PDA

Zobacz pełną wersję : D3100 i 18-200vr - nagrywanie video

Tomasz1957
13-02-2011, 21:19
Witam,

Ponieważ zamierzam zamienić d50 na ww puszkę, a zostanie mi obiektyw taki jak w tytule to mam pytanie. Czy są jakieś przeciwwskazania do używania takiego zestawu w odniesieniu do kręcenia filmów HD?
Pytam, ponieważ w rozmowie ze sprzedawcą sieci Komputronik odniosłem wrażenie, że to kiepski mariaż..., w drugim sklepie (firmowym Nikon) panowie powiedzieli coś zgoła innego...

Jakie są wasze opinie, a może ktoś testował ww zestaw?
Czy wszystkie funkcje nagrywania filmów będą działały ok?

pozdrawiam
tomek

rlat
13-02-2011, 23:11
Ciemno, bo ciemno, ale da się. Mam D90 i ten obiektyw i kręcenie filmów "jakoś" wychodzi.

P.S. A obiektyw uważam za bardzo udany. Zresztą D50 też mam i z nim używam.

weller
11-03-2011, 11:36
Nie masz się co martwić, obiektywy z VR nadają się do kręcenia filmów. W D3100 będziesz miał brak śrubokręta jedynie i gorszy chwyt, D3100 jest niższy od D50.

bobek77
11-03-2011, 13:13
Z tą uwagą, że zarówno AF jak i VR wydają odgłosy, które będzie łapał mikrofon Twojego aparatu.

costi
11-03-2011, 13:19
Nie masz się co martwić, obiektywy z VR nadają się do kręcenia filmów. W D3100 będziesz miał brak śrubokręta jedynie i gorszy chwyt, D3100 jest niższy od D50.

Co ma brak śrubokręta do obiektywu AF-S? ;)

pil74
11-03-2011, 13:42

Z tą uwagą, że zarówno AF jak i VR wydają odgłosy, które będzie łapał mikrofon Twojego aparatu.
VR można wyłączyć przecież.
Natomiast proszę mi wytłumaczyć co on ma do kręcenia filmów? Cały czas działa? Włącza się w ogóle przy kręceniu filmów i przez cały czas nagrania trzepie soczewami na prawo i lewo?

weller
11-03-2011, 16:44
To, że kolega zamierza kupić D3100 i nie będzie mógł korzystać ze starych szkiełek. Może lepiej rozważyć inny aparat D7000.

tomekzi
11-03-2011, 17:41
D3100 to takie maleństwo do d50. Może jak gripy się pokażą to będzie wygodniej. Na razie tak sobie to wygląda. Do filmów ten obiektyw jak najbardziej się nadaje, bo przy głębiach które są w aparatach i tak wypada przymykać aby jakoś ostro było. Oczywiście przy filmowaniu na 200mm mowy nie ma z ostrym obrazem na bliską odległość ale przy statycznych obiektach lub nie poruszających się w osi obiektywu można ekstra rezultaty osiągnąć. Na szerokim koncie tak źle nie będzie tam głębia już inna jest. Bedziesz mega zadowolony co do obrazka z d3100. Jest genialny. Lepszy aniżeli z d700 i 5d mark II. Mówię tu o jpg i balansie bieli i kolorach. Balans bieli powala w tym aparacie. Chciałbym aby d700 czy 5d taki miał.

fotouśmieszek
11-03-2011, 18:40
To, że kolega zamierza kupić D3100 i nie będzie mógł korzystać ze starych szkiełek. Może lepiej rozważyć inny aparat D7000.

Przeciez w video zachowuje wszystkie funkcje z wyjatkiem AF. Manualne ostrzenie w "kreceniu filmow" jest zdecydowanie na korzyść obrazka,wiec nikkory AFD sprawdzaja sie znakomicie;)

pil74
11-03-2011, 18:43
D3100 to takie maleństwo do d50. Może jak gripy się pokażą to będzie wygodniej. Na razie tak sobie to wygląda. Do filmów ten obiektyw jak najbardziej się nadaje, bo przy głębiach które są w aparatach i tak wypada przymykać aby jakoś ostro było. Oczywiście przy filmowaniu na 200mm mowy nie ma z ostrym obrazem na bliską odległość ale przy statycznych obiektach lub nie poruszających się w osi obiektywu można ekstra rezultaty osiągnąć. Na szerokim koncie tak źle nie będzie tam głębia już inna jest. Bedziesz mega zadowolony co do obrazka z d3100. Jest genialny. Lepszy aniżeli z d700 i 5d mark II. Mówię tu o jpg i balansie bieli i kolorach. Balans bieli powala w tym aparacie. Chciałbym aby d700 czy 5d taki miał.
Może się nie znam, ale ktoś kto wywala kupę kasy na FF czy to D700 czy 5d w pompie ma balans bieli, w dużym uproszczeniu. Chyba nie po to kupuje się takie puchy żeby robić w jpg, ale może się nie znam :)
Porównanie zupełnie nie na miejscu, moim skromnym zdaniem. :)

tomekzi
11-03-2011, 22:32
Porównanie zupełnie nie na miejscu, moim skromnym zdaniem. :)

Nie śmiałbym nigdy porównywać tych aparatów ze sobą. Stwierdzam jedynie fakt, że taki mały aparacik też coś potrafi. To chyba dobrze??? A jak potrafi czasem zawstydzić 5x droższy aparat to chyba jeszcze bardziej jest na plus dla d3100. Idąc twoim tokiem myślenia, to po kiego mieć w d700 użyteczne iso 3200 skoro można zrobić to samo d80 - odszumić, wyostrzyć, nasycić kolory itd, itp zmniejszyć obrazek do rozmiarów web i gwarantuję, że nie poznasz czym to było zrobione.

gregory63
11-03-2011, 22:44
Dlaczego niemal wszystkie odpowiedzi(na forum) schodzą na temat śrubokręta i tego, że Dxx jest lepsze od Dxxxx, kolega nie pyta o aparat tylko o obiektyw.
Myślę, że obiektyw niema tu nic do rzeczy, a sprzedawca chciał wcisnąć kitowy obiektyw twierdząc, że inny będzie nie dobry.

fotouśmieszek
13-03-2011, 16:46
Dlaczego niemal wszystkie odpowiedzi(na forum) schodzą na temat śrubokręta i tego, że Dxx jest lepsze od Dxxxx, kolega nie pyta o aparat tylko o obiektyw.
Myślę, że obiektyw niema tu nic do rzeczy, a sprzedawca chciał wcisnąć kitowy obiektyw twierdząc, że inny będzie nie dobry.

Bo to jest taka mantra wyznawana przez profesjonałów i ich fanow.Oraz tych,co mają jeszcze zapas szkła MF i AF.Sam mam jakieś stare słoiczki ale kogo to obchodzi:-) Nowi userzy Nikona zaczynają od AFSów i być może nigdy nie spotkają sie już ze szkłami AFD i MF.Szczerze mowiąc,to juz szklarnia dinozaurów + garstka hobbystow amatorow.Dlatego brak słynnego śrubokręta powoli przestaje być wadą decydującą puszki.Podkreślam POWOLI w obawie przed wyśmianiem:mrgreen: pozdro :-)

Drogis
13-03-2011, 18:44
Dlatego brak słynnego śrubokręta powoli przestaje być wadą decydującą puszki.Podkreślam POWOLI w obawie przed wyśmianiem:mrgreen: pozdro :-)

Jest dokładnie tak jak piszesz.

Gdy pojawił się D40 na rynku, brak obiektywów z silnikiem był dużą wadą, ale było to ponad 4 lata temu. W międzyczasie Nikon, Sigma i Tamron wypuściły tyle szkieł z silnikiem, że amator naprawdę nie powinien narzekać. Jeżeli czegokolwiek brakuje, to może kilku stałek z silnikiem w rozsądnej cenie, ale wątpię, żeby ich brak był dla amatora aż tak istotny.

fotouśmieszek
13-03-2011, 19:52
. Jeżeli czegokolwiek brakuje, to może kilku stałek z silnikiem w rozsądnej cenie, ale wątpię, żeby ich brak był dla amatora aż tak istotny.

A za rok - dwa będą i te stałki.Trudno,zeby Nikon/Tamron/Sigma zakładał,ze niektore szkła user uzupełni sobie na giełdzie:-) spoko ta nisza szybko sie zapełni..

TOP67
14-03-2011, 14:56
Z jednym wyjątkiem. Brak taniego szkła do portretu. W dziale optyka prawie codziennie jest post zrozpaczonego użytkownika kastrata, który szuka obiektywu do portretu. Najtańszy to ponad 3tys, a ze śrubokrętem 1,3 tys.

Ale dla 90% użytkowników D3100 jest świetnym aparatem. Sam go poleciłem znajomym.

Drogis
14-03-2011, 17:58
Z jednym wyjątkiem. Brak taniego szkła do portretu.

No brakuje na pewno AF-S 85/1.8, ale nie przesadzałbym z tym brakiem szkieł do portretu.

Dla mnie takim szkłem na DX jest już 50/1.4. Jeżeli dla kogoś 75mm (w przeliczeniu na pełną klatkę) jest zbyt krótką ogniskową do portretów, to można spróbować np. Sigmę 50-150/2.8 HSM. Jeszcze inną opcją jest jakieś szkło makro, typu Tamron 90/2.8, Nikkor AF-S 85/3.5 czy w ogóle Sigma 150/2.8 HSM.

Wybór na pewno jest trochę ograniczony, ale tragedii nie ma.
Nikon w ostatnim czasie zaczął uzupełniać ofertę stałek, więc może niedługo nie tylko doczekamy się taniej AF-S 85/1.8 ale i np. 135/2.8 (się rozmarzyłem...).

TOP67
14-03-2011, 18:17
Poza 35/1.8 DX Nikon nie pokazał żadnej taniej stałki i nie sądzę, by to się zmieniło. Nawet 85/3.5 macro został moim zdaniem celowo przyciemniony, aby nie był za bardzo portretowy.
Sigma 50-150 HSM kosztuje 3 tys. i ma nieciekawy bokeh. Pozostaje tylko Nikkor AF-S 50/1.4 i Tamron 90/2.8

Ale chyba za bardzo odbiegamy od tematu wątku.

Drogis
14-03-2011, 19:11
Co do Sigmy 50-150/2.8, miałem na myśli używkę w wersji pierwszej (swego czasu można je było spotkać na allegro w okolicach 1200-1400zł).
Co prawda przy 150mm na f/2.8 było niezłe mydło, ale i tak był to całkiem sympatyczny obiektyw.

(zrobiło się faktycznie trochę OT, także i ja przestaję już zaśmiecać wątek)

fotouśmieszek
14-03-2011, 19:17
Z jednym wyjątkiem. Brak taniego szkła do portretu. W dziale optyka prawie codziennie jest post zrozpaczonego użytkownika kastrata, który szuka obiektywu do portretu. Najtańszy to ponad 3tys, a ze śrubokrętem 1,3 tys.

Ciekaw jestem ile spośród nas przy foceniu portretu klasyka ze statywem,albo w sytuacji kiedy mamy czas - przechodzi na manual/doostrza ręcznie.Ja to robię prawie zawsze.Duży otwór wymaga precyzji,czego nie zapewni AF. Więc manualna stałka jest tu b. funkcjonalna.

stef
14-03-2011, 21:36
Ciekaw jestem ile spośród nas przy foceniu portretu klasyka ze statywem,albo w sytuacji kiedy mamy czas - przechodzi na manual/doostrza ręcznie.Ja to robię prawie zawsze.Duży otwór wymaga precyzji,czego nie zapewni AF.
Nie wiem, może AF w moich aparatach jest jakiś wyjątkowy,
ale ja jemu ufam bardziej niż własnemu oku (szczególnie przy małej głębi ostrości,
gdy wystarczy niewielki ruch modelki bądź aparatem i już dany obiekt ucieka z GO).
Przy czym ja i tak jestem w lepszej sytuacji jeśli chodzi o manualne ostrzenie
niż posiadacze niższych puszek (wielkość wizjera).