Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Pałac w Dąbrowie
Quakerek
12-02-2011, 14:41
Pałac zbudowany w latach 1615-1617 przez Joachima von Tschetschau-Mettich
Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img27.imageshack.us/img27/1880/dsc5043n.jpg)
Pozdrawiam
zrobiłbym rybką i dołożył winietę i byłby mroczny klimat.
Quakerek
12-02-2011, 14:52
Fajnie, ze masz Swój pomysł, ale ja przedstawiłem moją wizje tego miejsca.
RzeckiDG
12-02-2011, 20:31
Wizja by kajot67 rzeczywiście mogłaby tu mieć sens. Po prostu drzewa i gałęzie przysłaniają główny obiekt na zdjęciu, a w sytuacji kiedy stanowiłyby mroczną bramę do jasnego pałacu nadałaby zdjęciu niepowtarzalnego klimatu. A tak to zwykły wycieczkowy, choć poprawny pstryk.
Wrzuć jakieś inne ujęcia. Te zameczki i pałace Opolszczyzny mają mnóstwo uroku a zachowanych budowli w tym stanie jest coraz mniej.
Wizja by kajot67 rzeczywiście mogłaby tu mieć sens. Po prostu drzewa i gałęzie przysłaniają główny obiekt na zdjęciu, a w sytuacji kiedy stanowiłyby mroczną bramę do jasnego pałacu nadałaby zdjęciu niepowtarzalnego klimatu. ... .
Podpisuję się pod tym.
Jeżeli dałoby radę spróbowałbym zrobić to zdjęcie z podwyższenia.
To poniższe to tylko takie luźne rozważania, jeżeli coś nie tak proszę o poprawę.
Zdjęcie zrobione ogniskową 18 mm, gdyby dało się zrobić podobny kadr dłuższą ogniskową, "spłaszczyć"perspektywę, tak żeby zamek był bliżej drzew.
Quakerek
15-02-2011, 20:36
Spoko, dzięki za komentarze, ale nie rozumiem Was drodzy forumowicze - koledzy , jesteśmy w dziale architektura staramy się tu pokazywać otaczające Nas piękno zbudowane przez człowieka dziś lub dawniej więc pytam poco tworzyć z czegoś coś czym to nie jest, poco jakieś mroczne klimaty, których będąc na miejscu nie uświadczymy, czy fotografia nie może pokazać prawdy ? W dobie analoga nie było takich "problemów" a teraz chyba za dużo sięgamy do PSa i tworzymy bardziej grafika aniżeli zdjęcia...
Ja zrobiłem zdjęcie i przedstawiłem Wam obiekt który jest, stoi gdzieś tam pośród starodrzewia, zdjęcie oddające realność, jeśli wybierzemy się w to miejsce to tam naprawdę tak jest.
To tyle mojego, jeśli komuś się podoba zdjęcie to fajnie, jeśli nie to też spoko - jestem tylko za tym, aby nie tworzyć czegoś czym to coś nie jest.
Spoko, dzięki za komentarze, ale nie rozumiem Was drodzy forumowicze - koledzy , jesteśmy w dziale architektura staramy się tu pokazywać otaczające Nas piękno zbudowane przez człowieka dziś lub dawniej więc pytam poco tworzyć z czegoś coś czym to nie jest, poco jakieś mroczne klimaty, których będąc na miejscu nie uświadczymy, czy fotografia nie może pokazać prawdy ? W dobie analoga nie było takich "problemów" a teraz chyba za dużo sięgamy do PSa i tworzymy bardziej grafika aniżeli zdjęcia...
Ja zrobiłem zdjęcie i przedstawiłem Wam obiekt który jest, stoi gdzieś tam pośród starodrzewia, zdjęcie oddające realność, jeśli wybierzemy się w to miejsce to tam naprawdę tak jest.
To tyle mojego, jeśli komuś się podoba zdjęcie to fajnie, jeśli nie to też spoko - jestem tylko za tym, aby nie tworzyć czegoś czym to coś nie jest.
Tytułem uzupełnienia to poprzedniego postu.
Nie chodziło mi o zabawę w PS.
Chodziło mi o to, że drzewa jasno oświetlone są dla mnie zbyt mocnym elementem na tym zdjęciu.
Mógłbyś poczekać na inne światło, gdzie tylko pałac byłby oświetlony, a drzewa bardziej neutralne tworzyłyby bramę (tak jak pisał kolega wyżej) prowadząca wzrok do głównego.
Można te drzewa przyciemnić w komputerze.
Co wybrać?
Ja bym był za poczekaniem na odpowiednie światło, przy okazji może by nie było cieni drzew na alejce do zamku.
No i trochę komputera też bym użył, nieznacznie.
Pozdrawiam
Quakerek
15-02-2011, 20:57
Ja miedzy innymi odnosiłem się do tego:
Poza tym w aktualnej porze roku mamy niskie światło, małe prawdopodobieństwo jest aby uniknąć tych cieni i aby światło padało na sam pałac, no chyba że chmury tak by zagrały. Zawsze może być lepiej, czego wszystkim życzę.