Zobacz pełną wersję : D90 i czas otwarcia migawki z uzyciem lampy błyskowej
Szanowni koledzy. Zauważyłem ,że kiedy używam lampy błyskowej -zewnętrznej (SB700) z moim body D90 mogę skrócić czas otwarcia migawki maksymalnie do 1/200s . Czy to są ograniczenia występujące w D90? A jak jest w innych lustrzankach Nikona? Jestem początkującym użytkownikiem lampy błyskowej i chciałbym zapytać ,czy krótsze czasy otwarcia migawki są w ogóle przydatne ,i czy tak naprawdę się ich używa z użyciem lampy błyskowej?
Czas synchronizacji właśnie taki jest. Włącz "e5"(auto FP) w menu aparatu i będziesz mógł synchronizować do 1/4000.
Krótsze czasy synchronizacji lampy będą przydatne wtedy, gdy światła zastanego będzie za dużo, a ustawienia ekspozycji, które wybrałeś w aparacie uniemożliwią poprawne doświetlenie sceny z lampą (na przykład wypełnienie błyskiem cieni) i spowoduje prześwietlenie tejże sceny. Skracamy wówczas czas migawki dostosowując ekspozycję do wybranej przez nas przysłony i czułości - i jeśli musimy wyjść poza krótsze czasy niż 1/200s ratunkiem jest tryb Auto FP o którym pisał kolega "devgru". Pamiętać jednak trzeba o pewnych ograniczeniach mocy lampy w tym trybie. Więcej w instrukcji lampy :)
Dziękuje za szybkie odpowiedzi ,problem został opanowany . Dodatkowo od razu zapytam o tzw ograniczenia lampy, o których wspomniał "Vinci". Podam przykład jak i co konkretnie zrobiłem i może jak dobrze rozumuje odpowiem sobie sam na pytanie, ale też proszę o potwierdzenie ,bądź wyprowadzenie mnie z błędnego rozumowania.
Ograniczenia mocy błysku rozumiem. Robiąc zdjęcia w pokoju ustawiam sprzęt manualnie na f5.6 i 1/200s lampa na TTL -zdjęcie ok . Kolejno skracam czas do 1/400s i zdjęcie również jest ok ,czy wynika to z tego że pozostał jeszcze "zapas" mocy błysku,i lampa jeszcze się "wyrobiła" mimo skrócenia czasu otwarcia migawki? Przy następnym skróceniu czasu do 1/800s zauważyłem ,że na wyświetlaczu lampy po wykonaniu zdjęcia na moment pojawiła się informacja -0.7EV ,zdjęcie wyszło faktycznie odrobinę ciemniejsze. Można powiedzieć ,że skoro przy ustawieniu lampy na tryb TTL, po wykonaniu zdjęcia z czasem otwarcia migawki krótszym niż 1/200s nie pojawia się żadna informacja (np -0.7EV -na panelu lampy) to lampa "daje radę " i czas mogę skracać do momentu pojawienia się jakiejś informacji?
Może zakręciłem ale chciałbym to dobrze zrozumieć a czy Wy mnie rozumiecie to się okaże :)
i czas mogę skracać do momentu pojawienia się jakiejś informacji?
Zgadza się. -0,7EV pokazuje się wtedy, gdy ttl wykryje niedoświetlenie o taką wartość. Czas, przesłona, iso i błysk. Kombinuj ze zmianami tych wartości:)