Zobacz pełną wersję : Kupno PS CS od innej osoby a legalność
Witam,
Mam starego PSa, chciałbym kupić nowszego, np CS3 lub CS4 bo czasem są na allegro np CS3 za kilka stówek :)
Pytanie jak to się ma z legalnością? Jakie wersje PSa można zakupić a jakie nie? Czy można kupić PSa tylko od firmy czy też od osoby fizycznej? Czy po zakupie trzeba gdzieś zgłaszać to że się to kupiło aby być legalnym nabywcą?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Dowiedz się lepiej, czy poprzednik użytkownik dokonał dezaktywacji licencji.
Paweł Kania
17-02-2011, 00:51
CS3 za kilka stówek albo ktoś nieobeznany albo PS typu wygrany w jakims konkursie, odpada, NFR'ka (czyli not for resale), albo EDU.
Tych nie można odsprzedawać.
CS2 chodzi koło 1000zł.
Poproś sprzedającego o kod (serial) produktu ( na opakowaniu ), nie serial do CSa :)
Po tym nuemrze dojdziesz jaki to PS, a jak nie to infolinia do Adobe i Ci powiedzą.
Licencję poprzedni użytkownik musi zgłosić w Adobe, wyrejestrowanie i zarejestrowanie na nowego Usera (chodz w teorii jak nie zgłosi to będziesz mógł używać PSa etc. tylko pewnie jakaś ew. kontrol aby się przyczepiła kiedyś do tego).
Witam,
Mam starego PSa, chciałbym kupić nowszego, np CS3 lub CS4 bo czasem są na allegro np CS3 za kilka stówek :)
Jeśli masz tym zarabiać i chcesz wersję CS3, CS4:
Za kilka stówek nawet wersję sc3 to kupisz edu lub inne gówno. Jeśli szopa kosztuje na allegro mniej niż 1000 zł to nawet nie podchodź, nielegalne albo inny shit.
Na co uważać? NIE EDU, NIE OEM. Zapytanie o przeniesienie licencji na adobe.com zanim zalicytujesz, w EDU i OEM nie jest to możliwe. Jeśli możliwe, wpłacasz klientowi połowę, on przenosi licencję, potiwerdza to adobe.com, wpłacasz resztę, dostajesz resztę.
Jeśli masz na tym zarabiać i masz własną działalność:
Zapisz się na byle jaką uczelnię zapłać czesne za miesiąc odbierz legitymację a będziesz mógł zakupić zupełnie legalnie:
Adobe Photoshop CS5 Extended PL WIN BOX Student Edition za 900 zł i używać na firmę beż żadnych problemów. Tak teraz adobe poleciało w [..], ze starymi userami oczywiście.
Magician
17-02-2011, 01:33
Przerabiałem temat, włącznie z zakupieniem CS3 pod upgrade z UK (bo taniej...). Okazało się, że poprzedni właściciel nieświadomie kupił OEM i kupa z przeniesieniem licencji. Adobe powiedziało a figa. Na szczęście człowiek był w porządku i zwrócił kaskę - popłynąłem na przesyłce jedynie.
Przy okazji dowiedziałem się, że JEDYNĄ pewną metodą sprawdzenia czy kupowany soft Adobe nie jest OEM albo EDU jest sprawdzenie numeru licencji właśnie w Adobe. Nawet jeśli na płycie CD nigdzie nie ma oznaczenia OEM albo EDU NIE oznacza to, że nie jest to taka niepożądana wersja.
Z założenia podejrzane powinny być wersje bez pudełka, instrukcji (tylko w plastikowym etui) w zbyt atrakcyjnej cenie.
Sprzedawca powinien także zdezaktywować wszystkie kopie u siebie na kompie/kompach no i wypełnić dokument przeniesienia licencji (dostępny na stronie Adobe).
Dochodzi do tego jeszcze kwestia supportu w Polsce - dostępny jest tylko dla wersji IE. Jeśli na produkcie jest oznaczenie UE - to NIE oznacza unia europejska tylko Universal English - czyli wersja NIE na Europę. No ale to powiedzmy można jakoś na granicy obejść.
Podstawa do legalnej działalności to wersja pełna nie EDU/OEM (chyba z wyłączaniem aktualnej opcji dla studentów - ale tego tematu nie przerabiałem. Sugeruję telefon do Adobe - w zasadzie to nie gryzą :-)).
Ostatecznie kupiłem inny starszy produkt Adobe w Polsce z zagwarantowaniem poprawności numeru/ wersji komercyjnej i do tego już normalnie upgrade do CS5.
czyli jeśli kupować to tylko wersję pełną a nie OEM czy EDU. Ok.
Co do ceny, widziałem tu na forumowej giełdzie Adobe Flash CS3 do sprzedania za 450zł (podobno pełna wersja komercyjna właśnie) i się tym zasugerowałem bo PS CS3 byłby pewnie w tej samej cenie. Być może rzeczywiście są koło 1000zł a wtedy mógłbym kupić jako student (bo nim jestem) CS5 EDU.. Sęk w tym że ostatnio się spłukałem na nikkora 17-55 i ani grosza przy duszy nie mam dlatego szukam jak najtaniej :D
Jeśli CS3 będzie powyżej 1000 rzeczywiście to zastanawiałbym się nad PS Elements 9 BOX + Lightroom 3 EDU, razem mi wyjdzie 700zł ale musze najpierw sprawdzić czego nie ma Elements w porównianiu z pełną wersją PS CS5, triala już ściągnąłem..
PS. A mam takie dwa pytania jeszcze:
- bardzo podobają mi się presety w Lightroomie, odkąd go zainstalowałem żeby przetestować to marzy mi sie kupno BOXa albo EDU bo to fajna rzecz, jest coś takiego do Photoshopa jak presety do Lightrooma? Tak żeby za jednym kliknięciem uzyskać taki sam efekt jak na presetach i żeby można było to korygować? Może to być dodatek do photoshopa a może być do ACR który jest w PSie, ważne czy coś takiego wogóle jest?
- wolelibyście PS El9 + Lightroom 3 czy PS CS5 (na PS CS5 + Lr3 mnie nie stać)?
sejmajnejm
17-02-2011, 12:16
Elementsy nie maja pelnej obslugi obrazow 16 bitowych. To zasadnicza roznica i zastanow sie czy dla Ciebie istotna.
pzdr.
A.
- bardzo podobają mi się presety w Lightroomie, odkąd go zainstalowałem żeby przetestować to marzy mi sie kupno BOXa albo EDU bo to fajna rzecz, jest coś takiego do Photoshopa jak presety do Lightrooma? Tak żeby za jednym kliknięciem uzyskać taki sam efekt jak na presetach i żeby można było to korygować? Może to być dodatek do photoshopa a może być do ACR który jest w PSie, ważne czy coś takiego wogóle jest?
- wolelibyście PS El9 + Lightroom 3 czy PS CS5 (na PS CS5 + Lr3 mnie nie stać)?
O elemnets zapomnij, zaczynasz rzeźbić w gó...
Jak jesteś studencina to się nawet nie zastanawiaj tylko bierz w pełni legalnego taniego CS5, lightroom nie umywa się do szopy, akcje sobie ustawisz a możliwości edycji obrazu rozwalają 10x elements+lightroom.
Jeśli nie chcesz uciułać tych 900 zł na szopę możesz kupić pełnoprawnego Lightrooma za niecałe 400 zł i też użytkować zarobkowo.
no tak ale mój aparat (D200) robi obrazki 12 bitowe, jak już kupię D300 to będzie robił chyba max 14bit. To że elements nie obsługuje 16bitów oznacza że obsługuje max 8bit? Czy 12?
Gdzie przyda mi się te 16bit z pełnej wersji? Wcześniej do tego nie przykładałem uwagi stąd takie pytania..
sejmajnejm
17-02-2011, 15:21
to sa dwie rozne sprawy. Czym innym jest glebia bitowa RAWa czym innym glebia bitowa np TIFFa.
Z RAWa mozesz dostac 16 bitowy obraz niezaleznie czy masz puche, ktora ma 12 bitow czy 14 bitow.
w duzym skrocie (ale pewnie zaraz JK albo inny mod zacznie poprawiac i straszyc moderowaniem...) glebia bitow w RAWie ma znaczenie przy odwzorowaniu detali/kolorow glownie w cieniach (im wieksza glebia tym ladniejsze cienie), glebia bitow w obrazku w juz zrobionym np tiffie ma znaczenie np przy obrobce - majac wiecej danych w 16 bitach mniej bedziesz tracil informacji np ostrzac, zmieniajac kontrast, krzywa tonalna itd - mniejsze prawdopobienstwo pojawienia sie np posteryzacji (lub pojawi sie ona pozniej).
pzdr.
A.
bawię się elementsem, i pierwsze co mnie bardzo drażni to brak zapisu w ACR 6.1 do JPG, jest tylko DNG. Po edycji zdjęcia suwakami wybieram głębię 8bit na kanał - podobno miało to rozwiązać sprawę - ale dalej mam w zapisz obrazy... tylko rozszerzenie DNG.. Jak z takiego DNG mam uzyskać JPG? Albo co zrobić żebym mógl w ACR zapisywać do JPG?
sorry za post pod postem, nie mogę edytować poprzedniego...
TO CO NIKT NIE WIE CO ZROBIĆ Z TYM ZAPISEM TYLKO DO DNG W ACR 6.1 (Elements 9)? Przypominam że wybranie głębi 8 bitów nie załatwia sprawy !!! Mam wersję Trial ściągniętą z Adobe.com.