Zobacz pełną wersję : Norwegia-okolice Drammen-co zobaczyć?
Witam, w czerwcu wybieram się do Norwegii w okolice Drammen. Chociaż jest to wyjazd typowo rodzinny to jednak chciałbym również pofotografować w jakichś ciekawych pod tym względem miejscach. Czy możecie coś polecić do zobaczenia/odwiedzenia? W grę wchodzą miejsca w promieniu do 150 km.
Cześć, choć na forum jestem nowa to mieszkam w okolicy Oslo, więc może troszkę Ci pomogę. Nie wiem jaka fotografia interesuje Cię najbardziej, ale wszędzie tutaj dość łatwo będzie Ci odnaleźć różne motywy, w szczególności krajobrazowe. Z uwagi że do Oslo niedaleko to zapewne wybierzesz się tam z rodzinką na małe zwiedzanie - architektonicznie fajny jest Park Vigelanda, ciekawe widoki są z Holmenkollen, skąd roztacza się wspaniała panorama na Oslofiord. Z dalszych miejscówek godnym polecenia jest Verdens Ende - przepiękne miejsce, szczególnie przed zachodem słońca- gra światła na kamieniach, rozbijające się fale i stara klimatyczna latarnia. Po drodze tam (jadąc na Tonsberg) znajduje się park z kurhanami - niby nic wielkiego, ale jadąc z dziećmi można im przybliżyć trochę historię Wikingów pobudzając wyobraźnię ;) W fotografii ciągle jestem początkująca także nie znam wielu typowo fotograficznych miejsc, ale jestem przekonana, że w Norwegii odnajdziesz ich bardzo wiele, nie musząc specjalnie szukać. Życzę miłego i owocnego pobytu!
krokus66
13-04-2011, 18:31
Witam, w czerwcu wybieram się do Norwegii w okolice Drammen. Chociaż jest to wyjazd typowo rodzinny to jednak chciałbym również pofotografować w jakichś ciekawych pod tym względem miejscach. Czy możecie coś polecić do zobaczenia/odwiedzenia? W grę wchodzą miejsca w promieniu do 150 km.
Układam trasę po Norwegii ale nie natknąłem się na Drammen. Póżniej może je poszukam, na razie brak mi czasu.
Polecam:
1. http://www.norwegofil.pl/
w tym:
2. Norwegia - Portal miłośników Norwegii - norwegofil.pl - Strona główna ...
3. Norwegia - Pascal. --------- Jest b. dużo książek w internetowej księgarni
4. Atlas drogowy 1:400 000
5. Mapy 1:250 000
6. Norwegia. Przewodnik dla zmotoryzowanych. -------- taki sobie.
Norwegia jest tak piękna, że trzeba jechać na dłużej. Informacje o b. wysokich cenach są przesadzone. Skok w bok na 150 km tj. wąchanie kwiatka przez papierek.