PDA

Zobacz pełną wersję : monitor Eizo- używany.

meliszipak
17-01-2007, 22:26
Dzisiaj oglądałem używany monitor crt Eizo 21 cali o symbolu 9... dokładnie nie pamiętam
Podobno to najwyższy model. Monitor miał przepracowana 5600h.
Wspaniałe kolory, ostry obraz i było widać dużo szczegółów w bieli i czerni.

Na monitorze były widoczne dwie poziome cienkie linie na kineskopie- podobno tak jest w kineskopach
sony-trinitron.Czy to prawda?

Na co zwracać szczególną uwagę przy kupnie takiego monitora .

Czy macie może sprawdzone firmy gdzie można taki lub podobny, używany monitor
kupić.
dziękuję za odpowiedż.

pooley
17-01-2007, 22:34
dwie poziome linie sa objawem normalnym, to dodatkowe elementy utrzymujace w ryzach maske :)
ja osobiscie bym zwracal uwage na ostrosc, szczegolnie w rogach czy sie kolorki za bardzo nie rozchodza... i czy kolor jest rownomiernie wyswietlany (czasami w rogach kolory moga odbiegac, najlepiej wyswietlic biel na calym ekranie i popatrzec) a co wiecej... moze jeszcze ktos cos od siebie dopisze :)

admin
17-01-2007, 22:35
Tak, to prawda. Te kinole tak maja. Dwie linie do utrzymania maski.

meliszipak
17-01-2007, 22:44
Dzięki, bo aż niedowierzałem, że to tak jest z tymi liniami.
Miałem crt LG i Samsunga i takich linii nie było, dlatego podchodziłem sceptycznie.
Teraz mam tylko monitor w laptopie, a ten się nie nadaje.

Kolory były piękne, ostry obraz, niestety ten egzemplarz był już zamówiony.
Na biel na całym monitorze to nie patrzyłem, ostrość w rogach też nie.
Następnym razem będę lepiej przygotowany.
Cena 450 zł.
Gośc obiecał zadzwonić jak bedzie miał coś ciekawego.

Gamling
17-01-2007, 23:33
Przede wszystkim nie sprawdzaj monitora zanim nie popracuje godzinke. Daj mu sie solidnie nagrzac, wez ze soba programik nokia monitor test i sprawdz czy trzyma ostrosc na calej plaszczyznie. Czy mniejscami nie siada kontrast albo kolory. Wszystko to ladnie sprawdzisz tym programikiem.

odie83
17-01-2007, 23:42
Miałem crt LG i Samsunga i takich linii nie było
Pewnie nie były to monitory z płaskim kineskopem Sony Trinitron. Ja mam w domu na innym kompie Samsunga z takim własnie kineskopem i też ma te dwie linie i wszystkie monitory z tym kin. tak mają. Oprócz ostrości sprawdź jeszcze czy nie ma przebarwień kolorów, tzn że gdy wyświetlany jest na całym ekranie jeden kolor to czy jest on równomierny na całym ekranie i nie ma bledszych plam np....

Czornyj
17-01-2007, 23:45
Wszystkie Trinitrony - nawet te stare, walcowate - mają te druciki. Diamondtrony Mitsubishi chyba też coś tam miały, tylko nie pamiętam co, a zawsze pracowałem na Soniaczach...

madmips
17-01-2007, 23:47
liniami się nie przejmuj, mój Brillance też je ma - podczas pracy w ogóle nie przeszkadzają, za to jakość jest dużo lepsza. Odnośnie testów to dobrze jest wrzucić po nagrzaniu soft na, którym się najczęściej pracuje, wtedy łatwiej wyłapiesz niezgodności + teścik np. nokia monitorem... pozdrawiam

lucki
18-01-2007, 00:00
Eizo to japoński mercedes wśród monitorów, ale ja niedawno kupiłem na allegro używkę della 21 cali na trinitronie za 249 zł z 12 miesięczną gwarancją pisemną. Świeci bardzo ładnie, przetestowałem go sobie nokia monitor testem, jest OK, ciut "załamany" w jednym rogu, ale tak mają nawet nówki. Dwie linie w niczym nie przeszkadzają :) Miałem blisko więc odebrałem osobiście, ale z wysyłką też można zamówić. Maja ich na kilogramy, a właściwie na tony bo jeden waży 30 kg:shock:
Nie pytałem ale wydaje mi się że sprowadzają je z zachodu, chyba poleasingowe. Pooglądaj na allegro, trochę tego jest.

meliszipak
18-01-2007, 00:20
Fajny program.
Dzięki za poradę teraz już jestem trochę madrzejszy w temacie :) dzięki.

admin
18-01-2007, 00:28
Diamondtrony maja dokladnie te same paseczki :) Mialem NEC'a 991. Fajnie swiecil.

Domis
18-01-2007, 00:59
Oprocz softu Nokii polecam podobny program - "NEC Monitor Test"

gALL
18-01-2007, 10:57
Sprawa drucikow wyglada tak.
Jest to maska szczelinowa skladajaca sie z rozpietych pionowo drucikow, a nie jest to plyta z otworkami.
Maske szczelinowa ma kontstrukcja Sony (Trinitron) oraz Mitsubishi-NEC (Dimondtron). Poziomy drut ma utrzymywac pionowe we wlasciwej pozycji aby nie drgaly w skutek nagrzewania, uderzen wiazka elektronow.
W 15" monitorze moze nie byc zadnego poziomego drutu albo moze byc jeden. W 17, 19 i wiekszych standardowo byly dwa ale spotkac mozna tez 3 druciki poziome. Do tego trzeba sie przyzwyczaic i po jakims czasie sie ich nie zauwaza.

Antonina
18-01-2007, 11:11
Tu jeszcze jest strona z różnymi programami do testów http://www.benchmarkhq.ru/english.html?/be_monitor.html

cube
18-01-2007, 14:31
Do tego trzeba sie przyzwyczaic i po jakims czasie sie ich nie zauwaza.

od lat uzywam iyyamy z takim wlasnie kineskopem i tych drucikow po prostu nie zauwazam, nawet gdybym sie uparl ;) a jakosc obrazu miod

gregoire7
18-01-2007, 14:50
EIZO ma też własny program do testów, a monitory te mają fantastyczne odwzorowanie kolorów, tymi dwoma liniami nie ma co się przejmować, przy obróbce obrazu po prostu giną i dopiero jak sobie przypomnisz o ich istnieniu to je zauważasz, jeszcze jedną fajną rzeczą jest menu umożliwiające idealne wykalibrowanie monitora, fajne monitory tylko w przestrzeni trójwymiarowej zajmują prawie 50x50x50 cm :)

meliszipak
18-01-2007, 15:33
To oczywiste, że skoro muszą być, bo taka jest technologia, to nie ma co rozważać.
Po prostu nie wiedziałem o tym i się zdziwilem.
Skoro profesjonaliści (a przecież tacy pracowali na tym monitorze) akceptowali to
i płacili dużo kasę za monitor to ja też się przyzwyczaję :) .

Że duży klamot to prawda, ale nadający się panel lcd z nową matrycą kosztuje min. 1500zł.

gALL
18-01-2007, 16:51
Że duży klamot to prawda, ale nadający się panel lcd z nową matrycą kosztuje 1500zł.

Dodaj 600 do tych 1500 to moze cos znajdziesz jakas 19" LCD. Ponizej 2000 toze swieca szukac .

Czornyj
18-01-2007, 17:10
Przesadzasz. Nawet za 1500 można kupić prosty monitor z matrycą S-PVA lub S-IPS, którego może nie będzie się dało precyzyjnie skalibrować, ale świeci całkiem ładnie i pokazuje coś z grubsza zbliżonego do tego o co chodzi. Na pewno zaś lepszej jakości niż stary, strupieszały CRT-ek w którym poleciała konwergencja a resztki luminoforu dopalają się z żałosnym skwierczeniem.

Należy przestać podchodzić do wszystkiego z "profesjonalnym" *******cem, bo powoli od tego internetu ludzie dostają szajby. Dawniej była radość, że monitor jest kolorowy, a teraz nagle bez 24" monitora wyświetlającego aRGB pod stałą kontrolą kolorymetryczną strach fotki z wakacji obrobić, oczywiście tym bardziej, że pospolicie wiadomo że na wakacje trzeba wcześniej zabrać 5D z baterią stałoogniskowych eLek o jasności f/1.2 w porywach do f/1.4...

Prawdą jest, że jeszcze całkiem niedawno monitory LCD to było dzieło q.... i szatana - wyświetlały 5 kolorów na krzyż, a w zależności od tego jak na monitor się spojrzało - za każdym razem innych. Prawdą jest również, że wiele płaskaczy nadal reprezentuje jakość niewiele wyższą.
Ale jest też obecnie wiele niedrogich monitorów, które wyświetlają obraz naprawdę nieźle, a na pewno lepiej niż stare złomy CRT, w dodatku niekalibrowane!

odie83
18-01-2007, 17:57
...a co sądzicie o tym? (http://www.proline.pl/shop.php?id=news&subid=b_22_calowe_panoramy_obcinamy_cene_o_vat_b_r glxt9&grupa=shop)
cena chyba dobra?

meliszipak
18-01-2007, 18:30
...a co sądzicie o tym? (http://www.proline.pl/shop.php?id=news&subid=b_22_calowe_panoramy_obcinamy_cene_o_vat_b_r glxt9&grupa=shop)
cena chyba dobra?

" Lepszego monitora mogą szukać osoby, które profesjonalnie, lub półprofesjonalnie zajmują się grafiką, obróbką zdjęć. Takie osoby mogą szukać monitora z lepszą reprodukcją barw, jaką dają najnowsze matryce S-PVA lub S-ISP"

To cytat z tej strony którą podałeś. Trochę z ukrycia piszą, że do zdjęć to niby tak, a raczej nie.

Mnie wydaje się, że przy ograniczonym budżecie to lepszy używany crt niż nowy lcd na matrycy tnt, a przy bardzo ograniczonym to z pewnością.

bukowy dziad
19-01-2007, 17:07
Dzisiaj oglądałem używany monitor crt Eizo 21 cali o symbolu 9... dokładnie nie pamiętam
Podobno to najwyższy model. Monitor miał przepracowana 5600h.
Wspaniałe kolory, ostry obraz i było widać dużo szczegółów w bieli i czerni.

Na monitorze były widoczne dwie poziome cienkie linie na kineskopie- podobno tak jest w kineskopach
sony-trinitron.Czy to prawda?

Na co zwracać szczególną uwagę przy kupnie takiego monitora .

Czy macie może sprawdzone firmy gdzie można taki lub podobny, używany monitor
kupić.
dziękuję za odpowiedż.
to byl prawdopodobnie eizo flexscan t966. i faktycznie to najwyzszy model. ja w wakacje kupilem mniejszego brata: eizo t766(19").
monitorki te podpina sie przez usb do kompa, i ustawia dołączanym programikiem sreenmenagerpro czy jakos tak. w tej 21, mozesz np wyswietlic kratownice i ustawic zbieznosc koloru dla kazdej linii z osobna, wlaczyc bialy ekran i usunac przebarwienia z rogow wynikajace z dzialania pola magnetycznego itd...ustawienie jasnosci i kontrastu dajace plynne prejscie w calym zakresie nie powinno sprawic klopotow. ostrosc powinna byc taka, ze bez problemu rozroznisz 2 oczka na usmiechnietym sloneczku gg wysokiej rodzielczosci przy odswiezaniu 100 (choc zalezy to tez od karty, ja np pracuje na 85hz bo wyzej ostrosc spada, choc monitor ciagnie 1024-768 bez zadnego problemu w 140hz).
jak wszystko powyzsze bedzie do zrobienia to brac:). olbrzymią zaletą tych modeli jest tez to, ze maja kilka trybow wyswietlania (movie,graphic,text, browser,picture) z roznymi ustawieniami ostrosci, kontrastu i jasnosci itd.

i jeszcze jedno: ja swoj kupilem dosc drogo jak na uzywane 19" crt z przelomu 02/03 (630zl). ale kupilem to od goscia, ktory osobiscie sprowadza pojedyncze sztuki z najwyzszej polki, a nie cale ciezarowki poealisingowego zlomu. jakby co to pw.
pozdr

odie83
19-01-2007, 17:46
ostrosc powinna byc taka, ze bez problemu rozroznisz 2 oczka na usmiechnietym sloneczku gg wysokiej rodzielczosci przy odswiezaniu 100
To ja nie rozumiem bo przy moim Hyundai-u DeluxScan V770 przy 1280x1024 tez mam świetną ostrość i bez broblemu rozróżniam oczka słoneczka gg. Problem w tym, że wtedy dysponuję tylko 60Hz tak więc normalnie działam na 1024x768 @ 85Hz.
Swoją droga muszę bardzo pochwalić ten monitor. Mam go już prawie 7 lat od nowości, kosztował wtedy 1050zł, ma zwykły kineskop (choć nie aż taki okragły jak niektóre ;) ) i po tym czasie nie ma żadnego spadku jakości obrazu. Ostrośc na rogach jak i na środku idealna. Inna sprawa to to, że ten monitor już mi się "kończy" tzn, od czasu do czasu prześwietla mi obraz na żółto i aż się nie rozgrzeje tak świeci ale czego się spodziewać po takim przebiegu... ;)
Czas pomysleć o zmianie...

wilus
19-01-2007, 18:03
Mój eizo 930 pracuje 1600x1200 / 100 Hz (można więcej) podłączony pięcioma kablami RGB plus synhronizacja pion i poziom nie ma linii bo to prawdopodobnie kineskop Hitachi , kolory są super aż czasami zastanawiam sie czy nie za bardzo kłamie (-: taki kolorowy

andre84
19-01-2007, 18:23
Co sądzicie o tym monitorku ??
http://www.allegro.pl/item157378557_eizo_flexscan_lcd_19_s1931_sub_s_dea ler_k_ce.html
Eizo czy Nec ?