie jest skierowane do osób które pracowały na D700 i przesiadły się na D3s
Czy różnica w kwocie została pokryta w ulepszeniach* jakie niesie ze sobą puszka D3s
*ulepszenia
- wyraźna poprawa ISO
- lepszy AF
- lepsza ergonomia
Stoje przed zakupem nowego body i potrzebuje puszki typowo do reporterki okolicznościowej.
Szczerze wolę zainwestować w szkła niż w body.
Stety niestety sprzedałem jeden z dwóch korpusów D700, gdyż miałem nadzieję że wiosną coś się pokaże, ale nic nie zapowiada nowości przed letnim sezonem...
Z góry dziękuję
Paweł
Bierz d700 i lepsze szkla. Wysokie iso przydaje sie ale bez przesady. Grip tez mozna dokupic.
Af chyba taki sam. Nie odczulem wielkich zmian.
- wyraźna poprawa ISO
uzywajac d700 na slubach staralem sie nie wychodzic poza ISO 4000. D3s jest o ok. 1,5-2 EV lepszy. Oczywiscie to tylko moje osobiste 'ograniczenie', wiec moze sie okazac, ze dla Ciebie D3s bedzie w pelni uzywalny na ISO 25600 ;)
- lepszy AF
w ciemnicy zrobilo sie lepiej (dla przykladu - ISO 4000-6400, F1.4, czasy 1/100-200) - D3s pewniej i szybciej lapie ostrosc
- lepsza ergonomia
przy poziomym chwycie rzeczywiscie sporo wygodniej, ale z malym ale - przelacznik pomiaru swiatla. No i jesli masz duza grabe, to bedziesz zaczepial wewnetrza czescia dloni o guzik AF-ON dla pionowych kadrow (co mnie na poczatku denerwowalo, ale nauczylem sie nieco inaczej chwytac aparat).
przy pinowych kadrach D700 + grip bedzie wygodniejszy
co do lepszych szkieł - to większość już mam
co prawda zdechł p 24-70 ale nowy w drodze - to koń wyrobny
być może zmienię 70-200VR na nowszą wersję ale to tyle
Od ponad roku inwestuje głównie w stałki.
Niemniej jednak muszę kupić drugie body - a raczej pierwsze do pracy.
Wiem że seria puszek jednocyfrowych to puszki do ciężkiej pracy i do takowej potrzebuję.
Obecnie staram się o leasing na sprzęt foto, więc kalkulacja jest dla D3s, 24-70, 35/1.4 i 85/1.4
Zastawiam się jeszcze nad zakupem D3 na pół roku i jak wyjdzie następca D700 lub D4 to wtedy mocniejsza zmiana.
Boję się kupić teraz D3s za 15-16tys a w sierpniu z następcą, mója De3jka będzie po 10k - ciut za duży spadek...
krolewicz
18-02-2011, 20:46
i wtedy d3s przestanie robić zdjęcia? jak potrzebujesz taki sprzęt, to go po prostu kup
łoj takiego spadku nie bedzie max jak w d700 ok 1000zł licze nie więcej.
jak wyjdzie nowe d4 to za 1000 mniej nikt starego nie kupi, jak d4 bedzie tak samo dzialala na wysokim iso, wiec realna cena bedzie na poziomie 10-11k za uzywke.
co do samego d3s, to jak kupowalem swojego to zastanawialem sie czy moze nie przyoszczedzic i kupic d700 lub d3, no i nie zaluje... roznica jednej dzialki w stosunku do d3/d700. jak nigdy na auto iso nie strzelalem tak teraz ustawione na zakres do 6400. IMHO 25600 to juz przegiecie dla tego body, chyba ze w odpowiednich warunkach, ale na 12800 mozna strzelac wesela bez wiekszych problemow, drobne odszumianie w PP i bolu nie ma.
czyli powiadasz zeby sie nie zastanawiac bo tak jak sobie pomysle, to wiecej pixów to trza lepszy komputer a to tez wydatek, filmy w fuller HD mi nie potzrebne tak bardzo a iso sie przyda wiec do iso 6400 jesli bedzie wszytko oki to chyba sie nie am co zastanawiać.
Podejrzewam ze d4 czy d800 może przebić jednak iso w d3s
siedemczwartych
19-02-2011, 23:54
na forum jestem często atakowany za swoje zdanie o D700.
Dlatego teraz nic o nim nie napiszę. Przytoczę tylko suche fakty:
D300 - 16 miesięcy w służbie (z 17-55 REWELACJA)
D700 - 3 miesiące (.............)
D3s - 14 miesięcy i nadal. (ze wszystkim REWELACJA i pełne zadowolenie)
a możesz powiedzieć Twoje zdanie nt D700
Pracuje z tą puszką od dwóch lat, wcześniej D300 i jeszcze wcześniej D200
Zastanawia mnie czy mamy podobne spostrzeżenia odnośnie korpusu.
Też jestem bardzo ciekaw, bo po ponad roku z dwoma d700 nie powiem o tych body złego słowa:)
Oczywiście mając d3s w torbie, o nim też był złego słowa nie powiedział:)
D700 zapracowały u mnie na miano świetnej puszki, niestety jak idiota czekam na następcę, który może będzie na wiosnę, może w sierpniu, a może na jesień - zdecydowanie za dużo może....
Nie chcę kupić d700 za 7k na FVAT i za 3 miechy sprzedawać, bo wyszedł następca, i nowa/stara puszka D700 poleciała o 40% w dół.
Mogę kupić D3 używkę, porobić pół roku i sprzedać - jedno z najpewniejszych rozwiązań za stosunkowo nie dużą kasę.
Mogę kupić D3s ale znów - może będzie w sezonie D4 i wtedy stracę sporo na wartości.
zdecydowanie za dużo "może"
Potrzebuję również większej ilości pixeli, gdyż coraz cześćiej robię jedno zdjęcie na rozkładówkę 30x60cm i czasem po crop'ie nie wiele zostaje.
czy do fotreportazy jest wam tak bardzo potrzebne takie iso jak w d3s?
Osobiście pracuje w 90% na świetle zastanym, w 100% podczas ceremonii.
Nie potrzebuję super wysokich ISO gdyż posiadał jasne szkła.
Dodatkowo dla mnie ważniejszym jest
- precyzja i szybkość AF
- podwójny slot na kardy (back up, lub natychmiastowe przejście z jednej na drugą w czasie strzelania zdjęć)
- wydajniejsza bateria
Niemniej jednak kupowanie D3 za 14ty gdy D3s jest za 15,2 - jest chyba zdecydowanie wywaleniem kasy w błoto.
Chętnie kupił bym tańszą puszkę ale niestety nie zamierzam wchodzić w D700.
czy precyzja af w D3s jest lepsza jak w d3 na optycznych pisza , ze to to samo a d700 lekko odstaje tylko
A powiem tak. Cały 2010 rok przepracowałem na 2xd700. Złego słowa nie powiem. Puszkom nie brakuje nic do mojej pracy. Jakiś miesiąc temu skuszony NPS-owym D3 pomyślałem, że zamienię jedno d700 właśnie na trójkę. Znalazłem dobrą cenowo ofertę. Sprzedałem swoje d700 (igła, aż żal) chłopakowi, który znalazł mnie na forum. Odebrałem d3 i .....(dzięki takiej możliwości pozostawionej przez sprzedającego - 24h na test, później kasa albo zwrot) oddałem d3. Przypadłością egzemplarza pewnie był fakt, że jedynym pewnym pomiarem był spot. Na matrycowym body notowało pomyłki i to nie małe. Co ciekawe, moje 50G wybitnie ostre od 1,4 na obu d700 na trójce było kiepskie. Mico nic nie dawało.
Do pracy w reportażu moim zdaniem dwie identyczne puszki to skarb. Te same ustawienie, pełna mechaniczność czynności, bez myślenia ,,a to iso tu mam na dole, a to d700 to na górze będzie'', podobnie z pomiarem/przełącznikiem. To zdecydowało, że wróciłem dzisiaj do 2xd700. I naprawdę ta puszka spełnia wszystkie moje oczekiwania. Pewnie, że wysokie iso d3s jest ogromną zaletą, trwałość migawki podobnie. Na dziś wydawania 16.000 (D3s) vs 5-6 tysięcy (d700) to dla mnie stawka zdecydowanie za wysoka.
...Do pracy w reportażu moim zdaniem dwie identyczne puszki to skarb. Te same ustawienie, pełna mechaniczność czynności, bez myślenia...
Aż mi się przypomniała jeszcze jedna historia. Po roku pracy tylko na D3 dokupilem D300, który potem się wymienił na D700. Do szału mnie doprowadzała inna praca spustu pomiędzy D3, a D300 i D700. Przy odpowiednio długim czasie potrafiłem przez to zwalić zdjęcie.
Nie chcę kupić d700 za 7k na FVAT i za 3 miechy sprzedawać, bo wyszedł następca, i nowa/stara puszka D700 poleciała o 40% w dół.
Mogę kupić D3 używkę, porobić pół roku i sprzedać - jedno z najpewniejszych rozwiązań za stosunkowo nie dużą kasę.
Mogę kupić D3s ale znów - może będzie w sezonie D4 i wtedy stracę sporo na wartości.
Odnoszę wrażenie, że sam sobie nakręcasz problemy. Co to znaczy "wyjdzie następca i stracę na wartości"? Póki nie będziesz sprzedawał (lub nie "padnie") korpusu to wszelkie straty i zyski są czysto hipotetyczne, podobniej jak na giełdzie PW. Kupując jakikolwiek z korpusów prędzej czy później i tak na nim stracisz. To nie handel samochodami za PRL-u, że można było kupić, parę lat pojeździć i sprzedać z zyskiem. Każdy korpus cyfrowy miał i będzie miał dość szybko następcę a im jest z wyższej półki, tym straty są pokaźniejsze. Kup co potrzebujesz i działaj, a jeśli jesteś kolekcjonerem najnowszych rozwiązań to wstrzymaj się i tymczasem zamartwiaj terminem pojawienia nowinek.
chłopaki napiszcie jak działa w d3s lampa zewnętrzna czy tak samo jak w d700 jest, że dopiero jak nie starczy błysku z lampy to iso w aparacie skacze do góry?
To puszka profi, czyli lampa działa dokładnie tak, jak to sobie ustawisz. Jeśli ustawisz bez sensu, to lampa też działa bez sensu, czyli zgodnie z życzeniem fotografa. :wink:
ales mi wytłu maczył -juz wszystko rozumiem:] a tak powaznie to jest tak samo jak w d700 chodzi mi o tryb auto iso i lampa błyskowa dokładniej piszac
Pawel Pawlak
21-02-2011, 12:30
chłopaki napiszcie jak działa w d3s lampa zewnętrzna czy tak samo jak w d700 jest, że dopiero jak nie starczy błysku z lampy to iso w aparacie skacze do góry?
Pewnie chodzi Ci o Auto-iso i TTL-BL ? jeśli tak, to dział tak samo jak w D300s czyli inaczej niż we wszystkich wczesniejszych nikonach ;) Automatyka zmienia iso w zakresie do max 2EV w górę powyżej wartości ustawionej jako minimum, żeby złapać max światła zastanego a TTL-BL równoważy cienie.
na forum jestem często atakowany za swoje zdanie o D700.Nie chodzi o to, że ci się nie podoba D700, bo to twoja sprawa. Sęk w tym, że najczęsciej tego wcale nie popierasz argumentami, raz coś napisałes o słabym AF. Jeśli piszesz, że body jest beznadziejne, niedorobione itd to warto by było bys to podparł argumentami, wyjaśnił dlaczego tak sądzisz. Wtedy każdy będzie się mógł z twoimi argumentami zgodzic bądź nie. Na pewno nie będzie się można zgodzic z tym, że body jest wypchnięte w naprędce na rynek, bo jest to D3 w body D300, z matrycą i oprogramowaniem D3, wypuszczone w rok po D3. Więc wszystko juz było w praktyce sprawdzane przez rok. Czyli jak podasz jakiś argument, to najpierw go przemyśl.
Mnie się nie podoba ... ergonomia całej serii jednocyfówek nikona. Ale ja podaję argumenty. W pionowym chwycie nie sposób wygodnie zmieniać wybór pola AF (a u mnie 95% zdjeć to piony i pojedyńcze boczne pole AF). Nie lubie też drugiego małego LCD z WB ISO i jakością. To jest bez sensu by ustawienia zmieniac/kontrolować na 2 wyświetlaczach. Do tej ostatniej rzeczy idzie się przyzwyczaić, ale ja tego nie lubię.
Mnie się nie podoba ... ergonomia całej serii jednocyfówek nikona. Ale ja podaję argumenty. W pionowym chwycie nie sposób wygodnie zmieniać wybór pola AF (a u mnie 95% zdjeć to piony i pojedyńcze boczne pole AF). Nie lubie też drugiego małego LCD z WB ISO i jakością. To jest bez sensu by ustawienia zmieniac/kontrolować na 2 wyświetlaczach. Do tej ostatniej rzeczy idzie się przyzwyczaić, ale ja tego nie lubię.
Ma prawo się nie podobać, masz prawo nie lubić - z gustami się nie dyskutuje. Ale ja jakoś nie widzę większych problemów w korzystaniu z wybieraka przy zdjęciach pionowych. Może mam większe dłonie, może to kwestia trochę innego trzymania aparatu, ale jakoś nie stanowi to dla mnie problemu. Pewnie jestem ten inny. ;)
Odnośnie dodatkowego wyświetlacza też podajesz jako argument coś, co sensownym argumentem nie jest. Na dolnym wyswietlaczu masz trzy wartości: WB, QUALITY i ISO. Wybacz, ale każdy rozsądny fotograf puszkę, a szczególnie QUALITY i WB, ustawia przed robotą, zamiast "na gorąco" z tym kombinować, czyli to też nie jest żaden problem - raczej znów kwestia przyzwyczajenia i osobistych preferencji. Tym bardziej, że jeśli się robi NEFy, to akurat te parametry mają znczenie trzeciorzędne, albo żadne. Czułość też zazwyczaj ustawia się przed robotą, a jeśli już trzeba ją zmienić w trakcie, to przecież masz ISO wyświetlane w wizjerze i nawet nie musisz odrywać wzroku od swojej modelki. Trzeba tylko się przyzwyczaić.
No i co wyszło? Podałeś dwa argumenty, które są subiektywne i nie mają nic wspólnego z obiektywną oceną lepszy/gorszy. Robisz to samo, co kolega siedemczwartych, czyli wydajesz osądy typu lepszy/gorszy na podstawie swoich osobistych preferencji, ale podobno to Ty masz rację, a On nie. Widzisz tu sens? Ja nie widzę. Obaj macie prawo oceniać te puszki i na tej podstawie dokonywać wyboru dla siebie, ale żaden z Was nie ma monopolu na te oceny. Ja też nie mam. ;)
WB przed robotą? Na ślubie zmieniam WB kilka razy, używam pre mimo pracy na NEF. Iso zmieniam ręcznie w trakcie nie ufam auto iso, zmieniam szkła więc o kant d... robić auto.
Jacku, skoro nie wyłapałeś w czym rzecz to może napiszę inaczej.
1. D3 jest beznadziejne i niedorobione. ;) (tak nie uważam, ale to dla potrzeb dyskusji)
2. Pewna cecha D3 jest słabiej wg mnie rozwiązana niż w D700 + grip, chodzi o położenie wybieraka, gdyż w pionowym chwycie body ..... itd
Jakie wypowiedzi powinny sie pojawiac na forum. 1 czy 2 ? Generalizowanie oceny body, bez podania, wytłumaczenia argumentów czy analiza poszczególnych cech, które w jednym z body moga być lepsze, a w innym gorsze. Nie jest przecież tak, że droższe body jest lepszym pod każdym względem body. D3x jest droższe od D3, ale zdjęcia seryjne - przegrywa. Wagowo jedncyfówki będa przegrywały z każdym małym body. Dla amatora podróznika to ma znaczenie. Pewne cechy są bardzo związane z zastosowaniami tych body. Nie ma body najlepszego do wszystkiego.
Czy ty widzisz, że ja napisałem, że D3 jest do d.... ? Nie.
siedemczwartych nie argumentował cech aparatu. Stwierdzał, że jest on niedorobiony, choć porównanie dat wypuszczenia na rynek to nie jest chyba rzecz subiektywna?
Ty miałeś okazję do polemizowania z moimi argumentami. Ja nie mam, bo on nie podawał argumentów.
Co do wybieraka - więcej osób uważa, że nia da się nim wygodnie operować przy pionowych kadrach. Trzeba zmienić chwyt.
Drugi wyświetlacz. Mi nie chodzi o szybką zmianę parametrów! A nawet zupełnie nie o zmianę parametrów :) Mi chodzi o kontrolę ustawień. Robię to 100x w ciągu sesji, nawet jak mam poblokowane nastawy :) Nerwowy jestem i już. Dla mnie ogromnym atutem jest duży LCD do kontroli zdjęcia i trafienia AF. 99% zdjęć mam trafionych, a i tak ciągle to kontroluje. Chcę patrzeć w jedno miejsce, a nie w dwa, w dodatku położone na róznych bokach, muszę obrócić aparat. Generalnie ostatnio sie przekonuje do guzika INFO, bo mam wtedy jeszcze więcej INFO i na duzym LCD. Ja mam wydajność z akku (chodzi o ilość zdjęć z jednego ładowania) 2x słabszą niż statystyczny użytkownik body :)
Mam nadzieję że z tych wypowiedzi jasno wynika, że to subiektywna sprawa. Ja tak używam sprzęt.
Pamiętam jak nie mogłeś pojąc po co mi w studiu blokowanie nastaw, skoro pracuję w manualu. A to podstawa. Inne specjalności wymagają innego podejścia do tematu. Ergonomia w topowym nawet body nigdy nie będzie idealna dla fotografów różnych specjalności. Mają oni odmienne potrzeby.
I może jednak pozostańmy przy określeniach typu: "moin zdaniem", "dla mnie", czyli subiektywnie. Wszelkie generalizowanie jest chyba nie na miejscu.
WB przed robotą? Na ślubie zmieniam WB kilka razy, używam pre mimo pracy na NEF. Iso zmieniam ręcznie w trakcie nie ufam auto iso, zmieniam szkła więc o kant d... robić auto.
Jasne. Robisz dwa-trzy zdjęcia w kościele i zmieniasz WB. Na dodatek w NEFach robisz. ;) Ale jak ktoś lubi, to czemu nie.
krolewicz
21-02-2011, 14:46
akurat wybierak w pionowym gripie by się OBIEKTYWNIE przydał, moim zdaniem :D
kurde proste pytanie a OFFTOP już jest na kilka postów, plus doszedł jeszcze WISH-LIST
Chłopaki nie o to mi chodziło.
Niby czego się spodziewasz. Parametry znasz, o róznicach między body też już mówiono. Do ślubów D3s będzie lepszy, o ile robisz na zastanym, bo zawsze to ciut lepsze wysokie ISO. Niby piszesz że ci to niepotrzebne, bo masz jasne szkła, ale nie bardzo wiem dlaczego nie. No to kup D2x. Czego w takim razie oczekujesz pod następcach aktualnych body (pomijając ISO - bo tego nie potrzebujesz?), skoro tak na nie czekasz, czekasz i sie nie doczekawszy musisz kupić staruszki?
kurde proste pytanie a OFFTOP już jest na kilka postów, plus doszedł jeszcze WISH-LIST
Chłopaki nie o to mi chodziło.
No a o co Ci chodziło. Przeczytaj specyfikacje tych puszek, to wszystko będziesz wiedział. Czy lepsze ISO jest dla Ciebie ważne, czy nie, musisz zdecydować sam. Czy brak lampy wbudowanej kosztem lepszego uszczelnienia jest ważny, czy nie jest. Czy wolisz mniejsze body i dokręcany grip (z niezbyt uszczelnionym złączem), czy wolisz kompletny aparat ze zintegrowanym gripem. Czy wolisz lepszy bardziej wydajny akumulator, czy może słabszy, ale z mozliwością zastąpienia akumulatorami AA. Kto ma Ci na to odpowiedzieć? Kto ma za Ciebie wybrać?
Nie jesteś na forum od wczoraj i doskonale wiesz jakie są obiegowe opinie. W studio różnice użytkowe są niewielkie lub żadne. W reporterce (szczególnie w trudnych warunkach) wybór jest prosty i jednoznaczny. A do czego potrzebujesz takie body? Sam musisz wiedzieć.
Tu (link (http://allegro.pl/interfoto-nikon-d3s-ladny-gwar-39-5-raty-wwa-d3-i1467202271.html)) masz D3s za 12 tys.
Marcinie no jest ale na FVAT Marża więc pewnie ok 100zł VATu do odbicia
nowy mogę mieć za 15,5tys czyli ok 12,6 netto - czyli 6 złotych różnicy
Ale dziękuję bardzo za info
I może jednak pozostańmy przy określeniach typu: "moin zdaniem", "dla mnie", czyli subiektywnie. Wszelkie generalizowanie jest chyba nie na miejscu.
Jasne. Robisz dwa-trzy zdjęcia w kościele i zmieniasz WB. Na dodatek w NEFach robisz. ;) Ale jak ktoś lubi, to czemu nie.
Twoja kpina mnie ciekawi. Wyobraź sobie, że ułatwiam sobie pracę zmieniając miejsca różnie oświetlone i korygując ręcznie balans bieli. To takie niespotykane? Spróbuj. Walenie całego materiału na auto ma być pewniejszym rozwiązaniem?
mswilk - widzimy kto oferuję tę puszkę.....
Twoja kpina mnie ciekawi. Wyobraź sobie, że ułatwiam sobie pracę zmieniając miejsca różnie oświetlone i korygując ręcznie balans bieli. To takie niespotykane? Spróbuj. Walenie całego materiału na auto ma być pewniejszym rozwiązaniem? .....
Nie kpina tylko zdziwienie. Po co dokładasz sobie zbędnej roboty? Jeśli robisz NEFy, to cała ta zabawa z dokładnym ustawianiem WB jest kompletnie zbędna. Wystarczy wstępnie, w miarę poprawnie, ustawić WB, a później można co jakiś czas, dla kontroli i ułatwienia obróbki, zrobić fotkę czegoś białego (wzorcowego), zamiast tracić cenny czas na cudowanie z WB. WB możesz sobie ustawić, czy poprawić podczas obróbki.
A walczyłeś kiedyś z balansem w postprodukcji po pracy w totalnie g.....ch warunkach? To sobie wtedy przypomnij ten wątek:)
A walczyłeś kiedyś z balansem w postprodukcji po pracy w totalnie g.....ch warunkach? To sobie wtedy przypomnij ten wątek:)
W takich warunkach nigdy nie ustawisz idealnie WB, ani podczas robienia zdjęć, ani podczas obróbki. Jeśli światło jest mieszane, to i tak trzeba coś wybrać, albo korygować to wszystko lokalnie. Ciągłe gmeranie przy WB w puszce podczas robienia zdjęć w warunkach świetła mieszanego jest zwykłą stratą czasu.
Taki trochę wątek o niczym i o wszystkim (w tym sensie, że to wszystko zostało już wielokrotnie napisane na tym forum).
Przy moich finansach miałem do wyboru nowy D700 lub używany D3 - wybrałem nowy aparat. Jestem na tyle zadowolony, że obecnie
bardziej wypatruję D800 niż D4, mimo iż stan moich finansów się poprawił.
Marcinie no jest ale na FVAT Marża więc pewnie ok 100zł VATu do odbicia
Od Faktury VAT Marża nie odpiszesz VATu wcale, jest tylko kwota brutto.
Mario__M
22-02-2011, 10:57
Od Faktury VAT Marża nie odpiszesz VATu wcale, jest tylko kwota brutto.
Dokładnie miałem to samo napisać ;)
Sergionex
23-02-2011, 18:45
Ja kupiłem D3s bo to najnowszy teraz korpus i najwolniej się będzie starzał - jeśli myślisz, że D4 wyjdzie w sezonie 2011 to jesteś optymistą ;) Jak będzie D4 i D800 w zapowiedziach pod koniec 2011 i do kupienia w połowie 2012 to będzie dobrze... ;)
IMHO D3s to aparat, którym spokojnie można robić parę lat - ja mam zamiar dokupić do niego D800 bo brakuje mi rozdzielczości w plenerze. Tylko jak będzie miał 24mpix jak piszą na rumorsach to nie wiem czy da się uzyskać tak dobre ISO jak w D3s - D3x jest tego dowodem...
filmujecie cos d3s? jak wypada funkcja filmowania? wiem ze to mały ot ale skoro juz ma taka funkcje to chiałebym sie dowiedzic. Nie ma full hd ale hd może wystarczy, duzej równicy zresztą chyba nie ma.
Sergionex
23-02-2011, 20:07
Ja jeszcze nie filmowałem - funkcjonalność jest niższa niż w np Canonie 5D Mark II - mniej opcji do wyboru - ogólnie gadżet IMHO - Canonem też dużo nie kręciłem ale bardziej się do tego nadawał - no i HD jednak wgniatało...
ja wiem ze aparat to nie kamerun no ale jeśli jest to czemu nie można by się pobawić ;-)
ja wiem ze aparat to nie kamerun no ale jeśli jest to czemu nie można by się pobawić ;-)
głupota.
do zabawy to kup sobie hula hop, taniej ci wyjdzie.
(..)D3s to aparat, którym spokojnie można robić parę lat - ja mam zamiar dokupić do niego D800 bo brakuje mi rozdzielczości w plenerze. Tylko jak będzie miał 24mpix jak piszą na rumorsach to nie wiem czy da się uzyskać tak dobre ISO jak w D3s - D3x jest tego dowodem...
Dlaczego brakuję Ci rozdzielczości? Ile Ci potrzeba i dlaczego tyle? Jak będziesz kupował d800 to weź dwa - jednego odkupię od Ciebie :D
zauważcie ze jak wyjdzie nowy wielopixelowy d800 to większość kompów będziecie musieli unowocześnić a wiele również wymienić bo nie pociągną ;-) Wiec nie zawsze większą ilość pixeli to dobry atut-no chyba , że ktoś potrzebuje cropowac.
Sergionex
23-02-2011, 21:23
Dlaczego brakuję Ci rozdzielczości? Ile Ci potrzeba i dlaczego tyle? Jak będziesz kupował d800 to weź dwa - jednego odkupię od Ciebie :D
Czasem nasi klienci lubią zrobić duże powiększenia w wysokiej rozdzielczości, czasem się kadruje rozkładówki do albumów i wtedy cropując z 12mpix zaczyna brakować pikseli by utrzymać 300dpi, robimy też modę gdzie klienci mają spore wymagania co do jakości... D3s to aparat kupiony głównie do reporterki. Co do D800 - takie są plotki na Nikon Rumors co do nazwy następcy D700...
Sergionex
09-03-2011, 09:22
IMHO największą wadą jest brak czyszczenia matrycy - miałem to w Canonie 1D Mark III i 5D Mark II i działało rewelacyjnie... Ponoć także na D3s poprawiono klejenie gum i nie odchodzą tak jak na D3. Ja osobiście kupiłem D3s'a dla najlepszego w tej chwili high ISO
IMHO największą wadą jest brak czyszczenia matrycy - miałem to w Canonie 1D Mark III i 5D Mark II i działało rewelacyjnie... Ponoć także na D3s poprawiono klejenie gum i nie odchodzą tak jak na D3. Ja osobiście kupiłem D3s'a dla najlepszego w tej chwili high ISO
przeciez w D3s jest czyszczalka.
co prawda srednio dziala, ale jest ;)
No przecież to wszystko było PONOĆ. Kolega gdzieś coś usłyszał, nie sprawdził tego, ale ponoć coś tam wie.
Mnie w D3 gumy "nie odchodzą". ;)
Sergionex
09-03-2011, 09:48
Sorry kolego widziałem kilka D3 w których odchodziły... Tak samo jak w F100 i F5 kiedyś... Miałem to wiem.
przeciez w D3s jest czyszczalka.
co prawda srednio dziala, ale jest ;)
No wiem, że jest bo mam D3s ;) - piszę, że wadą D3 jest brak bo kolega Zbigniew pyta o wady D3. Czy działa to nie wiem bo mam za krótko - jeśli tak jak w Canonie to mi wystarczy ;)
Proponuję przyjąć zasadę, że takie sądy wypowiadamy na podstawie własnych doświadczeń, a nie zasłyszanych opinii. Będzie to bardziej wiarygodne i nie będzie wprowadzało innych w błąd.
Sergionex
09-03-2011, 09:55
Proponuję przyjąć zasadę, że takie sądy wypowiadamy na podstawie własnych doświadczeń, a nie zasłyszanych opinii. Będzie to bardziej wiarygodne i nie będzie wprowadzało innych w błąd.
Jasne - tylko kiedyś robiłem Nikonem - gumy odchodziły ;) Jak się przesiadłem na canona a koledzy z innych redakcji mięli stare D1 - gumy odchodziły, nie dalej jak miesiąc temu widziałem D3 z poodklejanymi gumami... Ponoć jest tylko co do tego iż poprawiono to w D3s - nie wiem czy to prawda - to fakt, to tylko zasłyszane.
No to jeśli tylko załyszane, to może tego nie powtarzaj, bo stajesz się zwyczajnym plotkarzem.
co do gum, to śmiem twierdzić z obserwacji, że jest to spowodowane ( zaraz mi się dostanie ) specyficznymi właściwościami fotografującego;) chodzi mi o ilość i rodzaj potu. Jak do tej pory w żadnej puszce Nikona guma mi się nie odkleiła, a używam ich w baaardzo ekstremalnych warunkach - śnieg, zimno, deszcz, słońce, upał - i nic:). Patrząc na puszki kolegów stwierdzam, że większość z nich też nie ma tych problemów.
Co do "czyszczałki" w D3s, jak dla mnie mogło by jej nie być podobnie jak w D3; jej działanie to jakieś nieporozumienie:(. Posiadając kiedyś Olympusa E-1 mogę stwierdzić że tam to działało w "110"%; przez 3 lata nigdy nie czyściłem ręcznie matrycy i nie było syfków ( no ale tam to w puszce był też soft do mapowania matrycy ). Podejrzewam jednak, że te problemy z "czyszczałką" wynikają z wielkości matrycy FX i jej temp.
Najlepsza jest jednak porządna gruszka i od czasu do czasu czyszczenie na mokro:)
w kwestii gum i czyszczalki potwierdzam zdanie wilka
niezaleznie od tego czy czysczenie matrycy jest czy go nie ma (mialem D700/D3, mam D3s) i niezaleznie od tego ze regularnie po kazdym foceniu przedmu****e matryce gruszka, to i tak i w jednym i drugim przypadku co jakis czas
trzeba sobie zafundowac czyszczenie na mokro
generalnie proponuje czyszczenie matrycy traktowac jako wartosc dodana (fajnie, ze jest), ale nie nastawiac sie, ze dzieki niej unikniemy koniecznosci normalnego czyszczenia matrycy... moze dzieki niej zamiast czyscic np. co 3 miechy, bedziemy czyscic raz na pol roku... ale czyscic bedziemy musieli
napiszcie czy coś wam brakuje w układzie af? czy jest tak dobry,ze nie ma już za bardzo co poprawiać czy jest jeszcze coś do zrobienia w reporterskim użytkowaniu-jakie są wasze opinie?
przydaloby sie szersze krycie kadru przez punkty autofocusa
czy można coś ulepszyć w samej pracy af w d4? jak się af w d3s sprawuje w sytuacjach reporterskich?
Sergionex
12-03-2011, 01:12
IMHO te 15 krzyżowych punktów jest zbyt centralnie. Brakuje krzyży na bokach kadru, i są sytuacje gdzie AF się gubi. Pod tym względem nowa "jedynka" Canona jest lepiej pomyślana. W następcy tego modułu AF powinno być więcej pól krzyżowych - w sumie wszystkie mogłyby być krzyżowe ;) - obszar z polami szerszy a ilość pól do ręcznego wybierania bardziej definiowalna. Ogólnie d3s działa kapitalnie ostrzy szybko i co ważne dokładnie...
Podpowiedzcie koledzy na co zwrócić uwagę kupując nowego d3s?
Może lepiej kupić przez neta wtedy mamy możliwość zwrotu do 7 dni bez podania przyczyny.
Jak sądzicie co lepsze.
czy są jakieś myki triki i myki które warto sprawdzić kupując w sklepie d3s tak żeby postępu nie mogło się cieszyć?
Zwrot do 10 dni.
Ale uwaga, jeśli się nie mylę, kupując na firmę nie masz tego luksusu... o ile kupujesz na firmę:)
nie, tego d3s kupie normalnie na paragon
Wychodzi na to że lepiej kupić przez www tzn bezpieczniej jest
Zwrot do 10 dni.
Ale uwaga, jeśli się nie mylę, kupując na firmę nie masz tego luksusu... o ile kupujesz na firmę:)
Można kupić na firmę i zwrócić - jest to bardoz nie fair ale można
najpierw kupujesz na Paragon, sprawdzasz sprzęt, i do 7-10dni od daty zakupu prosisz o FVAT.
Z tym że sprzęt nie może być używany, a w wielu przypadkach różnych produktów, zwrot jest możliwy tylko w oryginalnym opakowaniu (bez rozerwania) np cardrige do drukarek są próżniowo pakowane, naruszenie opakowania = brak zwrotu.
Podpowiedzcie koledzy na co zwrócić uwagę kupując nowego d3s?
Może lepiej kupić przez neta wtedy mamy możliwość zwrotu do 7 dni bez podania przyczyny.
Jak sądzicie co lepsze.
czy są jakieś myki triki i myki które warto sprawdzić kupując w sklepie d3s tak żeby postępu nie mogło się cieszyć?
raczej wszystko bedzie spoko - to nie sprzet stojacy po kilka miesiecy na polkach wystawowych... Nie daja w sklepie ot tak sobie pomacac ;)
a co sprawdzic - czy pierwsza fota ma w EXIFie nr 1 i tyle ;)
widzieliście test szumów nowego pentaxa k-r ? oj boli , że jak niedługo kupie za tyle kasy d3s to jakość obrazka będzie bardzo zbliżona do niego ze zwykłego psiaka za 2 tys echhh
widzieliście test szumów nowego pentaxa k-r ? oj boli , że jak niedługo kupie za tyle kasy d3s to jakość obrazka będzie bardzo zbliżona do niego ze zwykłego psiaka za 2 tys echhh
Czemu boli? To dosyć oczywista sprawa. Chyba nikt nie kupuje d3ski bo wierzy, że zdobędzie monopol na niezaszumione zdjęcia (:
lamelskie pytanie , czy d3s obsługuje cls-a ? tak jak d700? wiem wiem nie ma lampy wbudowanej ale upewnić sie chciałem.
lamelskie pytanie , czy d3s obsługuje cls-a ? tak jak d700? wiem wiem nie ma lampy wbudowanej ale upewnić sie chciałem.
nie. Tylko z su-800 i lampami z masterem
czyli z sb 900 bedzie sie dało wyzwolic ja w trybie cls? dobrze rozumiem?
czyli z sb 900 bedzie sie dało wyzwolic ja w trybie cls? dobrze rozumiem?
sb-900 pojdzie na sanki i bedzie robic jako master wyzwalajacy inne lampy
Witam
d3s
-lepiej dopracowany, moim zdaniem troszkę delikatniejszy niż d700 ale to wrażenie subiektywne gdyż d700 z gripem i enl4a wazy sporo i d700 wygląda bardziej jak klocek czytaj cegła. d3s jest bardziej opływyowy i ma lepsze trzymanie.
-brak drugiego wybieraka punktu ostrości jak w gripie do d700 tylko to kółko które jest daaleko od paluszka.
-iso wiadomo nie ma moim zdaniem rewelacji ale jest znaczna poprawa. Aparat w pełni przydatny do wszystkiego i wyższe iso już tak faktycznie nie jest poprzednie w następnych modelach-mogli by tylko jakość, rozpiętość poprawić i będzie git.
- kłapamia migawki teraz można słuchać na okrągło jest po prostu ładne a w trybie cichym to już w w ogóle .
-cena nie jest wprost proporcjonalna do produktu moim zdaniem zbyt drogo, no ale przynajmniej psycha nie siada ze spotkasz byle kotleciarza z d3s.
-trzeci wyświetlacz spora zaleta.
-af troszkę szybszy ale trzeba po testować żeby to zauważyć natomiast precyzja troszkę lepsza.
-brak lampki wspomagania, mimo że aparat świetnie łapie ostrość nawet w ciemnościach to mogli ja zostawić bo nie zawsze człowiek ma lampę przy sobie w której jest wspomaganie .
-filmiki jak to filmiki można się pobawić z niezłymi wynikami. Generalnie im mniej gadżetów(jak dla mnie) tym lepiej aparat ma robić zdjęcia.
-dwa sloty kart pamięci dla zawodowca sprawa warta przejścia z d700 na ds3.
-klawisze w d3s chodzą delikatniej i przyjemniej niż w d700
-wyświetlacz ten sam co w d700, w d3s poskąpili plastikowej osłony (dla mnie bardzo przydatnej) którą w d700 dostajemy w zestawie.
-aha kilkadziesiąt zdjęć i plamka oleju na matrycy w d3s taka mała niespodzianka świadcząca o tym , że nie skąpili smarowania-generalnie mam to głęboko -ta plamkę ;-)
-wytrzymałość migawki d700 150tys a d3s 300 tys czyli raz więcej teoretycznie o szczelności nic nie wiem bo nie sprawdzałem ;-)
To chyba tyle..
czy warto?
naprawdę gdyby cena była mniejsza napisał bym , że warto-pamiętajcie tylko ze drugi slot kart pamięci jest przeogromną zaletą gdy wam niespodziewanie jedna karta padnie podczas zlecenia w d700 -koszt odzysku danych czasami przekoroczyć może 5 tys.
Dla osób nie związanych zawodowo z fotografią a zastanawiających się nad przesiadką napisze ze lepiej kupić drugie d700. Pamiętajcie , ze iso choc ważne nie jest decydującym czynnikiem nad przesiadką(choć sadziłem ze będzie dużo lepiej niż w d700 za tą kasę i co ;-( heheh
aha d700 ma super zaletę ma cls wyzwalany wbudowaną lampą a do d3s najlepiej kupić pocket wizzardy które tanie nie są ale za to współpracują doskonale.
Moje porównanie traktujcie jako moje własne przemyslenia i opinie .
D3s...
-iso wiadomo nie ma moim zdaniem rewelacji ....
Wymień w takim razie jakiś aparat który ma wg ciebie dobre wysokie ISO.
Mariusz888
02-04-2011, 10:59
Wydaje mi się że chodziło nie o to że D3s ma słabe ISO tylko że po przejściu z D700 nie ma już jakiejś mega przepaści jak np z D50 na D700 :)
moim skromnym zdaniem jednak jest :)
iso 6400, 1/25, f4 na 500mm z reki, focone przed wschodem slonca :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/6382/zurawie997.jpg)
Mariusz888
02-04-2011, 13:16
Tzn dokładnych porównań nie robiłem - jedynie wyjaśniłem o co chyba chodziło avatarr'owi ;) niemniej z D700/D3 jak się klatkę dobrze naświetli to ISO6400 jest bardzo dobre - tylko jak mówię - zależy jak jest naświetlona bo jak się chce nie wiadomo co wyciągać to wiadomo, że już tak różowo nie będzie ;)
zmiennych jest bardzo duzo... i naswietlenie i swiatlo w danej scenie a i takze sama scena...bo np. duzo gorzej wychodza fotyki na wysokim ISO, gdy np. mamy jednolite kolorystycznie tlo (vide niebo/zdjecia lotnicze), a inaczej jakby to ujac naziemne...
katalogowo w testach roznica moze wydawac sie niewielka... ot te 1,5EV lepiej w szumach...
w praktyce moze byc tak, ze tam gdzie w D700 bedziesz srubowal ISO i otwieral na maska szklo, tam w D3s bedziesz sobie mogl pozwolic na przymkniecie szkla i operowanie glebia ostrosci otrzymujac foty o podobnej jakosci...
dzien do nocy bedzie w przypadku foceniu np. dlugimi tele... tam kazda dzialka swiatla jest na wage zlota... i tam sie okazuje, ze mozna focic dynamicznie w warunkach, w ktorych wczesniej byloby to prawie ze nie do pomyslenia... szczegolnie jesli to ISO zestawi sie z jasnym szklem i VR
nie wszedzie, nie kazdemu i w nie w kazdej fotografii sie przyda...
ale tam gdzie sie przydaje, tam naprawde ROBI różnice
ujme to jeszcze tak, ze D3s przybliza nas mocno do tej granicy, gdzie juz nie ISO i jego jakosc zaczyna byc problemem w foceniu, ale po prostu brak swiatla :)
zmiennych jest bardzo duzo... i naswietlenie i swiatlo w danej scenie a i takze sama scena...bo np. duzo gorzej wychodza fotyki na wysokim ISO, gdy np. mamy jednolite kolorystycznie tlo (vide niebo/zdjecia lotnicze), a inaczej jakby to ujac naziemne...
katalogowo w testach roznica moze wydawac sie niewielka... ot te 1,5EV lepiej w szumach...
w praktyce moze byc tak, ze tam gdzie w D700 bedziesz srubowal ISO i otwieral na maska szklo, tam w D3s bedziesz sobie mogl pozwolic na przymkniecie szkla i operowanie glebia ostrosci otrzymujac foty o podobnej jakosci...
dzien do nocy bedzie w przypadku foceniu np. dlugimi tele... tam kazda dzialka swiatla jest na wage zlota... i tam sie okazuje, ze mozna focic dynamicznie w warunkach, w ktorych wczesniej byloby to prawie ze nie do pomyslenia... szczegolnie jesli to ISO zestawi sie z jasnym szklem i VR
ujme to jeszcze tak, ze D3s przybliza nas mocno do tej granicy, gdzie juz nie ISO i jego jakosc zaczyna byc problemem w foceniu, ale po prostu brak swiatla :)
bardzo dobra konkluzja ;-)
iso nie powala w stosunku do wysokich czułości w d700 nie ma jakiejś przepaści(jest lepiej ale bez przesady)) na wysokich czułościach jak niektórzy sobie myślą.
+1
co do d3s i jego iso to dla mnie ta roznica w iso to albo mam zdjecie albo go nie mam, pytanie czy jest to warte swojej ceny... jezeli dla kogos jest to ma d3s
moim skromnym zdaniem jednak jest :)
iso 6400, 1/25, f4 na 500mm z reki, focone przed wschodem slonca :)
Pfffff. Czlowiek czasami musi robic na D300 H1 i mowi, ze jest ok :)
Wiecie co przeczytałem dwa razy te 9 stron i tak naprawdę nikt sensownie nie napisał o "wyższości świąt wielkanocnych nad...." czyli D700 na D3s lub D3x....
Sprzedałem już jedno body D700 prawie nówkę i zamierzam sprzedać drugiego D700 mojego 3 letniego "staruszka" ma 24 tyś "kliknięć" i przejść na któreś z D3.....
A tylko dlatego że ślak mnie trafia na celność AF jak jest ciemniej, no niestety nie mam komfortu pracy z tym detalem aparatu D700, sporo razy mój AF nie trafił tam gdzie chciałem miałem dwa korpusy i niestety ta sama dolegliwość.
Rzetelnie bardzo proszę !! czy D3 s czy x ma lepszy AF od D700 chciałbym mieć tą pewność bo w ogóle już mam ciągoty przejść do stajni canona choć nikonem posługuję się ponad 10 lat.
Proszę Was bez idiotycznych komentarzy o rzetelną opinię w końcu to kupę kasy a naprawdę dla mnie szybki AF to priorytet.
Moje dwie D 700 setki nie spełniły moich oczekiwań w "ciemnych warunkach"
nie zauwazysz różnicy w działaniu af- po dłuższym użytkowaniu IMO jest tak znikoma różnica że aż pomijalna
mam oba korpusy.(myślę, że to podświadomość nam mówi ze jest zaje..ście lepiej a tak nie jest do końca.
pamiętaj ze d3s nie ma wspomagania lampki af dla mnie brak tego ustrojstwa to duża wada w d3s.
to moje empiryczne spostrzeżenia. gdybym miał dwa d700 to bym nie narzekał.
a ja powiem, ze jest roznica, ale zalezy przy jakim trybie
uzywajac AF-C widac spora roznice zarowno w celnosci jak i dokladnosci, czy szybkosci reakcji
nie uwazam, ze brak lampki to minus. Wrecz przeciwnie, tam gdzie d700 odmawia posluszenstwa (nie uzywam lampki), d3s lapie i potwierdza ostrosc
.bo w ogóle już mam ciągoty przejść do stajni canona chodź nikonem posługuję się ponad 10 lat..W canonie jedyna opcja z porównywalnym AF to 1D Mk4 (pamiętaj - to crop 1,3x). Tylko bardzo wysokie ISO jest gorsze niż w D3s.
czy AF w tym canonie jest lepsze w ciemnosci od tego z D3s czy nie - tego sie chyba nie dowiesz jak nie kupisz :) Bo posiadacze obu systemów będą chwalic swoje.
nie zauwazysz różnicy w działaniu af- po dłuższym użytkowaniu IMO jest tak znikoma różnica że aż pomijalna..
Oj, tu są bardzo różne opinie. Sa osoby, które mówią, że jest bardzo duża różnica między D700 a D3 (np siedemczwartych). Ja nie wiem czy tak jest. Inni widza poprawę między D3 a D3s. Jakby to złożyc do kupy, to poprawa w stosunku do D700 powinna być znacząca.
No to jest jazda na maxa ...
Wobec powyższego zamierzam sprzedać drugie body D700 i mieć na razie jednego D3s, chałtury /czytaj wesela/ "obczaskam"
a modowe "lasek" w studio to chyba powinna być znaczna różnica na + z kolorkami i resztą, no kurde w końcu to powinien być
aparat lepszy o półkę nawet względem ceny :D
Chyba pozostaje Ci tylko sprawdzić na własnej skórze - ile osób tyle opinii. Ja zrobiłem kiedyś wesele na duecie D700+D3 i moim zdaniem ten drugi bardzo na plus. Z kolei inna osoba robiąca tym samym duetem inne wesele stwierdziła, że nie warto dopłacać. Moim zdaniem trzeba sprawdzić samemu, czy różnica jest warta dopłaty.
wakeford
28-04-2011, 00:43
Ja bym dokładnie sprawdził przed kupnem D3 s, d700 było zachwalne pod niebiosa za niby super AF, o to przecież jakiś dramat, a gdy trochę ciemniej to już prawdziwa loteria. Wydać tyle kasy na D3s za podobny AF?
.. d700 było zachwalne pod niebiosa za niby super AF, o to przecież jakiś dramat, a gdy trochę ciemniej to już prawdziwa loteria. nie przesadzaj, nie słyszałem tego wychwalania. Ja np pisałem, że w ciemnosciach (bez wspomagania) D200 !!! jest czulszy.
oczywiście mowa o bocznych punktach, bo centralne (tzn te krzyżowe) działają bdb.
Co nieco ma znaczenie podpięta optyka. Są szkła, które na bocznych punktach nie chodzą najlepiej nawet gdy jest jasno. Znam kilku ludzi, którzy mówią, że nie wezma do ręki sigmy, właśnie z tego powodu. Nie wiem czy przesadzają, czy nie. Wg mnie nie powinni generalizować, bo w końcu są różne modele obiektywów i jesli kilka szkieł kiedys im nie chodziło, to nie znaczy, że wszystkie szkła danego producenta są do d....
Nie dojdziesz prawdy. Znam dwóch doświadczonych fotografów, obaj mają D3. Jeden mówi, że nowa sigma 50/1.4 na bocznych jest tak samo dobra jak nikkor AF-S, drugi mówi, że ta sigma na bocznych jest zawodna. I nie wiem któremu z nich wierzyć. Inne egz szkieł i stąd inne wnioski? A może inny styl pracy fotografa? Diabli wiedzą.
No to jest jazda na maxa ...
Wobec powyższego zamierzam sprzedać drugie body D700 i mieć na razie jednego D3s, chałtury /czytaj wesela/ "obczaskam"
a modowe "lasek" w studio to chyba powinna być znaczna różnica na + z kolorkami i resztą, no kurde w końcu to powinien być
aparat lepszy o półkę nawet względem ceny :D
będę złośliwy, ale powiem że do zdjęć jakie robisz każdy aparat da radę tylko trzeba po prostu umieć.
po twoim portfolio widzę że nie bardzo masz pojęcie co naciskasz (ale to nie moja sprawa, jeśli ktoś ci za coś takiego płaci).
wkurza mnie jedynie biadolenie że ten i ten aparat się nie nadaje. każdy się nadaje jak potrafisz go opanować. nie zapomnę jak mój znajomek który robił koncertówki operował na d5000 i 24-70, dawało to radę bo potrafił. i tego tobie życzę.
czepiam się vol. 2, ale co to do licha jest ???
http://www.kukla-foto.eu/?id=portfolio&category=41
dżiiizzz
3 wątki poszły na spacer:
proszę się odnosić do tematu wątku a nie do portfolio autora:(
to chyba przeoczyłeś jeszcze jeden wątek "o wielki modzie" ;)
Pawel Pawlak
28-04-2011, 10:41
W moim odczuciu D700 zyskuje na pracy AF po podpięciu MB-D10 z "atomowym zasilaniem" en-el4a (lampki wspomagającej nigdy nie używam). Testowałem równolegle D3x i d700+mb-d10 i najbardziej rzucało się w oczy to, że w naprawdę dużej ciemnicy, D700 szukał i znajdował ostrość (oczywiście jeśli celowało się w choć minimalny kontrast) a d3x nawet nie zaczynał szukać. W związku z szybkością lustra, AF-C przy zdjęciach seryjnych ma szansę w derii d3 dawać precyzyjniejsze nastawy. Najszybciej w totalnej ciemnycy AF łapie CAM2000 z serii d2, być może dlatego że punky AF są w nim największe ( i najmniej precyzyjne)
no to jesli chodzi o ciemnice, to wg moich odczuc D3s robi to lepiej niz D3, po kupnie D3s zanim przyjechal klient na D3 mialem przez pewien czas obie puszki u siebie i z tego co zauwazylem D3s lapal w kiepskich warunkach ostrosc tam gdzie D3 mial juz problem
...tylko trzeba po prostu umieć...
dżiiizzz
No tak, jesteś profesjonalistą... ale dzięki za reklamę :D
Moderatorzy działają natychmiast, więc to forum jednak się zmieniło na plus.
Dziękuję pozostałym userom za rzetelną odpowiedź.
Pomimo że nie umiem jak to twierdzi doświadczony w/w człowiek,
jednak nie żałuję że sprzedałem D700 AF przy tym nie spełnił moich oczekiwań
D3s nie ma "lampki" ale piszecie że i tak ok z celnością a wiec wezmę go zobaczymy.
W moim odczuciu D700 zyskuje na pracy AF po podpięciu MB-D10 z "atomowym zasilaniem" en-el4a (lampki wspomagającej nigdy nie używam). Testowałem równolegle D3x i d700+mb-d10 i najbardziej rzucało się w oczy to, że w naprawdę dużej ciemnicy, D700 szukał i znajdował ostrość (oczywiście jeśli celowało się w choć minimalny kontrast) a d3x nawet nie zaczynał szukać. W związku z szybkością lustra, AF-C przy zdjęciach seryjnych ma szansę w derii d3 dawać precyzyjniejsze nastawy. Najszybciej w totalnej ciemnycy AF łapie CAM2000 z serii d2, być może dlatego że punky AF są w nim największe ( i najmniej precyzyjne)
I TO ! mnie bardzo przekonuje, bo jak pracuje z MB to faktycznie zauważalna róznica
W moim odczuciu D700 zyskuje na pracy AF po podpięciu MB-D10 z "atomowym zasilaniem" en-el4a (lampki wspomagającej nigdy nie używam). Oczywiście. Zgodne z moimi obserwacjami.
Testowałem równolegle D3x i d700+mb-d10 i najbardziej rzucało się w oczy to, że w naprawdę dużej ciemnicy, D700 szukał i znajdował ostrość (oczywiście jeśli celowało się w choć minimalny kontrast) a d3x nawet nie zaczynał szukać. A to - niezgodne. Może gdy było aż tak ciemno jak w twoich próbach nie testowałem.
Najszybciej w totalnej ciemnycy AF łapie CAM2000 z serii d2, być może dlatego że punky AF są w nim największe ( i najmniej precyzyjne)Tu znowu zgoda. :)
Jeści chodzi o zadziałanie AF to najnowsze body nikona wcale nie sa lepsze od staruszków. Mają inne zalety - większą precyzję, więcej pól. W jasnym są bardzo szybkie. Ale w mroku - nie ma postępu, delikatnie mówiąc.
Pawel Pawlak
28-04-2011, 20:54
A to - niezgodne. Może gdy było aż tak ciemno jak w twoich próbach nie testowałem.
Najwyraźniej Jacek nie testowałeś w wystarczającej ciemnicy :)
Co by nie gadać, d3s jest w tej chwili puchą nie mającą sobie równych. Udowadnianie, że nie warto dopłacać jest zakrzykiwaniem bólu naszych portfeli. Warto...:)
mam dwa i wiem co pisze ;-)
czy w waszych d3s macie takie dziwne martwe pole na przełączniku trybu pracy af pomiędzy af-s oraz af-c
u mnie pomiędzy tymi trybami suwak się może zatrzymać -wiecie co mam na mysli?
nie ma jakiegos super płynnego przeskoku z jednego trybu na drugi.
czy w waszych d3s macie takie dziwne martwe pole na przełączniku trybu pracy af pomiędzy af-s oraz af-c
u mnie pomiędzy tymi trybami suwak się może zatrzymać -wiecie co mam na mysli?
nie ma jakiegos super płynnego przeskoku z jednego trybu na drugi.
ja mam tak w d300s
Jedno czyszczenie wątku już było. Drugie czyszczenie odbyło się przed chwilą. Trzecie czyszczenie, jeśli będzie potrzebne, zostanie połączone ze specjalnymi nagrodami dla "aktywistów".
A teraz wracamy do tematu wątku.
ja mam tak w d300s
Ja w D300 tez.
Haha... i tylko dzięki wam dowiedziałem się że ja w obu D700 też tak mam. A nigdy bym nie wpadł na pomysł by to sprawdzać:)
Kurcze, o co chodzi z tym przeskokiem? Wajcha robi "klik" i już... Jest natomiast dłuższy skok między trybami S a M i tam od biedy tego martwego pola można się doszukać. Ale do tej chwili nie przyszło mi do głowy, że jest to jakiś problem:(
(D300s)
problem nie problem po prostu jak przesuwasz z ostrożnością suwak pomiędzy trybami to z powody tej dziury może się kółko przesunąć na ten martwy punkt pomiędzy tymi trybami ot co.
Jak zacząłem to przestawiać podczas zlecenia to zdarzyło się ze stanęło w martwym punkcie-dlatego pytam.
http://farm3.static.flickr.com/2649/4127385824_afeb850fee_o.jpg
Sapphiron
02-05-2011, 22:14
http://farm3.static.flickr.com/2649/4127385824_afeb850fee_o.jpg
mniodzio!
Wg mnie jeśli nie jest machane softowo to te 12800 jest w pełni używalne bez żadnego jojczenia...
jak wam sie sprawuje 35/1,8 z d3s w porównaiu z d700 i 35/1,8 czy zauwazyliście podczas zleceń jakaś róznice w szybkości af w 35?(tylko nie piszcie ze to szkło pod dx bo to doskonale wiem)
czy af łapie tak samo ? czy z d3s sie wam nie mulii 35?
Uzywam D700 w teatrze...a jak ktos byl w teatrze to wie ze warunki na slubach to w porownaniu ze scena to jest luksus oswietleniowy...marudzenie na AF w D700 to szukanie dziury w calym...
Pracowalem wczesniej 5D, 1DsIII i teraz D700 i nie wmowi mi nikt ze ten aparat ma slaby AF
Uzywam D700 w teatrze...a jak ktos byl w teatrze to wie ze warunki na slubach to w porownaniu ze scena to jest luksus oswietleniowy...marudzenie na AF w D700 to szukanie dziury w calym...
Pracowalem wczesniej 5D, 1DsIII i teraz D700 i nie wmowi mi nikt ze ten aparat ma slaby AF
owszem, tylko problem może powstać jak ktoś wcześniej używał D - jednocyfrowe;), a w szczególności D3s:)
d700 to świetna pucha, d3s lepszy (iso, migawka, ergonomia) i cała filozofia.
Sapphiron
04-05-2011, 11:30
a mnie by ciekawiło porównanie jakościowe miedzy d700 a d3x... bo ostro się zastanawiam natenczas co wybrać...
Pawel Pawlak
04-05-2011, 11:44
a mnie by ciekawiło porównanie jakościowe miedzy d700 a d3x... bo ostro się zastanawiam natenczas co wybrać...
Jak masz miejsce na dysku i szybki komp, to bierze D3x :)
No i jesli nie potrzebujesz ISO 3200. Coś za coś - jak zawsze.
Pawel Pawlak
04-05-2011, 12:53
No i jesli nie potrzebujesz ISO 3200. Coś za coś - jak zawsze.
Wg mnie iso3200 z D3x jest podobnie używalne jak to z d700. Trochę tracimy na silniejszym odszumianiu, trochę zyskujemy na lepszych detalach, reasumują - odbitaka może wyglądać trochę inaczej, ale trudno jednoznacznie stwierdzić czy lepiej czy gorzej niż z d700.
Ja mówię o pliku z puszki, jpg i crop 100%. Bez zabaw w PS.
D3x zyskuje o tyle, że robi się resize na mniejsze wymiary, więc gubi się wtedy szum, ale jednak w cropach szum jest większy.
Jednak natywne ISO 100 robi swoje. Dla studyjniaków porządane, dla innych - niekoniecznie.
Sapphiron
04-05-2011, 13:22
Iso wyższe niż 3200 nie potrzebne... Nauczyłem się jakoś żyć z S5 i jego powiedzmy że używalnym 1600 więc cóż...
Nie piszę o wyższym, tylko o 3200.
Ja tam nie wiem, że w ogóle wyższe ISO niż 3200 istnieje ;-). 3200 kiedyś użyłem do testów :)
Moim ortodoksyjnym zdaniem 1600 to ostatnie używalne ISO D700 (i to o ile jest dość dobre światło) do bezproblemowej pracy w dużych formatach, reklamie itp.
Zaraz mnie za to zlinczują ;-)
W D3x da się pracować na ISO 800.
Pawel Pawlak
04-05-2011, 13:31
No tak... a ja mam na myśli użyteczność aparatu jako narzędzia do fotografowania a nie o analizę 100% cropów do tego z JPGów, co przy matrycach tak różniących się gęstością o niczym nie mówi. Dlatego napisałem o odbitce.
Sapphiron
04-05-2011, 13:31
Heh, ja sie tutaj już do linczu przyzwyczaiłem...
Widziałem trochę sampli z d3x i szczerze jakość i oddanie szczegółów nawet z głupią 50/1.8 gniecie w fotel...
wolnyslimak
04-05-2011, 13:41
Nie piszę o wyższym, tylko o 3200.
Ja tam nie wiem, że w ogóle wyższe ISO niż 3200 istnieje ;-). 3200 kiedyś użyłem do testów :)
Moim ortodoksyjnym zdaniem 1600 to ostatnie używalne ISO D700 (i to o ile jest dość dobre światło) do bezproblemowej pracy w dużych formatach, reklamie itp.
Zaraz mnie za to zlinczują ;-)
W D3x da się pracować na ISO 800.
A co tu linczować. Każdy świadomy użytkownik powinien robić to co jemu się podoba i to co jest jemu potrzebne. Wszystko zależy od preferencji oraz rodzaju fotografii. Ja jeszcze nie tak dawno temu sądziłem, że iso4000 w D700 to max. Bzdura! Tzn. staram się nie wychodzić poza ten zakres stosując dłuższe czasy (jeśli się da), jaśniejsze szkło lub dodatkowe oświetlenie. Jednak nie zawsze jest taka możliwość i poprostu trza walnąć na 5000 lub 6400. Dla mnie D700 to pełen wypas. Jednak miałem w ręku D3s i wiem, że chciałbym go mieć i byłby przydatny. Lubię robić w słabym oświetleniu i z ręki. Możliwości matrycy D3s są bezkonkurencyjne więc gdyby było mnie stać nawet sekundy nie zastanawiałbym się nad zmianą D700 na D3s. Jednak uważam, że i jedna i druga pucha to IDEAŁ.
Sapphiron
04-05-2011, 13:51
ślimaczku a jak się zapatrujesz na różnicę d3x a d700?
wolnyslimak
04-05-2011, 20:01
A skąd ja mam to wiedzieć? Nie dość, że D3x nigdy nie widziałem to i tym bardziej w ręku nie miałem. Ale dla mnie tak duże zdjęcia oraz względnie małe ISO mija się z celem. W życiu nie robiłem zdjęć w studio i mam wolny komp. A co najistotniejsze nie stać mnie na niego i nie jest mi potrzebny. Co innego D3s...
D3x jest fajny o ile ktos wykorzysta jego mozliwosci i robi na tym pieniadze. Dla normalnych ludzi D3s sie nada tez do studia jak i d200 czy s5pro.
jak wam sie sprawuje 35/1,8 z d3s w porównaiu z d700 i 35/1,8 czy zauwazyliście podczas zleceń jakaś róznice w szybkości af w 35?(tylko nie piszcie ze to szkło pod dx bo to doskonale wiem)
czy af łapie tak samo ? czy z d3s sie wam nie mulii 35?
Idealnie. Ostrzy szybko, w punkt i ogolnie super. Do d700 nie podpinalem jeszcze.
ed112266
06-05-2011, 08:01
Wysokie iso przydaje sie ale bez przesady.
mateo912
06-05-2011, 09:38
To że Ty nie znajdujesz do niego zastosowania to nie oznacza że ktoś inny nie znajdzie.
Można tak samo powiedzieć że niskie ISO 100/50 się przydaje ale bez przesady.
wolnyslimak
06-05-2011, 10:36
Hehehe... tylko ja tu przesady nigdzie nie widzę. Tak samo można by powiedzieć, że jasne szkła 1,4 czasem się przydają ale bez przesady. W końcu gdy świeci słońce to f/4,5 jest za dużo...
Sergionex
10-05-2011, 15:57
Hmm, ja mam wyraźne kliknięcie, choć skok jest mniejszy, niż między M a AF-S
nawet sekundy nie zastanawiałbym się nad zmianą D700 na D3s. Jednak uważam, że i jedna i druga pucha to IDEAŁ.
A nie przeszkadza Wam "joystic" w D300s/D700/D3/D3s? W D300, moim zdaniem, był mniejszy skok i palec tak nie bolał...
Sergionex
18-05-2011, 21:25
Mi po przesiadce z Canona przeszkadza. Działa toporniej, mocniej trzeba wciskać, czasem nie styka. W Canonie to było lepiej rozwiązane-był mały i precyzyjniejszy. Aha - i ogólnie irytuje mnie, że nie ma ekranu w podglądzie, gdzie są dane na dużym zdjęciu :/ - jest zegarek na kit potrzeby a nie ma przysłony i czasu. Trzeba się przełączać na ekran wszystkich info co zajmuje czas i jest zbędne. To niedopatrzenie ze strony Nikona. Co do D700 vs D3s to niestety D700 IMHO jest o klasę niżej w odczuciu sprzętu. Primo-ma lampę wbudowaną, przez co mniejszy pryzmat i powiększenie w celowniku niestety dla okularników jest gorsze. Trzeba zaglądać by zobaczyć cały obraz. 2 sprawa to ciekłokrystaliczne pola na matówce - wielkie tłuste, niefajne. Brak 100% na matówce, gorsze ISO itd. Dla mnie D700 to 2 body z musu.
siedemczwartych
19-05-2011, 15:12
Mi po przesiadce z Canona przeszkadza. Działa toporniej, mocniej trzeba wciskać, czasem nie styka. W Canonie to było lepiej rozwiązane-był mały i precyzyjniejszy. Aha - i ogólnie irytuje mnie, że nie ma ekranu w podglądzie, gdzie są dane na dużym zdjęciu :/ - jest zegarek na kit potrzeby a nie ma przysłony i czasu. Trzeba się przełączać na ekran wszystkich info co zajmuje czas i jest zbędne. To niedopatrzenie ze strony Nikona. Co do D700 vs D3s to niestety D700 IMHO jest o klasę niżej w odczuciu sprzętu. Primo-ma lampę wbudowaną, przez co mniejszy pryzmat i powiększenie w celowniku niestety dla okularników jest gorsze. Trzeba zaglądać by zobaczyć cały obraz. 2 sprawa to ciekłokrystaliczne pola na matówce - wielkie tłuste, niefajne. Brak 100% na matówce, gorsze ISO itd. Dla mnie D700 to 2 body z musu.
no i nie jestem sam.....
z wielkiego musu.
Photoartbox
20-05-2011, 07:40
Na szczescie nikt was nie zmusza. Zawsze mozecie kupic Canona, albo Sony.
stachmuszel
20-05-2011, 14:22
Dziwię się Wam, bo kupujecie sprzęt ("z musu") za kupę pieniędzy, nie zapoznawszy się z nim, a później narzekacie. Ja kupowałem swoją D700 pół roku, robiąc próby i porównania z C5DII. Te "zalety" o których piszecie w Canonie, były dla mnie wadami, dlatego mam w stopce to co mam. Ale zakup był przemyślany i podparty obcowaniem z tym sprzętem. Zawsze możecie wrócić tam gdzie byliście :-)
Pozdr.
MOze to glupie ale mam wrazenie ze d3s lepiej ustawia wb i latwiej wyciagnac z niego kolory niz z d700. Po pierwszych slubach d3s-em jestem bardzo zadowolony. Nic specjalnie mi nie przeszkadzalo a 2x16 gb to ideal na slub.
mam wrazenie ze d3s lepiej ustawia wb i latwiej wyciagnac z niego kolory niz z d700
Dlaczego mnie to nie dziwi...
mateo912
21-05-2011, 15:36
Dlaczego mnie to nie dziwi...
autosugestia?;)
Biorąc pod uwagę ew.zakup D3s - tak ;)
Ale biorąc pod uwagę rzeczywistość - nie.