Zobacz pełną wersję : D700 i dzwięk wydawany podczas podglądu głębi ostrości
Witam wszystkich.
Niedawno przesiadłem się z Canona na Nikona i mój wybór padł na D700.
Aparacik bardzo fajny i jestem z niego zadowolony choć mam kilka uwag ale to nie temat dla tego wątku.
W tym wątku chciałem zapytać o dźwięk jaki wydaje D700 podczas podglądu głębi ostrości - nie jest on zbyt przyjemny (ładnie mówiąc).
W moim egzemplarzu jest tak, że jak naciskam przycisk, słychać delikatne "cyk" i przysłona w obiektywie jest ustawiona na wartość ustawioną w body ale jak puszczam przycisk to z body wydobywa się dziwny, nie przyjemny dźwięk brzęczenia niecałą sekundę. Jak odepnę obiektyw, i sprawdzam podgląd głębio ostrości to dźwięk jest identyczny.
Wydaje mi się, że chyba źle działa ta opcja i obawiam się, że będę musiał odesłać sprzęt do serwisu na naprawę gwarancyjną.
Czy spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem?
Pierwszy "cyk" jest delikatny, drugi "cyk" brzmi miękko i minimalnie głośniej, ale bez żadnego brzęczenia.
Przemek Paśnik
12-02-2011, 20:15
Witam wszystkich.
Niedawno przesiadłem się z Canona na Nikona i mój wybór padł na D700.
Aparacik bardzo fajny i jestem z niego zadowolony choć mam kilka uwag ale to nie temat dla tego wątku.
W tym wątku chciałem zapytać o dźwięk jaki wydaje D700 podczas podglądu głębi ostrości - nie jest on zbyt przyjemny (ładnie mówiąc).
W moim egzemplarzu jest tak, że jak naciskam przycisk, słychać delikatne "cyk" i przysłona w obiektywie jest ustawiona na wartość ustawioną w body ale jak puszczam przycisk to z body wydobywa się dziwny, nie przyjemny dźwięk brzęczenia niecałą sekundę. Jak odepnę obiektyw, i sprawdzam podgląd głębio ostrości to dźwięk jest identyczny.
Wydaje mi się, że chyba źle działa ta opcja i obawiam się, że będę musiał odesłać sprzęt do serwisu na naprawę gwarancyjną.
Czy spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem?
A domyka przysłonę?
Przysłonę domyka wraz z pierwszym "cyknięciem" i działa bardzo dobrze.
Problem z dźwiękiem jest jak zwalniam przycisk. Jest on całkiem inny od pierwszego "cyknięcia" i dużo głośniejszy. Brzmi jak brzęczenie.
Nie wiem jak to mechanicznie działa, ale jak robię zdjęcia, to tego dźwięku nie ma. Wszystko jest ok.
Podgląd głębi ostrości musi mieć jakiś własny mechanizm.
Zastanawiam się czy to, że ten guzik, tak dziwnie hałasuje, ma jakiś negatywny wpływ na inne opcje aparatu. W każdym razie jestem zaniepokojony tym dżwiękiem.
stachmuszel
12-02-2011, 21:03
Nie przejmuj sie, tak ma byc. Dzwiek nie jest mily dla ucha, a kto powiedzial, ze ma byc? Podczas wyzwolenia migawki jest taki sam, tylko ze jest maskowany przez dzwiek mechanizmu lustra i migawki.
Pozdr.
Raczej się z Tobą nie zgodzę. To nie jest mój pierwszy aparat ani drugi ani trzeci. Trochę już w fotografii siedzę. Tylko dopiero teraz wszedłem w system Nikona i wstępnie (może to naiwnie z mojej strony), zakładam, że jak coś działa inaczej to może tak to jest w tym systemie.
Wracając do tematu, dźwięk jaki generuje ten nieszczęsny guzik, jest głośniejszy od dźwięku migawki i trwa niecałą sekundę. Z całą pewnością jest coś nie tak.
W moim D300s jest jedno "cyk" gdy nacisną (i przysłona się przymyka) , oraz drugie "cyk" gdy puszczam przycisk (i przysłona się otwiera). Wprawdzie to nie D700, ale myślę, że dźwięk ten sam. :)
Czy coś jest miłe czy nie to odczucia subiektywne, tak mi się przynajmniej wydaje, w moim egzemplarzu naciśnięcie przycisku generuje kruciutki dźwięk, a puszczenie przycisku, dłuższy, ale raczej poniżej sekundy, oba "hałasy" nie sa nieprzyjemne, przynajmniej dla mojego ucha.
U mnie niestety tak nie jest :-(.
Trochę słaby początek przygody z nikosiem.
Zastanawiam się czy nie wysłać body do serwisu ale mam obawy, bo bardzo źle o nim piszą.
sprawdzam podgląd głębio ostrości ....
Za to szacun...
U mnie nic nie slychac...
Szprychu
13-02-2011, 10:33
Idź do fotojokera, poproś o puszkę i sprawdź sobie dźwięk mechanizmu dof. Potem zadecyduj czy coś z tym robić.
Przemek Paśnik
13-02-2011, 10:45
Idź do fotojokera, poproś o puszkę i sprawdź sobie dźwięk mechanizmu dof. Potem zadecyduj czy coś z tym robić.
Dokładnie! Sprawdzałem u siebie, dźwięk jest podobny. Moim zdaniem autor nie ma czym się martwic
Dzięki za pomoc.
W poniedziałek przejdę się do FJ i sprawdzę.
Zastanawia mnie tylko dlaczego tak dziwni dziwny dźwięk wydaje ten guzik a przy normalnym robieniu zdjęć już tego dźwięku nie ma.
Czy w nikonie są dwa różne mechanizmy ustawiania przysłony w obiektywie?
Za to szacun...
U mnie nic nie slychac...
Szacun nie jest na miejscu jak mamy tylko literówke ;-)
Jest prosty sposób żeby wyciszyć przy-głośny D700.
Ja zrobiłem to bardzo prosto. Kupiłem pistoletową piankę montażową i wstrzyknąłem małą porcję przez otwór w bagnecie znacząco wyciszając aparat.
Bardzo polecam!
stachmuszel
13-02-2011, 12:38
Tomitom, autor watku moze jest lekko przewrazliwiony na dzwieki, przeszedl z innego systemu. Ale to nie powod aby dawac mu takie nic nie wnoszace rady.
Pozdr
Dlaczego sądzisz że to jest nic nie wnosząca porada? Może dla Ciebie - ale ja cenię sobie dyskrecję i ciszę.
Przemek Paśnik
13-02-2011, 14:30
Dlaczego sądzisz że to jest nic nie wnosząca porada? Może dla Ciebie - ale ja cenię sobie dyskrecję i ciszę.
:shock: ja też myślałem, że Ty sobie jaja robisz. Na serio to zrobiłeś?!
Treakeya
13-02-2011, 14:39
Jest prosty sposób żeby wyciszyć przy-głośny D700.
(...) Kupiłem pistoletową piankę montażową i wstrzyknąłem małą porcję przez otwór w bagnecie znacząco wyciszając aparat.
Bardzo polecam!
Tomitom, co jeszcze polecasz?
szymonvader
13-02-2011, 15:12
tomitom cenna uwaga.
Zakładam nowy wątek bo ktoś mi zamknął wcześniejszy :-( a ja chciałem dokończyć temat.
Jeżeli to możliwe, to proszę admina o połączenie wątków.
Dzisiaj sprawdziłem dźwięk jaki wydaje przycisk podglądu głębi ostrości w FotoJoker'ze na ich D700.
Niestety, nie myliłem się. Na ich body dźwięk ten jest całkiem inny (normalny).
Po krótkiej rozmowie ze sprzedawcą jednoznacznie stwierdziliśmy, że coś jest nie tak z moim body.
Jednak poza tym nieszczęsnym guzikiem, wszystko inne działa bardzo dobrze, dlatego waham się czy warto odsyłać body do serwisu. Dlatego mam pytanie.
Czy mechanizm ustawiania przysłony w obiektywie podczas robienia zdjęcia jest inny niż używa guzik podglądu głębi ostrości (bo u mnie podczas robienia zdjęć nie ma tego dźwięku)?
joker333
14-02-2011, 17:04
ja tam bym odesłał w momencie jak tylko będziesz mógł sobie pozwolić na "brak aparatu" przez jakiś czas
To samo szklo bylo zapiete na body? Jesli bylo inne, to jest to normlane ze dzwiek jest inny.
Zakładam nowy wątek bo ktoś mi zamknął wcześniejszy :-( a ja chciałem dokończyć temat.
Jeżeli to możliwe, to proszę admina o połączenie wątków.
Otworzyłem i połączyłem.
Szprychu
14-02-2011, 20:31
Nagraj filmik z dźwiękiem rzecz jasna i wrzuć na youtube. Podeślij nam linka, ocenimy.
W moim D700 dźwięk wydawany przez mechanizm dof inaczej brzmi jak podczas robienia zdjęć, a podczas podglądu głębi ostrości. Stwierdzam nawet, że to drugie jest znaczniej głośniejsze.
ja wyslalem koledze dzwiek mojej 700, ale nie dostalem od czy bylo to pomocne czy nie :D
Dziękuje za połączenie wątków.
Nie odzywałem się, gdyż niestety poza przyjemnością z czytania forum mam jeszcze obowiązki ;-).
joker333 Serwis traktuje za ostateczność, gdyż to co o nim można w necie poczytać przyprawia o zawrót głowy.
Dlatego, jak mechanizm DOF jest innym mechanizmem niż ten używany przy normalnym fotografowaniu to nie planuję podejmowania ryzyka wysyłki body do serwisu, chociaż jeszcze tego w 100% nie wykluczam.
AlleG Dziękuje koledze za filmik, odpowiedź poszła na priv.
Rascal Jeżeli chodzi o obiektyw, to nie ma to znaczenia, gdyż tak samo dzieje się i bez obiektywu.
Szprychu
15-02-2011, 15:35
Dlatego, jak mechanizm DOF jest innym mechanizmem niż ten używany przy normalnym fotografowaniu to nie planuję podejmowania ryzyka wysyłki body do serwisu, chociaż jeszcze tego w 100% nie wykluczam.
Nie jest, to jest to samo. Mechanizm od przysłony jest zintegrowany z mechanizmem od lustra, który działa w różnych trybach.
Mógłbyś nagrać filmik i go podesłać?
Mimo wszystko odesłał bym do serwisu, z obawy że za jakiś czas ten mechanizm może się zablokować i aparat będzie bezużyteczny.
Trochę czasu minęło od mojego postu ale byłem wyjątkowo zajęty.
Dzięki za odpowiedzi.
Porównałem dźwięki z mojego body z dźwiękiem jaki przesłał AlleG i są one "trochę" podobne. Mój jest bardziej nie przyjemny. Jednak z uwagi na jakość materiału filmowego trudno coś przesądzać.
W weekend trochę zdjęć zrobiłem i body śmigało rewelacyjnie.
Opcji DOF nie używam, gdyż jest dla mnie nie użyteczna, bo jak mi przymknie przysłonę to już niewiele widać ;).
A skoro opcja DOF jest innym trybem pracy mechanizmu lustra i migawki, to wręcz rewelacyjnie.
Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc.