PDA

Zobacz pełną wersję : chcesz zobaczyć reklamę. zamknij oczy

sote
17-02-2011, 12:16
5ZuT6lsuQKI

co myslicie o takim czyms?

lok_men
17-02-2011, 12:40
Ciekawa sprawa coś nowego sam chciałbym zobaczyć taką wizualizację ciekawi mnie jak przy zamkniętych oczach widac loko BMW:) CO do samej reklamy to na najwyższym poziome, sam chciałbym poczuć tą prędkość;)

Boryszuk
17-02-2011, 12:59
Trochę to przerażające na swój sposób...

Psychotrop
17-02-2011, 13:00
Trochę to przerażające na swój sposób...

boisz się zamykać oczy ? ;>
mi się tam podoba :)

Boryszuk
17-02-2011, 13:01
boisz się zamykać oczy ? ;>
mi się tam podoba :)

Boję się do czego może zostać ta metoda wykorzystana.

sote
17-02-2011, 13:48
ciekawi mnie jak przy zamkniętych oczach widac loko BMW:)

patrzyles kiedys na drucik zarowki? albo blysnales sobie sabina moze po oczach? ;)
Oni tam swieca studyjniakiem prophoto.

"What better then burning an ad into your eyes for you to remember it? In a German movie theater, BMW hided a giant Profoto Pro-7B behind the screen, a studio flash unit that pumps out enough light to blind you. In front of the light was a card, with the letters "BMW" cut into it. During the ad, the flash fired and burned the letters into the unsuspecting viewers' retinas. Then the person on-screen tells everyone to close their eyes. They do, and see the letters projected onto the backs of their eyelids...an amazing and creative way of portraying an ad into the viewer's minds."

Me_how
17-02-2011, 13:54
Czy to przez przypadek nie jest przekaz podprogowy - zakazany w reklamie w wielu krajach?

freefly
17-02-2011, 22:10
Kolejna głupota wymyślona przez marketingowców.;)

Andy_O
18-02-2011, 10:51
Przekaz podprogowy został udowodniony przez Jamesa Vicary'ego w 1957 roku, kiedy to wykonał słynny eksperyment w kinie w Fort Dix, kiedy to trwające ułamek sekundy napisy "pij colę" i "jedz popcorn" spowodowały zwiększone zużycie w/w przekąsek.

Kilka krajów zakazało prawnie takich reklam, a sam Vicary.. przyznał się do oszustwa :-)

Żródło: Wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Percepcja_podprogowa)

mateo912
18-02-2011, 14:23
Przekaz podprogowy został udowodniony przez Jamesa Vicary'ego w 1957 roku, kiedy to wykonał słynny eksperyment w kinie w Fort Dix, kiedy to trwające ułamek sekundy napisy "pij colę" i "jedz popcorn" spowodowały zwiększone zużycie w/w przekąsek.

Kilka krajów zakazało prawnie takich reklam, a sam Vicary.. przyznał się do oszustwa :-)

Żródło: Wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Percepcja_podprogowa)

Przekaz podprogowy na zasadzie jak napisałeś jest niemożliwy ;)
Gdyż ludzkie oko zbiera informacje z prędkością ~24 fps wszystko co trwa krócej jest niedostrzegalne a jak trwa dłużej to jest widoczne ale wtedy nie jest przekazem podprogowym ;)
Gdzieś czytałem długi artykuł na ten temat gdzie było to udowodnione, że zabronione jest coś czego nie da się użyć ;)

maki
18-02-2011, 17:07
Ciekawe co piszesz. Przeciętny NIEpełnej mocy błysk lampy trwa ~1/2000s. Widziałeś go kiedyś? Chyba coś mylisz.

freefly
18-02-2011, 17:23
Ciekawe co piszesz. Przeciętny NIEpełnej mocy błysk lampy trwa ~1/2000s. Widziałeś go kiedyś? Chyba coś mylisz.

Niestety tylko błysk, czyli bodziec w postaci światła. Spróbuj zobaczyć slajd (obraz-szczegóły) wyświetlony przez 1/2000s.