Zobacz pełną wersję : Foto-Technika Gdańsk - regulacja układu optycznego w tamronie 28-75 (bez silnika)
Witam,
Moja historia jest taka:
Serwisant potwierdził moje uwagi że strona prawa obiektywu jest mniej ostra niż lewa (zapewne przesunięta soczewka) i regulacja układu optycznego przywróci mu dawną świetność.
Oddałem na płatną naprawę przed świętami Bożego Narodzenia 24 grudnia 2010. Wysłu****ąc zapewnień, że na 90% przed Sylwestrem będzie.
No więc nic się z obiektywem nie działo.
Jednego maila serwisanci oczywiście zlali ciepłym moczem,
Na drugiego maila napisanego bardziej "rozpaczliwie" dostałem odpowiedź, że
Z przyjemnością zawiadamiają mnie że już wiedzą co mu jest + kosztorys naprawy do zatwierdzenia, tylko był pewien problem: był to już 19 stycznia 2011.
Tydzień temu a więc 9 lutego 2011 dzwonię co się dzieje z tym obiektywem. Pan mówił, że zaraz sprawdzi, kazał mi czekać na słuchawce dobre 15 minut po czym wrócił i powiedział, że obiektyw jest właśnie poddawany czynnościom naprawczym i "jutro, najpóźniej dzisiaj" dostanę maila że jest do odbioru.
Dziś 16 lutego 2011 dzwonię i pytam (bo maila nie było) co się dzieje (najspokojniej jak potrafię).
Dostaję odpowiedź że nie mogą naprawiać bo części idą z Japonii.
Nie chcę myśleć nawet jaka bezmyślność i głupota lub po prostu krętactwo (choć nie rozumiem jakie miałyby być motywy) powoduje takie upośledzenia w działaniu tego serwisu.
Nie chcę mieć nic wspólnego z Tamronem ani żadną inną firmą tak długo jak ma związek z fotoTechniką, choć sam obiektyw uważam za niezastąpiony jeśli idzie o możliwości/waga a przedstawiciele firmy jak najbardziej godni zaufania.
pozdrawiam
pastwisko
16-02-2011, 15:29
Tak to jest jak się ma zapewnionych klientów z przymusu i nie trzeba o nich zbytnio zabiegać..
superkomornik
16-02-2011, 16:08
Mam to samo, podpisalem kosztorys 15 grudnia, i do dzisiaj cisza.... 12 stycznia na moje zapytanie WTF dostalem odpowiedz: Zgłoszony sprzęt jest w trakcie czynności serwisowych..
Ręce opadają :(
Usterka taka sama jak u Ciebie.
Żenada. A innego wyjścia nie ma, chyba że wysyłka za granicę.
najgorzej, że nawet go z tamtąd zabrać nie mogę, bo barany go rozkręciły,
pardą, "jest w trakcie czynności regulacyjnych".
Najlepsze, że nie rozumiem po co oni tak kiszą ten obiektyw
jedyne co mi przychodzi do głowy to, że mój obiektyw jest zmuszany do prostytucji.
Jedno jest pewne, wyregulowany to on będzie...
superkomornik
17-02-2011, 10:07
Może serwis prowadzi wypożyczalnie obiektywów i np wysyłasz im Tamrona, oni naprawiają go w dwa dni a później przez 2-3 m-ce zarabiają na nim wypożyczając go ;)
no przecież piszę o prostytucji :)
pastwisko
17-02-2011, 12:10
Zawsze możesz im zrobić wjazd na serwis i poprosić zeby ci go pokazali.. :)
Hubert Adamczyk
17-02-2011, 17:48
A ja bym zadzwonił do nich z pytanie czy z tą sprawą masz się udać do rzecznika konsumentów...
Ja wysyłając coś do Foto-Techniki dołączam "uprzejmy list" gdzie wylewam to co mnie boli czyt. niekompetencja, konsekwencje itp. Jak na razie skutkowało.
ja z serwisem Foto-Techniki miałem do tej pory doczynienia raz i miło się zaskoczyłem. Wycena zajęła im okolo 4-5 dni roboczych. Naprawa, jak zatwierdziłem kosztorys 2 dni :). SPrawa dotyczyła obiektywu T17-50, który mi spadł i zablokował się pierścien ogniskowej. Inna sprawa to to, że osobiście go im dostarczyłem, osobiście potwierdziłem kosztorys i od razu zapłaciłem za naprawę, no i sam go odebrałem. Nie mniej, ja złego słowa na ich temat powiedziec nie mogę.
W takich sytuacjach jak Twoja, aż trudno mi dziwić, że niektóre sprawy jak moja są rozwiązywane na bum cyk cyk, a inne tak opieszale i po macoszemu :|
Serwisant potwierdził moje uwagi że strona prawa obiektywu jest mniej ostra niż lewa (zapewne przesunięta soczewka) i regulacja układu optycznego przywróci mu dawną świetność.Rok wcześniej miałem identyczne objawy T 28-75, ale wersja z silnikiem. Najśmieszniejsze jest to, że za pierwszym razem nie naprawiono obiektywu, napisano, że sprawdzono na D80 i obiektyw jest zgodny z normami. Tylko, że ja zmieniłem body na pełnoklatkowego D700 i tam na brzegach kadru wada była monstrualna. Z jednej strony kadru zdjęcie było nieostre, OK, może ten typ tak ma myślałem, w końcu to brzeg kadru, ale z drugiej strony ... był podwójny, nieostry obraz! A co ciekawe środek był w miarę OK.
Za drugim razem wymieniono mi szkło na inne. Zajęlo mi to w sumie chyba ze 2 miesiące.
Chcialem sie wybrac do nich by wykonali mi naprawe pogwarancyjną mojego Tamrona 17-50 2.8 (ruchliwe mocowanie osłony przeciwsłonecznej) ale po takich opiniach poszukam alternatywnego serwisu...
karniacki
19-02-2011, 10:13
Odklej plastikową osłonkę pod nią są trzy śrubki wystarczy je dokręcić
Kundzior
21-02-2011, 12:40
Nie miałem z FT problemów, zamawiałem tam części do obiektywów, wszystko szybko i sprawnie.
a ja dzisiaj wysłałem swoje d700 do kalibracji wraz z S85/1,4 wkurzało mnie ustawianie w body minusa a co ... jak gwara jest ,niech ustawiają ale boje się o swoja puszeczkę żeby za dziwkę nie robiła ;-) dam znać jak się sprawy potoczą dalej.
sigma to chyba nie do tego serwisu ;)
upss faktycznie (proszę o przesunięcie do innego tematu)
W końcu odebrałem tammiego.
Robota została wykonana dobrze i przedłuży się żywot mojego ulubionego kundelka...
Z racji tego, że musiałem tyle czekać - panowie mnie przeprosili, a nawet miałem przyjemność porozmawiać z przesympatycznym szefem.
Oprowadzili mnie po swoim labie (a że z wykształcenia jestem kwadratowogłowy to bardzo chętnie zobaczyłem).
Bardzo fajne sprzęty tam są, powinny być robione wycieczki:) Zobaczyłem sobie np. jak się koryguje w obiektywie BF/FF pod korpus.
Szkoda, że wcześniej zawiodła organizacja i informacja co skłoniło mnie do napisania tych rzeczy powyżej.
Może jak się ukaże 28-75 z ichnim AFSem to jednak kupię:)
pozdrawiam,
P.S. W następnym odcinku odwiedzimy serwis Sigmy :)
to opisz jak kalibruja w obiektywach AF.
Po serwisie Sigmy ja was tym razem poprowadzę..
cześć 1. Serwis Sigmy dnia 23.02.2010
Zapakowany aparat wraz z obiektywem do kalibracjo BF wysłałem wczoraj ubezpieczonym DHL do siedziby firmy z dokładnymi opisami problemu i wszelkimi namiarami na mnie jak i również z dokładnym opisem co w przesłanym pudełku się znajduje.(opisałem numery seryjne każdego sprzętu) Również wysłałem informacje na maila o numerze listu i informacje o wysyłce.
Paczka została odebrana dziś rano przez serwis Sigmy około 9:00.(według informacji DHL)
Cały dzień nie dostałem żadnej informacji o numerze zlecenia ani o dotarciu przesyłki ...hmm czyżby horror się zaczyna ...obym nie zapeszył.... odpukać ;-)
Jeśli można, to ile Cię ta przyjemność uczyniła? Może reanimuje mojego tampona.
pastwisko
23-02-2011, 22:41
Z racji tego, że musiałem tyle czekać - panowie mnie przeprosili, a nawet miałem przyjemność porozmawiać z przesympatycznym szefem.
Pewnie się naczytali w tym wątku ;)
W Z racji tego, że musiałem tyle czekać - panowie mnie przeprosili, a nawet miałem przyjemność porozmawiać z przesympatycznym szefem.
Oprowadzili mnie po swoim labie (a że z wykształcenia jestem kwadratowogłowy to bardzo chętnie zobaczyłem).
Jednym słowem, kupili Cię :D
Po serwisie Sigmy ja was tym razem poprowadzę..
cześć 1. Serwis Sigmy dnia 23.02.2010
spokojnie, kalibracja to "bułka z masłem", w zależności od założenia serwisu robotą, uwiną się w tydzień-dwa,
Jeśli można, to ile Cię ta przyjemność uczyniła? Może reanimuje mojego tampona.
270 zł
Mam takie pytanie bo już raz wysyłałem tamrona 70 - 300 vc do tego serwisu chodziło o problem z pomiarem światła, odesłali, napisali, że wszystko sprawdzili i wyregulowali zespół bagnetu. Efekt? krótki koniec - jest ciemno jak było, reszta ogniskowych lepiej ale i tak raczej ciemniej. Chcę go wysłać raz jeszcze, dzwoniłem do serwisu nikona, bo tam ostatnio wysyłałem body D 90 przy okazji regulacji nikkora 35 1.8 i wtedy napisali mi, że sprawdzili także body i jest wszystko ok) bo chciałem wiedzieć czy to pisemko oznaczy, że sprawdzali mechanizm działania AF i przy okazji dowiedziałem się, że jeśli wyślę body do serwisu tamrona i ewentualnie będą regulować coś w aparacie to może spowodować niewłaściwe działanie AF z obiektywami nikkora. To jak to jest dla każdego obiektywu, zmieniają ustatwienia aparatu? Czy wystarczy, że wyślę sam obiektyw?
Teraz dzwoniłem do Foto-techniki i wszystko jest już jasne. Miły pan powiedział, że ewentualna kalibracja obiektywu nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek interwencją w korpusie. No to spróbuję.
cześć 2. Serwis Sigmy dnia 24.02.2010
Po dostarczeniu dnia 23.02.2011 sprzętu do kalibracji nie otrzymałem informacji z serwisu o numerze zlecenia,odbiorze paczki itp itp.
Zadzwoniłem, miły i sympatyczny głos pani poinformował mnie, że obiektyw już jest po kalibracji i ze 25.02.2011 paczka DHL zostanie wysłana do mnie z powrotem. Dodam , że otrzymałem info, iz serwis sigmy nie informuje o numerze zlecenia o otrzymaniu paczki itp-no cóż do zachodu nam jeszcze ciut brakuje no ale najważniejsze ze się uspokoiłem. (przynajmniej duchowo)
Od dziecka jednak życie mnie uczy , żeby na wszystko mieć jakiś papier i nic na gębę no ale mam nadzieje , że to wyjątek i nie potwierdzi reguły i wszystko skończy sie tak jak powinno...no cóż czekamy do poniedziałku
avatarr- odpowiem tutaj, zawsze może to się komus przydać,
dwa razy wysyłałem do kalibracji i zawsze proces odbył się sprawnie, dostaniesz taką ksero karteczkę, która (chyba) jest swoistym zabezpieczeniem serwisu, że regulacja odbyła się z normami, przy odległości 40 ogniskowych itp., a czy jest mozliwość, że się nie da - to tego nie wiem, trzeba by serwisanta zapytać
czy ta kalibracja jest skuteczna w 100% w przypadku gdy obiektyw z body wysyłasz?
czy ta kalibracja jest skuteczna w 100% w przypadku gdy obiektyw z body wysyłasz?
no przeta odpowiedziałem, że serwisanta trza by pytać:)
w moim przypadku chodziło o 24-70 HSM i w zasadzie dobrze ostrzył od początku, ale był wysyłany dla "świętego spokoju", bo tak mi doradzili z serwisu, a sprawa rozchodziła się o brak ostrości z lewej strony kadru,...ehh długa historia, która zakończyła się zakupem tego, co mam w stopce:lol:
Teraz dzwoniłem do Foto-techniki i wszystko jest już jasne. Miły pan powiedział, że ewentualna kalibracja obiektywu nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek interwencją w korpusie. No to spróbuję.
Ja w środę oddałem swojego 28-75 (bez silnika) na przeczyszczenie, sprawdzenie i regulację AF bo wyglądało jakby zaczął ustawiać ostrość za obiektem, w piątek dostałem maila z serwisu z wyceną. Zobaczymy kiedy się odezwą, ponoć nie mają teraz za dużo roboty w serwisie.
Dam znać jak to się potoczy
W piątek do południa dostałem maila z kosztorysem, odesłałem im podpisany, we wtorek dostałem kolejnego maila że obiektyw jest do odebrania. Odebrałem dzisiaj, w środku czyściutko, pierścień "zooma" chodzi troszkę ciaśniej a AF jakby nie miał problemów z celnością. Na razie jestem zadowolony, w razie czego mam pół roku gwarancji na usługę.
Juz gdzies pisalem, poza czasem (miesiac) do otrzymania kosztorysu, uwineli sie w tydzien z wymiana przedniej soczewki i justowaniem obiektywu T17-50 pod puche.....obiektyw dostalem czysty i naprawiony. Oddawal go nasz forumowicz a odsylali mi DHLem, nie spieszylem sie wiec nie moge zlego slowa powiedziec.....
zotornik
30-06-2011, 12:10
Jeżeli autor pozwoli, to podepnę się pod temat o współpracy z serwisem Foto-Techniki z Gdańska.
Do niedawna czytałem wątki o Foto-Technice z ciekawości i racji posiadania Tamrona - teraz niestety muszę skorzystać z usług serwisu.
Na razie jestem na wstępie mojej "przygody" więc relacja krótka.
Po mimo, iż mój Tamron 28-75/2,8 nie jest z Ich dystrybucji i ma ponad 3 lata - mogę go wysłać do wyceny i ewentualnej dalszej naprawy.
Piszę o tym, bo na stronie mają zapis trochę wprowadzający w błąd, iż wykonują tylko naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne obiektywów wyłącznie z Ich dystrybucji - przynajmniej ja tak to zrozumiałem. Dostałem jednak e-mail, że można słać to co mam :)
p.s. opis usterki: jakaś ciecz /prawdopodobnie kropelka oleju/ "skapła" na listki przesłony sklejając je i ograniczając pełną swobodę ich pracy
szkło do tej pory było ostre od f2,8 - oczywiście optyka jest nieco zakurzona bo szkło to moje podstawowe, a zdjęcia głównie plenerowe
Szczerze to polecam OK SERWIS w Gdańsku sprawdzony, miła i fachowa obsługa, pomogą w każdej sytuacji jeśli mogą, oddałem jeden obiektyw do naprawy, ale nie udało im się usunąć uszkodzenia w całości 1 z 2 usunęli, więc nic nie zapłaciłem poza przesyłką. Całość trwała 5dni od dnia wysłania do dnia odebrania szkła w domu.
zotornik
15-07-2011, 11:10
Kontynuując opis współpracy z serwisem Foto-Techniki - szkło wysłałem kurierem i następnego dnia dostałem potwierdzenie drogą e-mailową że mają go u siebie.
Po 8 dniach dostałem kosztorys z opisaną diagnozą usterki i wyceną jej usunięcia. Co może dla niektórych istotne, opis zawiera informację co będzie wymienione i co będzie w związku z tym demontowane / ceny-koszty poszczególnych elementów i czynności /
Kolejny krok należał do mnie, czyli wyrażenie zgody na naprawę lub nie. Ponieważ wycena mieści się w moich wstępnych założeniach, odpowiedź poszła na tak.
ja się zgłosiłem do FOTOTECHNIKI z prośba o kalibrację T17-50/2.8 Skasowali mnie 260 zł, nie naprawili usterki. zaniosłem obiektyw jeszcze 2 razy i nie byli wstanie nic poradzić i mimo, że pokazywałem na wyświetlaczu co mnie boli, to jak otrzymywałem obiektyw spowrotem, usłyszałem tylko, że "obiektyw spełnia wymogi serwisowe". za pierwszym razem jak mi obiektyw upadł, to mi go ładnie złozyli i nie miałem prawa narzekać, jednak teraz bym ich serwis omijał szerokim łukiem
czy ktoś się orientuje w jakich godzinach mają otwartą fototechnikę w Gdańsku ?
a więc mogę dodać swoje trzy grosze na temat serwisu Tamrona. dzisiaj byłem osobiście w siedzibie w Gdańsku o 11 oddałem obiektyw do kalibracji/regulacji, miły Pan przyjął zgłoszenie, o godzinie 14.20 tego samego dnia, dostałem maila z informacją że obiektyw jest już do odbioru, także jak dla mnie to rewelacja i kompletne przeciwieństwo tego co można wyczytać z opinii w internecie