Zobacz pełną wersję : Jaki program pocztowy?
Proste pytanie -
jak polecacie program pocztowy do Windows7 (64)??
Ma obsługiwać kilka adresów e-mail, być prosty, z czytelnym interfacem i łatwy w obsłudze, darmowy.
"Grzmiący ptaszek" w płaszczyku Nuvola, to wcale dobra propozycja.
rychu_cmg
12-02-2011, 12:20
Ostatnio przerzuciłem się na Google Mail Checker Plus (wtyczka do Chrome)
Wypróbuj Windowsowy Live Mail. Przesiadałem się z Thunderbirda. Bardzo czytelny, wiele kont, świetny kalendarz, RSSy.
http://explore.live.com/windows-live-mail?os=other
Może wydać się głupie ale... mam pytanie dodatkowe:
czy któryś z tych wymienionych wyżej programów pozwala... na zachowanie odebranej wiadomości na oryginalnym serwerze?
Np mam konto mailowe w home.pl, maila odbieram przy pomocy programu XXX, czy jest możliwość, aby ten sam mail jednak został też na serwerze w home.pl, - tak aby np korzystając z netu gdzieś poza domem mieć dostęp do historii korespondencji?
velaskez
12-02-2011, 12:43
Każdy ma taką opcję, trzeba tylko odznaczyć, że chcesz zachowywać kopie na serwerze;) Ja używam thunderbirda z 3 kontami mailowymi i jednym uczelnianym podpiętym. Wszystko śmiga.
Paweł Kania
12-02-2011, 12:46
Ja używam z Opery M2 :)
Bardzo fajne, proste etc :)
W Live Mail jest też taka opcja.
Tak w ogóle, to co zainstaluj sobie je i sprawdź, który Ci się spodoba. ;)
w Zaawansowanych ustawieniach konta zawsze jest opcja Pozostaw kopie wiadomosci na serwerze, plus dodatkowe opcje kiedy ma ja usunac.
w Win7 spokojnie mozna uzywac Windows Live Mail. calkiem przyjemny jesli nie potrzeba zaawansowanych gadzetow.
Może wydać się głupie ale... mam pytanie dodatkowe:
czy któryś z tych wymienionych wyżej programów pozwala... na zachowanie odebranej wiadomości na oryginalnym serwerze?
Np mam konto mailowe w home.pl, maila odbieram przy pomocy programu XXX, czy jest możliwość, aby ten sam mail jednak został też na serwerze w home.pl, - tak aby np korzystając z netu gdzieś poza domem mieć dostęp do historii korespondencji?
Powiem Ci jedno, jak masz na home możliwość uruchomienia protokołu IMAP, to program wybierz taki który Ci się podoba... Programów używam dowolnych, w pracy outlook, w domu przez www, w komórce ściągam przez exchange'a. IMAP spełni Twoje wymagania, każdy mail wysłany z dowolnego programu zawsze będzie dostępny na serwerze oraz po synchronizacji na każdym kompie.
Articool
12-02-2011, 17:19
Ja też polecam Thunderbirda
Władca Pixeli
12-02-2011, 18:38
Thunderbird ma pewną ogromną zaletę do której inne programy nie dorosły. :mrgreen:.
Jak robimy backup Thunderbirda to na innym komputerze, czy po awarii na tym samym, po zainstalowaniu programu kopiujemy cały katalog i wszystko jest gotowe. Program pamięta wszystkie ustawienia, hasła i które emaile były już ściągnięte.
Inne programy wymagają ustawienia wszystkich parametrów, i po uruchomieniu program ściąga ponownie wszystkie emaile które zostały na serwerze co powoduje, że mamy całą masę podwójnych emaili.
Dodatkową zaletą Thunderbirda jet to, że jak ktoś nie lubi jego wyglądu, to można zainstalować nową Eudorę i oba programy korzystają z tych samych danych.
Niestety dla mnie nowa Eudora nie jest już tak przyjemna jak oryginalna z firmy Qualcomm.
I za to tez cenie sobie Thunderbirda. :) Co prawda prawie caly czas mam kopie w postaci image calego dysku, jednak juz kilka razy ta prostota w postaci profilu zamknietego w jednym katalogu, bardzo mi sie przydala.
mnie akurat ostatnie wersje thunderbirda jakos zmeczyly.
natomiast przywrocenie zwyklego outlook expressa to zgranie poczty do katalogu, klikniecia importu kont z haslami i jest. gorzej z regulami. ale sciaganie powtorne wiadomosci ? dawno czegos takiego nie przerabialem.
no ale w sumie tyle tych programow jest ze kazdy cos sobie wybierze.
w Win7 spokojnie mozna uzywac Windows Live Mai
Do pierwszej awarii. Szczerze polecam omijać szerokim łukiem. W razie nowej instalacji odtworzenie poczty, ustawień, adresów to makabra. W Thunderbirdzie jak napisano powyżej, sprawę załatwia skopiowanie jednego katalogu.
Articool
13-02-2011, 09:27
The Bat
Miał być darmowy :)
zapewniam Cię że umiem czytać. Używam od kilku lat The Bat i zawsze w wersji darmowej dołączanej do czasopism
Articool
13-02-2011, 09:36
O to nie wiedziałem, że jest taka możliwość. Jakie to czasopisma dają za free?
np komputer świat mam korzystam jest super
Zainstalowałem właśnie TB w najnowszej wersji i powiem, że o ile na początku v3 zupełnie mi nie podpasowała, tak teraz zaczynam importować maile z WLM i chyba przeproszę się z TB.. jeszcze nie przesądzone, bo na korzyść WLM przemawia bardzo dobry kalendarz, którego na marginesie, nie można wyeksportować...
Zainstalowałem właśnie TB w najnowszej wersji i powiem, że o ile na początku v3 zupełnie mi nie podpasowała, tak teraz zaczynam importować maile z WLM i chyba przeproszę się z TB.. jeszcze nie przesądzone, bo na korzyść WLM przemawia bardzo dobry kalendarz, którego na marginesie, nie można wyeksportować...A nie mozna go czasami synchroznizowac z GoogleCalc? Wtedy problem by sie rozwiazal przez zainstalowanie w Thunderbirdzie dodatkow o nazwach: "Lightning" i "Provider for Google Calendar".
Zainstalowałam Thunderbird'a. Działa. Jest OK.
Pytanie:
czy można jakoś bezboleśnie przenieść książkę adresową i pojedyncze adresy danego konta z outlook express.
Dla utrudnienia dodam, że outlook jest na innym kompie....
PPM na koncie -> ustawienia -> konfiguracja serwera -> pozostaw kopię wiadomości na serwerze
Z kalendarzem sobie poradziłem. Utworzyłem link z hotmaila, zaimportowałem w ligtningu. Działa. :)
Macie może jakieś linki do Lightninga ze świętami polskimi?
PPM na koncie -> ustawienia -> konfiguracja serwera -> pozostaw kopię wiadomości na serwerze
Z pozostawieniem wiadomości na serwerze sobie poradzilam - znalazłam.
Nie rozwiązałam na razie problemu książki adresowej z outlooka:(
. W razie nowej instalacji odtworzenie poczty, ustawień, adresów to makabra. .
Jakos nie zanotowalem zadnej makabry wiec chetnie sie dowiem co wedle Twojego rozumowania sie pod tym pojeciem kryje - export, zapisz czy import ?
Macie może jakieś linki do Lightninga ze świętami polskimi?Google Calendar udostepnia takowy.
Jakos nie zanotowalem zadnej makabry wiec chetnie sie dowiem co wedle Twojego rozumowania sie pod tym pojeciem kryje - export, zapisz czy import ?
Proponuję zatem spróbować przenieść całość poczty parędziesiąt razy na różnych komputerach. Czasem prawie dobrze pójdzie, czasem walka na pół dnia, czasem wcale nie pójdzie a import zaimportuje zadziwiające rzeczy.
hhmmm Robilem to kilkanascie razy i zawsze bezproblemowo. Fenomen znaczy sie :)
TMK pisał o IMAP, zamiast się pitolić z synchronizacją, backupem wiadomości itd. lepiej się na niego przerzucić i zapomnieć o tych średniowiecznych nawykach;)
kurde, od dwóch lat używam IMAP, dzięki temu nie ma znaczenia dla mnie klient poczty, jednak na PC aktualnie używam Miramar i jestem zadowolony :)
w Win7 spokojnie mozna uzywac Windows Live Mail. na dniach się będę porzesiadał z XP i outlook expresa na W7 (64 bit) i będe cos musiał wymyslec z pocztą na W7.
Pocztę ściagam na komputer, nie zostawiam kopii na serwerze. Mam tożsamośc główna i na niej 3 konta pocztowe i dwie dodatkowe tożsamości, na jednej z nich 7 kont pocztowych, na kolejnej następne kilka kont. Nie pytajcie dlaczego mam tyle skrzynek pocztowych i to tak posegregowanych. Mam, bo mam kilka swoich serwisów, bo prowadzę korespndencję kilku modelkom które nie mają swojej poczty (uwierzcie, są takie osoby).
Ba, skrzynka odbiorcza ma z 10 podkatalogów, elementy wysłane - też kilka katalogów.
Potrafię sobie wyeksportować ustawienia kont pocztowych, ale pewnie tylko windowsowskie oprogramowanie to "zrozumie" co w plikach zapisane. Czy live mail to zaimportuje? Nie mam jeszcze W7, nie znam tego programu i systemu, dlatego pytam.
Robie też czasem kopie zawartości wchodząc w pliki systemowe, zgrywając na żywca Total commanderem. Potrafię w ten sposób sobie poprzenosić pocztę między kompami pracującymi na Win XP.
Czy da się przenieść pliki z outlook ekspresu na Windows Live Mail, zachowując ten podział na tożsamości, podkatalogi itd?
Po kompaktowaniu moja poczta ma wszystkiego razem z 6 GB.
Jakie oprogramowanie da mi możliwość zachowania takiej struktury jaką ja mam (kilka tożsamości, kilka adresów w każdej z nich, kilka katalogów w skrzynce odbiorczej i w elementach wysłanych. No i da mi możliwość zaimportowania takiej struktury z obecnego Outlook Ekspresa.
Ostatecznośc to pełen Outlook, ale z pewnych względów bym tego nie chciał.
w Win7 spokojnie mozna uzywac Windows Live Mail. calkiem przyjemny jesli nie potrzeba zaawansowanych gadzetow.
Tzn czego mu brak z tego co wypisałem?
1. Kilka tożsamości ma?
2. Założenie podkatalogów w skrzynkach odbiorczej/nadawczej?
3. Da się zaimportować poczte z outlook ekspresa?
to są dla mnie podstawowe pytania, jesli odpowiedzi będa twierdzące to chyba nie ma sprawy
taxman77
27-04-2011, 22:23
Nooo, dość skomplikowana ta Twoja poczta. Będziesz miał kłopot. Windows Live Mail nie obsługuje tożsamości, nie ma takiej opcji. Zaimportować pocztę z OE da się. Gdybym ja stanął przed takim dylematem zmieniłbym program pocztowy (ale to tylko moje zdanie). Tak czy siak trochę pracy przed Tobą.
Pozdrawiam.
P.S
Aha, Live Mail zaimportuje pocztę w drzewie katalogów jako "Zaimportowana poczta", czy jakoś tak i utworzy kolejne jakby drzewo z katalogami. Nie podmieni istniejących katalogów i ich podkatalogów, to trzeba zrobić samemu. W Twoim przypadku to będzie dość długi i skomplikowany proces.
Thunderbird ma tożsamości?
Da się zaimportować pocztę z outlooka?
taxman77
28-04-2011, 11:36
Da się zaimportować pocztę z outlook, do Thunderbird, ale ręcznie pliki *.eml. (oczywiście piszę o Twoim konkretnym przypadku).
Thunderbird nie posiada tożsamości, żaden klient poczty tego nie posiada, to był wymysł microsoft, w czasach kiedy sami nie wiedzieli po co stworzyli systemowe konta użytkowników, nie bardzo widząc gdzie kończą się uprawnienia użytkownika, a gdzie zaczynają uprawnienia administratora na tych kontach, co w konsekwencji skutkowało tym, że każdy zwykły użytkownik instalował winXP i konto administratora stawało się kontem do pracy. Dopiero w win7... dobra nie o tym miało być.
Twój przypadek jest dość złożony, bo gdyby to było tak, że Ty jesteś administratorem maszyny, a te konta pocztowe, które posiadasz, to użytkownicy maszyny, to można by założyć dla każdego konto systemowe, w tym koncie instalacja poczty Windows Live Mail i ok. Ale nie będziesz przecież tego robił bo konta, które administrujesz to klienci(tki), tylko posiadający u Ciebie pocztę. O tożsamości możesz zapomnieć, przy WinXP nie zostaniesz bo domyślam się, że kupiłeś nową maszynę z ilością pamięci przekraczającą 4bg, a winxp nie obsługuje takiej ilości.
Pozostaje instalacja innego klienta poczty (np. Thunderbird), utworzenie w nim tych wszystkich adresów, dla każdego adresu utworzenie struktury katalogów i podkatalogów i cóż, ręczne przenoszenie korespondencji. Co nie będzie procesem szybkim i prostym.
Pozdrawiam.
Co do tozsamisci, kolega powyzej odpowiedzial, ale jako, ze jestem po swierzej instalce Thunderbirda to powiem, ze sciaga sobie z serwera poczte od poczarku, oczywiscie tylko zakladki, ale cala poczte masz;)
Co do tozsamisci, kolega powyzej odpowiedzial, ale jako, ze jestem po swierzej instalce Thunderbirda to powiem, ze sciaga sobie z serwera poczte od poczarku, oczywiscie tylko zakladki, ale cala poczte masz;)
no wiec w tym przypadku to nie przejdzie - Jacek nie trzyma kopii wiadomosci na serwerze
taxman77
28-04-2011, 12:10
No, ok, ale co to da Jackowi? Jak on ma kilka tożsamości, a na tych tożsamościach po kilka kont pocztowych z konkretną utworzoną strukturą katalogów i podkatalogów, łącznie z korespondencją wysłaną w katalogach i podkatalogach. Żaden klient poczty nie ściągnie poczty wysłanej, tym bardziej struktury katalogów.
Thunderbirda to powiem, ze sciaga sobie z serwera poczte od poczarku,
To w tym konkretnym przypadku nic nie pomoże. Zero.
Czyli będę musiał zrobić to czego nie chciałem - przejść na pełnego Outlooka. Tam też chyba nie ma tożsamości, ale są profile - to chyba to samo, ale inaczej nazwane?
taxman77
28-04-2011, 23:47
Na pełnego, tzn na Office Outlook? Nie lepiej Thunderbird? Ilość pracy przy przenoszeniu taka sama, a świetny komfort przy robieniu kopii w przyszłości. Zresztą Office Outlook też ma przyzwoite opcje importowania i eksportowania. Co do tych profili sprawdzę jutro w pracy i dam znać.
Pozdrawiam
Na pełnego, tzn na Office Outlook? tak.
Co do robienia kopii. Nie widzę dużego problemu. Zgrywam po prostu odpowiednie katalogi systemowe (total commanderem). Windowsa stawiam raz na 3 lata (zakładam, że sie nie będzie sypał - bo mi się nie sypie od lat), zainstaluje od nowa outlooka i podmienie katalogi.
Oczywiście pierw postawie outlooka na XP i to te pliki będę podmieniał w W7.
Albo będe musiał poznać Thunderbirda. Ale on nie ma tożsamości. Hm. Mniejsza o nazwę - ma "profile"? Co się dzieje gdy jest kilku użytkowników laptopa z W7 i Thunderbirdem? Między pocztami daje się w Thunderbirdzie przejśc tylko po przelogowaniu (w W7)?
Na pełnego, tzn na Office Outlook? Nie lepiej Thunderbird?
Outlook jest znacznie stabilniejszy przy dużej ilości poczty. O ile w domu trzymam się z daleka od niego, to w pracy nic nie było go w stanie zastąpić. Średnio mam 6-7 GB danych poczty, żaden inny program nie był stabilny z TheBat włącznie.
taxman77
30-04-2011, 10:02
, żaden inny program nie był stabilny z TheBat włącznie.
To zależy od ogólnego stanu systemu itp. Wielu rzeczy. Ja z kolei w pracy używam jako głównego klienta Thunderbird i jest ok. Ale nie powiem też złego słowa na Office Outlook. A ty wiesz coś może o tych "profilach" w Office Outlook o których pisał Jacek, bo nie miałem okazji sprawdzić.
To wyczytałem na stronie MS:
Używanie kilku profilów
Jeśli używanych jest kilka profilów, można skonfigurować program Outlook, aby za każdym razem używał tego samego profilu, albo też aby wyświetlał monit o wybór profilu przy każdym uruchomieniu programu. Przy przełączaniu między profilami ulegają zmianie konta e-mail oraz ustawienia dostępne podczas sesji programu Outlook.
Ważne Nie można przełączyć do innego profilu e-mail, gdy program Outlook jest uruchomiony.
Czyli można przyjąć, że to coś na kształt tożsamości.?
sokrates
30-04-2011, 16:35
Na taką zawiłą sytuację widzę tylko jedno wyjście - MS Outlook. Ale zainstaluj go jeszcze na tym kompie z XP i z outlookiem expresem. Zaimportuje wszystko automatycznie. Potem pozostanie ci tylko przegranie 1 pliku pst i gotowe.
To zależy od ogólnego stanu systemu itp. Wielu rzeczy.
W pracy mam podpiętych kilka skrzynek, ale filtruje je regułkami gdzie co ma wpadać. Nt stabilności raczej nie zmienię zdania, od dawna pracuje wyłącznie na Dellach (teraz na i7) i z nimi raczej nie ma problemów technicznych. Próbowałem thebata oraz Thunderbird i jak lubię te programy, tak nie wytrzymały ilości poczty. Oczywiście w domu używam thebata i to starej wersji z jakiejś gazety, tu sprawdza się wyśmienicie.
Na taką zawiłą sytuację widzę tylko jedno wyjście - MS Outlook. Ale zainstaluj go jeszcze na tym kompie z XP i z outlookiem expresem. Zaimportuje wszystko automatycznie. Potem pozostanie ci tylko przegranie 1 pliku pst i gotowe.Mam zamiar właśnie tak po kolei zadziałać.
tylko ciekawe jak on będzie to importował jesli chodzi o tożsamości. Zaimportuje jedną, a ja muszę wymyslic jak zaimportować kolejne? Tzn jak kolejne tożsamości zaimportować (czy wyeksportować) do innych profili.
Zrobię sobie kopie, bo na pewno za pierwszym razem coś sknocę :)
jarek_wt
30-04-2011, 22:27
Thunderbird ma pewną ogromną zaletę do której inne programy nie dorosły. :mrgreen:.
Jak robimy backup Thunderbirda to na innym komputerze, czy po awarii na tym samym, po zainstalowaniu programu kopiujemy cały katalog i wszystko jest gotowe. [...].
W przypadku Windows Live taki sam efekt osiągnie się kopiująć tzw. "folder magazynu". Ja ten folder mam podpięty pod Live Mesh. Ma to tę zaletę że na każdym PC mam dokładnie taką samą zawartość.
najlepszym programem pocztowym jest GMAIL
ZA:
- dostep do poczty z kazdego miejsca
- mozliwosc darmowego podpiecia wlasnej domeny pocztowej
- prosty backup maili (po prostu raz na jakis czas pobierasz maile np do outlooka)
- 7 GB za free
- grupowanie maili w wątki
- super szybkie wyszukiwanie
- automatyczny podgląd dokumentów pdf doc, ppt i innych bez pobierania na dysk
- ITD...
Ta...
- 7 GB pojemności, podczas gdy Jacek_Z ma już teraz 6 GB. Skąd wiesz, że mu nie zabraknie? Tak, wiem, że na GMailu pojemność rośnie (w żółwim tempie)
- grupowanie maili w wątki - no szał! Nie wiedziałem, że się tak da, żaden inny soft tego nie ma
- super szybkie wyszukiwanie - jest do tego stopnia super, że nie szuka fragmentów wyrazów, tylko całości. Czyli jak wiem, że tydzień temu wysyłałem komuś maila o słodkościach, to nie mogę sobie wpisać "czekolad" i znaleźć wszystkie maile, które zawierają te znaki, tylko mam dwie możliwości:
1. wpisuję z pasją "czekoladowe", "czekoladki", "czekolada", "czekoladka", "czekoladą", "czekoladkami" we wszystkich możliwych przypadkach
2. olewam wyszukiwarkę i ryję nosem w poczcie jak dzik w truflach
- podgląd dokumentów, problem w tym, że wszystkich .odt i innych *Open, które są standardami ISO nie da się podejrzeć. To, że pod Operą widok skoroszytów się rozsypuje i niektórych dokumentów w tej przeglądarce nie da się zobaczyć to kolejny plus Gmaila.
I takie pytanie na sam koniec: od kiedy przeglądarkowy interfejs pocztowy nazywamy programem?
Pozdrawiam, użytkownik GMaila.
ZA:
- dostep do poczty z kazdego miejsca
- mozliwosc darmowego podpiecia wlasnej domeny pocztowej
- prosty backup maili (po prostu raz na jakis czas pobierasz maile np do outlooka)
- 7 GB za free
- grupowanie maili w wątki
- super szybkie wyszukiwanie
- automatyczny podgląd dokumentów pdf doc, ppt i innych bez pobierania na dysk
- ITD...
Ale kolego.......nie takie bylo pytanie! Gmaila uzywam od jakis 6 lat.....jak jeszcze mieli 1GB za "free";)
Pytalismy o program do poczty a Ty tu piszesz o backupach za pomoca outlooka.....bytanie bylo wlasnie o outlooka:D
taxman77
02-05-2011, 23:12
Super, powaliłeś nas wszystkich, dziękujemy za fachową poradę. :(
Ta...
- 7 GB pojemności, podczas gdy Jacek_Z ma już teraz 6 GB. Skąd wiesz, że mu nie zabraknie? Tak, wiem, że na GMailu pojemność rośnie (w żółwim tempie)
- grupowanie maili w wątki - no szał! Nie wiedziałem, że się tak da, żaden inny soft tego nie ma
- super szybkie wyszukiwanie - jest do tego stopnia super, że nie szuka fragmentów wyrazów, tylko całości. Czyli jak wiem, że tydzień temu wysyłałem komuś maila o słodkościach, to nie mogę sobie wpisać "czekolad" i znaleźć wszystkie maile, które zawierają te znaki, tylko mam dwie możliwości:
1. wpisuję z pasją "czekoladowe", "czekoladki", "czekolada", "czekoladka", "czekoladą", "czekoladkami" we wszystkich możliwych przypadkach
2. olewam wyszukiwarkę i ryję nosem w poczcie jak dzik w truflach
- podgląd dokumentów, problem w tym, że wszystkich .odt i innych *Open, które są standardami ISO nie da się podejrzeć. To, że pod Operą widok skoroszytów się rozsypuje i niektórych dokumentów w tej przeglądarce nie da się zobaczyć to kolejny plus Gmaila.
I takie pytanie na sam koniec: od kiedy przeglądarkowy interfejs pocztowy nazywamy programem?
Pozdrawiam, użytkownik GMaila.
Lubię to! ;)
W sumie teraz, po przeczytaniu wypowiedzi Jacka, przyszla mi do glowy pewna mysl, ktora pierwszy raz podwaza (moja) mysl o Thunderbirdzie jako programu doskonalego: A co, gdy z komputera korzysta wiecej niz jedna osoba i potrzebne sa tzw. tozsamosci + haslo? Hmmm...
A co, gdy z komputera korzysta wiecej niz jedna osoba i potrzebne sa tzw. tozsamosci + haslo? Hmmm...
Drugie konto użytkownika?
To przeczy idei typowego uzytkownika Windowsa!: jest jedno konto administratora, ktorego uzywaja wszyscy :mrgreen:
Super, powaliłeś nas wszystkich, dziękujemy za fachową poradę. :(
tak kolego, gmail jest moim najlepszą aplikacją do poczty.
i to, że działa za pośrednictwem przeglądarki jest tylko jej atutem.
korzystałem z outlook express, outlook, opery oraz mail (mac) i niestety zaden z tych programów nie radził sobie tak dobrze z grupowaniem wątków - przy dzięsiątkach maili dziennie nie wyobrażam sobie pracy bez tej funkcji.
ciekawi mnie, na czym waszym zdaniem polega wyższość standardowych (instalowanych na dysku) aplikacji nad gmailem ? interesują mnie tylko rzeczowe i przemyślane argumenty pisane przez osoby znające pocztę od google.
ciekawi mnie, na czym waszym zdaniem polega wyższość standardowych (instalowanych na dysku) aplikacji nad gmailem
Aplikacja internetowa nie jest zintegrowana z systemem. Nie można do niej skierować funkcji mail z innych programów. Nie można wykorzystać książki adresowej. Nie można zintegrować z wyszukiwarką (korzystał Pan z mail więc pewnie wie, jakim potężnym narzędziem jest Spotlight). Załącznikami można operować tylko w zakresie oferowanym przez program. I wiele innych funkcji które stanowią różnicę między połączeniem system-aplikacja a samą aplikacją.
taxman77
04-05-2011, 23:11
tak kolego, gmail jest moim najlepszą aplikacją do poczty.
Ale mnie nie chodziło o rozwiązywanie Twojego problemu, tylko Jacka. Co do Twojego problemu to gmail, nie jest "aplikacją do poczty", przykro mi, ktoś wprowadził Cię w błąd.
korzystałem z outlook express
To gratulacje, bo nie jest wspierany od kilku lat. Jest standardową aplikacją wewnętrzna Windows XP Home , który nie obsługuje pamięci powyżej 4GB, sam program pocztowy traci swoją stabilność, gdy skrzynka odbiorcza (folder Skrzynka odbiorcza.dbx) przekroczy wielkość 2GB
ciekawi mnie, na czym waszym zdaniem polega wyższość standardowych (instalowanych na dysku) aplikacji nad gmailem
Przeczytaj, co napisał Jacek, przeanalizuj jego złożony problem (o tym, między innymi piszemy w tym wątku), w tej kwestii postaraj się znaleźć rozwiązanie. Cóż, przemyśl to wszystko jeszcze raz...
Pozdrawiam.
ciekawi mnie, na czym waszym zdaniem polega wyższość standardowych (instalowanych na dysku) aplikacji nad gmailem ? interesują mnie tylko rzeczowe i przemyślane argumenty pisane przez osoby znające pocztę od google.
Choćby na tym, że nie mając dostępu do internetu ma się wgląd w swoją archiwalną pocztę. Ot, detal ;)
..gmail jest moim najlepszą aplikacją do poczty.
i to, że działa za pośrednictwem przeglądarki jest tylko jej atutem.
- dla osoby, która ma kilkanaście tysięcy odebranych emaili i kilka tysięcy wysłanych, ładnie posegregowane w katalogach, tożsamościach itd?
- gdzie niektóre maile maja ponad 20 MB, a niestety mają tak głupi tytuł, że musisz otworzyć plik by zobaczyć co to jest?
- po co to komuś, kto korzysta z jednego komputera i jesli w ogóle podróżuje, to z nim (tzn z tym laptopem)
- co gdy będąc u klienta nie mogę mu czegoś pokazać/udowodnić, bo nie ma w terenie dostępu do neta? Nie ściągne tego z iPlusa, bo jak się orientujesz zdjęcia mają po kilka MB i bym się zestarzał zanim bym ściągnął kilka MB
Gmail + ewentualnie dostęp po IMAP
również polecę Thunderbird, w porównaniu z the batem może nie ma tylu opcji konfiguracyjnych, ale jest szybszy, wyszukuje i sortuje wątkami, bezproblemowy w przypadku reinstalacji systemu ...
Aplikacja internetowa nie jest zintegrowana z systemem. Nie można do niej skierować funkcji mail z innych programów. Nie można wykorzystać książki adresowej. Nie można zintegrować z wyszukiwarką (korzystał Pan z mail więc pewnie wie, jakim potężnym narzędziem jest Spotlight). Załącznikami można operować tylko w zakresie oferowanym przez program. I wiele innych funkcji które stanowią różnicę między połączeniem system-aplikacja a samą aplikacją.
- jesli korzystasz z gmaila na chrome, to jest zintegrowany z systemem (jesli nie, to integrują go przeróżne aplikacje)
- książkę*adresową synchronizuje się automatycznie z systemową (na windowsie chyba wymaga jakiejs aplikacji)
- "Załącznikami można operować tylko w zakresie oferowanym przez program"
tego nie rozumiem, możesz ściągać pliki na dysk
- dla osoby, która ma kilkanaście tysięcy odebranych emaili i kilka tysięcy wysłanych, ładnie posegregowane w katalogach, tożsamościach itd?
- gdzie niektóre maile maja ponad 20 MB, a niestety mają tak głupi tytuł, że musisz otworzyć plik by zobaczyć co to jest?
- po co to komuś, kto korzysta z jednego komputera i jesli w ogóle podróżuje, to z nim (tzn z tym laptopem)
- co gdy będąc u klienta nie mogę mu czegoś pokazać/udowodnić, bo nie ma w terenie dostępu do neta? Nie ściągne tego z iPlusa, bo jak się orientujesz zdjęcia mają po kilka MB i bym się zestarzał zanim bym ściągnął kilka MB
kopiuj/wklej z ustawien gmail dla firm (za free) - zwykla poczta w domenie @gmail.com również*to obsługuje
"
Zezwalaj użytkownikom na instalowanie punktów dostępu do Dokumentów Google, Kalendarza Google oraz Gmaila z pulpitu systemu Microsoft Windows. Są one wstępnie skonfigurowane do współpracy z kontami w Twojej domenie i działają w uproszczonym oknie przeglądarki Google Chrome. Ta aktualizacja pozwala też użytkownikom ustawić Gmaila jako domyślny program poczty e-mail.
Pobierz te funkcje dla siebie stąd lub udostępnij ten link użytkownikom: http://dl.google.com/tag/s/ap=kamilczaja.com/googlewebapps/en/googleappsstandalonesetuptagged.exe
"
- po wejsciu w ustawienia (tak, aplikacja internetowa też jest konfigurowalna) gmaila wystarczy kliknąć "udostępnij OFFLINE". Od tego momentu archiwum i najnowsze maile wraz z załącznikami będą*dostępne z poziomu przeglądarki na komputerze bez dostępu do internetu. Poczta i załączniki ściągają*się*automatycznie i zapisują*na dysku podobnie jak dane z np.outlooka.
- do tego gmail ma najlepszy antyspammer
- kalendarz w gmailu (za darmo) powiadamia smsami o terminach i potrafi automatycznie synchronizować się*z kalendarzem na komputerze
- pod gmaila można podpiąć domenę firmową (za darmo tu (https://www.google.com/a/cpanel/premier/new?hl=pl)) i zakladać nowe konta emailowe (do 50 za free)
Oczywiście gmail nie jest też*pozbawiony wad, mi najbardziej przeszkadza brak możliwości zaznaczania maili (w widoku listy) klikając w ich temat - w aplikacjach na komputerze można łatwo zaznaczyć kilka maili z wciśniętym klawiszem CTRL, albo SHIFT - w gmailu trzeba celować myszką*w małe kwadraciki.
- W wydaniu darmowym ma ograniczoną*pojemność*- 7GB, po kilku latach w ostatnim miesiącu zapełniłem całą skrzynkę, zostałem poniekąd 'zmuszony' do zapłacenia 5 dolarów (15zł) opłaty rocznej za 20GB. chyba nie ma tragedii...
Wypróbuj Windowsowy Live Mail.
http://explore.live.com/windows-live-mail?os=other
Używam od lat. Zainstalowałem córce i wszystko jest po polsku, ale nazwy skrzynek (odbiorcza itd) są angielskie. Instalowałem różne wersje, a nazwy dalej po angielsku...
Używam od lat. Zainstalowałem córce i wszystko jest po polsku, ale nazwy skrzynek (odbiorcza itd) są angielskie. Instalowałem różne wersje, a nazwy dalej po angielsku...
To co powiem nie rozwiązuje akurat Twojego problemu, ale grzecznie zapytam, korzystałeś kiedyś z Thunderbirda?
wagabundy
28-10-2014, 20:07
Thunderbird ma jeszcze jedną zaletą, wersja może mało popularną, ale jednak ;) występuje również w wersji przenośnej ("portable")!
Nazwy skrzynek, to znaczy? Może to nazwy po stronie serwera?