Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Po prostu Jacek
Dordelus
15-02-2011, 20:39
Po długiej nieobecności na forum (pewno i tak nie zauważonej przez nikogo ;-)), postanowiłem się wychylić z lekka, częstując Was jednym z moich zdjęć.
Prosiłbym o krytykę studzącą moje samouwielbienie ;-) Żarcik....
Pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img51.imageshack.us/img51/5904/jacekupload.jpg)
lampa + kadr i pozniejsza obrobka zabimy to zdjecie jeszcze przed wysjciem z aparatu..
duzo prowokacji na forum sie dzieje
:)
Dordelus
15-02-2011, 21:41
lampa + kadr i pozniejsza obrobka zabimy to zdjecie jeszcze przed wysjciem z aparatu..
"Zabiły to zdjęcie"? Rozumiem, że gorzej być nie może...? No ale przynajmniej słowa padły spod klawiatury kogoś kto się zna na rzeczy. Mógłbyś to w jakiś sposób rozwinąć?
panoramix
15-02-2011, 23:44
1. Biłeś lampą na wprost. Wypaliłeś Jackowi czoło i rękę, co prawdopodobnie było powodem takiej a nie innej późniejszej obróbki. Oczywiście można mówić, że kadr jest na granicy przepału, ale to nie zmienia faktu, że źle to wygląda. Moim zdaniem, byłeś za blisko.
2. Kadr centralny, niewiele wnoszący. Moment zaciągania się papierosem - martwy (nie widać ognika, ani dymu). Tło mało ciekawe - można było je zmyć. Przy tej ogniskowej, wolałbym "piersiówkę" z łokciem w pionie.
3. Wypranie kolorów do tego stopnia, powoduje, że jest on niemal pomijalny, ale w odbiorze pozostawia jakieś wrażenia. Szczególnie dotyczące koloru skóry. Może lepiej sprawdziłoby się w tym momencie B&W?
Nie jestem fachowcem od portretu jak hanibal, ale każdemu wolno mieć swoje zdanie - moje jest jak wyżej.
Nie dość, że światło jak to opisali przedmówcy, to jeszcze przypadkowe tło, a obróbka wygląda na jedną z pierwszych zabaw w suwaczki i odkrywanie desaturacji.
Ale kadr i moment nie jest tak tragiczny - w cz/b dałoby się to zdjęcie odratować chyba. Obróbka tu dużo psuje jednak.
prowokacji???
myślę, że nastają lepsze fotografy ;) :)
prowokacji???
myślę, że nastają lepsze fotografy ;) :)
wiesz co mnei najbardziej wkurza
ze kazdy nie wazne co ma i jaki poziom reprezentuje
kto dostal aparat na urodziny pod choinke lub na 15-tke
nazywa sie fotografem ze szaleje na MM robi sesje TFP i prezentuje poziom taki ze naprawde pozal sie boże
ostatnio mialem wlasnie taka konwersacje z laska na MM ktora poweidziala ze jest pro i za sesje nie placi
wszedlem na jej pf i ogladalem zdjecia...
w suie patrzylem kto je robil..
cholpie zalamal bys sie
cyfrowka popularna jest teraz i kazdy chce byc fotografem..
bo mu babcia prezent sprawila..
kurcze ide se kawy zorbic wkurzylem sie
Kajtuś Czarodziej
17-02-2011, 10:20
wiesz co mnei najbardziej wkurza
ze kazdy nie wazne co ma i jaki poziom reprezentuje
kto dostal aparat na urodziny pod choinke lub na 15-tke
nazywa sie fotografem ze szaleje na MM robi sesje TFP i prezentuje poziom taki ze naprawde pozal sie boże
Ktoś (nie pamiętam niestety kto) kiedyś powiedział:
"Fotografia jest jak magia. Prawie każdy posiada dziś różdżkę, ale nie każdy potrafi czarować."
To jest przykre, że ludzie wrzucają zdjęcia na portale inetrnetowe, piszą w zainteresowaniach "fotografia" i w życiu nie przeczytali ani jednej książki na temat fotografii.
W zupełności podzielam Twoje zdanie w tym temacie.
Co do zdjęcia (żeby nie było off-top), to nie jestem zwolennikiem centralnych kadrów. Twarz modela ciekawa i warto spróbować popracować z nim (niekoniecznie z flashem).