Zobacz pełną wersję : Przepalone zdjęcia
ej no ale co jest grane? jak Nikon mógł wypuścić aparat który przepala zdjęcia?
Chcę kupić D300 ale po drodze zakupię D90 żeby "zamrozić" troche gotówki i nie czekać na dozbieranie do D300 bez puszki, zachodzę do fotojokera żeby sobie zobaczyć fotki D90 z moją stałką 35 1.8 a tu szok!!!
Na ponad 20 zdjęć prawie połowę przepalił !!! Warunki cały czas takie same, stoję na środku sklepu i robię fotki żonce. A tu jedno zdjęcie ok, 3 kolejne przepalone, potem 4 ok i znowu 2 przepalone, przecież to jest tragedia !!!
Piszecie żeby nie używać matrycowego, no jak do cho.. można nie używać matrycowego jak to jest główny tryb pomiaru dla scen o równomiernym świetle??? po co mam doświetlać środek na centralnym albo punkt na punktowym skoro cały kadr mam jednakowy jeśli chodzi o światło i tak go chcę uchwycić????
Piszecie żeby użyć korekty na - EV, to sie pytam po cho... dawać korektę np -1EV skoro aparat robi fotki raz dobrze raz źle? jak by zawsze prześwietlał o mniej wiecej tyle samo EV to by to miało sens, no ale jak aparat w jednych i tych samych warunkach robi raz na 1/50s a raz na 1/6s nie wiadomo skąd i dlaczego to jak ustawię korektę a zrobi dobrze (1/50) to z korektą będzie niepotrzebnie przyciemnione..!!
Po trzecie, nie prześwietla malutko żeby to -1EV korektować, tylko jak powinien robić na 1/50 lub 1/60 (bo jak ustawiam tyle na manualu to fotki są ok) to robi 1/6s no to jak to ma wogóle zdjęcia robić? przecież to nie dość że ogromna różnica jest, to dodatkowo zrobić zdjęcie na 1/6s nieporuszone z ręki to wyczyn nie lada!!!
Przecież jak pójde z takim "aparatem" do kościoła gdzie na 1.8 będę miał czasy po 1/30 lub 1/40 a on mi zacznie wypluwać fotki na 1/4s to ani jednego zdjęcia nie zrobie i żadne korektowanie tu nie pomoże bo mi rozmycia obrazu przez drganie ręki nie usunie?!
Przecież to shit totalny, wogóle kto to wypuścił w obieg??
Teraz konkretniej, moje pytanie: CZY TO DOTYCZY WSZYSTKICH EGZEMPLARZY CZY WIĘSZOŚCI I TRZEBA SZUKAĆ ZE ŚWIECZKĄ NIEPRZEŚWIETLAJĄCEGO CZY ROBIĄ TAK NIELICZNE I TRAFIŁEM NA TAKI WŁAŚNIE FELERNY?
PS. nie przetrawie tekstów typu "pasuje mi to że prześwietla" albo "z takich zdjęć więcej wyciągnę" bo mnie zalewa jak to czytam :|
Panowie u mnie też wychodziły przepały , po wyłączeniu D-lighting przepałów niet.
siwyozzman - no ale co ty mi mowisz o konieczności korekty ekspozycji? przecież piszę wyraźnie że część zdjęć robi wporządku a przy części mu odwala i robi na 1/5s zamiast 1/50s np. Przecież tu korekta nic nie da, bo nie przepala zawsze tak samo, i nie przepala zawsze. Po drugie, co mi da korekta jeśli zrobi mi zdjęcie na 1/5s w kościele - przecież będzie rozmazane totalnie????? Żeby przepalił musi dać dłuższy czas naświetlania, bo fizyki nie oszuka i inaczej nie przepali. A jak w kościele normalnie powinien mieć 1/30s to żeby przepalić to zrobi mi zdjęcie na tak krótkim czasie że poprostu je zruszę i będzie rozmazane. Żadna korekta, a tym bardziej na minus, mi tu nie pomoże. O naświetlenie się nie martwię, bo aparat doświetli, sęk w tym że prześwietli i rozmarze zdjęcie na 1/5s. Wogóle nie zrozumiałeś problemu...
kewlas - wyłączanie D-lightening, ciekaw jestem czy to działa we wszystkich "ferelnych" przepalających egzemplarzach i czy po wyłączeniu tej funkcji całkowicie problem znika. z drugiej jednak strony, nikon sie chwali że to ma w D90 a tymczasem jak sie to włączy to aparat szaleje, dalej nie mogę tego zaakceptować!! jeśli jednak to by pomogło w 100%, mógłbym poświęcić tą funkcję jeśli wtedy aparat by nie prześwietlał.
Napiszcie czy mając tą funkcję wyłączoną to czy dalej prześwietla (pytanie do tych któym D90 przepala fotki).
bogdi64 - kolejna osoba nie czytająca tego co piszę. GDZIE JA NAPISAŁEM ŻE D200 przepala??? Mam D200 i nigdy mi nie przepalił. D90 raz przepala raz nie, będąc non stop w tej samej scenerii i mając non stop to samo światło i ten sam obszar do sfotografowania. więc tutaj automatyka Nikona i ich programistów jest do bani.
tunerek - to samo, nie czytasz a piszesz!!! co mi da korekta skoro aparat nie przepala zawsze tylko w ok. 35-50% zdjęć? NIE MOŻESZ ustawić na stałe korekty bo pozostałe 50-65% zdjęć będzie przez to niepotrzebnie przyciemnione !!!! po drugie, co mi z korekty i to jeszcze na minus w kościele kiedy mi zacznie puszka pstrykać na 1/5s zamiast 1/40 bo jej sie zechce przepalać akurat?????
Ja mam stałą korekte na -0.7.
Aeon to moze trafiłeś na uwalona sztuke bo raczej normalne to nie jest.
no to w fotojokerze w rzeszowie w Tesco mają uwaloną sztukę D90. Jest na wystawie. Nie kupujcie.
Musicie pojąć problem żeby sie wypowiedzieć
- mam aparat na środku sklepu non stop praktycznie w 1 miejscu
- mam non stop to samo światło, sztuczne, ale jest jasno i równomiernie oświetlone miejsce, bez widocznych lamp czy innych ostrych źródeł światła
- mam non stop tą samą osobę i tło w kadrze
Robię 10 fotek na A lub P z czego 4-5 jest przepalonych a 5-6 nie. Część obliczy dobrze i daje 1/50 a części odbije i ustawi 1/6s. Najzwyczajniej przepala zdjęcia ustawiając zbyt długi czas do tej sceny. Pytanie dlaczego i czy tak jest u każdego????
bogdi64 ameryki nie odkryłeś robiąc 2 fotki na matrycowym gdzie na jednej uchwyciłeś lampę a na drugim nie, wiadomo że matrycowy oszuka lampa i pokój będzie przyciemniony. Sęk w tym że u mnie lampy nie było, stałe jednolite światło z sufitu leciało, a aparat raz robił zdjecia ok, a raz przepalał. PYTANIE WHY???
ja ci nie mówię, że d200 prześwietla, ja tylko pokazuję, że pomiar matrycowy potrafi robić głupoty i tym większe i nowszy model, w nikonie F4 który miał pomiar matrycowy 5 polowy takie cuda nie występowały, najlepiej pokaż zdjęcia i wtedy je przeanalizujemy - jeszcze raz powtarzam, że nie używam matrycowego bo ok 80% zdjęć po prostu bym musiał wywalić w kosz właśnie z powodu prześwietleń lub niedoświetleń - dla mnie podstawą jest pełny manual i to w każdej sytuacji
poza tym pamiętaj, że przed tobą już ktoś mógł mieć w rękach ten aparat i się nim mógł pobawić (np wprowadzając bracketing)
http://www.adriankraska.pl/nikoniarze/d90/d90_przepalone.zip
http://www.adriankraska.pl/nikoniarze/d90/d90_przepalone.zip
W tych zdjęciach pomiar ustawiony był na SPOT, a to chyba nie matrycowy?
ja na wszystkich fotkach widzę "METERING MODE - SPOT" A NIE MATRYCOWY - i jeśli pomiar trafia na czarną kurtkę to dla pomiaru jest to szarość więc takie cuda są "normalne"
ostrość była zawsze w centralnym punkcie ustawiana.
PS. aż sobie ściągnę opandę i zobaczę tego SPOT'a...
ostrość była zawsze w centralnym punkcie ustawiana.
Masz pomiar światła punktowy zamiast matrycowy to i takie kwiatki ci wychodzą, wszyskto jest ok, zmień ustawienia.
no i kurde przejechałem sie na tym że najpierw przeczytałem na forum że D90 prześwietla (po zobaczeniu fotek z dzisiejszego egzemplarza) a dopiero teraz sprawdziłem pomiar (byłem pewien że przestawiłem na matrycowy). No to dałem du..., zwracam honor puszcze, mam nadzieje że sklep sie nie obrazi :)
ale od czego jest forum? żeby problemy wyjaśniać :) wkońcu pytałem dlaczego tak przepala i na szczęście się dowiedziałem ostatecznie że to jednak nie przez puszkę ;P bo jak to punktowy to wszystko jasne, pomiar był na środek, a tam kurtka... no i ją doświetliło.
PS. ale co się przy okazji dowiedziałem przeglądając moje fotki w opandzie, nie chwaląc się, moje D200 ma dopiero 58 000 klapnięć ;) chyba jednak zafunduję mu wymianę gum i kilka innych zabiegów odświeżających (sorry za offtop)...
siwyozzman
15-02-2011, 00:00
siwyozzman - no ale co ty mi mowisz o konieczności korekty ekspozycji?... A jak w kościele normalnie powinien mieć 1/30s to żeby przepalić to zrobi mi zdjęcie na tak krótkim czasie że poprostu je zruszę i będzie rozmazane. Żadna korekta, a tym bardziej na minus, mi tu nie pomoże. O naświetlenie się nie martwię, bo aparat doświetli, sęk w tym że prześwietli i rozmarze zdjęcie na 1/5s. Wogóle nie zrozumiałeś problemu...
Gościu masz nas wszystkich za kretynów którzy niczego nie rozumieją - mylisz podstawowe pojęcia a z tekstu wynika, że zajmujesz się fotografią ślubną...w tej branży spora część biorących się za to, to kompletni ignoranci - jesteś tego przykładem...przepalonym :)
siwyozzman - a co twoje gadanie o korektach ma wspólnego z przepalaniem zdjęcia które nie jest przy każdej zrobionej fotce takie samo i jest tylko przy części z nich? przecież tutaj ignorancie za jajo odrazu widać że korekta nic tu nie da a powód problemu leży w innym miejscu (w tym przypadku był to ustawiony punktowy pomiar i punkt na czarnej kurtce akurat na tych fotkach które były przejaśnione). To TY mylisz pojęcia i nie umiesz czytać tekstu ze zrozumieniem, przeczytałeś tytuł tematu "d90 prześwietla mi zdjęcia" i myślisz że twoja wypowiedź coś wniosła, tymczasem shit wniosła bo korekta jest potrzebna jak puszka przejaśnia regularnie o mniej więcej taką samą wartość a u mnie takiej sytuacji nie było, jak byś doczytał coś poza słowem "przepalone" to byś wiedział jaka była ta sytuacja.
Najpierw się ogarnij a potem do mnie skacz z wyzwiskami i kpinami, bo mnie obrażasz a przypalony to jestes ty - tylko to słowo w całym moim tekście przeczytałeś ze "zrozumieniem".
Kolega siwyozzman ma rację tylko może przedstawił ją mało delikatnie.To ty upierałeś się, że miałeś na 100% pomiar matrycowy i tego dotyczyły odpowiedzi.Dopiero ktoś odczytał informację exif prawidłowo i problem zniknął.Mając takie doświadczenie powinieneś wiedzieć co znaczy "METERING MODE- SPOT" a w D90 informacje o zdjęciu są w podglądzie i po polsku więc myślę, że można to było sprawdzić już w sklepie.Pozdrawiam i powodzenia............
Albert44
15-02-2011, 15:22
Fuji S5 Pro nie przepala :cool:
siwyozzman
15-02-2011, 20:21
Pomiar matrycowy w D90 działa powtarzalnie. Takie błędy jakie przytoczyłeś nie występują nawet w canonie :) Poważnie mówiąc to od początku były dwie alternatywy: uszkodzony egzemplarz D90, albo ignorant trzymający go w rękach... Odpowiedź, wszyscy którzy tu trafili już znają...W swoich chaotycznych wypowiedziach byłeś zaczepny wobec wszystkich, którzy próbowali Ci pomóc... Okazuje się, że nie każdemu warto pomagać...To tak jak w anegdocie: rzucasz żebrakowi pieniążek a ten gryzie Cię w rękę. Odrobina pokory nie zaszkodzi...
albo ignorant trzymający go w rękach... .
napisalbym cos :D
ale obawiam sie ze moderatorzy moglibymnie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://autokacik.pl/images/graemlins/banned.gif)
wiec zacytuje Lema
"Diabeł wie, ile nienormalności siedzi czasem w geniuszu i na odwrót." :)