Zobacz pełną wersję : nikkor 85 1.8 w Poznaniu
Witam! Jak często trafiają się mydlane sztuki przy kupnie w Internecie? A wie ktoś z was gdzie w Poznaniu mają kilka sztuk do wyboru? W fotojokerze i w euro agd nie mają (przynajmniej na Batorego). W Saturnie nie chcą zezwolić na sprawdzanie. Nie wiem jak w mediaM, ale tam będzie jak w saturnie.
krolewicz
16-02-2011, 19:27
ab foto w browarze
W Saturnie nie chcą zezwolić na sprawdzanie
jak to możliwe, że w cywilizowanymw kraju, w środku Europy, w XXI wieku, klient nie może przetestować sobie szkła? przecież to nie puszka, która jest ograniczona przez żywotnośc migawki :(
We Wrocławiu w Saturnie jest odwrotnie - szkło należy sprawdzić przy zakupie podpinając do swojego body. Po dokonaniu zakupu nie ma już możliwości zamiany na inny egzemplarz, jest tylko możliwość reklamowania w ramach gwarancji (tak mi powiedział sprzedawca). Poszczególne oddziały Saturna mają swoje "prawa" i nic z tym nie zrobisz. Tego typu kretyńskie praktyki zależą od kierowników oddziałów.
krzysiekn
16-02-2011, 20:06
ja kupiłem w necie w fotoit na raty.trafiłem idealnie ostrzy super od 1.8. miałem dogadane,że gdyby był z nim problem z moim d90,to mogę go wymienić na drugą i ew.następną sztukę.na szczęście działa super.
Dzieki wszystkim. W przyszłym tygodniu skoczę do browaru
Jakby co to w Galerii Malta też możesz zobaczyć, nie wiem tylko czy mają na stanie kilka sztuk.
Nie mają ani w browarze, ani w malcie. W abfoto mowili , że ostatnio są braki tego szkła. Poczekam, aż sie pojawią w sklepach.
generalnie 85 1.8 nie należy do obiektywów losowych, czyli raz sie uda a raz nie. wiekszość sztuk jest trafiona w 10tke. zanim kupilem swój egzemplarz naczytałem się o nim dobrego na tyle dużo że kupłem go w ciemno. i udało się.
Ja niedawno kupiłem swoją sztukę, wydawało mi się na początku że ma minimalny FF (na karcie testowej), ale po jakimś czasie mi przeszło to złudzenie i ciężko dostrzec jakieś błędy AF-a na zdjęciach testowych, nie mówiąc o robionych na co dzień. Robiłem potem foty jeszcze dwoma egzemplarzami, porównując zdjęcia na kompie nie byłem w stanie ich ułożyć w kolejności od najgorszego do najlepszego - wszystkie były równe.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Wczoraj kupiłem w abfoto w browarze i jestem mega zadowolony. Może kiedyś wydrukuję kartę testową i sprawdzę co pokazuje, bo teraz mi się nie chce. Szkło petarda. Tera zbieram kasę na 35 1.8 :)
Ps. Wie ktoś może czy naprawię w Poznaniu obiektyw? Spadł mi dziś 18-105 i na krótkich ogniskowych mydli i nie działa Vr.
Ps. Wie ktoś może czy naprawię w Poznaniu obiektyw? Spadł mi dziś 18-105 i na krótkich ogniskowych mydli i nie działa Vr.
Tutaj. (http://katalog.pf.pl/Pozna%C5%84/Fotooptyka-Naprawa-Szczepan-Kostrzewski-F8000408G0B1485-m19.html)
elektronik_tk
04-04-2011, 02:39
ja kupiłem w browarze. Byłem raz to mieli 1 sztukę, podpiąłem i masakra z ostrzeniem, poczekałem parę dni aż dosłali inną, było jeszcze gorzej. Podpiąłem ten co wcześniej i o dziwo było ok. Teraz nim foce to ostrzy jak chce, od f4 jest ok. Na innych body sprawuje się lepiej. Chyba będzie musiało szkło z puszką odwiedzić serwis. Co o tym sądzicie?
Ale to szkło na śrubokręt więc serwis się tym nie zajmie, ja wczoraj testowałem 2 sztuki 85/1.8, 40% strzałów to mniejsze lub wieksze pudło
elektronik_tk
05-04-2011, 13:07
Podpinałem kiedyś przy okazji do d700 i było dużo lepiej. Aż taka różnica w celności przy zmianie body?
Generalnie pod FX wszystkie szkła nabierają nowej młodości
elektronik_tk
05-04-2011, 17:38
no tak właśnie ciułam na to FX każdy grosz ;) Czyli pozostaje mi poczekać na nowy aparat i cieszyć się sprawnymi szkiełkami.