PDA

Zobacz pełną wersję : Kompatybilność obiektywów

marekkk
14-02-2011, 21:54
Witam,
Niedawno przesiadłem się na Nikona i interesuje mnie jedna kwestia związana z obiektywami. Jak to jest z ich oznaczeniami? Chodzi mi o to, jak np Canon robi obiektywy pod EOSa i przez to oznaczenie wiadomo, który obiektyw będzie kompatybilny, o tyle w Nikonie nie ma takiego czegoś.
Czy jest w tym jakaś reguła, są jakieś serie obiektywów do danych modeli, czy każdy obiektyw ma swoje indywidualne parametry?
I jeszcze jedno pytanie. Czy obiektywy z Nikona d80 można używać wymiennie z obiektywami z f55 i na odwrót?

Boryszuk
15-02-2011, 11:03
TU (http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm) wszystko jest ślicznie zestawione i wyjaśnione w języku lengłydż.

TOP67
15-02-2011, 12:33
U Nikona nie ma problemu mechanicznego pasowania obiektywów DX do FX, jak w Canonie. Każdy da się wpiąć i będzie robił zdjęcia, najwyżej z winietą. Jedynie najstarsze obiektywy manualne mogą się zablokować z powodu dodatkowej dziurki.

Obiektywy AF nie mają wbudowanego silnika i na najniższych korpusach będą ostrzyły tylko ręcznie (D80 ma wbudowany silnik, t.zw. śrubokręt).
Obiektywy z silnikiem mają oznaczenie AF-S i będą działały z każdym korpusem cyfrowym.

Nowsze obiektywy nie mają pierścienia przysłony (oznaczenie G) i nie będą działały ze starszymi modelami analogowymi.

Obiektywy manualne bez styków nie będą miały pomiaru ekspozycji z niższymi modelami (tylko z Dx, Dxxx, D7000)

Z każdym obiektywem działa potwierdzenie ostrości (zielona kropka).

marekkk
15-02-2011, 13:08
Dzięki za odpowiedzi!