PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Z cyklu - kolejna Niedziela w lesie

Rozwad
15-02-2011, 15:46
Witam,

jak co Niedziele razem z przyjaciółmi wybraliśmy się zrelaksować i odpocząć na quadach, oto kilka klatek:

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://rozwadowski.olsztyn.pl/foto/1/a-2.jpg)

2.

źródło (http://rozwadowski.olsztyn.pl/foto/1/a-9.jpg)

3.

źródło (http://rozwadowski.olsztyn.pl/foto/1/a-12.jpg)

OBJAWIENIE:

źródło (http://rozwadowski.olsztyn.pl/foto/1/a-14.jpg)

Co myślicie?

Ebeb
15-02-2011, 18:12
Pierwsze mi się nie podoba, jakieś nieostre i nijakie. Ale kolejne zdjęcia są świetne, zwłaszcza 2 i 4.

Rozwad
15-02-2011, 18:23
Masz racje! W pierwszym AF nie trafił minimalnie, co przy f1,4 dało taki efekt a nie inny :( Ale za to rider po minięciu aparatu strzelił efektowną rolkę w drzewa, na szczęście nic mu się nie stało. Szkoda tylko, że nie uchwyciłem lotu supermena :)

Tommy
15-02-2011, 22:11
f 1,4?! to chyba na matrycy wielkości ziarnka maku z taką GO. Generalnie 2 jako element reportażu jest fajny, reszta na nie. 1- stoi w miejscu i nudy, 3 jakiś kabel i też nieostro wygląda na riderze, 4 - ok gdyby te drzewa w tle były wyższe i gdyby jednak quad stał lekko pod kątem i siadło na nim to oświetlenie a nie tak w bok czego nie widać

Rozwad
16-02-2011, 11:38
A nie,przepraszam przysłona wynosiła f2,8 , jednak jak pisałem focus dał ciała :( Że jedynka stoi w miejscu też mnie trapi, muszę poćwiczyć panoramowanie... tylko jakich czasów przy tym używać? A co do czwórki to bije się w pierś, że nie ustawiłem lepiej quada, przede wszystkim efekt psuje kask i rękawice, ale byłem już mega styrany i zrobiłem foto tak jak stało... A szkoda, bo fota mogła by być dużo ciekawsza... No ale cóż zrobić, wychodzi amatorka niestety :)

A co do pierwszej foty i jej finału : http://www.motobracia.pl/bilu_stunt_KO.avi Naprawdę polecam :D

Rafcio
16-02-2011, 18:02
Szkoda tego lasu :-(

Rozwad
16-02-2011, 18:11
?? a co mu się stało?! Generalne niezła opinia o zdjęciach...

Robert_P
16-02-2011, 18:50
Quady to dla mnie szaleństwo. speed i energia - niestety tego na Twoich fotach nie widać . Jedynie drugie pokazuje urywek ciekawej historii...
Co do panoramowania to nie ma reguły jeśli chodzi o czas. Przy zawodach speedwaya to np. jest ok 1/150 , przy biegu sportowca ok 1/50, oczywiście odległość od sportowca też ma znaczenie bo im jest bliżej tym szybciej porusza względem nas a więc i czas może być krótszy.

ADAS
16-02-2011, 19:07
Szkoda tego lasu :-(

?? a co mu się stało?! Generalne niezła opinia o zdjęciach...

został zajeżdżony, hałas dokucza jego mieszkańcom. Opinia mówi że szkoda zajeżdżać lasu dla tak słabych zdjęć. (w ogóle szkoda) Zdjęcia ani reportażowe ani sportowe.
O jedynce wiesz że nie trafione i zatrzymane. dwójka zatrzymana przez co nie wiadomo o co chodzi, czy pan zaparkował czy walczy (pewnie wyorał wszystkie żabki i ślimaki z tego mułu). Trójka to fatalna porażka nie dość że zatrzymany ruch to jeszcze ten kabel ucinający głowę (choć może lepiej go nie zauważać) czwórka to chyba zwycięstwo maszyny nad przyrodą? Artystyczny upadek, przerost formy nad wykonaniem i treścią.
Mówiąc krótko zmarnowałeś las na darmo.

Rozwad
16-02-2011, 19:23
Dzięki za opinie o zdjęciach. CO do części proekologicznego bełkotu się nie wypowiadam, śmiać mi się chce po prostu... chociaż patrząc na nasze społeczeństwo nie wiem czy jest się z czego śmiać, w niektórych przypadkach pozostaje tylko płakać. Proponuję zamiast fotografią zająć się przykuwaniem do drzew albo inną aktywnością ekologiczną, oczywiście na miejsce której dojedziesz SAMOCHODEM, zatruwając wszystko na około.

Ruppel
16-02-2011, 22:28
Dzięki za opinie o zdjęciach. CO do części proekologicznego bełkotu się nie wypowiadam, śmiać mi się chce po prostu... chociaż patrząc na nasze społeczeństwo nie wiem czy jest się z czego śmiać, w niektórych przypadkach pozostaje tylko płakać. Proponuję zamiast fotografią zająć się przykuwaniem do drzew albo inną aktywnością ekologiczną, oczywiście na miejsce której dojedziesz SAMOCHODEM, zatruwając wszystko na około.

To nie bełkot, lecz smutna prawda o "nowomodzie". Quady fajna rzecz i również mi się podoba, jednak skala tego szaleństwa w lasach jest zatrważająca i osobiście jestem również przeciwny temu, choćby nie wiem jak fajny był to sport. Często chodzę również po Beskidach, u nas na południu i praktycznie za każdym razem mam tą wątpliwą przyjemność spieprzania ze szlaku przed rozpędzoną grupą kilku, a czasami nawet kilkunastu quadów, po czym kontynuować wędrówkę w oparach smrodu jaki po sobie zostawiają. Zważ, że nie jest to opinia żadnego EKO-Terorysty, których również pełno, lecz zwykłego człowieka, który ucieka z miasta, aby w wolnej chwili nacieszyć się ciszą i świeżym powietrzem.
Co do zdjęć, są słabe, głównie z powodów wymienionych wcześniej.

Rafcio
16-02-2011, 22:29
Mówiąc krótko zmarnowałeś las na darmo.
Amen.

ADAS
16-02-2011, 23:32

Niestety ten bełkot zdjęć nie uratował.
W mojej wypowiedzi nie chodzi o ekologię tylko o szanowanie przyrody.
o łamaniu przepisów już nie mówię bo z tego co wiem to do lasu wjeżdżać nie wolno, ba boję się że zarzucisz bełkot pseudo prawno policyjny.

Rozwad
17-02-2011, 00:21
Jak by ktoś nie widział, jedyne zdjęcie z lasu jest zrobione na drodze gminnej, po której można jeździć wszystkim jeżeli chodzi o ścisłość... reszta fotek robiona na byłej żwirowni za przyzwoleniem właściciela, więc daruj sobie podjazdy na temat łamania prawa... Natomiast jeżeli chodzi o słowa Ruppel, to masz racje, że ludzi jeżdżących quadami jest cała masa, i sytuacja o której piszesz, czyli uciekanie ze szlaku itp jest nie dopuszczalna, i ręczę Ci, że żaden szanujący się quadowiec nie stwarza takich sytuacji, zwłaszcza na szlakach turystycznych. Po prostu trafiłeś na tzw czarne owce, które niestety są w każdym środowisku, przez co opinia jest taka a nie inna. Pozdrawiam!

ADAS
17-02-2011, 11:42
Tytuł posta kolejna niedziela w lesie świadczy, że jednak zdjęcia zostały wykonane właśnie tam, a nie w żwirowni. Więc moja reakcja na niszczenie lasu jest adekwatna.

Rozwad
17-02-2011, 13:38
Widziałeś gdzieś na zdjęciach niszczenie lasu?! Bo jeżeli dla ciebie przejazd leśną droga gruntową, w dodatku zmarzniętą na kamień jest niszczeniem lasu to gratuluje podejścia, godnego prawdziwego polaczka... szkoda pisać na ten temat.

ADAS
17-02-2011, 14:17
Wypraszam sobie takie wycieczki. Tak jestem Polakiem
Jeśli myślisz że niszczenie lasu polega tylko na kontakicie kół z drogą, to ukazujesz swoją ignorancję i brak wiedzy o otaczającym nas świecie.
Kolejny raz przypomne temat jaki dałeś do oceny to kolejna niedziela w lesie więć nie ściemniaj że żwirownia, niszczysz przyrodę i tyle.

Rozwad
17-02-2011, 15:08
Może i jesteś Polakiem, ale charakter masz POLACZKA, a to znacząca różnica... jeżeli zbocze po wyrobisku to dla ciebie las, to ja nie mam więcej pytań. Ale nie martw się, w następną Niedzielę podrzucę kolejną dawkę bestialskiego niszczenia przyrody i rysowania lodu na drogach...

ADAS
17-02-2011, 15:16
Może i jesteś Polakiem, ale charakter masz POLACZKA, a to znacząca różnica... jeżeli zbocze po wyrobisku to dla ciebie las, to ja nie mam więcej pytań. Ale nie martw się, w następną Niedzielę podrzucę kolejną dawkę bestialskiego niszczenia przyrody i rysowania lodu na drogach...

Oby foograficznie były lepsze te relacje.
Przypomnę że na tym forum pisanie publicznie takich obelg jest łamaniem regulaminu. Nie wiesz nic o moim charakterze więć prosze nie wypowiadaj się w kwestiach, które Ciebie nie dotyczą i nie pokazuj swojego poziomu, bo zwyczajnie wstyd, takie tezy publicznie wygłaszać.

sztuciec
17-02-2011, 15:21
Podobają mi sie 3 ostatnie, tym bardziej drugie ma super przysłona (to co lubię w zdjęciach)

Rozwad
17-02-2011, 15:40
Obelg? Wskaż mi palcem, bo nie widzę. Poza tym to co napisałeś idealnie odnosi się do twoich wcześniejszych postów, z wyjątkiem pierwszego, w którym wyraziłeś opinie o zdjęciach. Więc przestań już się ośmieszać i skończ temat, o którym nie masz zielonego pojęcia.

ADAS
17-02-2011, 15:53
nazywanie kogoś polaczkiem jest powszechnie uważane za obelgę.
Msam nadzieję , że kolejne zdjęcia będa lepsze i wykonane w miejscu do tego celu wyznaczonym - powodzenia w "sporcie" i fotografii.

Rozwad
17-02-2011, 15:58
również mam nadzieje, że będą lepsze. Pozdrawiam!

ekonet
23-02-2011, 12:43
Bardzo proszę o skupienie się na zdjęciach, a szczególnie proszę o nieatakowanie się. Wyzywanie od "polaczków" jest głęboko niesmaczne i nie na miejscu. Mam nadzieję, że to się nie powtórzy.