Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw ?
Witam
Chciałem zapytań jak obiektyw byłby najlepszy do robienia foto typu drzwi, meble itd. W poprzednim temacie pytałem o Sigmę 10-20 po tak mi doradzono, ale teraz nie wiem czy dobry wybór(aberracja itp). Czy ktoś robi zdjęcia tego typu lub wie jak obiektyw byłby dobry do tego typu zastosowań? Z góry dzięki za pomoc .
Jak robisz to amatorsko, to każdy obiektyw jest ok, jeśli zawodowo, to powinieneś używać profesjonalnego sprzętu, czyli N45/2.8 PC-E.
Jak robisz to amatorsko, to każdy obiektyw jest ok, jeśli zawodowo, to powinieneś używać profesjonalnego sprzętu, czyli N45/2.8 PC-E.
Pod warunkiem, że są to małe meble lub ma duże odejście jak są duże;)
Jeśli jest zawodowcem, to musi mieć "odejście", czyli studio. Nie wyobrażam sobie, żeby profesjonalista cykał takie zdjęcia w pokoiku 2 x 3 m.
Jeśli jest zawodowcem, to musi mieć "odejście", czyli studio. Nie wyobrażam sobie, żeby profesjonalista cykał takie zdjęcia w pokoiku 2 x 3 m.
Raczej nie jest. Nie pytałby o sigmę 10-20mm do mebli. Tym to można sobie portreciki w stylu gabinetu luster porobić:mrgreen:
Myślę że 35 1.8 mogła by się sprawdzić. Nie zniekształci obrazu ostra i jasna. Tylko pozostaje pytanie ile będziesz miał miejsca i czy dasz radę na tyle odejść od obiektu
Chodzi mi o robienie półprofesjonalnych zdjęć, Wiem, że najlepszym rozwiazaniem byłoby mieć stałke w okolicach 30 i drugą z 60 plus światło, ale narazie musi mi wystarczyć jeden w miarę uniwersalny.
Jeżeli chodzi o miejsce to bywa różnie raz jest pokój 20m2 raz 100. Fotki będą umieszczane na stronie także w formie zdjęć "katalogowych" dlatego nie może być to być zupełna amatorka.
Nie chodzi mi o robienie profesjonalnych fotek bo do tego jest zatrudniany zawodowiec.
Zawsze mam kłopot, aby skatalogować:
profesjonalista --- półprofesjonalista ---- amator
super zdjęcia ----- dobre zdjęcia -------- szajs
sprzęt za 40k ----- sprzęt za 10k -------- sprzęt za 2k
goli kasiorę ---- może zarabia ------- daje za free ;)
a gdzieś napisali "co z tego, że sprzętu kupa, jak fotograf .... "
Jak się przyłożysz to takie zdjęcia zrobisz małpką w jakości wystarczającej do netu i w formie "katalogowych".
No to w takich wnętrzach 35mm raczej nie wyrobi, szczególnie tych mniejszych i jeśli meble będą spore, typu kanapa, wysoka szafa. Raczej nie masz wyboru i musisz mieć najszerzej jak się da. Aberracje są proste do usunięcia a poza tym uwidaczniają się w kontrastowych warunkach, przy meblach nie ma się raczej co obawiać, ewentualnie przy szklanych powierzchniach może być jakieś odbicie. Ale szczerze nie ma się tym co przejmować, używam swoją Sigmę w różnych warunkach i nie pamiętam aby aberracje ujawniały się na tyle abym skupiał na nich uwagę i mi przeszkadzały. Zdjęcia testowe to jedno, a powstałe w normalnym toku to co innego.
W takim razie co wybrać jako jeden uniwersalny, żeby zrobić i zdjęcia wnętrza i zdjęcia samego produktu?Chyba, że znajdą się dwie tanie stałki (do 2 tyś z za dwa obiektywy) body albo nikon D7000 albo Pentax K5.
forfiter
14-02-2011, 16:20
Jesli dwa obiektywy w cenie Sigmy10-20 to moze taka kombinacja?
- Samyang 14/2.8
- Nikkor 35/1.8
Jesli dwa obiektywy w cenie Sigmy10-20 to moze taka kombinacja?
- Samyang 14/2.8
- Nikkor 35/1.8
Proponuję rybie oko do kompletu - większa szafa też się zmieści:mrgreen:
Nie obejdzie się bez łącznia 3 zdjęć w jedno. Do tego jak przedmówca tylko i wyłącznie 45/2.8 PC-E.
A tak serio to bez średniego formatu się nie obejdzie.
--------------------------------------------------
Jeszcze tak głupiego pytania nie było na tym forum.
Zamknijcie bo zaraz zrobi się burdel z tego tematu.
Sowulus12
14-02-2011, 20:05
A jaka puszka FF czy DX? Jak FF to wybór jest wiekszy.
Nie obejdzie się bez łącznia 3 zdjęć w jedno. Do tego jak przedmówca tylko i wyłącznie 45/2.8 PC-E.
A tak serio to bez średniego formatu się nie obejdzie.
--------------------------------------------------
Jeszcze tak głupiego pytania nie było na tym forum.
Zamknijcie bo zaraz zrobi się burdel z tego tematu.
A co w tym pytaniu jest głupiego?
Ok zaczynam.
Przypuszczam, że każdy w domu ma jakieś drzwi, a jak nie to takowe co najmniej raz w życiu widział. Wystarczy podejść do takowych i przez chwilę pomyśleć.
Jakie są drzwi każdy widzi (uchylne, obrotowe, zewnętrzne, wewnętrzne, prawe i lewe - pomijam wrota, bramy i teleporty).
Teraz najtrudniejsza część.
W głowie - dokładnie w mózgu dokonujemy analizy. Kalkulujemy sobie na szybko ile miejsca mamy na sfotografowanie takich drzwi. Nasz nieomylny instynkt szybko podpowiada nam trafne uwagi. Najfajniej mieć szkło w okolicy min. 50-60mm ale do tego potrzebne jest małe odejście od fotografowanego obiektu. Jeśli jednak wiemy, że z miejscem będą problemy szukamy szerszego obiektywu - 35mm powinien wystarczyć jak nie coś w okolicy 24-28mm - poniżej tych wartości przerysowania są tragiczne i trudne do skorygowania w programie graficznym.
Wystarczy usiąść i pomyśleć - co w tym jest takiego trudnego i boskiego?
Ok zaczynam.
Przypuszczam, że każdy w domu ma jakieś drzwi, a jak nie to takowe co najmniej raz w życiu widział. Wystarczy podejść do takowych i przez chwilę pomyśleć.
Jakie są drzwi każdy widzi (uchylne, obrotowe, zewnętrzne, wewnętrzne, prawe i lewe - pomijam wrota, bramy i teleporty).
Teraz najtrudniejsza część.
W głowie - dokładnie w mózgu dokonujemy analizy. Kalkulujemy sobie na szybko ile miejsca mamy na sfotografowanie takich drzwi. Nasz nieomylny instynkt szybko podpowiada nam trafne uwagi. Najfajniej mieć szkło w okolicy min. 50-60mm ale do tego potrzebne jest małe odejście od fotografowanego obiektu. Jeśli jednak wiemy, że z miejscem będą problemy szukamy szerszego obiektywu - 35mm powinien wystarczyć jak nie coś w okolicy 24-28mm - poniżej tych wartości przerysowania są tragiczne i trudne do skorygowania w programie graficznym.
Wystarczy usiąść i pomyśleć - co w tym jest takiego trudnego i boskiego?
Po pierwsze w temacie dotyczącym sigma 10-20 pisałem o tym o czym ty piszesz teraz więc niczego "boskiego" nie okdryłeś(czytaj uważnie i ze zrozumieniem do tego wykorzystaj np mózg), po drugie pytam się o coś co zastąpi te dwa obiektywy i nię będzie kosztowało kilku tysięcy zł. Jak nie masz zamiaru udzielić sensownej odpowiedzi to nie pisz nic bo zaśmiecasz forum!
Proponuję - zamiast zadawać takie (nie napisze głupie) pytania, usiądź i pomyśl w spokoju zamiast dawać upust swojej frustracji na forum - naprawdę niepotrzebnie.
Nikt za ciebie nie podejmie takiej decyzji - ty wiesz w jakich warunkach przyjdzie ci robić te fotki, ty wiesz ile chcesz wydać kasy.
To od ciebie zależy czy kupisz 18-55 czy droższego uniwersalnego zooma (czy cokolwiek innego). Sam niby wiesz jaki zakres ogniskowej potrzebujesz, a oczekujesz zbawienia - nikt cie tu nie zbawi.
Tomitom powtórzę jeśli nie masz nic konkretnego do napisania to nie pisz, inni udzielają wskazówek ty się tylko "mądrzysz". Dyskusja była merytoryczna do momentu, w którym się odezwałeś!
"A jaka puszka FF czy DX? Jak FF to wybór jest wiekszy".
Puszka DX, na początek chciałbym jakieś tańsze szkiełko w sumie zacząłem się zastanawiać czy zoom Pentax DA 17-70 f/4.0 AL (IF) nie spełnił by tych wymagań, przynamniej na początek. Testował ktoś ten obiektyw?
... czy zoom Pentax DA 17-70 f/4.0 AL (IF) nie spełnił by tych wymagań, przynamniej na początek. Testował ktoś ten obiektyw?
raczej zapytaj czy jest tutaj ktoś kto go nie testował? wszak to nasz ulubiony obiektyw :wink:
a tak na serio to dokup statyw i powinien się nadać