PDA

Zobacz pełną wersję : Murzyn, flaga, ścianka...

bev
14-02-2011, 04:26
... jak zwał tak zwał. Chodzi o ścianki blokujące światło, coś jak na tym zdjęciu

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/3788799152_f0d8c6db3c_z-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3245/3788799152_f0d8c6db3c_z.jpg)

Pytanie - z czego najlepiej je zrobić, aby były lekkie, mobilne i duże. A może da się to gdzieś kupić?

Czasem potrzebna jest długa prosta ścianka (a nie z kontem 90 st jak na zdjęciu).

Franeq
14-02-2011, 05:44
są takie w sklepach murzynki, można zrobić samemu ze styropianu - malujesz jedna strone na czarno druga na biało voila

zoom2
14-02-2011, 11:47
Styropian jest Ok tylko ja nie wiem gdzie dostac plyty wieksze niz 50x100 cm , a to troche malo.
Uzywam paneli 160x230 i laczenie ich z mniejszych plyt styropianowych byloby upierdliwe.
Rozwiązałem to w następujący sposób:
Buduję ramę z elementów rurowo-kulowych służących do budowy regalow.
Za w miare rozsadne pieniadze mozna tworzyc rozne ramy i konstrukcje jak z klockow lego.
Jako czarna zastawke stosuje czarne tlo fizelinowe , bo jest tanie i latwo dostepne.
Jako ekran bialy mam plyty pdf grubosci 3 mm.
Mozna uszyc dwustronna "szmate" czarna/biala lub czarna/srebrna tak jak blenda w wymiarach ramy tylko koszt materiału może byc dosc powazny. To tak a propos jakby ktos sam chcial sobie uszyc blende zamiast kupowac w sklepie.
Upierdliwosc (nie powalajaca) takiej ramy to fakt ze elementy sa srebrne blyszczace i czasami warto je czyms okryc, ale bez przesady.

Mozesz do tego celu uzyc rowniez statywu z poprzeczka i powiesic na tym czarne tlo lub odbijajacy panel czy material. Efekt bedzie taki sam

Art Erie
14-02-2011, 12:12
Na zdjęciu widzę płytę MDF (dwa arkusze) połączone zawiasami budowlanymi.

zoom2
14-02-2011, 12:58
I chyba dobrze widzisz.
Zamiast MDF można stosować piankę do podklejania obrazów czy fotografii.
Jest lekka i wystarczająco sztywna i wytrzymała.
Ale jest droga.
J używam 3mm odmiany MDF handlowo nazywanej HDF.
To dokładnie taka płyta , stosowana na plecy tanich regałów.

Rozwiązanie to na tej focie jest ok do pomieszczenia typu prawdziwe studio.
Jesli ktoś aranżuje studio w mieszkaniu bedzie problem z przechowywaniem.

Moje konstrukcje sa latwo rozbieralne i dlatego je stosuje.
Zacząłem własnie od rozwiazania takiego jak zapodał kolega w 1 poscie a przeewoluowało w kierunku rur.