Zobacz pełną wersję : Capture One - okno robocze a wyjściowy JPG
Witajcie!
Postanowiłem ostatnio zacząć zabawę z RAWami. Słyszałem że "Capture One" jest dobry i trochę się w nim pobawiłem ale jest pewien problem.
Obraz w programie nijak się ma do wyjściowego JPG. Po wgraniu NEFa do programu (po dokonaniu zmian, czy nawet gdy w oknie programu od razu wygląda ładnie), zdjęcie po wywołaniu do JPG prezentuje się koszmarnie... pojawia się kasza i zmniejsza się bardzo nasycenie.
Jak można uśrednić te różnice bym nie musiał pracować w ciemno? Domyślam się ze chodzi o jakiś profil kolorystyczny okna roboczego.
Pozdrawiam
a z jakimi parametrami zapisujesz tego jpg'a?
O jakie parametry dokładniej pytasz??
Zrobiłem próbę 3 programów i czystego RAWa.
Zdjęcia zgrywam programem cam2pc i tam RAW można podejrzeć jako obraz z bardzo małym kontrastem i słabym nasyceniem. Następnie wrzucam go do Capture One i tam w oknie roboczym zdjęcie wygląda całkiem fajnie (kontrasty, balans, nasycenie). Nic nie zmieniając wywołuję więc JPG i otrzymuję w rezultacie obraz jedynie odrobinę lepszy od tego który widziałem na początku w cam2pc (slaby kontrast, słabe nasycenie i w ogóle szaroburo i ponuro).
Może wywołujesz rawa w AdobeRGB? Wtedy oglądając jpg'a zobaczysz wyprane kolory.
Masz na myśli zakładkę: "QUICK / PROCESS SUMMARY / ICC PROFILE: Adobe RGB (1998 )" ??
Jak można to zmienić?? Przyznam, że jak na mój gust program wydaje się fajny, jednak lekko się w nim gubię.
Trochę wyżej nad "PROCESS SUMMARY" mam podzakładkę "BASE CHARAKTERISTICS". Do tej pory w "ICC PROFILE" miałem tam ustawione: "NIKON D80 GENERIC" i gdy teraz zmieniłem na "JPG FILE NEUTRAL", a opcję "CURVE", na: "FILM EXTRA SHADOW" obrabiany RAW z wynikowym JPG wyglądają już bardziej podobnie, jednak nadal roboczy RAW jest odrobinę bardziej nasycony.
Po tej zmianie "ICC PROFILE" w zakladce "PROCESS SUMMARY" nadal jest jednak ustawione na "Adobe RGB (1998 )"
Po tej zmianie "ICC PROFILE" w zakladce "PROCESS SUMMARY" nadal jest jednak ustawione na "Adobe RGB (1998 )"
Zmień na sRGB
Prawdopodobnie profil osadzony w wywołanym w C1 zdjęciu nie zgadza się z przestrzenią roboczą Photoshopa.
Najlepiej byłoby zrobić tak:
1. W aparacie ustawić Adobe RGB.
2. W C1 w Process recipe, ICC profile: Adobe RGB.
3. W PS w Edit, Color Settings: Adobe RGB.
W Base Characteristics wybierasz prifil wejściowy np. Profoto RGB, Portrait itp (nie wiem co jest do wyboru w Twoim przypadku).
Krzywe wywoływania (curve), to np, product, portrait, open.
Wszystkie ustawienia na wejsciu służą do tego aby obrazek w C1 wyglądał dobrze.
Jeżeli zarządzanie kolorami ustawione będzie dobrze to obraz we wszystkich programach będzie identyczny.
Bezpieczniejszy profil to sRGB (do internetu, Labu, drukarki itp), ale Adobe RGB wyświetla znacznie większą przestrzeń. Ważne aby wszędzie był ten sam.
Paweł Kania
23-02-2011, 17:23
RAW nie ma zarządzania kolorem - dopiero na poziomie obórbki ustawia się profil więc w puszcze co nie ustawisz będzie to nieistotne.
W C1 użyj ostatniej pozycji sRGB i dużo cyferek... :)
Może śmieszne pytanie ale jak zmienić "ICC PROFILE" w zakładce "PROCESS SUMMARY" na "sRGB"?? Bo co bym nie naklikał i nazmieniał, cały czas mam tutaj to samo.
triandafilos
28-02-2011, 20:45
W przedostatniej zakładce oznaczonej pojedynczym kółkiem zębatym rozwiń "Process Recipe", przejdź do "ICC Profile", rozwiń menu wyboru klikając trójkątną strzałke i wybierz "sRGB IEC..."
Powodzenia! ;)
triandafilos
28-02-2011, 20:47
Process Summary jest tylko podsumowaniem zmian, które wprowadzasz w menu powyżej Process Summary