PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 - jakie szkło

barbaaaa
16-02-2011, 23:02
Witam mam zamiar kupić N D90 w związku z tym kieruje do Was pytanie dot. szkła...
Naczytałam się już nt. kitowego VR i naprawdę nie wiem na co się zdecydować.
Zależy mi na ładnych zdjęciach portretowych oraz na dobrym bokeh’u. Zdjęciach w plenerze... przy ciemnym świetle. Nie wiem co byłoby najlepsze.
Lustro ze stabilizacją? Do zdjęć w ruchu... Kupić dwa różne szkła od popularnego... 105 VR czy w zestawie z VR.

Moglibyście mi jeszcze wytłumaczyć o co chodzi z tymi "jasnymi i ciemnymi szkłami", nie orientuję się w tym wszystkim... :) Czy jak bym kupiła aparat w zestawie z kitem to mogę w każdej chwili podpiąć inny? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi! Z pozdrowieniami, barbaaaa.

silverpaul
16-02-2011, 23:18
Sorry, ale nie potrzebujesz lustrzanki, kup jakiś kompakt i trochę książek o fotografii. Tytułów poszukaj w googlach. Pozdrawiam

pawelpiotrm
16-02-2011, 23:29
No kobiecie się tak nie odpowiada ;-)

Jak kupisz D90 i obiektyw 18-105 Vr i porobisz tym zestawem trochę zdjęć, zaprzyjaźnisz się z kilkoma osobami na forum, które może pozwolą Ci podpiąć jasne szkła i zobaczysz wtedy różnicę. Będzie fajnie chociaż parę złotych na te hobby wydasz ;-)

barbaaaa
16-02-2011, 23:45
Sorry, ale nie potrzebujesz lustrzanki, kup jakiś kompakt i trochę książek o fotografii. Tytułów poszukaj w googlach. Pozdrawiam
Tak się składa, że kompaktów już kilka miałam. Nie jestem profesjonalistą i może źle sprecyzowałam swoją wypowiedź, w wyniku czego powstały 'głupie pytania'. Ale dlatego napisałam to tutaj bo oczekiwałam fachowej odpowiedzi i pomocy.

pawelpiotrm - dziękuję... ;)

i nadal nic w kwestii tych szkieł nie wiem...

:)

swider
17-02-2011, 00:14
Na początku... Należy zakładać wątki w odpowiednich działach, pytasz o obiektyw -- dział optyka (przeniosłem). Tytuł też mógłby być bardziej sugestywny. :)

Co do twoich pytań, wątpliwości...

Witam mam zamiar kupić N D90 w związku z tym kieruje do Was pytanie dot. szkła...
Naczytałam się już nt. kitowego VR i naprawdę nie wiem na co się zdecydować.
Zalezy mi na ładnych zdjęciach portretowych oraz na dobrym bokeehu. Zdjęciach w plenerze... przy ciemnym świetle. Nie wiem co było by najlepsze.
Lustro ze stabilizacją?? do zdjęć w ruchu... Kupić dwa różne szkła od popularnego ...-105 VR czy w zestawie w VR.
Strasznie chaotycznie to napisałaś. Ja z tych kilku zdań wnioskuję, że tak naprawdę nie bardzo wiesz co jest Ci potrzebne. Nie znamy Twojego budżetu, mogę napisać Ci żebyś kupiła KIT’a, ale równie dobrze mogę polecić świetnego N 24-70.

Ja bym radził na początku wziąć tego KIT’a, pouczyć się z nim fotografować, a po jakimś czasie będziesz dokładnie wiedzieć czego Ci brakuje i potrzeba. Teraz szkoda pieniędzy.

[...] o co chodzi z tymi "jasnymi i ciemnymi szkłami' [...]
Jasność obiektywu to liczba (w dużym uproszczeniu) określająca ilość wpuszczanego przez obiektyw światła do aparatu. Np. f/1.4 -- przyjmijmy, że jest to bardzo jasno, a f/4 -- średnio jasno. Prościej nie potrafię napisać. :)

Odsyłam do literatury fachowej. To są elementarne zagadnienia fotografii, poruszone w każdym podręczniku. Musisz sporo poczytać bo to są podstawy, bez nich zabawa w fotografię nie ma większego sensu.

Czy jak bym kupila aparat w zestawie z kitem to moge w kazdej chwili podpiac inny?
Jeśli tylko będzie pasował to pewnie.

PS.
Proszę zwracać uwagę na pisownię.

karolt
19-02-2011, 18:37
Ja bym olał tego kita i wziął (też kitowy, ale lepszy) 18-70 DX oraz 35/1.8 DX. Ten pierwszy to właśnie tzw. "ciemny zoom" (ale bardzo użyteczny), a ten drugi to właśnie tzw. "jasna stałka", też bardzo użyteczna, zwłaszcza w tych momentach, w których zoom nie daje już rady. Tymi dwoma szkłami sfotografujesz praktycznie wszystko i nic lepszego nie kupisz w zbliżonej cenie. Dodatkowo 35/1.8 DX mimo że jest jednym z najtańszych szkieł, jest jednocześnie jednym z najlepszych w ogóle w stajni Nikona. Żeby zyskać coś naprawdę lepszego czy bardziej użytecznego, trzeba wydać kilka razy więcej kasy.
Ja to bym w ogóle olał zooma i kupił tylko tego 35/1.8 DX, bo to wg mnie rozwiązanie najlepsze (i najtańsze), ale nie każdy potrafi żyć bez zooma, choćby takiego "ciemnego" :-)

moro
07-03-2011, 15:13
Ja też bym zaproponował 35 1,8 a jak stwierdzisz że potrzebujesz zoom i bardziej uniwersalne ogniskowe to na początek 18-105.