PDA

Zobacz pełną wersję : PIT e-deklaracja - jak to dziala w praktyce?

locos
16-02-2011, 22:28
Jak w temacie, można spokojnie bez obaw wysłać w wersji elektronicznej, czy lepiej nie ryzykować, wydrukować i grzecznie zanieść do US ? Czyhają jakieś pułapki, jeśli wybiorę wysyłkę via email ?

Pioter_
16-02-2011, 22:44
ja w zeszłym roku się tak rozliczałem i jakieś tam jazdy miałem, ale to ponoć z mojej winy. W tym roku też będę próbował :-)

Swoją drogą, to nie jest tak, że wysyłasz mailem, tylko za pośrednictwem aplikacji.
Spory minus tego jest taki, że trzeba samemu monitować status wniosku w aplikacji - jeśli na przykład:
1 - wyślesz pit przez aplikację i nie będziesz sprawdzał co się z nim dzieje..
2 - będzie on z jakiegoś powodu odrzucony
... to pewnego dnia możesz otrzymać jakże miły monit z US.. tym razem już na piśmie.

locos
16-02-2011, 22:55
No tak tak - zle sie wyrazilem, chodzilo mi o wysylanie przez aplikacje (generalnie droga elektroniczna)
Ale jesli jest tak jak mowisz to mam to w nosie. Drukuje, zanosze i mam swiety spokoj (przynajmniej dopoki czegos nie zwalilem w deklaracji)
Dzieki za odzew!

wukaem
16-02-2011, 23:42
Ale jesli jest tak jak mowisz to mam to w nosie. Drukuje, zanosze i mam swiety spokoj (przynajmniej dopoki czegos nie zwalilem w deklaracji)

Dokładnie tak samo jest z e-deklaracją. Wypełniasz, wysyłasz, dostajesz UPO (urzędowe potwierdzenie odbioru) od razu i masz święty spokój. Bez wychodzenia z domu. Jeśli komuś odrzuciło deklarację po tej procedurze to znaczy, że źle wypełnił PITa, a nie że sam sposób przesyłania zawiódł. Podobnie dostałby monit z US gdyby oddał tego samego PITa osobiście. Przecież pani "z okienka" nie sprawdza każdej cyferki wpisanej w formularzu. Fakt, że przyjęła, nie oznacza, że zeznanie jest poprawnie wypełnione.

shadow_alex
17-02-2011, 09:17

Ja robię troszkę inaczej... Odpalam, wypełniam, wysyłam, drukuje dla siebie PITa i potwierdzenie i mam święty spokój.
Rok temu zadziałało, to myślę, że i w tym roku zadziała:) Po co się męczyć.:)

rb_zg
17-02-2011, 09:53
Rozliczam się tak od dwóch lat i nie było żadnego problemu. W tym roku będzie 3 raz. I tak jak piszą poprzednicy wukaem i shadow_alex, drukuję sobie PIT (mam także na dysku w *.pdf), drukuję potwierdzenie i już. W poprzednich dwóch latach miałem nadpłatę podatku i zwrot na konto otrzymywałem po ok. 3 tygodniach od wysłania e-deklaracji.

vredota
17-02-2011, 12:57
Jak piszą poprzednicy: jeśli wypełnisz wszystko i dopilnujesz otrzymanie potwierdzenie z Urzędu Skarbowego (jest w programie miejsce na monitowanie wysłanych deklaracji i otrzymania potwierdzenia ich przyjęcia i rozliczenia) to nie musisz nic robić, nalezy się tylko przyłożyć do wypełnienia deklaracji (dopilnować odpowiednie rubryczki, nie mylić danych, czyli to, co musisz i tak zrobić na papierze) i rozliczenie jest bezproblemowe. Rozliczenia w formularzach można zapisać jako PDF, standard jest szeroko opisany, cała procedura jest do przejrzenia (dla wnikliwych). Rozliczam się tak od samego początku e-deklaracji i od poczatku nie było żadnych problemów, odliczenie przyszło po miesiącu czasu, dodatkowo możesz przez aplikację składać również i załączniki. Wypełnianie i zanoszenie na piechotę do US nie jest grą wartą świeczki skoro aplikacja oferuje Ci: potwierdzenie odebrania przez serwer ministerstwa danych z deklaracji, następnie oddaje Ci UPO, tj. Urzędowe Potwierdzenie Odbioru, które zawiera dodatkowo unikalny ciąg ID, co daje Ci pewność w US (z wydrukiem takiego potwierdzenia), że złożyłeś i masz (możesz zapisać do PDF na dysk i z głowy), takie UPO jest traktowane przez UPO na równi z pokwitowaniem złożenia deklaracji w okienku w Urzędzie Skarbowym...

...skoro da się prościej, to po co chodzić i robić kolejkę? Domagamy się nowoczesności, ale dla pewności lepiej z buta, dla zasady? Bez sensu, jesli MF traktuje wydrukowane UPO jako równoważnik potwierdzenia z okienka, a wtedy jesteś w domu. Możesz sobie, jeśli jesteś nadgorliwy, wydrukować nawet pełen plik danych XML odebranych przez serwer MF (znaczniki XML z formularza obudowane dodatkowyi metadanymi), ale UPO z serwera MF mówi jasno i klarownie: złożone, rozliczone, szukajcie dziury gdzieś indziej. Dodatkowo serwer robi walidację formularza z automatu (poprawność danych po przesłaniu, przeliczenie wartości) więc masz pewność, że nie zrobiłeś żadnych oczywistych błędów przy wprowadzaniu danych, reszta liczy się automatycznie. O ile e-urzędy w kraju leżą i kwiczą ze względu na mnogość rozwiązań i różne standardy, często niskie, o tyle e-dakleracje dla fizycznych stoją na naprawdę całkiem niezłym poziomie.

Aby uwiarygodnić składane zeznanie, że Ty to włanie ten TEN Ty a nie sąsiad z bloku obok, musisz posiadać PITa (np. jako PDF z e-deklaracji z zeszłego roku na dysku), gdzie masz kwotę przychodu ze złożonej deklaracji z ubiegłego roku. Dobrze pomyślane, bo przychody opodatkowane mozna mieć różne i nawet przy pracy w jednej tylko firmie nie musi to być tożsame z przychodami tejże firmy. Początkowo byłem sceptyczny, były problemy z dopracowaniem instalacji, ale w tym roku jest o wiele, wiele lepiej niż chociażby w 2010. Pamietaj, aby na Windzie instalować na koncie z prawami Administratora, są wersje dla Linuxa i jabłuszka, nie tylko dla jedynego słusznego systemu...

JacKill
17-02-2011, 14:22
Ja od 2 lat się tak rozliczam, rewelacja :) Nie wyobrażam sobie chodzić, do US, czekać w kolejce, itp. skoro mogę sobie wypełnić i wysłać PIT kilkoma kliknięciami o dowolnej porze dnia.

Aha, e-deklaracje wymagają Adobe Readera, ja używałem Foxita więc musiałem doinstalować, jedyna niedogodność.

piwkoo
17-02-2011, 17:31
Podpis elektroniczny rozumiem jest wymagany?

rb_zg
17-02-2011, 20:12
Właśnie w tym zaleta e-deklaracji, że nie jest :)

Polecam poczytać: http://e-deklaracje.mf.gov.pl/

locos
17-02-2011, 21:24
dzięki za podpowiedzi - w takim razie wysyłam elektroniczną wersję.

vredota
26-02-2011, 14:25
Udało się?

locos
26-02-2011, 22:09
Właśnie w tym zaleta e-deklaracji, że nie jest :)

Polecam poczytać: http://e-deklaracje.mf.gov.pl/

no i to jest strzał w dziesiątkę - na podanej stronie można pobrać program e-deklaracje, który jest bardzo łatwym w użyciu i wszystko działa jak trzeba. naprawdę polecam (wiem, ze jest multum tego typu programów, ale w większości z nich przeznaczony 1% z podatku jest wysyłany do fundacji wybranych przez twórców programu, co mnie trochę zirytowalo)

Udało się?
Tak - wszystko działa naprawdę bardzo sprawnie. Myślę, że zanoszenie deklaracji drukowanych do us w moim przypadku odeszło do lamusa.

Dziękuję wszystkim za pomocne odpowiedzi !

vredota
26-02-2011, 22:44
Na zdrowie! Mnie przekonało to, że w przypadku nawalenia czegokolwiek gdziekolwiek po drodze mam UPO, które jest traktowane na równi ze stawieniem się w okienku. Wtedy można stanąć na równi z urzędnikiem w przeciąganiu racji na swoją stronę.

GEDAW
27-02-2011, 22:41
Od dwóch lat wysyłam za pośrednictwem programu e-deklaracje znajdującego się na stronie Ministerstwa Finansów.
Szybko i bezproblemowo.
Nadpłatę otrzymałem po czterech dniach roboczych, kopara mi opadła, że US tak szybko działa!

ku6i
27-02-2011, 22:56
Nadpłatę otrzymałem po czterech dniach roboczych, kopara mi opadła, że US tak szybko działa!

Gratuluję! Dodajmy jednak, że nie jest to regułą, ja czekałem ok. 1,5 miesiąca.

GEDAW
27-02-2011, 23:36
Gratuluję! Dodajmy jednak, że nie jest to regułą, ja czekałem ok. 1,5 miesiąca.

Zdaję sobie z tego sprawę w dużej mierze zależne od "obciążenia" US.