Zobacz pełną wersję : D90 -funkcja- przetwarzanie obrazu
arkadiuszarek
13-02-2011, 19:22
Witam , bawiłem się ostatnio w D90 funkcją przetwarzania obrazu w której znajduje się podfunkcja "wyostrzenie", używam obiektywu 24-120mmf/4 i okazało się że przy ustawieniu wyostrzenia na maxa , czyli "9" szczegóły w powiększeniu są bardzo zamazane , a przy ustawieniu wyostrzenia na "0" szczegóły są bardzo ostre!! ........czy to kwestia danego obiektywu??? , niestety nie mam odnośnika..... , ktoś miał podobne spostrzeżenia???? pozdrawiam
To jest tylko kwestia oprogramowania aparatu (ten typ tak ma). Ja ustawiam tą pozycje między 4 a maks 6, myślę, że mało kto jedzie na tak skrajnym ustawieniu jak ty.
navigator_s9
11-03-2011, 12:47
pamiętam, że kiedyś ustawiłem na maksa.. zdjęcia na aparacie wyglądały naprawdę sympatycznie jeśli chodzi o ostrość ale potem na komputerze zauważyłem, że straszne szumy powychodziły
przemyslawcioch
11-03-2011, 13:04
po co bawić sie w aparacie ? nie lepiej Z raw wyciągać w LR czy innym programie ?? Tak jak z balansem bieli. Nie przejmuje się jeśli zbyt żółte się jakieś trafi. Dla własnej wygody zmieniam profile aby widzieć na zywo co powstaje.