Zobacz pełną wersję : jest nowy firmware do D70
wgraj tylko A odpowiedzialny za autofokus B zostawiamy 2.0 odpowiedzialne za kolorowe meni
[ Dodano: Pią 17 Cze, 2005 ]
a wogóle polskie meni do d70 istnieje wystarczyło być na warsztatach :mrgreen:
Dzieki.Takiego potwierdzenia potrzebowałem.
Ładuję baterie i zaczynam podmianę pliku A.
Gawronnek
18-06-2005, 14:02
vitter, czyżby polskie menu było tylko dla członków SUN?
vitter, czyżby polskie menu było tylko dla członków SUN?
Niestety tak Gawronnku...
Gawronnek
18-06-2005, 23:34
admin, samoluby :D , a wydawaliście się tacy sympatyczni :wink:
Rozumiem ze to takie sympatyczne ocieranie sie przed podjeciem jedynej slusznej decyzji o wstapieniu w szeregi ;)
Gawronnek
19-06-2005, 00:01
hmm, byc na raz w 2 stowarzyszeniach to troszeczkę za dużo, a jest już ŁGF co prawda to nowy twór, ale bliski mi uczuciowo
A maja tam polskie menu do D70? ;) Rozumiem i podzielam Twoj punkt widzenia. Sam nie mysle inaczej.
Gawronnek
19-06-2005, 00:08
jak mnie wywalą z v-prezesa (mało sie udzielam z uwagi na odległość i pracę) wtedy ŁGF zostawię synowi, chyba że zmieni Minoltę na Nikona to razem zapukamy do Waszych drzwi
Zapraszam Was obu rownie serdecznie. Nie musicie pukac, drzwi stoja otworem.
Gawronnek
19-06-2005, 00:16
dzięki, czuję się zaproszony, wybieramy się z Fatmanem na Wasze warsztaty, może nawet na kolejne, wszystko zależy od wolnego czasu, ostatnie mieliście równo z naszym spotkaniem, nawet się mijaliśmy na Pietrynie
Tym bardziej trzeba bylo wpasc. Zrobilibysmy integracje w Studio 102 albo LK :) Do nastepnego razu wiec.
Gawronnek
19-06-2005, 00:33
niestety u nas nie tylko Nikony są, nie wiem czy miło byście witali canonierów, :twisted:
Blad myslowy. Nie ma zadnego problemu z "innymi" uzytkownikami. Na plenerach pojawiali sie ludzie z Canonami i wrocili do domu cali i zdrowi. Ponoc nawet nas chwalili ;)
heh:) cali i zdrowi.... ale bez aparatow ;)
dziwna sprawa wgrałem nowy firmware i zmienił mi się tylko "B"(2.0) a "A" pozostał stary (1.01) ale działa i jest nowe menu mam pytanko czy moge jeszcze raz spróbować skopiować "A" czy lepiej tego nie robić ?
Mozesz skopiowac ale zostaw sobie stary A1.01. Bedziesz bardziej zadowolony ze swojego AF :)
spoko dzięki a czyli może być stary z nowym ?
[ Dodano: Sro 13 Lip, 2005 ]
Pytam bo kumpel zabrał mi go dziś do serwisu Nikosia na czyszczenie matrycy i mu powiedzieli że już nic sobie nie wgram a naprawa tego kosztowała będzie 800zł aż mi się ciepło zrobiło
krzysiekk
13-07-2005, 15:34
kolejna zagadka?
znaczy jak ktos ma a - 1 , b - 2 to juz nic nie wgra? Nie bedzie mogl zmienic softu?
Przeciez byli ludzie ktorzy juz tak mieszali softem ze chyba wszystkie kombinacje byly (z dwoma wersjami wiecej jak cztery kombinacje chyba sie nie da :)).
Znow serwis cos sciemnia.
Olimp42, - jesli robiles tak jak w przepisie to jak wgrales B jesli nie uaktualnilo ci sie A?
no właśnie dziwna sprawa robiłem dokładnie jak w przepisie ale co tam działa wszystko ok zostawie tak jak jest mam nowe menu i jest ok a serwis jak to serwis może wgrywają nowe oprogramowanie za kase i im pare groszy uciekło
Zmienialem soft juz kilka razy (testy) i zawsze odbywalo sie to bez problemu...
krzysiekk
13-07-2005, 16:31
Olimp42, - chodzi mi o to ze jak uaktualniilem A to wlaczylem aparat zeby zobaczyc cosie dzieje i pokazywali mi A - 2.00. Dopiero potem wzialem sie za B. Pewnie nie sprawdziles czy sie uaktualnilo i wgrales B.
Mniejsza o to - wazne ze dziala. Ja juz sobie dawno dalem spokoj - wazne ze mi nefy liczy dobrze - tylko dlatego zalezalo mi na nowym sofcie.
Piotrze - i jak to wyglada u Ciebie? Dzialasz na 2?
Serwis przy regulacji BF wgrał mi nowy firmware (wtedy to było chyba 1.01) bez dodatkowej opłaty. A co do tych 800 zł : a świstak siedzi i zawija te sreberka ....
Kumpel przekazał mi to przez telefon dziś jeszcze mam się z nim widzieć i odebrać aparat jak się dowiem coś więcej to wam napisze dzięki za pomoc pozdro
Może to początek moi paranoi :) ale... nie mialem problemów (wielkich) z bf, sofcik mnię się wgrał ołkej, z kingstonami nie mam problemu, na plaży piach mnie nie wlazł do cielska choć wiater wiał, czyścić matrycy DZIĘKI BOGU NIE MUSZĘ jak na razie - cholera może ja mam nieorginalną 70 !!! bo... wszystko gra i bucy... nic ino fotki robić :)
a tak na poważnie, mam nadzieżdę, że wsie problemas rozwiążecie pomyślnie - trzymam kciuki :)
Witam,
czy ktoś by mnie uraczył nowym softem do D70 na emila, bo jak zobaczyłem ile jest wątków w tym poście to... ;) Byłbym Bardzo Wdzięczny. POzDraWIaM :mrgreen:
[ Dodano: Pon 08 Sie, 2005 ]
Ok, już mam, dzięki step.tom :) :P
[ Dodano: Pon 08 Sie, 2005 ]
:D już działa jak trza, no szybszy to nie wiem czy jest, ale menu fajowe ;) grunt, ze dziala,
skocze na cmentarz i sprawdze...
Ufffff...
Udało się :) Powiem szczerze, że po przeczytaniu całego wątku trochę się bałem tej całej operacji bo nie przeżyłbym nawet dnia bez mojego aparatu :) Ale wszystko jest w najlepszym porządku :)
Fajne menu, AF jakby lepiej działa na kitowym 18-70, sygnał ostrości chyba bez zmian...
Jestem całkowicie zadowolony. Wszystko trwało może 2 min...
Pozdrawiam
Witam Forumowiczów !
Czy mogę prosć o info, jak sprawdzić w aparacie (N D70s) wersję oprogramowania i jak robi się upgrade do nowszej wersji :?:
Z góry dzięki za info
Pozdrawiam
emailo
emailo, poczytaj wcześniej o tym wszystkim.
Cały wątek jest na ten temat... zacznij najlepiej od pierwszej strony...
Wielkie dzięki - już znalazłem :mrgreen:
jacek_jot
17-08-2005, 10:51
U mnie również sukces. Wczoraj dokonałem upgrade wg prostszej instrukcji opisanej przez Matam-a, z tą różnicą, że korzystałem z czytnika. Aktualizacja zrobiona z "pomarańczowej" karty Kingstona 256MB. Wygląd menu faktycznie ładniejszy. Szybkość ostrzenia - na 18-70 nie zauważyłem różnic, zobaczymy jak będzie na 70-300.
Dzięki wszystkim za cenne wskazówki :-)
Pozdroofki
Jacek
A jednak wróciłem do starego softu 1.01 A ponieważ AF jest o wiele lepszy niż w 2.0
no wlasnie, ma ktos w posiadaniu stary soft? szukalem na stronach nikona i nie ma :( rowniez na nikon usa, albo cos przeoczylem, albo zle szukalem, jak by co to poptosze na maila:
[email protected]
no wlasnie, ma ktos w posiadaniu stary soft? szukalem na stronach nikona i nie ma :( rowniez na nikon usa, albo cos przeoczylem, albo zle szukalem, jak by co to poptosze na maila:
[email protected]
www.google.pl i wpisac "D70 firmware 1.01".
A teraz pierwszy z brzegu link w ten sposob znaleziony :-) :
http://cameras-and-mp3-player.free-driver-download.com/Nikon/17971/Nikon-Digital-SLR-D70-Firmware-10.1-1.02-Windows-98SE-ME-2000-XP.html
pooley, masz tutaj linka z oficjalnej strony NIKONA:
http://nikonasia-en.custhelp.com/cgi-bin/nikonasia_en.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=cb6xjDNh&p_lva=507&p_li=&p_page=1&p_prod_lvl1=40&p_prod_lvl2=48&p_cat_lvl1=3&p_search_text=&p_new_search=1&p_search_type=7&p_sort_by=dflt
...i wybierz co cię interesuje :)
dziekowac :)
teraz pytanie czym sie rozni wersja 1.01 od 1.03?
pooley, chodzi tylko o czesci jesli ci nie smiga z 2.00 to wymieniasz czesc A tylko a ona jest ver. 1.03 bodaj.
dziekowac :)
teraz pytanie czym sie rozni wersja 1.01 od 1.03?
1.03 nie wnosi wiele nowego:
"When the mode dial was set to an exposure mode (P, S, A, or M) and II selected for the Color mode setting in the Custom item of the Optimize image menu, and then an option other than Custom (such as Portrait) selected from the Optimize image menu, JPEG images captured after this procedure were recognized as having the Adobe RGB color space when opened in applications with a color-management function such as Adobe Photoshop. This problem has been corrected."
Saint... Ty jak zwykle wszedzie sie udzielasz a nie udzielasz odpowiedzi na zadawane konkretne pytanie, ja wiem ze jest czesc A i B, wiem ze mam wymienic tylko czesc A. Ale sa dwie wersje jak moze zauwazyles (badz nie) 1.01 i 1.03... i tu mam pytanie, ktora polecacie i jesli ktos wie to czym sie roznia...
Lolas... dziekuje :)
Lolas, czyli w sumie głupstwo...
Ja mam 1.01 i wszystko jest ok... poczekam aż poprawią tę 2.0 - wtedy dopiero wgram ją.
ja mam dwa razy 2.0 i również wszystko jest OK :)
wigi, - różnica może nie jest mocno zauważalna, ale jednak jest... Na A 1.01 AF działa o niebo lepiej i jestem z niego bardziej zadowolony. Dziwne tylko, że po zmianie tego softu A z 2.0 na 1.01 dźwięk AF mi się zmienił :) Ale chyba właśnie nie jest to ten co był przy kupnie aparatu...
Dlatego ja zostalem przy 1.01. Sporo osob zglaszalo problemy po aktualizacji, wiec wolalem nie ryzykowac. To co oferuja nowe wersje firmwaru ma bardzo watpliwa wartosc. ale gdyby pojawila sie opcja wczesniejszego podnoszenia lustra - nie zastanawialbym sie ani chwili nad instalacja :D
Lolas, o co dokładnie chodzi z tym lustrem - czytałem coś na ten temat, ale możesz mi to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć? :)
Podniesienie lustra przed otwarciem migawki powoduje drgania, ktore wplywaja negatywnie na ostrosc fotek robionych z dluzszymi czasami (powiedzmy w przedziale 1/30 - 1s). Przy dluzszych czasach (>1s) wplyw tych drgan jest mniejszy, oczywiscie pod warunkiem ze masz ciezki statyw ktory odpowiednio szybko je wytlumi.
W takich sytuacjach bardzo przydaje sie funkcja wstepnego podniesienia lustra - kilka sekund przed otwarciem migawki, tak aby aparat zdazyl sie ustabilizowac. Niestety funkcja ta wystepuje zwykle w drozszych modelach aparatow.
Wiele osob oczekiwalo nowego firmware do D70 z nadzieja, ze Nikon udostepni podnoszenie lustra w menu. Niestety wszystko wskazuje na to, ze mozemy zapomniec o takiej opcji - chyba ze ktos wreszcie zhackuje firmare D70, tak jak zrobili to rosjanie z softem do 300D.
jacek_jot
23-08-2005, 10:28
mihow, możesz rozwinąć temat? Ja po upgrade odnotowałem lepsze działanie AF na 70-300 - mniej "pustych" przebiegów. Poprzednio bardzo często podczas ostrzenia przelatywał cały zakres ogniskowej i dopiero chwytał, teraz zdaża się to bardzo rzadko. Na 18-70 nie zauważam różnic - ostrzył i ostrzy szybko i pewnie...
poczytajcie sobie dokładnie ten post od początku wraz z przykładami gorszej jakości jpegów przy nowym sofcie to może zrozumiecie a najlepiej to zrobić test samemu na starym i nowym firmware ja tak zrobiłem i szybko wróciłem do starego 8)
Ja wyszedlem z zalozenia, ze skoro inni sprawdzili i zdecydowali si ewrocic do starszej wersji, to po co ja mam tracic czas na takie eksperymenty. Jade na starej wersji i jestem zadowolony :D
jacek_jot, poprostu zasugerowałem się opiniami ludzi bardziej doświadczonych odemnie - chociaż powiem, że ostatnie zdjęcia z wersji A 2.0 bardzo mi sie nie podobały jeśli chodzi o ostrość... poprostu mydło było...
Myślę, że na starym firmware A 1.01 jest o wiele lepiej...
jacek_jot, poprostu zasugerowałem się opiniami ludzi bardziej doświadczonych odemnie - chociaż powiem, że ostatnie zdjęcia z wersji A 2.0 bardzo mi sie nie podobały jeśli chodzi o ostrość... poprostu mydło było...
Myślę, że na starym firmware A 1.01 jest o wiele lepiej...
Ja osobiście nie narzekam na wersje 2.0. Jakiejśc sensacyjnej róznicy nie zauwazyłem w ostrzeniu czy pracy aparatu. Ale nie ma problremu z licznikiem i sam graficzny interfejs jest przyjemny.
A z innej beczki, dziś osobiście byłem w serwisie Nikona , bardzo mili ludzie , oddałem aparat do czyszczenia i po południu bedzie gotowy. pan powiedziął, ze przy okazji aparat bedzie sprawdzony i gdyby coś wskazywało na pierwsze oznaki nadchodzącej awarii, to zostanie to naprawiane. Normalnie byłem w szoku. Kulturalnie i profesjonalnie.
I a propo nowego softu to dowiedziałem sie że soft 2.0 w zasadzie sprawia że D70 funkcjami przypomina d70s tylko w starszej obudowie:-)))
No ale to tak off the record.
Czekam na efekty po czyszczeniu.
mabesto zwróć uwagę na powiększone wycinki fotek i chyba zmienisz zdanie , jeśli chodzi o wygląd menu to można zostać przy nowym plik B2.0
Ale nie ma problremu z licznikiem i sam graficzny interfejs jest przyjemny.
Za nowe menu odpowiedzialna jest część B softu więc możesz sobie zostawić 2.0 a zmieniasz sobie tylko wesję A na 1.01.
Mam pytanko odnośnie serwisu: masz aparat jeszcze na gwarancji? Jeśli nie ile kosztuje czyszczenie? Po jakim czasie wypadałoby się przejść do serwisu?
Jeżeli chodzi o soft 2.0 ala D70s: myslę, że jest to troszkę przesadzone. Dużej różnicy nie zauważyłem, ale licznik JPG i tak jest nadal skopany :)
Ale nie ma problremu z licznikiem i sam graficzny interfejs jest przyjemny.
Za nowe menu odpowiedzialna jest część B softu więc możesz sobie zostawić 2.0 a zmieniasz sobie tylko wesję A na 1.01.
Mam pytanko odnośnie serwisu: masz aparat jeszcze na gwarancji? Jeśli nie ile kosztuje czyszczenie? Po jakim czasie wypadałoby się przejść do serwisu?
Jeżeli chodzi o soft 2.0 ala D70s: myslę, że jest to troszkę przesadzone. Dużej różnicy nie zauważyłem, ale licznik JPG i tak jest nadal skopany :)
Aparat kupiłem w pażdzierniku 2004. Sprawuje sie idealnie , ale jak to przy częstej wymianie szkieł bywa wlazło mi troche paprochów. Najpier próbowałem metodą domową sie tego pozbyć, czyli grucha gumowa z apteki i przedmuchiwanie, ale nie wszystko udało sie zlikwidować. Czyszczenie aparatu w takim stanie jak mój będzie kosztowało ok 80 zł, bo zabrudzone sa te elementy , kórych czyszczenie nie wymaga rozbierania aparatu na kawałeczki. A przegląd po koniec gwarancji nie zaszkodzi, będe przynajmniej miał pewnośc że mechanika jest sprawna i nie wydarzy sie cos niespodziewanego, choć zawsze może być jakś niespodzianka. No ale na pewno będzie na to mniejsza szansa :-)
OK - dzięki - czyli ja gdzieś w lipcu next year oddam do serwisu niech sobie pooglądają mój aparacik... podmuchają itd :)
OK - dzięki - czyli ja gdzieś w lipcu next year oddam do serwisu niech sobie pooglądają mój aparacik... podmuchają itd :)
ha - to masz na razie nówkę nierdzewkę !
Pstrykaj na maksa. jak widze na razie masz jedno szkło, wiec luzik ...
znam gościa, kóry kupił aparat i od razu jakies wypasione szkło, kóre mu było potrzebne i tylko na tym pracuje i nie ma problemu pyłków itd :-)
Niech wykona fote na maksa zamknietym szklem. Zdziwi sie ;)
Niech wykona fote na maksa zamknietym szklem. Zdziwi sie ;)
myslisz ze wyjda babole ?
fakt ze przy otwartek przesłonie jest mnie paprochów, a jak sie zrobi największe przymkniecie to widac kwiatki inaczej ;-)))
ha - to masz na razie nówkę nierdzewkę !
Pstrykaj na maksa. jak widze na razie masz jedno szkło, wiec luzik ...
Niedługo będzie jeszcze 70-300G - na lepsze mnie nie stać :) Może potem jeszcze jakies 50mm 1.8. Zobaczymy
[ Dodano: Wto 23 Sie, 2005 ]
Mam jeszcze jedno pytanko: jak to jest z tą migawką? Gdzieś czytałem, że ma ograniczoną żywotność (oczywiście nie jest nieśmiertelna), ale czy jest powód do zmartwień? Ktoś gdzieś pisał 60 000 fotek... Czy to prawda?
Witam po długiej nieobecnośći patrzę a tu nowy firmwall do nikonka hehe oj dawno mnie tu nie było ;-)
No i kupełem tego Nikkor'a 70-300G. Pierwsze wrażenia? Głośny, ciężki, wolno ostrzy :) (firmware A1.01) ale na pierwsze zdjęcia bardzo mi się podoba :) Fajnie zbliża i ogólnie aparat z nim fajnie wygląda :)
Później podzielę się z Wami pozostałymi wrażeniami i odczuciami z użytkowania tego szkła...
Pozdrawiam
No i kupełem tego Nikkor'a 70-300G. Pierwsze wrażenia? Głośny, ciężki, wolno ostrzy :) (firmware A1.01) ale na pierwsze zdjęcia bardzo mi się podoba :) Fajnie zbliża i ogólnie aparat z nim fajnie wygląda :)
Później podzielę się z Wami pozostałymi wrażeniami i odczuciami z użytkowania tego szkła...
Hej , gratuluję i witam w klubie tych co wydali troche kase bez sensu. To jest bardzo mierny obiektyw. Kupiłem go jeszcze do swojego F65 i wtedy był do przyjęcia. Ale po 2 latach uzywania i w międzyczasie przesiadce na D70 stwierdzam iz to bardzo słaby obiektyw. Zresztą trudno oczekiwac rewelacji za taką kaskę. Na poczatek musi wystarczyc , na pewno mozna sporo sie nauczyc o zabawie z taką "lufą" - zaleznośc czasu i ogniskowej ...pocżtki miąlem umiarkowane ...ale sam zobaczysz co i jak . powodzenia :-)
Pozdrawiam
mabesto, nie rozumiem - dlaczego mierny? Możesz uzasadnić swoją wypowiedź. Bo nie chce mi się wierzyć, że jest aż tak źle...
mabesto, nie rozumiem - dlaczego mierny? Możesz uzasadnić swoją wypowiedź. Bo nie chce mi się wierzyć, że jest aż tak źle...
ale co mam Cie przekonywac do wyższosci świąt jednych nad drugimi ?
to moja apinia i jak poszperasz na forum to sam sie przekonasz co sądzą inni uzytkownicy.
prawda jest taka ,że trudno oczekiwac od czegos co jest tanie aby było znakomitej jakości.
Coś za coś !
trudno oczekiwac od czegos co jest tanie aby było znakomitej jakości.
No pomiędzy "mierne" a "znakomita jakość" jest lekka różnica :) dlatego pytam dlaczego tak słabo go oceniasz? Jest bardzo dużo przykładów, że to szkło robi fajne fotki i nieźle ostrzy...
Ja osobiście jestem zadowolony, co wcale nie oznacza, że chciałbym coś bardziej ambitnego :) ale narazie nie stać mnie na szkło za ponad 1 tys zł...
Fajnie - ale co to ma wspólnego z tematem?
Fajnie - ale co to ma wspólnego z tematem?
A to, że wcześniej rozmawialiśmy o szybkości działania tego szkła na nowym firmware :)
Trzeba było poczytać wcześniej a nie wyskakujesz w środku tematu i pytasz się "Ale oso chosi" ;)
Znam ten wątek cały - to jeden z dłuższych. O zmianach szybkości ostrzenia tez tu można znaleźć. Dzielenie się odczuciami na temat szkła to proponuję dział obiektywy i akcesoria. To nie moja złośliwość tylko troska o użytkowników forum - ktoś kto będzie chciał przebrnąć przez temat firmware jak zacznie czytać o ocenie czy dany obiektyw jest dobry czy mierny to pewnie zrezygnuje z dalszego czytania. Jeżeli uważacie inaczej to proponuje tutaj dyskusje dodatkowo na temat :kupiłem lampę błyskową - świetnie pracuje z firmware 2.0 oraz komaptybilność statywów mainfrotto z 1.03 :-)
irekka, masz racje - trochę zboczyliśmy z tematu, ale myślę, że jest on już wyczerpany... przynajmniej w tym wątku...