PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Morze

McPiv
17-02-2011, 17:16
Ustka 2009

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/DSC_3869_EQ_900-1.jpg
źródło (http://i457.photobucket.com/albums/qq297/McPiv78/Krajobrazy/DSC_3869_EQ_900.jpg)

Pozdrawiam

mskowronski
17-02-2011, 17:48
świetna fotografia - jedyne do czego mógłbym się doczepić to nieco krzywy (zapadnięty) horyzont

peef
17-02-2011, 17:50
Na plus na pewno kolorystyka.
Na minus moim zdaniem kadr - horyzont na środku nie był najlepszym rozwiązaniem,Pozdr.

Nikonozaur
17-02-2011, 17:57
Uczciwie zrobiony "widok ogólny", tytuł oddaje treść.

Karbulot
17-02-2011, 19:47
Ładne niebo (rozjaśniłbym LG) i ciekawe morze.
Kamienie niestety nieostre i zbyt nachalnie włażą w kadr.

McPiv
17-02-2011, 20:33
Dzięki za opinie. A co myślicie o takim podejściu do tematu? Wiem, że się nic nie dzieje, nie ma akcentu, ale czy takie minimalistyczne zdjęcia nie mają sensu bycia?

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/DSC_3437_900-1.jpg
źródło (http://i457.photobucket.com/albums/qq297/McPiv78/Krajobrazy/DSC_3437_900.jpg)

Nikonozaur
17-02-2011, 20:41
Widziałeś kiedyś taką ciemnicę przy tak wysokim słońcu? Ja też nie. Ekspozycja i WB w krzakach. ;)

McPiv
17-02-2011, 20:47
Co racja to racja. Dzięki.

Pozdrawiam.

artfo
17-02-2011, 22:00
Ja jeżeli można poprosiłbym o wersję przyciętą z góry i z dołu. Coś jak panorama.
Dół przycięty tak by linia kamieni wychodziła z prawego dolnego rogu.
Horyzont powyżej środka.
Góra przycięta tak by został "biaława" chmura.
Nie rozjaśniałbym/wyrównywał zbyt mocno prawej strony nieba. Może i zostawić takie jakie jest.

lechupe
17-02-2011, 22:03
Widziałeś kiedyś taką ciemnicę przy tak wysokim słońcu? Ja też nie. Ekspozycja i WB w krzakach. ;)

Jezeli kolego McPiv bedxziesz słuchał takich rad, to gwarantuje ci, ze nigdy nie zrobisz dobrego zdjecia.

Juz chociazby po tych dwóch fotkach widać, ze masz pomysł i całkiem niezłe poczucie estetyki.

Johnson
17-02-2011, 22:05
A mnie się podoba. Dotyczy zdjęcia 2 . Trochę tylko za ciemno z prawej strony. Może przycięlabym w kwadracik...

Horgh
17-02-2011, 22:16
podobają mi się te morza :)

Nikonozaur
17-02-2011, 23:39
Jezeli kolego McPiv bedxziesz słuchał takich rad, to gwarantuje ci, ze nigdy nie zrobisz dobrego zdjecia. [...]
To nie rada, to stwierdzenie faktu, nic więcej.
Przepraszam za OT.

barbi
17-02-2011, 23:45
Jedynka kadrowo mi się podoba, ale nie moje kolorki, za to dwójka odpowiada mi w całości.

lechupe
18-02-2011, 00:00
To nie rada, to stwierdzenie faktu, nic więcej.
Przepraszam za OT.

Wybacz ale to nie są żadne fakty.
Kolega zacznie teraz poszukiwać jakiegoś magiczne poprawnego WB i zastanawiać sie w którą strone powinien kręcić kółko kompensacji EV.

Ekspozycja tego zdjęcia jest jak najbardziej poprawna, a przynajmniej nie jest znacząco poza dopuszczalną.
Mamy tu właściwie naświetlone zarówno obszary jasne jak i ciemne.
Podobnie nieprawdziwa jest teza o "złym" WB. Nie ma złego WB (zwłaszcza w krajobrazie), o ile oczywiście nie mamy na fotce jakiejś dramatycznej dominanty.

Tutaj w 5 sekund można otrzymać przynajmniej 4 rożne wersje WB, od zimnoniebieskich po jeszcze cieplejsze, przy czym każda z nich jest równoznaczna.

Przyciemnienie prawej strony jest ciekawą próbą zrównoważenia słońca. Może sie to oczywiscie podobac, albo nie, ale jest to wizja autorska a nie błąd techniczny.

JaroPienza
18-02-2011, 01:32
Wybacz ale to nie są żadne fakty.
Kolega zacznie teraz poszukiwać jakiegoś magiczne poprawnego WB i zastanawiać sie w którą strone powinien kręcić kółko kompensacji EV.

Ekspozycja tego zdjęcia jest jak najbardziej poprawna, a przynajmniej nie jest znacząco poza dopuszczalną.
Mamy tu właściwie naświetlone zarówno obszary jasne jak i ciemne.
Podobnie nieprawdziwa jest teza o "złym" WB. Nie ma złego WB (zwłaszcza w krajobrazie), o ile oczywiście nie mamy na fotce jakiejś dramatycznej dominanty.

Tutaj w 5 sekund można otrzymać przynajmniej 4 rożne wersje WB, od zimnoniebieskich po jeszcze cieplejsze, przy czym każda z nich jest równoznaczna.

Przyciemnienie prawej strony jest ciekawą próbą zrównoważenia słońca. Może sie to oczywiscie podobac, albo nie, ale jest to wizja autorska a nie błąd techniczny.

Widzą tu prawdę ,najprawdziwszą prawdę i niektórych to kole ...

Pomysł i kadry same w sobie mi się podobają

jacekz40
18-02-2011, 01:57
A mi się szczególnie dwójka widzi, ładnie zrobione poza małym "ale" bliczek - można by wystemplować dla czystości kadru :) Trochę się rzuca na oczy.

McPiv
18-02-2011, 09:04
Szkoda, że wtedy robiłem zdjęcia tylko w JPG, może by dało się z nich coś więcej wyciągnąć. Ogólnie zawsze staram się oddać rzeczywistość, ale w przypadku dwójki nie było to możliwe. Dlatego też pobawiłem się ustawieniami ekspozycji. Inaczej pewnie miałbym wypaloną lewą część zdjęcia a prawa może oddałaby rzeczywiste warunki. Tym niemniej zdjęcie zawsze mi się podobało i byłem ciekaw opinii innych.

artfo, w wolnej chwili przekadruję i wstawię. Zobaczymy jak wyjdzie.

Dziękuję za opinie i pozdrawiam.

National
20-02-2011, 20:39
Jak dla mnie jest ok. Jeśli uznałeś że tak ma być to ok.
Mnie się podobają obydwa. Naprawdę czekam na dla następne twoje prace bo fotki są niezłe.
Prawą stronę doszlifuj jak dasz radę i jest ok.
Ale fakt następnym razem pracuj na Raw-ach, będzie łatwiej. :)

Pozdrawiam i oczekuje na następne prace. ;-)

MarianS
21-02-2011, 10:07
Oba kadry podobają się.Pozdrawiam