Zobacz pełną wersję : zdjęcia z reki - do jakiego czasu
Witajcie
Trochę temat ogólny - do jakiego czasu można bezpiecznie robić zdjęcia z ręki przy dziennym oświetleniu nie narażając się na rozmycie?
mateosite
12-02-2011, 20:48
wszystko zależy od ustawien puszki: iso , przesłona ...
jackrabbit
12-02-2011, 20:49
wszystko zależy od ustawien puszki: iso , przesłona ...
to raczej zalezy od ogniskowej obiektywu
ja uzywajac 50mm potrafie poruszyc zdjecie z czasem 1/100 :mrgreen: ale jak sie postaram to dam rade z 1/6
arturmsi
12-02-2011, 20:51
ciężko to stwierdzić, niby jest taka zasada że czas musi być co najmniej odwrotnością ogniskowej, tj. np przy 50mm 1/60, ale trzeba raczej brać tu też przelicznik matrycy dx jeśli takowa Cię interesuję, wiec wypadałoby np 1/80. Jednak nie dotyczy się to obiektywów z wł vr oraz osób które dobrze umieją utrzymać aparat ;p
wg mnie spokojnie można zejść poniżej czasów jakie wskazywałaby ta zasada nawet bez vr.
I każdy zapomina o jeszcze jednej sprawie, o której należy pamiętać. Chodzi o nasze przemieszczanie się względem obiektu lub przemieszczanie się obiektu względem nas. Zamrożenie ruchu przy 1/50 jest praktycznie niemożliwe (musi to być ruch bardzo wolny) ale już przy 1/250 będzie duża szansa na fotę bez rozmazania.
:)
Ogólna zasada dla zdjęć STATYCZNYCH, tak jak koledzy wyżej podawali, to odwrotność ogniskowej (faktycznej, czyli dla DX'a razy 1,5). Dla ogniskowej 100mm bezpieczny czas (dla DX'a) to około 1/160s, obiektywy ze stabilizacją pozwalają zejść z czasem o około -2EV, czyli w tym wypadku da to czas 1/40s. Wszystko to tylko teoria, ale w dużym skrócie w przypadku body DX z obiektywem ze stabilizacją powinieneś dać radę zrobić statyczne zdjęcia z czasami w okolicach połowy wybranej ogniskowej.
RzeckiDG
12-02-2011, 21:39
To ja jeszcze dodam, że wpływ może mieć, to w jakiej dyspozycji jest fotograf i czy nie ma zbyt trzęsących się dłoni. To chyba najbardziej subiektywna sprawa, aczkolwiek konieczna do uwzględnienia, tak aby wiedza wykorzystana na podstawie powyższych rad nie obróciła całego wysiłku wniwecz.
jackrabbit
12-02-2011, 21:44
no do tego jeszcze dochodzi lampa blyskowa, z dlugim czasem i lampa mozna ciekawe efekty uzyskac
Dużo zależy od sposobu trzymania. Ja nauczyłem się ostatnio robić na 300mm na DX z czasami 1/125. Podnosimy lewą rękę do góry, kładziemy dłoń na prawym ramieniu i opieramy o łokieć lub ramię obiektyw. Oczywiście każdy musi wypracować jak mu najwygodniej. Trzeba niestety kadrować lewym okiem. Ale daje to znacznie lepszą stabilność niż trzymanie obiektywu dłonią.
Dużo zależy od sposobu trzymania. Ja nauczyłem się ostatnio robić na 300mm na DX z czasami 1/125. Podnosimy lewą rękę do góry, kładziemy dłoń na prawym ramieniu i opieramy o łokieć lub ramię obiektyw. Oczywiście każdy musi wypracować jak mu najwygodniej. Trzeba niestety kadrować lewym okiem. Ale daje to znacznie lepszą stabilność niż trzymanie obiektywu dłonią.
To juz prawie akrobatyka ;)
Witajcie
Trochę temat ogólny - do jakiego czasu można bezpiecznie robić zdjęcia z ręki przy dziennym oświetleniu nie narażając się na rozmycie?
To baaardzo ogólne pytanie;).
Zależy czy przedmiot jest statyczny czy dynamiczny; czy z VR i której generacji; czy każde zdjęcie ma być ostre i czy robimy serią i z niej wybieramy ostre; jakim korpusem i jakim obiektywem ( bo łatwiej jest 300/2.8VR niż 200/2.0 VR - ze względu na wyważenie ); czy my się przemieszczamy; od predyspozycji danego dnia i ewentualnie wcześniejszemu treningowi.
Wg mnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi:(
Widziałem zdjęcia F-18 z 500mm na dx z czasami 1/30 ostre, ale też dużo nieostrych teoretycznie statycznych z ogniskowych 50mm na czasach 1/100.
Zależy czy przedmiot jest statyczny czy dynamiczny; czy z VR i której generacji; czy każde zdjęcie ma być ostre i czy robimy serią i z niej wybieramy ostre; jakim korpusem i jakim obiektywem ( bo łatwiej jest 300/2.8VR niż 200/2.0 VR - ze względu na wyważenie ); czy my się przemieszczamy; od predyspozycji danego dnia i ewentualnie wcześniejszemu treningowi.
Wg mnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi:(
Widziałem zdjęcia F-18 z 500 na dx z czasami 1/30 ostre, ale też dużo nieostrych z ogniskowych 50mm na czasach 1/100.
Dokładnie, jeszcze bym dodał, że dużo zależy od cech psychofizycznych fotografa, np. takiej sprawy jak tętno, a to przecież właściwość osobnicza i też zależna od "dnia". Osobom, które mają tętno jak u myszki, trudno będzie zrobić nieporuszone zdjęcie na dłuższych czasach. Np. kobietom, które zwykle mają szybsze tętno od mężczyzn, nie będzie łatwo.
ck_dezerter
12-02-2011, 22:39
Mnie z 300 mm, czasem /160 i bez VR (bo takowego nie posiadam) fotki ostre wychodziły (a na piórkach ptaszków widać to dobrze)...
pastwisko
12-02-2011, 22:42
A nie możesz po prostu porobić testów?
velaskez
12-02-2011, 23:20
Ej, ale mówimy o normalnych zdjęciach czy o słit self fociach?
To juz prawie akrobatyka ;)
Spróbuj, tylko z jakimś długim szkłem (chodzi o fizyczną wielkość, a nie ogniskową). To nie takie trudne, a efekty daje.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://szumofob.eu/400mm.jpg)
Ogniskowa 400mm, czas 1/90 sekundy. (Nikon D90 czyli crop).
(...)Dużo zależy od sposobu trzymania (...). Oczywiście każdy musi wypracować jak mu najwygodniej. Trzeba niestety kadrować lewym okiem. (...).
A Ty zwykle używasz prawego?
Zależy ....
Oczywiście i racja że pytanie ogólne. Czytałem książke Scotta Kelby'ego i pisze on że nie ma co robić z ręki ponad czas 1/60 - tu raczej chodziło o zdjęcia statyczne (krajobrazy etc.) Stąd ciekawy byłem jak widzą to inni użytkownicy/ praktycy.
A Ty zwykle używasz prawego?
Mam wiodące oko prawe. Prawo czy leworęczność nie musi się pokrywać z wiodącym okiem.
krokus66
13-02-2011, 15:17
Pytanie trudne i nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Rozumiem, że mówimy o zdjeciach nieporuszonych a nie o zdjęciach tematu w ruchu.
1. Od dawna literatura podawała jako czas bezpieczny - odwrotność ogniskowej obiektywu, tzn ob. 50, to czas 1/60. To teoria ale czasy bardzo się zmieniły. Kiedyś lustrzanki były lekkie, a obiektywy leciutkie jak piórko, teraz obiektywy ciężkie jak ch....a! Ma to kolosalne znaczenie. Dzisiaj są obiektywy VR a nawet VR II.
2. Sprawa indywidualna. Właściwe trzymanie aparatu oraz umiejętność wstrzymywania oddechu. Tym po wojsku będzie dużo łatwiej. Mój kolega fotografik z ob. 50 robił skutecznie zdjęcia na czasie 1/15 do powiększeń 40x50 cm. Ekran monitora nie jest żadnym punktem odniesienia.
3. Jeśli lustrzanka waży 1 kg, a obiektyw 750 - 900 gram, to ile to razem waży? Czy zaczynając robić zdjęcia jesteśmy wypoczęci, czy mamy zadyszkę po wejściu pod górkę? Przy takiej wadze sprzętu, po którym zdjęciu ręka zaczyna drgać, nawet jak się ma silne ręce i duże dłonie?
4. Uważam, że dzisiaj to nie ma problemu, można zrobić bezboleśnie piąte i dziesiąte zdjęcie, i się bawić. W przypadku filmów profesjonalnych - b. drogich i gdy fotografia była hobby, to niestety ale wszystko liczyło.
Nooo, ja też mam problem. Kupiłem apart, pojehałem w góry:) ustawilem automatyczne ISO :) , a , że niżej była opcja, najdłuższy czas migawki 1/30 to ja tego nie ruszałem :).
No i aparacik sobie ustawiał niskie ISO, ale za to czasy w granicach 1/30-1/00 i sporoooo poruszonych :/. No zdziwilem się bardzo, oj bardzo. Potem doczytałem i wiem o co raczej chodzi.
Mam obiektyw 35mm/1.8 DX SWM Nikona (czyli 52mm w realu) i w sumie nie wiem, jaki czas jest możliwie najdłuższy ale taki, abym nie mial poruszonych zdjęć.
Proszę o pomoc :)
MariuszJ
30-09-2011, 11:39
Jak już przedpiścy orzekli - jak się uda.
Czasami mam wrażenie, że potrafię poruszyć nawet zdjęcie na 1/500s na standardowych ogniskowych ;)
Oczywiście, jak nie zapomnę o szarmanckim łosiu pederaście, daję radę z 1/ogniskowa, nawet lepiej :D
Nie wiem co tym 35DX fotografujesz, ale w przypadku fotografowania ludzi dbałbym bardziej o ich nieporuszenie niż nieporuszenie aparatu. To raczej implikuje w miarę bezpieczne 1/60s.
A jak sceny są statyczne, to statyw - który Ci pokaże, jak ostre może być zdjęcie z Twojego aparatu.
Ostatnio nabrałem nietypowego przekonania, że VR sprawdza się najlepiej w dwóch aplikacjach: tej oczywistej, w zakresie tele i w tej mocno nieoczywistej czyli w szerokim i ultraszerokim kącie (statyka przy słabym świetle, pomieszczenia). W przypadku ogniskowych okołostandardowych sens jego użycia się mocno redukuje. To oczywiście mocno subiektywny pogląd.
Wszystko zależy od sytuacji, ale ogólnie VR nie jest panaceum na problemy. VR pomaga w niektórych sytuacjach i tyle.
Był wątek (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188056) o sposobach trzymania aparatu i patentach na nieporuszone zdjęcia.