Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] beachy head light house
mirekvampirek
17-02-2011, 00:25
witam ponownie mile grono
kolejny kasek pod krytyke
***beachy head light house***
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img804.imageshack.us/i/beachyheadlighthouse.jpg/)
moje uszanowanie
Nikonozaur
17-02-2011, 01:01
Ładnie jest, kolorki fajne, trzeba byłoby jedynie latarnię poprostować. No i woda też deczko krzywa. ;)
Bardzo przyjemne, żadnych krzywości nie widzę.
maniak666
17-02-2011, 02:03
Lekko na lewo ta woda się wylewa.
Nikonozaur
17-02-2011, 02:30
To, że nie widzisz nie oznacza, że ich nie ma. Latarnia i woda (http://www.iv.pl/images/71007335008404352620.jpg), proszę uprzejmie... ;)
Wykonanie solidne. Przyjemnie się ogląda. Świetne miejsce. Co do krzywości rzędu ćwierć stopnia - dajcie sobie spokój.
mirekvampirek
17-02-2011, 09:47
Dziekuje za odzew, co do krzywej latarni i wody to nie wiem jak to powiedziec zeby nie urazic, ale czyzbyscie zdjecia z linijka ogladali ;-) bo naprawde na wodzie nie widze tego, latarnia faktycznie deko wygieta
pozdrawiam
DonArturo
17-02-2011, 10:07
a mnie się bardzo podoba i tyle!
Na wodzie widać lekką beczkę, latarnia nie przeszkadza,
ale rzeczywiście można to pominąć , bo zdjęcie bardzo ładne i przyjemne. :)
Ładny kadr :-) najprościej przewinąć sobie zdjęcie do górnej krawędzi okna przeglądarki, widać na tym zdjęciu lekką beczkę :-)
Quakerek
17-02-2011, 10:43
Bardzo ładne zdjęcie, b.dobrze wykonane, kolorki są przyjemne - może masz wersje wieczorną ze świecącą latarnią ?
mirekvampirek
17-02-2011, 11:21
Niestety
byl taki plan ale ze wzgledu na szybko zblizajacy sie przyplyw musialem zwijac manatki a i tak zalalo mnie delikatnie, dojscie tam to jakies 2 kilometry po skalach i obglonionych glazach
zakwasy mam na nogach nieziemskie dzisiaj, ale wydaje mi sie ze warto bylo
Bartekkw
17-02-2011, 11:29
Kadr jest ok, ale chyba za bardzo rozjaśniłeś latarnie. Przez to obraz się wypłaszczył i nie czuć dystansu między pierwszoplanowymi kamieniami a rzeczoną konstrykcją
mirekvampirek
17-02-2011, 11:37
Nie rozjasnialem tu niczego a wrecz przeciwnie na niebo i latarnie zalozylem miekka polowke
zdjecie prawie takie jak wyszlo z puszki, tylko kosmetyczne poprawki
Ładnie jest, kolorki fajne, trzeba byłoby jedynie latarnię poprostować. No i woda też deczko krzywa. ;)
podpiszę się :)
Sebastianito
17-02-2011, 12:33
Swietnie wykonane! Widze ze bede musial sie wybrac do Maniak i z nim jechac w to miejsce... a teraz pytanie: Jak ty tam zlazles?
Nikonozaur
17-02-2011, 12:43
Prostowanie elementów foty tego rodzaju nie jest moim widzimisię, to normalna procedura wynikająca z przekłamań obiektywów. Oczywiście szanuję wizję autora, ale fotografia krajobrazowa ma to do siebie, że zbyt wielkiego marginesu na nienaturalne krzywizny nie pozostawia.
mirekvampirek
17-02-2011, 13:04
Nikonozaur oczywiscie szanuje i cenie twoje rady. krzywizny wynikaja bardziej z mojego niedbalstwa niz z takiej wizji ;-)
co do zejscia pod sama latarnie to sa 2 oba od strony eastbourne, sama trasa to droga krzyzowa dawno tak nie dostalem po tylku.
I taka mala rada odemnie, sprawdz sobie tabele przyplywow bo trasa jest zalewana prawie w calosci i odradzal bym kalosze a polecal wygodne buty gorskie
pozdrawiam
JaroPienza
17-02-2011, 16:18
Podoba sie latarenka.Ładnie delikatnie podana
maniak666
17-02-2011, 20:09
Swietnie wykonane! Widze ze bede musial sie wybrac do Maniak i z nim jechac w to miejsce... a teraz pytanie: Jak ty tam zlazles?
Czekam. O zejście się nie martw-spacerek, trza wiedziec którędy.
Aha wiesz ze na diecie jestem- niestety używki wykluczone:mrgreen:
Bardzo dobra praca, dlatego się pokuszę o niuanse - horyzont lekko leci w lewo.
słodko :)
a zapytam się: jaki czas?
pozdrawiam
mirekvampirek
17-02-2011, 22:42
Czekam. O zejście się nie martw-spacerek, trza wiedziec którędy.
Aha wiesz ze na diecie jestem- niestety używki wykluczone:mrgreen:
a dalibyscie znac jak sie bedziecie wybierac, chetnie przejechalbym sie z wami i moze co sie nauczyl
prosze ?
:)
horgh czas naswietlania to 242s ze stopperem od lee`go
pozdrawiam
maniak666
17-02-2011, 22:44
a dalibyscie znac jak sie bedziecie wybierac, chetnie przejechalbym sie z wami i moze co sie nauczyl
prosze ?
:)
horgh czas naswietlania to 242s ze stopperem od lee`ge
pozdrawiam
Nie ma sprawy. zajrzyj na PM proszé.
damian.dab85
17-02-2011, 22:48
Witam,
Ja, może bardziej od strony technicznej :) Czy stosowałeś filtry ? Gradacyjny ? Połówkowy ?
Ciągle się zastanawiam, jak robić takie zdjęcia. Bez prześwietleń dolnej części kadru, bądź górnej części kadru ;/
mirekvampirek
17-02-2011, 23:25
Witam,
Ja, może bardziej od strony technicznej :) Czy stosowałeś filtry ? Gradacyjny ? Połówkowy ?
Ciągle się zastanawiam, jak robić takie zdjęcia. Bez prześwietleń dolnej części kadru, bądź górnej części kadru ;/
tu mialem zalozony 06 soft od lee i big stopper dla wydluzenia czasu
generalnie nie uwazam sie za speca od krajobrazu zeby dawac rady ale szare polowki dla krajobrazowca to tak jak lampy dla portrecisty a kupno filtrow lee to najlepsza decyzja jaka ostatnio popelnilem
pozdrawiam
Bardzo fajna fota i myślę, że warto te drobne niedociągnięcia techniczne o którym mowa powyżej była skorygować.
A wtedy fota będzie jeszcze bardziej fajna ;).
Przyjemne kolorki i kadr. Tak na "marginesie" to stosując
dwa filtry LEE miałeś mocny zafarb ? Było kilka dyskusji
o tym i samemu nie jestem pewien czy wymieniać hitech-y
na Lee czy dać sobie spokój i więcej czasu przy PC :).
pozdr.
mirekvampirek
18-02-2011, 12:18
stosując
dwa filtry LEE miałeś mocny zafarb ? Było kilka dyskusji
o tym i samemu nie jestem pewien czy wymieniać hitech-y
na Lee czy dać sobie spokój i więcej czasu przy PC :).
pozdr.
nie widzialem dyskusji na ten temat ale dzisiaj to sobie poszukam
od siebie powiem
zafarb? Jaki zafarb? ;-)
a na powaznie to big stopper dosc mocno oziebia ale da sie to skorygowac b latwo co do polowek to nie zauwazylem niczego, nawet jak zarzucilem 2 (09 i 03) hitecha nigdy nie uzywalem, a z lee ostatnio jest problem zeby kupic, bo sie producent nie wyrabia z zamowieniami,
ja swoj komplet ogarnialem przez ponad miesiac, glownie na ebayu
pozdrawiam