PDA

Zobacz pełną wersję : D90 uszkodzony port USB-serwis

motyl
12-02-2011, 13:36
Fotografując mam podłączony aparat do kompa za pomocą kabla. Niestety poprzez częste takie używanie został uszkodzony port USB w D90. Miałem już taki przypadek w tej puszcze, uszkodzenie portu USB polegało na rozlutowaniu stuków na płycie. Zostało to naprawione. Teraz ponownie mam uszkodzony port USB. Niestety jest to raczej uszkodzenie elektroniczne. Po podłączeniu D90 do komputera Windows zgłasza problem z USB. Prawdopodobnie konieczna będzie wymiana całej płyty do której jest montowane gniazdo USB. Potrzebuje namiary na sprawdzony serwis, który będzie wstanie dokonać takiej naprawy. Gdyby ktoś mógł polecić sprawdzonego fachowca/serwis byłbym wdzięczny. Fachowców z Postępu chcę zostawić sobie na koniec :)

cheyenne
12-02-2011, 14:06
po naprawie kup sobie eye-fi http://www.eye-fi.pl/Eye_Fi_Pro_X2_SDHC_8gb-6.html
wyjdzie ci taniej niż naprawy portu USB
kabel się już nie plącze
nawet jak zmienisz body to za pomocą adaptera CF użyjesz tej karty nawet w d700

motyl
12-02-2011, 14:13
Dzięki ale transmisja pliku jest koszmarnie długa. Jest gdzieś na forum na temat tej karty dyskusja.
Już kilka aparatów miałem podpiętych na kablu do kompa. W ten sposób zrobiłem multum zdjęć. Awaria USB przytrafiła się dopiero w D90 i to po 2-3 latach "męczenia" USB.

wasilewk
12-02-2011, 15:16
Dzięki ale transmisja pliku jest koszmarnie długa. Jest gdzieś na forum na temat tej karty dyskusja.
Już kilka aparatów miałem podpiętych na kablu do kompa. W ten sposób zrobiłem multum zdjęć. Awaria USB przytrafiła się dopiero w D90 i to po 2-3 latach "męczenia" USB.

Ale szybki czytnik skróci Twój rekord jeszcze przynajmniej o połowę... ...ej ludzie, ludzie: brak poszanowania własnych pieniędzy !

Pzdr.

motyl
12-02-2011, 16:12
Ale szybki czytnik skróci Twój rekord jeszcze przynajmniej o połowę... ...ej ludzie, ludzie: brak poszanowania własnych pieniędzy !
Pzdr.
Czy możesz mi wytłumaczyć o czym Ty piszesz ?
Używam kabla podłączając komp do portu USB w aparacie. Steruję i zgrywam zdjęcia podczas sesji przy pomocy Nikon Camera Control Pro lub podobnego programu. Postępuję tak aby zaoszczędzić czas i nie bawić się w wyjmowanie karty z aparatu i wkładanie jej do czytnika.

PS
bardzo proszę o informację na temat serwisów, jeżeli ktoś ma. Inne tematy może poruszymy przy innej okazji.

wasilewk
12-02-2011, 16:14
As You wish !

apetit
02-03-2011, 23:18
Miej nadzieje że nie trzeba Ci będzie wymianiać płyty bo podejrzewam że kosztowne :( Spróbuj w kilku serwisdach - może ktoś naprawi. Z tego co wiem czasami wystarczy tylko poprawa lutów. Ja osobiście mogę polecić w Wawie: BTFoto, p. Bienka lub Tech-Foto. Ja z nich korzystałem i póki co jestem zadowolony

motyl
03-03-2011, 18:37
Dzięki apetit za namiary serwisów. Trochę to trwało ale już sobie poradziłem z naprawą aparatu. Na szczęście był "tylko" uszkodzony port USB. Serwis wymienił cały i aparat działa i mam nadzieję, że tak pozostanie.

erd1221
12-03-2011, 22:49
Ja osobiście polecił bym jednak autoryzowany serwis nikona gdyż te nieautoryzowane w szczególności Tech-Foto mogą naprawić Ci nie to co potrzeba a przy okazji możesz otrzymać kilkadziesiąt tysięcy klapnięć więcej w swoim body:)

apetit
09-05-2011, 22:02
Chyba żartujesz? Autoryzowany serwis Nikona? gorzej być nie może! Poczytaj sobie lub sam skorzystaj z ich usług. To co polecam to z własnych doświadczeń, a Nikon Polska również z własnego doświadzenia odradzę.
jeśli uważasz że nieautoryzowane "mogą naprawić Ci nie to co potrzeba" to o nikon Polska napiszę: MOGĄ USZKODZODZIĆ TO CO NIE POTRZEBA. Zainteresowany? Nie chcę sie powtarzać, więc przeczytaj mojego starszego posta na forum o Nikon Polska (a najlepiej całe forum przeczytaj) i się dowiedz dlaczego u niktórych (np u mnie) na samą myśl o NP jeżą się włosy na głowie. Dla mnie to nigdy, przenigdy więcej!
A o porównywaniu cen usług to już wspominać nie będę ....