PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Ona - taka pierwsza fota

koka
18-01-2007, 00:28
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img392.imageshack.us/img392/8228/dsc0175fo6.jpg)

Fotkę zrobiłem tak o - ( szybkie ustawienie aparatu i pstryk) :)
Napiszcie co jest źle - co można poprawić na przyszłość ??
Fotka jest tylko zmniejszona - bez żadnych obróbek

Megazordon
18-01-2007, 00:46
co można poprawić na przyszłość ??

Minę modelki :) ...no i tło.

maroo
18-01-2007, 00:46
Trzeba zacząć od tego, że źle już jest to, że było to "szybkie ustawienie aparatu i pstryk".
Przez to mina modelki wyszła bardzo nie teges.
Lampa jeszcze wszystko spłaszczyła i ogólnie to jak dla mnie jest cienko.

Nie każde zdjęcie da się zrobić dobrze - czasem lepiej jest nie robić.
Czasem lepiej poczekać na inne światło, inny moment, inną scenerię, inne... itd.

lukas_78
18-01-2007, 00:51
po minie modelki mozna wywnioskowac że lepiej żebyś nie robił jej tego zdjęcia...ale to powinieneś sam zobaczyć zanim wrzuciłeś na forum...

shadowArt
18-01-2007, 11:07
Zdjęcie raczej nie wymaga zapytania co w nim jest nie tak, bo sprawia wrażenie "strzelonego" ot tak, od niechcenia, u cioci na imieninach. Mam wrażenie, że zdjęcie zrobione jest przy użyciu lampy wbudowanej, bez ustawień aparatu, w trybie "zielonym".

Sebastiann
18-01-2007, 12:51
Zdecydowanie mina modelki i tło... ogolnie zdjecie samo juz mowi za siebie ze bylo ot tak.

DonMaliniacco
18-01-2007, 14:22
Niestety, za poprzednikami

mrcll
18-01-2007, 14:27
po prostu, ot takie sobie pstryk, nic nadzwyczajnego

koka
18-01-2007, 15:40
Zdjęcie raczej nie wymaga zapytania co w nim jest nie tak, bo sprawia wrażenie "strzelonego" ot tak, od niechcenia, u cioci na imieninach. Mam wrażenie, że zdjęcie zrobione jest przy użyciu lampy wbudowanej, bez ustawień aparatu, w trybie "zielonym".

no to cie zasmuce , bo z zielonego niekorzystam !!!!
A co do miny modelki to ona sie tak dluzej na mnie patrzyla - a pozatym byla opatrywana przez medyka ( bo miala problemy z kostką :) ) - a to ze zdjęcie od tak to wiadomo - NIC CIEKAWEGO - ale poprostu chcialem wiedziec co mozna by poprawic - bo to zdjęcie nie bylo jakos SPECJALNIE pozowane w jakims konretknym miejscu , tylko zrobione na turnieju

Ale dobra dzięki za SZCZere odpowiedzi :)

kender
18-01-2007, 15:46
Jest to po prostu wizualnie nieciekawe. Grymas odpycha nic przy tym nie wnoszac - tez slabo. Czyli ani popatrzec nie mozna, ani niczego sie dowiedziec. Efekt tego ze fotka cyknieta tak po prostu.

tomys
18-01-2007, 15:48
Pytałeś o poradę i krytykę, a jak ją usłyszałeś to wielka obraza. Jak tak będziesz podchodził do tematu, to nigdy nie będziesz robił dobrych zdjęć. Trochę pokory. Ja nie pokazuję swoich zdjęć na forum, ale może zacznę, bo czasem jestem zdjęciem oczarowany, a przydałby się jakiś kopniak od lepszych ode mnie.
Poza tym podpisuję się pod uwagami poprzedników. Pozdrawiam

koka
18-01-2007, 16:58
dobra - zgadzam się z krytyką oki. - ALE to zdjęcie nie było robione na zielonym !! - tylko to chcialem wyjasnic

artful
18-01-2007, 17:43
Dla tego konkretnego przypadku puszka na Manual, czas 1/30 lub działkę więcej (zależy jak ciemno w tle i jaka ogniskowa), przesłona 2.8 do 5.6 (zależnie od obiektywu), lampa tryb TTL lub A, raczej bez korekty, kadr, ostrość manualnie i ... pstryk :-)

KozaK
18-01-2007, 17:44
dobra - zgadzam się z krytyką oki. - ALE to zdjęcie nie było robione na zielonym !! - tylko to chcialem wyjasnic
Ok, ale to nic nie zmienia ;) Czy w tle (z prawej strony u góry) jest miś panda??

koka
18-01-2007, 18:05
hehe , nie zdecydowanie nie :) - to byla impreza a fota robiona przy stoliku - i w tel byli ludzie :) - zwykli normalnie ludzie

thor88
18-01-2007, 18:19
A co to za różnica czy to tryb zielony czy czrwony a może różowy w zielone groszki.... To, że ktoś nie używa auto nie oznacza, że umie robić wszędzie dobre zdjęcia. Jak dla mnie niefortunny centralny kadr z brzydkim grymasem modelki (możliwe, że ją bolała kostka albo coś innego ale nie potrafiłeś tego przekazać na fotografii). Do tego jeszcze strzał lampą bezpośrednio w twarz... za coś takiego powinni dawać mandaty... spójrz jak brzydko dodałeś połysku jej twarzy... Na prawdę nikt tu nie chcę ciebie obrażać ale posłuchaj kolegów i wyciągnij wnioski... tutaj wielu ludzi od kilku, kilkunastu lat kocha fotografię i się nią fascynuje i na pewno nie zrobi na nich wrażenia ot tak pstryknięta fotka !!!!!!!!

edit: po stopce faktycznie wydaje się, że masz jakieś pojęcie o fotografii...ale to tylko stopka...
PS. to nie jest żaden atak na twą osobę tylko własne przemyślenia:)

koka
18-01-2007, 18:33
spoko spoko - po to jest forum aby kazdy sie wypowiedzial - BARDZO doceniam kazdą wypowiedz i logiczne ze sie poprawie :) - jak najbardziej wszystkich rozumiem

takze można juz ten temat zakonczyc - aby sie juz niepowtarzać - DZIEKI WSZYSTKIM - zabieram sie do nauki !!:)

sailor
18-01-2007, 20:10
a to ze zdjęcie od tak to wiadomo - NIC CIEKAWEGO - ale poprostu chcialem wiedziec co mozna by poprawic

po kiego wiec grzyba je pokazujesz?
jak wrzuce zdjecie swojej wanny pstrykniete ot tak i zapytam co w nim jest nie tak to tez bedzie ok?

w tym zdjeciu najwiekszym bledem jest PODEJSCIE FOTOGRAFA do fotografowanego obiektu. zarowno przed jak i po nacisnieciu spustu migawki

swiatlo
18-01-2007, 20:33
po kiego wiec grzyba je pokazujesz?
jak wrzuce zdjecie swojej wanny pstrykniete ot tak i zapytam co w nim jest nie tak to tez bedzie ok?

Każdy idzie jakimś własnym tempem. Zgadzam się że zdjęcie jest katastrofalne, nawet wśród amatorów, nawet jako zdjęcie do rodzinnego albumu. Na to zdjęcie wręcz nie można się patrzeć. Dziwię się tylko odwadze autora że je zamieścił.
Jednak amator musi mieć szansę się nauczyć. Trzeba dać tą szansę. A poza tym ta nauka nie może być jakąś męką i pasmem upokorzeń. Nauka też powinna być przyjemnością - to w końcu część pasji. Pozytywnym podejściem można kogoś więcej nauczyć niż upokorzeniem. Więcej też można wyjaśnić i bardziej dotrzeć. A zdanie "po kiego grzyba mi dupę zawracasz tym gniotem", zwłaszcza w ustach wybitnego fachowca i profesjonalisty o wysokim autorytecie na forum, jest więcej niż upokarzające.
Dlatego to właśnie sam przybieram defensywny ton zanim nawet taki atak na mnie nadejdzie. Wolę często sam zaatakować niż być nieprzyjemnie zaatakowany. Jest takie przysłowie: "nigdy nie bądź wyniosły wobec pokornego - i nigdy nie bądź pokorny wobec wyniosłego".
Zapamiętaj też że wraz z większym autorytetem przychodzi też większa odpowiedzialność za to się mówi.

Zaziel
18-01-2007, 20:36
jak w tytule odpowiedzi.

KozaK
18-01-2007, 20:41
Proponuję nic tu więcej napisać - obok tego tematu są inne - ze znacznie lepszymi zdjęciami oraz znacznie bardziej zasługującymi na komentarze...

swiatlo
18-01-2007, 20:44
Proponuję nic tu więcej napisać - obok tego tematu są inne - ze znacznie lepszymi zdjęciami oraz znacznie bardziej zasługującymi na komentarze...

A ja proponuję żeby nic nie proponować. Obrazek spowodował wyjście na wierzch dość istotnych problemów, więc dyskusja powinna umrzeć sama jak przyjdzie na to czas.

pilon
18-01-2007, 21:08

Dziwne, bo w EXIFie stoi że było ;) Ale na prawdę to tutaj nie jest istotne :)
Pozdrawiam!

thor88
19-01-2007, 09:51
widzisz pilon... nie wszyscy wiedza o exifach a pozatym nawet jesli by to było w pełnym manualu to i tak by nic nie zmieniło... fotka jest lipa:(

sailor
19-01-2007, 11:09
Jednak amator musi mieć szansę się nauczyć. Trzeba dać tą szansę. A poza tym ta nauka nie może być jakąś męką i pasmem upokorzeń. Nauka też powinna być przyjemnością - to w końcu część pasji. Pozytywnym podejściem można kogoś więcej nauczyć niż upokorzeniem. Więcej też można wyjaśnić i bardziej dotrzeć. A zdanie "po kiego grzyba mi dupę zawracasz tym gniotem", zwłaszcza w ustach wybitnego fachowca i profesjonalisty o wysokim autorytecie na forum, jest więcej niż upokarzające.

przeczytaj jeszcze raz watek. nigdzie nie napisalem teco co mi wcisnales jako cytat a to juz jest obrazanie drugiej osoby!

owszem.. amator musi sie uczyc .. tylko niehc CHCE sie uczyc... i niech to robi mnie lub bardziej SWIADOMIE.
jesli autor wstawia zdjecie z tekstem typu "wiem ze jest to kiepskie zdjecie i w sumie to przypadkiem je zrobilem ale powiedzcie mi jak zrobic by bylo super" - swiadczy to tylko o jego ignorancji dla uzytkownikow i siebie jako fotografa. a odpowiedz jest jedna - ZACZAC MYSLEC PRZY ZDJECIACH.

Zapamiętaj też że wraz z większym autorytetem przychodzi też większa odpowiedzialność za to się mówi.
zgodze sie tu z twoim cytatem - jelsi ktos wrzuca zdjecie maja swiadomosc ze myli forum z koszem na smieci to faktycznie mozna powiedziec mozna powiedziec tylko "po co zawracasz dupe tym gniotem i generujesz niepotrzebny transfer forum"
i tej opinii raczej nie zmienie :)