Zobacz pełną wersję : d300 i nowy obiektyw , czy d700 i stary obiektyw
Witam,
Jestem "sprzętowym" amatorem, a stoję przed ważnym wyborem zakupu nowego sprzętu.
Fotografuję głównie ludzi, czyli portrety.
Obecnie pracuę na nikonie d80, obiektyw AF-S nikkor 18-70 dx i lampa SB-600.
Waham się między d300 a d 700. Zastanawiam się czy lepiej kupić d300 i dokupić lepszy obiektyw (jaki?), czy zostać przy starym obiektywie i kupić d700 (i dlaczego)?
Będę bardzo wdzięczna za porady.
Pozdrawiam
Kup d300 i zostaw stary bo:
1. 18-70 to obiektyw dx a d700 to body FX
2. fotografujesz portrety, a nie posiadasz portretowego oobiektywu
3. ty powinienneś wiedzieć czego bardziej potrzebujesz
darkmajin
17-02-2011, 09:40
"stary" obiektyw masz pod dx do d700 się nie nada
kup d300s i 50mm 1.4g
a jak jesteś kasiasty sprzedaj wszystko w pieruny i kup d700 i 50 1.4g na dzień dobry i ciesz się życiem
jak zapewne wiesz do d700 należałoby użyć obiektywu dla pełnej klatki, czyli Twój stary 18-70 dx nie wykorzysta w pełni możliwości d700. Jak dla amatora wydaje mi się, że zestaw d300 + 50/1.8(1.4) do portretowania wystarczy w zupełności (przynajmniej na początek).
zostaw D80 i kup dobry obiegtyw, pozniej patrz za puchą
Moze 80(70)- 200 2.8
Sprzedaj ten set co masz kup d700 za sprzedanu 18-70 kup sobie przynajmniej 50 1.8 i po czasie zmien na 1.4 pelna klatka do portretu - chyba nie potrzeba reklamy =)
Sent from my HTC Dream using Tapatalk
d700 i 50 1.8 - bardzo przyjemny secik
aikidudi
17-02-2011, 10:31
Jak dla amatora to na początek zastanowiłbym się czy taki zakup opłaci się. NIe problem kupić porządny sprzęt(jesli ma się kasę), a nie umie się go wykorzystać.
Priorytetem sa potrzeby, czyli co chcesz zmienić i ile chcesz wydać. Czy aparat ma słuzyć jako zabawka czy będziesz na nim zarabiać? Skoro strzelasz portrety to zastanawia mnie Twoje pytanie o obiektyw. Nie w sensie, że np. masz upatrzonych kilka i nie wiesz który wybrać tylko mówiąc wprost nie wiesz zupełnie co wybrać(wnioskuje tak po poście choć moge sie mylić). Przy wyborze obiektywu portretowego jak dla mnie ważne by były 2 rzeczy, czyli ogniskowa i swiatełko. Jesli wiesz jakiej ogniskowej najczęściej używasz to nie powinno byc problemu. Co do światła to wiadomo im jaśniej tym lepiej. Na Twoim miejscu kupiłbym d300/s + (to zależy od funduszy) tamrona 17-50 -jako uniwersalny obiektyw do wszystkiego lub portretowe 50mm 1.4/1.8 lub coś dłuższego np. 85mm 1.4/1.8 lub 70(80)-200mm 2.8.
Cokolwiek kupisz to pochwal się ;) a najlepiej przelicz gotówkę i zobacz co będzie najbardziej optymalnego dla Ciebie.
Powodzenia
Zanim cokolwiek wybierzesz, zadaj sobie pytanie: czego Ci brakuje w D80?
Jeżeli chcesz tylko lepszą matrycę, zastanów się nad D90. Jeżeli chcesz mieć lepszą matryce, solidniejszy korpus i lepszy autofokus - D300(s).
Jeżeli chcesz mieć wszystko na raz i znacznie lżejszy portfel - bierz D700.
Dziękuje za odpowiedzi.
Z obiektywem chodziło mi głównie o jakiś konkretny model, bo rozrzut cenowy obiektywów 50mm 1,4 jest dosyć duży.
Polecacie mi też d300s, a z tego co się orientuje, różnią się miedzy sobą ( d300-d300s) głównie możliwością filmowania, a to mi nie jest potrzebne
Jeśli się chcesz specjalizować w portretach to dotchczasowy sprzet masz nie najlepiej dobrany, delikatnie mówiąc. Body typu DX, a obiektyw ciemny. Z małych głębi ostrości nici. Zmiana na D300 niewiele poprawi, to nadal DX.
Jeśli się uprzeszz na D300 to kup jakieś jaśniejsze szkło. 50/1.8 albo 1.4.
Ja jednak zalecam przejście na D700, body FX, ale wtedy obiektyw nie 50 mm, bo do portretu jest on za krótki. W tym momencie musisz zakupić 85/1.8, bo to najtańsza opcja i jednocześnie dobra jakościowo.
Jeśli kupisz to co napisałem (D700 i 85mm) to doznasz szoku :) po przejściu z D80 i kita.
Jest całkiem prawdopodobne, że będziesz mógł sprzedac lampę błyskową, o ile brak ci kasy. Ale lampkę zawsze jednak warto mieć.
Mam D300 i D300s jesli chodzi o fotografowanie nie ma istotnych roznic. Sztuczny horyzont to jedyne co mi na mysl przychodzi.
Do portretow to grip jest bardzo pomocny. D300(s) to jednac ciagle DX jak mozesz to smialo w pelna klatke i N85mm
Moze kup N 50 1.8/ 1.4 na poczatek do obecnego body, bez inwestowania w D300 no i druga lampe i 2 soft boxy ze stojakami. Ludzie sie za bardzo na aparacie i obiektywie skupiaja, a najistotniejsza jest kontrola swiatla.
Jeśli się chcesz specjalizować w portretach to dotchczasowy sprzet masz nie najlepiej dobrany, delikatnie mówiąc. Body typu DX, a obiektyw ciemny. Z małych głębi ostrości nici. Zmiana na D300 niewiele poprawi, to nadal DX.
Jeśli się uprzeszz na D300 to kup jakieś jaśniejsze szkło. 50/1.8 albo 1.4.
Ja jednak zalecam przejście na D700, body FX, ale wtedy obiektyw nie 50 mm, bo do portretu jest on za krótki. W tym momencie musisz zakupić 85/1.8, bo to najtańsza opcja i jednocześnie dobra jakościowo.
Jeśli kupisz to co napisałem (D700 i 85mm) to doznasz szoku :) po przejściu z D80 i kita.
Jest całkiem prawdopodobne, że będziesz mógł sprzedac lampę błyskową, o ile brak ci kasy. Ale lampkę zawsze jednak warto mieć.
Jacku na prawdę sądzisz, że ktoś kto zadaje takie pytanie jak w temacie potrzebuje body FX typu d700 którego koszt to ok 7000zł? Poważnie uważasz, że amatorowi nie wystarczy body DX typu d300? Fakt szkła jakie posiada założyciel tematu są ciemne i z małej GO nici ale szkła typu 85 1.4 czy tak jak ja posiadam 105 F2 DC są jak dla mnie bardzo dobre pod puchy DX i do portretowania spokojnie wystarczą. Jest rzeczą oczywistą, że d700 to pucha znacznie lepsza ale nie wiem czy przeciętny amator wykorzysta możliwości tego aparatu.
Ja nie będę polecał żadnego aparatu bo troszkę opinii już jest. Jedyne co mogę napisać autorowi to przemyśleć zakup, zastanowić się jak często korzysta z aparatu i przeanalizować swoje umiejętności jako fotografa. Może lepiej kupić słabszą puchę a z tego co zostanie pojechać na fajne wakacje.
A jutro się okaże, że autorowi pierwszego postu chodziło o D7000 ;)
Jacku na prawdę sądzisz, że ktoś kto zadaje takie pytanie jak w temacie potrzebuje body FX typu d700 którego koszt to ok 7000zł? Poważnie uważasz, że amatorowi ...
.. Może lepiej kupić słabszą puchę a z tego co zostanie pojechać na fajne wakacje.Tego nie wiemy. To, że ktoś jest amatorem to nie znaczy, że nie chce "bawić się" dobrym sprzętem. Nie wiemy na co go stać.
Przy tak zadanym pytaniu, odpowiedź moja D700! W październiku 2010 roku kupiłem ten korpus, pierwsze wrażenia, to jaśniej, lampy Sb600 i Sb800, poza wyjątkami leżą w szafie, szkła które posiadam odżyły, nie biegam z lupą po narożnikach, fotografuję. Mniej pracy przy obróbce NEFów ! Do portretów wspaniały korpus, mała głębia ostrości. Warto było być cierpliwym i dokupić drugi korpus, ale FX, D80 pozostał i pozostanie, na pierdoły, zapas i w ogóle. Było mi łatwiej, miałem wszystkie szkiełka pod pełna klatkę.
Obiektywnie
17-02-2011, 15:07
Ja osobiście będąc jakiś czas temu w podobnej sytuacji kupiłem D300s i nie żałuję.
Pomijając wyższą jakoś D700 to ma to również pewne wady: wyższa cena, znacznie droższe szkła, no i większa waga ... zarówno body jak i szkiełek.
Jeśli ktoś nie potrzebuje na prawdę profesjonalnego sprzętu do pracy na codzień to D300s wg mnie będzie lepszym rozwiązaniem.
Pomijając wyższą jakość Nie można pomijać wyższej jakości, bo chyba własnie o wyższą jakość chodzi ??? Ja mówię o rzeczach pożądanych w portrecie - kontroli nad głębią ostrości.
D700 to ma .. wady: wyższa cena, znacznie droższe szkła, no i większa waga ... zarówno body jak i szkiełek.
Wady są z rodzaju "niefotograficznych".
Ustalmy czy mówimy o sprzęcie czy o zdjęciach jakie z tego sprzętu wychodzą :)
kupiłem D300s ..
Jeśli ktoś nie potrzebuje na prawdę profesjonalnego sprzętu do pracy na codzień ..1. D300s to ta sama półka jeśli chodzi o profesjonalność sprzętu. Zapewne robiący profesjonalnie sport i inne rzeczy wymagających dłuższe tele sięgną chętniej po D300s niz po D700.
2. Jeśli ktos jest amatorem to nie powinien kupować body FX, choć dyscyplina fotografii która uprawia preferuje format FX ? Ja takiego podejścia absolutnie nie akceptuję.
To jest tylko kwestia tego, czy go stać na większe wydatki, a do kieszeni nie będę mu zaglądał (jestem dyskretny :) ). To czy jest profesjonalistą czy amatorem jest nieistotne. Są profesjonaliści, którzy nie mają kasy na sprzęt i robią na tanich body DX. Są zawodowcy którzy mając kase i tak robią na DX, bo chcą cropa 1,5x, więc kupują D300s. Nie dziel ludzi na pro i nie pro. Znam wielu amatorów mających FX. Hobbystów. Jeden znajomy amator ma D3x, D3s i ..... długo by wyliczac co ma :)
Tego nie wiemy. To, że ktoś jest amatorem to nie znaczy, że nie chce "bawić się" dobrym sprzętem. Nie wiemy na co go stać.
Jak ktos pyta o roznice miedzy D700, a D300 to chyba ceny sobie sam moze sprawdzic. Zapewne zastanawia sie czy warto dorzucic. Ja wole jezdzic Seatem niz BMW, a miec na dobry sprzet foto.
Ja bylem 2 razy juz na weselach jako gosc, gdzie mialem lepszy sprzet niz ktos wynajety do zdjec. Lepszych zdjec nie zrobilem, bo pojechalem sie bawic.
Wieki temu jak mialem 15-17 lat na slubie kuzyna to moje zdjecia zdobia dzis sciany i kominki jako pamiatki, a nie pani co miala wypasiony sprzet i dala ciala na calego.
Nie kazdy na forum zarabia na zycie aparatem.
pastwisko
17-02-2011, 16:33
Jacku na prawdę sądzisz, że ktoś kto zadaje takie pytanie jak w temacie potrzebuje body FX typu d700 którego koszt to ok 7000zł?
A czemu amator miałby nie mieć body FX? Nie bardzo rozumiem tego toku rozumowania. Czy amator ma jakieś mniejsze potrzeby w kwestii wielkosci matrycy czy jakości, głębia ostrosci to jakiś zarezerwowany temat tylko dla zawodowców? Skoro ją stać i będzie jej to służyć to czemu nie ma kupić sobie lepszego sprzętu?
Czasem mam wrażenie, że wiele osób odradza dobry sprzęt tylko dlatego że może go kupić ktoś kto jest amatorem, a nie zajmuje się zawodowo jak oni. Albo ze będzie miał tak samo świetny sprzęt. To taka ogólniejsza mysl, nie mowię o nikim konkretnym z tego wątku.
W sumie to macie rację. Podchodząc do tematu w taki sposób, że to amator ma kasę i chce dobry sprzęt to można od razu polecić d700 bo do zastosowań jakie autor zaznaczył jest to puszka znacznie lepsza od d300. Nie można jednak demonizować pisząc że DX się do portretów nie nadaje. PS szkoda że studentów nie stać na takie rozważania :P chętnie bym oddał moje d300 za takie d700 ;]
Ten sprzęt zakupiłam trzy lata temu, głównie z myślą o domowym aparacie do wszystkiego (dlatego uniwersalny obiektyw).
Jak wiadomo apetyt rosnie w miarę jedzenia i teraz chciałabym zamienić aparat na coś lepszego i bardziej sprecyzowanego.:)
(...) że to amator ma kasę i chce dobry sprzęt (...)
tak się zastanawiam, czy przy fotografii powinno się używać pojęcia "amator". Na pewno jest to dość kosztowne hobby i niech każdy kupuje sobie takie zabawki, na jakie go akurat stać.
Słyszałam wiele różnych opinii na temat podpinania do d700 obiektywów dx (wielu twierdzi, że nawet ze starymi obiektywami zdjęcia są super), stąd moje wątpliwości i dylemat czy rzeczywiście lepiej kupić tanszą puszkę i lepszy obiekty, czy jednak d700
..Czasem mam wrażenie, że wiele osób odradza dobry sprzęt tylko dlatego że może go kupić ktoś kto jest amatorem, a nie zajmuje się zawodowo jak oni..Odnoszę wrażenie, że takie rady dają jednak głownie amatorzy, którzy jakoś mitologizują droższy sprzęt jako sprzęt dla zawodowców.
.. Nie można jednak demonizować pisząc że DX się do portretów nie nadaje. ..Nigdzie i nigdy nie napisałem, że sie nie nadaje. Natomiast zawsze będe pisał, że do tego celu bardziej predysponowany jest większy format. Rozróżnijmy dwie rzeczy. Sprzet, ceny itd oraz zdjęcie. W niektórych temach sprzęt jest ... mało wazny. A w niektórych tematach (portret) jakiś z parametrów sprzętu ma znaczenie. W portrecie głębia ostrości ma znaczenie. A ona jest powiązana z przekątną matrycy/filmu. Nie jest istotne ile kosztuje DX a ile FX. Kiedyś będą tanie FX i będą one lepsze do portretu niż najdroższe DX. Zresztą .... są tanie FX !!! To oczywiście aparaty analogowe. Mozna taki kupić za 200 zł (np nikon F801), kupić skaner do filmów za 2 tys i to lepszy sprzet dla portrecisty niż jakiekolwiek body DX. Prawda pastwisko ? :)
pastwisko
17-02-2011, 17:02
PS szkoda że studentów nie stać na takie rozważania :P chętnie bym oddał moje d300 za takie
d700 ;]
Masz d300 i marudzisz? Ja sobie kupiłem aparat dopiero jak skonczyłem studia i to kompakt :P
tak się zastanawiam, czy przy fotografii powinno się używać pojęcia "amator". Na pewno jest to dość kosztowne hobby i niech każdy kupuje sobie takie zabawki, na jakie go akurat stać.
Hasło amator na takich forach jest jak ruchome piaski, im bardziej się je analizuje tym głebiej się zapada w jałową dyskusję. Lepiej omijać je szerokim łukiem bo i tak nic nie wnosi do tematu. Bo jak wiadomo są hobbysci z taką wiedzą i umiejętnosciami, ze niejeden zawodowiec im do pięt nie dorasta, a z drugiej strony są niedzielni spacerowicze ;)
Masz d300 i marudzisz? Ja sobie kupiłem aparat dopiero jak skonczyłem studia i to kompakt :P
Gdzie tam marudzę :) Ja ze sprzętu jestem bardzo zadowolony. Czasami dostaje robotę na umowę zlecenie na ślubniaki i to co mam jest wystarczająco dobrym sprzęcikiem, ale miałem możliwość pracy na d700 i to jednak inna bajka w ciemnych pomieszczeniach
robin102
18-02-2011, 16:36
Kup D700 plus tanią stałkę 50mm f1,8 i będzie Pan zadowolony. Potem jakieś 24mm i już wszystko można fotografować na wszystkie niemal sposoby. Czy to amatorsko, czy nawet zarobkowo, czyli zafffodowo ;)
Kup D700 plus tanią stałkę 50mm f1,8 i będzie Pan zadowolony.
KEPIK to babka :smile: Moim zdaniem jeśli fotografujesz głównie portrety, to też bym polecał d700. Kwestia, czy stać Cie finansowo, no i warto by też przymierzyć aparat do ręki. Dla niektórych dość spore gabaryty są wadą dla innych zaletą. Przy takich pieniądzach ważne jest, oprócz parametrów, wygoda użytkowania.
Dzięki, za spostrzegawczość (a pro po płci:)),
a co do przymiarki , to będę miała okazję przymierzyć się do D700 i może to mi ułatwi decyzjię
KEPIK, jeśli można, to ja trochę inaczej podejdę do tematu i Twojego pytania.
Witam,
Jestem "sprzętowym" amatorem, a stoję przed ważnym wyborem zakupu nowego sprzętu.
Fotografuję głównie ludzi, czyli portrety.
Po pierwsze lepiej być amatorem, czy wręcz laikiem sprzętowym ale wiedzieć jak się robi dobre zdjęcia, czy nawet nie wiedzieć ale je po prostu robić. Po drugie, musisz sobie sama odpowiedzieć, czy masz poczucie, że Twój dotychczasowy sprzęt w czymś Cie ogranicza. Czy masz przekonanie, że Twoje pomysły, technika już nic nie wniosą, nie zmienią, po prostu potrzebujesz lepszego sprzętu.
Jeśli tak, to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czego Ci brakuje. Jeśli nie wiesz, który sprzęt spełni Twoje oczekiwania, to po prostu poszperaj w necie. Poprzeglądaj sample, portretów wykonanych różnym sprzętem, (d300s i d700 w różnej konfiguracji z różnymi obiektywami) i popatrz, czy przypadkiem nie odnajdziesz w nich, tego czego poszukujesz od strony technicznej.
Jeśli to odnajdziesz, to decyzja będzie prosta, choć na pewno ważne jest również, to co wspomniałem wcześniej, czyli przymiarka do sprzętu. Dalej, musisz to wszystko określić w swoich możliwościach finansowych i określić na jakie ustępstwa lepiej pójść. Rozważ jeszcze jedną kwestię, czyli obróbkę. Czasami można w niej odnaleźć olbrzymi potencjał. Niestety nie napisałaś nic bliższego o swoich pracach i oczekiwaniach czego im brakuje, czy co byś chciała w nich zmienić, więc moje rady nie są ukierunkowane w jedną stronę, tylko chciałem poruszyć możliwie jak najwięcej aspektów, które pomogą określić Ci jaki sprzęt będzie dla Ciebie lepszy.
dareknik
20-02-2011, 08:28
Na Twoim miejscu kupiłbym aparat: N d700 i obiektywy: Sigmę 20/1.8 + N 50/1.4 + N 85/1.8. Zostaw lampę sb600, powinna wystarczyć. Optymalny, najlepszy i najtańszy zestaw pod FF dla Ciebie.
MI sie wydaje, że jesli KEPIK by miała kase na wasze propozycje to by sie nie pytała czy D300 i nowe szkło czy D700, ale jesli ma kaske to może D700 i jakis zoomik tamrona pod Fx(moze bylo by lepsze na początek i bardziej uniwersalne).
Do portretu na start jak już ktoś proponował - D700 + 85 1.8. No po prostu bajka, zwłaszcza po przesiadce z Dx z kitem. Rzuć okiem do mnie na bloga ze stopki - prawie wszystkie portrety były robione właśnie takim tandemem (czasem jeszcze 70-200, ale rzadko).
robin102
20-02-2011, 21:18
50mm też do portretów się nadaje jak najbardziej tylko do takich sytuacyjnych raczej, a nie główki paszportówki ;)