Zobacz pełną wersję : Zestaw studyjny MINI-FLASH KIT A 3x 160Ws
mariovanpaulo
17-02-2011, 21:52
Witam, jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. Ale przejdźmy do tematu, chcę zbudować swoje domowe małe studio do fotografowania jednej osoby w całości. Myślę o takim zestawie ZESTAW STUDYJNY MINI-FLASH KIT A 3x 160Ws z http://www.eltec.alpha.pl/ . Ale jestem pełen obaw co do mocy tych lamp, fakt ze są 3 szt. i spokojnie doświetle sobie tło taką lampą ale te 160W + softbox czy to sprawdzi sie przy fotografowaniu całej postaci?
Dodam iż posiadam, zew. lampę błyskową nissin d622i.
Pozdrawiam serdecznie
mariovanpaulo
25-02-2011, 10:46
Nikt nie jest w stanie pomóc???
Art Erie
25-02-2011, 11:20
Link prowadzi do głównej strony sklepu, ale prawdopodobnie chodzi Ci o "profi" lampy po 200zł/sztuka :)
Jeśli tak, to szkoda kasy. Nie jest to opinia experta od lamp, ale mam podobne plany i zbieram na światełka.
MZ minimum to Quantuum.
marszull
25-02-2011, 11:29
Art Erie dobrze pisze, minimum to lampy z mocowaniem bowens, bo tak naprawde to uzycie modyfikatorow i ich wybor i dostepnosc (takze dla naszych kieszeni) jest najwazniejsza
az tymi "profi" to nie poszalejesz ;)
Art Erie
25-02-2011, 11:35
Jeśli ceny Cię przerażaja, to zajrzyj do wątków o strobingu i może pójdziesz tą drogą ( lampy choćby nissin d622i i softbox reporterski).
tamiolki
25-02-2011, 11:43
Witam.
Moim zdaniem możesz mieć problem przy fotografowaniu całej postaci.
Pomijając wielkość pomieszczenia przeznaczonego na studio "domowe" (nie podałeś wymiarów) oraz brak możliwości oddalenia się od fotografowanego obiektu to przy tak niewielkich gabarytowo softboxach będzie Ci trudno oświetlić równomiernie całą postać.
Pewnym rozwiązaniem mogło by być odsuniecie lamp od obiektu ale tu znowu, niewystarczająca może być moc lamp, nie mówiąc już o zmianie sposobu rozproszenia światła podobnym wtedy do parasolki.
Parasolka (x2) natomiast lepiej się sprawdzi do równomiernego oświetlenia postaci ale ograniczoną mamy możliwość ukierunkowania padania światła (wiadomo światło miękkie, przyjemne, ale świeci wszędzie).
Powodzenia.