PDA

Zobacz pełną wersję : Soczewki kontaktowe - pytanko

mswilk
16-02-2011, 22:51
Zbliża się sezon (nie tylko foto, myślę o moto ;)) i pomyślałem, że łatwiej / wygodniej będzie się mi jeździć w soczewkach niż w okularach.
Jak pomyślałem - tak zrobiłem, jednak jest taki oto feler, że na odległość widzę OK, ale z bliska (czytanie, komputer) obraz mi się rozmywa...
Dopiero drugi dzień noszę soczewki więc może się oczy zaadoptują, a może nie.
Wada to raptem -0,75

Też tak mieliście na początku ?

eskimos
16-02-2011, 23:07
Nie, od pierwszego zalozenia wzrok mi sie poprawil, jestem krotkowidzem i o ile nie mam problemow z czytaniem tak z odleglosciami juz jest gorzej, po zalozeniu soczewek poprawilo sie to drugie, z bliska nie widze wiekszej roznicy. (-1,5)

Grzybu
16-02-2011, 23:11
Jakie masz soczewki dzienne, miesięczne, 3-miesięczne? Może po prostu są za mocne (zakładam że to minusy)?
Przy "przesiadce" z dziennych na miesięczne też zauważyłem delikatne pogorszenie jakości. Czasem coś się rozmywa, czasem pływa, ale generalnie szybko obraz się "stabilizuje".
W każdym razie przyzwyczaiłem się i mi to nie przeszkadza. Pomimo tego w zasadzie całkowicie przesiadłem się na soczewki.
Może pokombinuj z firmami. Ja na początku korzystałem z CIBA (dziennych) i takie też wybrałem miesięczne. Z ciekawości później zmieniłem na BL i wydaje mi się, że trochę dłużej wytrzymują (CIBA tak po ok 3 tygodniach była już taka se) Zmieniłem też płyn z ReNu na SOLO CARE i też wydaje mi się że odczuwam różnicę w nawilżaniu. Przetestuj różne soczewy i wybierz te które Ci pasują.

credka
16-02-2011, 23:21
mswilk, w soczewkach powinieneś widzieć od razu dobrze w każdej odległości.
Walczyłam z okularami, soczewkami, ortosoczewkami, a teraz drugi raz wzięłam się za ćwiczenia oczu. Czy to działa? Jednym pomoże innym nie... nie zaszkodzi ;) Kiedyś zaczęło pomagać przy -1,5, tylko czasu zabrakło :(

jm
16-02-2011, 23:25
Wada to raptem -0,75

A nie potrzebujesz przypadkiem tzw dodatku do bliży? Też mam minusy, ale w pewnym momencie... czytanie stało się niewygodne w okularach, po włożeniu tzw progresyjnych...jest piknie i w czytaniu i w patrzeniu na dużą odległość.
Ja mam okulary, ale soczewki też można zamówić progresywne. Może w tym rzecz?
Progresy to takie..dwa w jednym;)

eagis
16-02-2011, 23:28
A ktoś z Was ma astygmatyzm i nosi soczewki?

mswilk
16-02-2011, 23:51
A nie potrzebujesz przypadkiem tzw dodatku do bliży? Też mam minusy, ale w pewnym momencie... czytanie stało się niewygodne w okularach, po włożeniu tzw progresyjnych...jest piknie i w czytaniu i w patrzeniu na dużą odległość.
Ja mam okulary, ale soczewki też można zamówić progresywne. Może w tym rzecz?
Progresy to takie..dwa w jednym;)

W okularach zarówno w dal jaki i z bliska widzę OK, dlatego póki co soczewkami zachwycony nie jestem (choć są tej samej mocy co okulary)
Po wizycie u okulisty (VE) dostałem tzw. zestaw próbny (miesięczny, ale jaka firma to nie wiem) i kupiłem też od razu iWear XR Supreme (miesięczne) - tych jeszcze nie otwierałem, bo jak tak dalej będzie to chyba je oddam i zrezygnuję z soczewek.

credka
16-02-2011, 23:58
Czy dobrze kojarzę, że te supreme wybierają klienci ze względu na niższą cenę? Jeśli to te same, z którymi miałam problemy... ojoj, bolały od nich oczka. Soczewki bardzo wzmagały wysuszanie oka, potrafiły się przesuwać podczas noszenia, co nie powinno mieć miejsca!

mswilk
17-02-2011, 00:16
Czy dobrze kojarzę, że te supreme wybierają klienci ze względu na niższą cenę? (...)

Nie sądzę, dałem za nie 155 zł.
Ponoć to to samo co Biofinity firmy Cooper Vision, ale dla VE nazywają się iWear XR Supreme.

schwepes
17-02-2011, 01:21
Mam astygmatyzm i próbowałem nosić soczewki, ale niestety obracają mi się na oku, czyli cały czas zmienia się oś cylindra. Efekt był taki, że słabo widziałem i wzrok się momentalnie męczył. Optyk zaproponował spróbowanie soczewek innej marki, ale dałem sobie spokój i zostałem przy okularach.

de Fresz
17-02-2011, 02:04
Jak pomyślałem - tak zrobiłem, jednak jest taki oto feler, że na odległość widzę OK, ale z bliska (czytanie, komputer) obraz mi się rozmywa...
Wada to raptem -0,75

Ja tak miałem. A winny był... okulista w VE dobierający soczewki. Mimo że dałem mu papier z badania dzień wcześniej z prywatnej klikiniki na -1,5/-1,75 plus maleńkie cylindry, dowalił mi -2,25/-2,5 w soczewkach, celem skorygowania cylindrów (trochę za małe na soczewki toroidalne) - dokładnie tak, jak podyktował mu to komputer (który przy astygmatyzmie często dziczeje). W dal widziałem perfekt, ale z bliska to jakaś masakra była. Jako że byłem niezadowolony, zażądałem badania przez innego okulistę i dodatkowo wynegocjowałem sobie zestawy różnej mocy na próbę. Koniec końców względnie optymalne okazały się -1,75/-2. Nie jest to w sumie ideał, ale ja tam i tak na co dzień chodzę bez okularów, więc na motorynce jest jak dla mnie OK.

Sendilkelm
17-02-2011, 10:16

Ja mam, ale nie noszę regularnie. Noszę sporadycznie wręcz od 1,5 roku i tylko dzienne. Na razie próbowałem tylko Dailies. Generalnie przy astygmatyzmie lepiej jest kupować miesięczne, bo jest większy wybór cylindra. Ja mam te dzienne parametrami zbliżone do wady, ale do tego czego potrzebuję (sport,wyjścia wieczorami) jest ok. Kiedyś próbowałem przenosić cały dzień w pracy (praca 8h przy kompie) to wzrok się męczył.

Aha, mi się nie obracają na oku.

Krzychu_Z
17-02-2011, 10:45
Nie sądzę, dałem za nie 155 zł.
Ponoć to to samo co Biofinity firmy Cooper Vision, ale dla VE nazywają się iWear XR Supreme.

Spróbuj coś porządnego - J&J Acuvue, Bausch&Lomb albo Ciby... I nie patrz na Allegro ile Twoje soczewki za które dałeś 155 pln kosztują :)

gilvhs
17-02-2011, 10:45
Ja kupuję soczewki ciut słabszej mocy niż mam okulary. Gdy zakładam o tej samej mocy, mam podobny problem co autor wątku, z tą różnicą, że w dal widzę nad wyraz ostro, co nie jest pożądane. Dlatego jak mam -3 na lewe oko i -2.75 na prawe kupuje soczewki -2.75 i widzę idealnie. Gdy miałem mniejszą wadę -2.5 na ona oczy to nosiłem soczewki -2.25, bo w -2.5 wszystko było aż nad ostre.
Noszę soczewki przede wszystkim na narty, po za sezonem bardzo rzadko je zakładam, z powodu, że drogo mnie kosztują. Kupuję soczewki jednio dniowe i nie przejmuje się płynami, opakowaniami itp. Po za tym są bezpieczniejsze dla oka.

Grzybu
17-02-2011, 10:52
Ja kupuję soczewki ciut słabszej mocy niż mam okulary. [...]

Ja właśnie wręcz przeciwnie. Kupuję soczewki o 0.25D mocniejsze niż mam okulary.
Ktoś tu wspominał o ćwiczeniu oczu. Czy możecie napisać jak to robić?
Aha no i podobno do soczewek dobrze stosować krople nawilżające do oczu. Nigdy nie stosowałem i nie wiem czy to pomaga. Jak tak to co polecacie?

nowart
17-02-2011, 12:30
http://wdziek.info/lepszy_wzrok_bez_okularow.html ... i masa, masa innych

1. kropli nawilżających nie polecam bo niestety oko szybko się do nich przyzwyczaja i łatwo nabawić się kompleksu suchego oka a to już bardzo nieprzyjemne
2. soczewek NIGDY nie dobiera się o mocy identycznej - lub o zgrozo silniejszych - od okularów !! Zawsze powinny być ok 0.25-0.5 dpi słabsze. oka nie można rozleniwiać, musi pracować aby wada nie pogłębiała się
3. jeśli soczewka komuś ucieka pod powiekę podczas noszenia to NAJPRAWDOPODOBNIEJ ma kiepskiego kontaktologa i źle dobrał parametry soczewek. piszę najprawdopodobniej, gdyż są oczywiście gałki oczne ze zniekształceniami, wtedy już tylko soczewki projektowane pod ind. klienta a to już przerażające koszty
4. jeśli ktoś zaczął nagle widzieć z bliska źle w soczewkach to znów kiepski kontaktolog, za mocne soczewki, źle dobrane krzywizny.
5. co do wyboru soczewek - noszę je ok 20 lat - przerobiłem masę. na dzień dzisiejszy polecam szkła BIOFINITY amerykańskiej firmy Cooper Vision. Najlepszy stosunek uwodnienia (nie wysycha oko) do DKT (przepuszczalność tlenu). Poleciłem je już wielu znajomym - każdy zachwycony. do tego dobry płyn , np Solo Care Aqua i mamy na dzień dzisiejszy jeden z najlepszych kompletów.
6. Absolutnie nie polecam noszenia szkieł na noc !!! Oko musi odpocząc a soczewka to zawsze ciało obce. Było już wiele takich wątków, wielu twardzieli udowadniających jacy to oni mocni i ile tygodni mogą trzymać szkła na oczach bijąc kolejne rekordy w przenoszeniu soczewek... sory, dla mnie to czysty debilizm - wolę być twardzielem w innych dyscyplinach ;)
Dlatego polecam kupować soczewki do przedłużonego noszenia ( z wysokim wskaźnikiem Dkt, czyli przepuszczalność tlenu) a stosować je jak dzienne wyciągając na noc.
7. Zmieniać codziennie płyn w pudełeczku , po każdej aplikacji przepłukać pudełko, przed aplikacją ZAWSZE MYĆ RĘCE i przepłukać soczewki po nocnej kąpieli - podstawowe zasady higieny, o której wielu początkujących zapomina. Budzą się dopiero z ręką w mokrych gaciach, z ostrym zapaleniem spojówek, co gorsza - rogówki i wieloma innymi komplikacjami mogącymi dożywotnio pozbawić nas przyjemności korzystania z soczewek kont.
8. Mam zaufanych sprzedawców na allegro - ceny znacznie, znacznie niższe niż w gabinetach okulistycznych (choć sami też prowadzą salony) zatem można zaopatrzyć się w szkła w znacznie niższych cenach. Oczywiście nie zastąpi to regularnych wizyt kontrolnych u dobrego kontaktologa/okulisty.

Piszę to wszystko tak na wyrost, mając w pamięci nie jeden wątek o szkłach kont. na tym forum - jeśli komuś pomoże to miło, zapewne nie zaszkodzi ;)

durom
17-02-2011, 12:46
Kiedyś wypróbowałem soczewki ale chyba były źle dobrane bo nie czułem się komfortowo. Miałem problemy z widzeniem z bliska. Przeszkadzały mi strasznie. Oko szczypało, swędziało i dałem sobie spokój.
A przy okazji zapytam czy ktoś z was pozbył się wady przy pomocy laserowej korekty wzroku? Ja cały czas się nad tym zastawiam. Kasa jest ale trochę strach...

nowart
17-02-2011, 12:59
cały czas o tym myślę... tak naprawdę to myślę od czasy, kiedy noszę soczewki :)
mimo ogromnego postępu technologicznego, coraz to doskonalszych i bezpieczniejszych metod i statystycznie ogromnej większości poddających się operacji będących zadowolonych z efektów, ja się boję... Zależy od wady, ja mam niemałą bo ok -5,5dpi, nikt Ci nie zagwarantuje, ze skorygują Ci ją do zera. Jeśli to się nie uda i zostanie Ci np -1 czy -2 to jestem w ciemnej d... bo już nigdy nie założę soczewek z powodu blizn pooperacyjnych. Przy moim stylu życia to niedopuszczalne. Do tego dochodzą częste problemy z wadami optycznymi po zabiegu - efekt hallo, abberacje, suche oko i cały szereg innych niepokojących zjawisk.

credka
17-02-2011, 13:03
Ktoś tu wspominał o ćwiczeniu oczu. Czy możecie napisać jak to robić?
Możecie, ale tylko ogólnie, bo żeby przekazać całą istotną wiedzę, musiałabym tu napisać kolejną książkę...
Jest też kilku lekarzy (nie pamiętam nazwy specjalizacji, google pamięta), zajmujących się naturalnym leczeniem wad wzroku. Najłatwiejszą do wyleczenia jest krótkowzroczność.
Każdy, kto chce się temu poddać musi mieć ogromną wolę, i na prawdę sporo czasu. Leczenie polega (śmiesznie to brzmi) na odprężaniu się, całego ciała i umysłu, gdyż tylko spokojny organizm, nie zestresowany jest w stanie kontrolować mięśnie oka w prawidłowy sposób. O to w dzisiejszych czasach bardzo trudno ;)
Ćwiczenia zaczyna się od uspokojenia, drobnych ćwiczeń ciała, pomagających się rozluźnić, krótki masaż okolic oczu, dalej ćwiczenia wszelakie ...
Daaawno temu dopadłam jakąś książkę na ten temat, przewodnik po ćwiczeniach. Pisano, że pierwsze efekty powinny być widoczne po kilku tygodniach, oczywiście nie uwierzyłam, dopóki po ok. 10 dniach upartych ćwiczeń nie zauważyłam różnic w widzeniu... na + Niestety, musiałam przerwać dalsze ćwiczenia ze względu na totalny brak czasu i dość stresowe miesiące - szkoła ;)
Brzmi jak fantastyka? :D Zgadza się, fantastyczne są efekty...
Aha, nie radzę przesadzać z ćwiczeniami, mięśnie oka, tak jak całego organizmu można nadwyrężyć, co objawia się drobnym bólem. Lepiej stopniowo wdrażać ćwiczenia w codzienność.

1. kropli nawilżających nie polecam bo niestety oko szybko się do nich przyzwyczaja i łatwo nabawić się kompleksu suchego oka a to już bardzo nieprzyjemne
Zgodzę się, nie nadużywać kropli do oczu, ale też nie wyobrażam sobie zdejmować soczewki bez kropli, czy też siedzieć przy kompie 8-10 godzin (biuro) bez nawilżenia, kiedy nie ma czasu na relaks dla oczu - naturalne nawilżanie.

A przy okazji zapytam czy ktoś z was pozbył się wady przy pomocy laserowej korekty wzroku? Ja cały czas się nad tym zastawiam. Kasa jest ale trochę strach...
Prawie, już nawet byłam w Mavicie po szczegóły, ale w sporej części potwierdziły one tylko opinie z internetu. Zrezygnowałam na rzecz ortosoczewek... Pamiętaj, że to jest proces nieodwracalny!

ormo
17-02-2011, 13:06
Witam,

Ja mam astygmatyzm i od ok 3 lat uzywam tylko soczewek kontaktowych. Nie wyobrazam sobie powrotu do okularow. Miesiac temu musialem zalozyc okulary na trzy dni i wtedy docenilem soczewki. Okulary w porownaniu do soczewek to dla mnie tragedia. Uzywam soczewek torycznych, miesiecznych.
Rano zakladam, w ciagu dnia funkcjonuje tak jakbym w ogole nie mial wady wzroku, a na noc zdejmuje i zalewam specjalnym plynem.
Kilka razy zapomnialem zdjac na noc i tez nie bylo tragedii. Po obudzeniu rano zdjalem na godzine lub dwie zeby oczy odpoczely.
Na basen tez chodze w soczewkach ale zawsze zakladam okularki do plywania, zeby nie zgubic soczewek i to jest jedyny moment w ciagu dnia kiedy musze pamietac, ze mam soczewki kontaktowe na oczach.

No i chyba najwazniejsze w kontekscie tego forum: korzystanie z lustrzanki jest nieporownywalnie wygodniejsze niz w okularach.

Podsumowujac, goraco polecam przynajmniej sprobowac.
Piotr

pmsphotography
17-02-2011, 13:40
Jeżeli chodzi o ćwiczenia to słyszałem coś o metodzie dr Beatsa. Sam mam zamiar wypróbować, bo wzrok mi się niestety pogorszył... Z daleka szczegółów dobrze nie widzę, gorzej jest wieczorem, bo za dnia jest w miarę OK. Ale np. ledowe wyświetlacze z daleka to dla mnie masakra.

eagis
17-02-2011, 13:57
ormo, Sendilkelm, schwepes - dzięki za wypowiedzi o astygmatyźmie:)

szeroki
17-02-2011, 17:49
Ja polecam Focus Dailies CibaVision. Są to dzienne soczewki. Nie wyobrażam sobie ze względów higienicznych wielokrotnego używania tych samych soczewek. Dodatkowo przy mojej wadzie, to praktycznie jedyne, które mogę nosić, ich zaletą jest to że są dosyć cieńkie i w związku z tym są w stanie dopasować się do kształtu oka. A ponieważ mam niewielki astygmatyzm i niewielki stożek rogówki, to klasyczne soczewki po prostu odstają mi od gałki ocznej :-) i do tego podrażniają jeszcze powieki. Efekt przy miesięcznych jest taki, że jak mrugnę to chwilę widzę, potem pstryk i tracę ostrość i tak w kółko. Poprzednia generacja była dla mnie jeszcze lepsza bo była zdecydowanie cieńsza. Soczewka nie była w stanie utrzymać kształtu przy zakładaniu, zapadała sie pod swoim ciężarem :-) Trochę trzeba było się namęczyć przy zakładaniu, ale potem to już była bajka. Aktualna generacja jest trochę grubsza (ale i tak zdecydowanie cieńsza od tych wielokrotnego użytku), lepiej przepuszcza tlen i lepiej nawilża. Przy niewielkim astygmatyzmie nie ma sensu brać torycznych, bo każda soczewka trochę niweluje astygmatyzm.

hubik
18-02-2011, 12:02
Zbliża się sezon (nie tylko foto, myślę o moto ;)) i pomyślałem, że łatwiej / wygodniej będzie się mi jeździć w soczewkach niż w okularach.
Wada to raptem -0,75

Nie. Nigdy. Zawsze soczewski kupowałem (gdy miałem dłuższą przerwę w ich noszeniu, gdy wada mi wzrosła) po badaniu wzroku i zawsze dostawałem je o mniejszej mocy niż, okulary. Sądzę, że Masz nieprawidłowo dobrane soczewki do wady. Ja mam obecnie w oczach -4,75 i - 4,50, a w soczewkaach odpowiednio -4,50 i -4,00.
Jedyne problemy jakie miałem z soczewkami, to długość czasu noszenia. Najdłużej wytrzymywały Bauch and Lomb model Medalist.
Przyznam, że do komputra, tiwi czy jazdy nocnej autem, to wolę zwykłe okulary z antyrefleksem, ale to już kwestia indywidualnego przyzwyczajenia.

credka
11-04-2011, 12:13
W temacie soczewek - został mi jeden płyn Boston do twardych soczewek, oczywiście butelka nie otwierana, data przydatności 2012-04. Zainteresowanych zakupem zapraszam do kontaktu.

coach_lodz
15-10-2013, 10:57
hmmm ja mam taki problem, że jak dostawałem od Pani Doktor soczewki to dała mi o 0,5 mocniejsze niż okulary... noszę +3,0 a soczewka była +3,5 no i była lipa, później poprosiłem o inne i przetestowałem już +3,0 +3,25 +3,5 +3,75 +4 i od 3,0 gdzie jest nieźle ale widzę z bliska dobrze a dalej już ostrość znacznie spada i w każdych innych jest już tylko gorzej... generalnie w porównaniu do okularów to jest lipa :( aha soczewki Acuvue Hydraclear Oasis... co sądzicie?

MstrG
15-10-2013, 11:10
hmmm ja mam taki problem, że jak dostawałem od Pani Doktor soczewki to dała mi o 0,5 mocniejsze niż okulary... noszę +3,0 a soczewka była +3,5 no i była lipa, później poprosiłem o inne i przetestowałem już +3,0 +3,25 +3,5 +3,75 +4 i od 3,0 gdzie jest nieźle ale widzę z bliska dobrze a dalej już ostrość znacznie spada i w każdych innych jest już tylko gorzej... generalnie w porównaniu do okularów to jest lipa :( aha soczewki Acuvue Hydraclear Oasis... co sądzicie?

Szkoda, że nie masz mikrokalibracji. Na dalszych odległościach pojawia się FF/BF czy w ogóle nie trafiasz? ;)
Próbowałeś innych firm? Jak już masz stałą wadę warto pomyśleć o laserowej korekcji wzroku.

coach_lodz
15-10-2013, 12:41
na dalszych w ogóle nie trafiam ;) niestety w przypadku mojej wady laserem się nie da :(

jaś
15-10-2013, 13:40

ja używałem ale mam niewielki astygmatyzm, optyk twierdził że taki znika pod wpływem nacisku soczewki kontaktowej - było bardzo dobrze, używałem głównie do tenisa, nawet nie wiedziałem że są kontaktowe z cylindrem :), jeśli astygmatyzm jest niewielki to przetestuj zwykłe bez cylindra. wadę mam około -1 i takie miałem dobrane.

szymkowsky
16-10-2013, 21:22
Pacjentowi ma byc w soczewkach wygodnie, co niekoniecznie oznacza, ze korekcja musi byc dobrana ksiazkowo i moze, ale nie musi byc calkowicie zgodna z korekcja okularowa. Prawidlowo dopasowane soczewki wlasciwie powinny sprawdzac sie u kazdego, kto jest wystarczaj
aco zdeterminowany zeby w ogole probowac odejsc od okularow (wieksze wady/charakter pracy/styl zycia/sport etc.).

Przy astygmatyzmie czesto przepisywana jest sama sfera z pominieciem cylindra (ekwiwalent sferyczny), a to z tak prozaicznej przyczyny, ze soczewki toryczne sa najczejsciej duzo drozsze i nie musza dawac wyzszego komfortu w codziennosci mimo uzyskiwania przez pacjenta wyzszej ostrosci wzroku w warunkach gabinetowych. Choc oczywiscie nie jest to regula.

Jesli nagle pacjent spostrzega pogorszenie widzenia w bliskich odleglosciach, po pierwsze warto spojrzec w pesel. Jesli wynika z niego 45+, to najprawdopodobniej jest to fizjologia nazywana prezbiopia. Lub po prostu starczowzrocznoscia...;)

Co do roznego brandowania soczewek przez duzych producentow, jest to powszechna praktyka i pozostaje to bez wplywu na jakosc produktu.

nowart
17-10-2013, 10:27

Noszę soczewki od parudziesięciu lat i jeszcze się nie spotkałem z sytuacją, aby kontaktolog komukolwiek zalecał soczewki mocniejsze - a nawet o identycznej mocy - co okulary. Po pierwsze powinny być słabsze aby nie rozleniwiać wzroku, po drugie dlatego, że wymaga tego zupełnie inny punkt ogniskowania aniżeli w okularach. Ja widzę lepiej w soczewkach o pół dpi słabszych niż te, które mam w okularach.

coach_lodz
17-10-2013, 11:44
dlatego pytam, bo pani mi powiedziała, że taka jest zasada dobierania soczewek że to co okulary +0,5... no to dostałem na wejście +3,5... zdecydowanie poproszę ją o mniejsze (pani jest dyplomowanym okulistą i ma certyfikat soczewkowy od Johnson&Johnson o ile pamiętam)

mOSAd
17-10-2013, 15:14
O ile dobrze pamiętam, to wieki temu miałem przy minusach soczewki mocniejsze o pół dioptrii.

artoor
17-10-2013, 20:00
Noszę soczewki od 15 lat. Każdy okulista, u którego byłem (a trochę się tego uzbierało przez przeprowadzki)podkreślał konieczność stosowania SŁABSZYCH o ok. 0,25-0,5 dioptrii. Szczególnie przy krótkowzroczności. Co do marki, to tak jak Nowart polecam Biofinity.