Zobacz pełną wersję : Raw zawiłości
Rudyniemiec
16-02-2011, 12:48
Witam wszystkich, mój problem wygląda następująco odpalam sobie nef-a w lightroom'ie i jest diamentralnie inny niż na ekranie mojego aparatu. Wiem ze puszka wyostrza usuwa szumy itd. ale żeby aż tak że na ekranie aparatu mam spoko kolory dobrze oświetlone zdjęcie a w programie mam zdjęcie jakbym ustawił ekspozycje na -2EV. Czy może ktoś mi to wytłumaczyć? Dopiero zaczynam z RAW i nie bardzo mi się to podoba, czuję się jakbym w ogóle nie kontrolował zdjęcia skoro potem muszę wkładać robotę w jego doświetlanie w kompie...
Może masz źle skalibrowany monitor
sejmajnejm
16-02-2011, 13:00
z RAWem to taka troche lipa, ze to po zrobieniu zdjecia zwykla matematyka. Kazdy program wywola Ci go inaczej. Do tego producent tez ma swoj sposob na wywolywanie domyslne JPG w puszczce. Lightroom ma swoje defaultowe ustawienia. Jezeli chcesz miec to samo co w puszcze (Nikona) to tylko NX2.
(Nie wspominajac juz o minotorze itd.)
pzdr.
A.
Art Erie
16-02-2011, 13:02
Też dopiero zaczynam zabawę z LR (wcześniej starałem się nauczyć jak uzyskać poprawne zdjęcia bez ciągnięcia za uszy ;) ).
Sprawdż, czy wybrałeś w LR model puszki, a przy imporcie zdjęć masz kilka opcji. Jeśli wybierasz w imporcie surowy plik (bez ustawień z aparatu), to rzeczywiście zdjęcia moga wygladać bardzo nie ciekawie (też się tego przestraszyłem :) ).
w programie mam zdjęcie jakbym ustawił ekspozycje na -2EV.
Używasz D-lighting? Jeśli tak to tu masz odpowiedź. Opcja ta nie jest obsługiwana przez produkty innych firm jak Nikon.
Poza tym musisz pamiętać format RAW przechowuje surowe dane z matrycy. To co widzisz na monitorze to już efekt przekształceń tych danych przez program graficzny. A każdy program robi to inaczej (czy program w puszcze twojego aparatu, czy programy Adobe). Możesz poszukać profili dla programów Adobe zgodnych z tych, które oferuje Nikon.
Poza tym temat wielokrotnie poruszany na forum. Poszukaj trochę.
Może masz źle skalibrowany monitor
A w body dobrze jest kalibrowany?
andrstac
16-02-2011, 13:17
Poza tym na ekranie puszki nie widzisz rawa, tylko poglądowego JPGa zaszytego w Rawie, więc może od tego zacznijmy.
Rudyniemiec
16-02-2011, 13:18
Tak myślałem że to może być D-Lighting używam go prawie zawsze. W związku z LR i profilu aparatu to ściągam zdjęcia z karty na kompa, potem do LR importuje folder, a co do profilu aparatu to nie wiedziałem ze jest taka opcja. Możesz mi powiedzieć gdzie się znajduje? Co do ekranu w puszce to już mam ustawioną, już się raz na nim przejechałem ;)
Chyba NX jest odpowiedzią na moje pytania.
sejmajnejm
16-02-2011, 13:28
Używasz D-lighting? Jeśli tak to tu masz odpowiedź. Opcja ta nie jest obsługiwana przez produkty innych firm jak Nikon.
Masz na mysli D-lighting czy Active D-lighting - badz precyzyjny!!!
Sa to dwie rozne funkcje dzialajace na zupelnie innym etapie :P
pzdr.
A.
de Fresz
16-02-2011, 13:31
D-Light nie ma nic wspólnego z samym RAWem, wpływa jedynie na prewkę z nim zaszytą i ew. na sposób wołania w sofice Nikona (poprzez mniej lub bardziej skryte np. pogięcie krzywych). Realny wpływ ta opcja ma tylko na JPGi.
D-Light nie ma nic wspólnego z samym RAWem, wpływa jedynie na prewkę z nim zaszytą i ew. na sposób wołania w sofice Nikona (poprzez mniej lub bardziej skryte np. pogięcie krzywych). Realny wpływ ta opcja ma tylko na JPGi.
Zgadza się, realnego wpływu nie ma. Ale poprawcie mnie jeśli się mylę, że ma wpływ właśnie na ekspozycję.
Masz na mysli D-lighting czy Active D-lighting - badz precyzyjny!!!
Sa to dwie rozne funkcje dzialajace na zupelnie innym etapie :P
Oczywiście miałem na myśli Active D-lighting.
sejmajnejm
16-02-2011, 14:36
Active D-lighting ma, D-lighting nie ma.
Active D-lighting zaczyna dzialac przed zrobieniem zdjecia, D-lighting to zwykla obrobka wywolanego RAWa.
A.
Rudyniemiec
16-02-2011, 14:38
Czy dobrze rozumiem ze Active D-Lighting wpływa na wyświetlany przez puszkę JPG(podglądowy)?
Czy dobrze rozumiem ze Active D-Lighting wpływa na wyświetlany przez puszkę JPG(podglądowy)?
Zapytam odwrotnie -> A co nie wpływa? :D
de Fresz
16-02-2011, 14:47
Zgadza się, realnego wpływu nie ma. Ale poprawcie mnie jeśli się mylę, że ma wpływ właśnie na ekspozycję.
Aż z ciekawości sprawdziłem i... zdziwko. Owszem. Przy High, Extra High i Auto światłomierz dokłada pół działki na minus.
Tak, wpływa na prewkę zaszytą w RAWie. Jeśli zrobisz 2 RAWy, jeden z, drugi bez – będą się inaczej prezentowały w puszce, a po otwarciu w np. ACR/LR oba będą wyglądały identycznie. Ale z racji wpływu ADL na prewkę może się zmienić histogram pokazywanego przez puszkę.
sejmajnejm
16-02-2011, 14:49
ma wplyw. Aparat rozumie ustawienia Active D-lighting i przygotowujac JPG wie co zrobic.
Active D-lighting moze powodowac np. niedoswietlenie zdjecia celem uratowania przepalen a potem wyciagniecie cieni w postprocesie.
Lightroom nie wie co to Active D-lighting i bedzie pokazywal zdjecie np. niedoswietlone - bo takie zostalo zarejestrowane.
pzdr.
A.
sejmajnejm
16-02-2011, 14:52
Tak, wpływa na prewkę zaszytą w RAWie. Jeśli zrobisz 2 RAWy, jeden z, drugi bez – będą się inaczej prezentowały w puszce, a po otwarciu w np. ACR/LR oba będą wyglądały identycznie. Ale z racji wpływu ADL na prewkę może się zmienić histogram pokazywanego przez puszkę.
Moga sie prezentowac inaczej, bo Active D-lighting ma wplyw na pomiar swiatla - stad maga byc roznice w ekspozycji a wiec i w RAWie.
pzdr.
A.
de Fresz
16-02-2011, 14:59
Nie wiem jak Tobie, ale mi ekspozycja "się sama" nie zmienia ;-) Z punktu widzenia programu np. ACR, to taki ADL nie jest niczym innym, jak ekspozycja na lekki minus, Fill Light na plus, tudzież zamiast ostatniego lekka modyfikacja krzywych w zakresie cieni – nie ma w tym ani grama magii, technologii kosmicznej itp.
Rudyniemiec
16-02-2011, 15:02
Ciekawy temat się nam zrobił:) Czyli można wysnuć wniosek żeby nie używać Active D-Lighting bo się traci na jakości? Skoro zdjęcia w realu są niedoświetlone a ich wygląd zawdzięczamy podkręcaniem parametrów przez puszkę? To by było bez sensu, czuję się rozdarty.
de Fresz
16-02-2011, 15:11
Nie wiem jaką masz puszkę, ale niektóre Nikony, jak np. D90 z natury prześwietlają na matrycowym o jakieś 0,3-0,7 EV, więc świadomi użytkownicy i tak korygują ekspozycję o podobną wartość. Lub jadą na Spocie. A ludowa mądrość głosi, że przy kontrastowych scenach lepiej niedoświetlić niż prześwietlić – w cieniach ryzykuje się większy szum, w światłach clipping (przycięcie do białego), z tym pierwszym łatwiej żyć.
sejmajnejm
16-02-2011, 15:11
Nie wiem jak Tobie, ale mi ekspozycja "się sama" nie zmienia ;-) Z punktu widzenia programu np. ACR, to taki ADL nie jest niczym innym, jak ekspozycja na lekki minus, Fill Light na plus, tudzież zamiast ostatniego lekka modyfikacja krzywych w zakresie cieni – nie ma w tym ani grama magii, technologii kosmicznej itp.
zmieniala mi sie, jak bardzo nie pamietam bo juz sprzedalem swoj sprzet.
Roznica jest zasadnicza. Korygujac ekspozycje w ACR robisz to w ramach zarejestrowanych pikseli. Nie skroygujesz czegos za bardzo, bo w pewnym momencie nie bedziesz mial czego.
ADL sprawdza jak dobrac ekspozycje, aby uratowac swiatla PRZED zrobieniem zdjecia. Stad mozesz miec wieksze pole manewru korygujac zdjecie w postprocesie (w ACR, bo NX2 uzyje ustawien i algorytmow ADL).
Wydaje mi sie, ze uzywanie ADL bez NX2 i robienie jednoczesnie w rawach nie jest najlepszym wyjsciem, bo traci sie kontrole nad tym co sie dzieje.
No i jak kazdy automat wcale nie musi byc lekarstwem na cale zlo.
pzdr.
A.
de Fresz
16-02-2011, 15:16
Roznica jest zasadnicza. Korygujac ekspozycje w ACR robisz to w ramach zarejestrowanych pikseli. Nie skroygujesz czegos za bardzo, bo w pewnym momencie nie bedziesz mial czego.
Pratyka jest taka, że tą 1/3-1/2 EV można sobie spokojnie dygać na suwaku bez zauważalnych strat jakości. Owszem, to może być różnica, jeśli przed ułamek wsadzimy ze 2 EV, ale w moich kategoriach oznacza to zdjęcie zrobione z niewłaściwą ekspozycją.
ADL sprawdza jak dobrac ekspozycje, aby uratowac swiatla PRZED zrobieniem zdjecia.
Czyli robi dokładnie to samo co ja sam wprowadzając stosowną korektę do prawie każdej sceny ;-)
No i jak kazdy automat wcale nie musi byc lekarstwem na cale zlo.
Osobiście chronicznie nie cierpię pseudoętelygentnych automatów.
Art Erie
16-02-2011, 15:36
[...] Możesz mi powiedzieć gdzie się znajduje? [...].
Teraz szukam i nie mogę znależć, a może mi się cos pomieszało z inną wołarką do RAW ?
Jeśli namieszałem, to niech mnie ktoś poprawi.