Zobacz pełną wersję : Jak uniknąć prześwietlenia nieba ?
damian.dab85
11-02-2011, 22:38
Witam,
Mam pytanie, jak skutecznie uniknąć prześwietlenia nieba, ale zarazem, żeby dolna część byłą wystarczająco doświetlona ? Wiem że rozwiązaniem, jest obróbka HDR, bądź stosowanie filtra połówkowego. Takowego nie posiadam ;/ :(
Macie jakieś inną skuteczną receptę ?
Pozdrawiam.
jackrabbit
11-02-2011, 22:39
tryb M :)
damian.dab85
11-02-2011, 22:42
Tak, zapomniałem dodać, że tryb M.
To miała być odpowiedź na Twoje pytanie:)
Najlepszym rozwiązaniem byłby chyba filtr, ale skoro nie posiadasz to pozostaje Tobie albo HDR, albo postprocessing... np. filtry gradacyjne w ACR.
pastwisko
11-02-2011, 22:55
Rozumiem że tryb M pozwala bardziej doświetlić dół, a mniej niebo?
Jak nie masz filtra to go kup, nie są drogie. Tryb M ci nic nie da w tym temacie. Najwyzej zadecydujesz co chcesz poprawnie naświetić - górę czy dół. Zakładdając ze scena jest dość kontrastowa.
marszull
11-02-2011, 23:05
jak roznice nie sa bardzo duze
to rob zdjecia rawach
naswietlaj na swiatla, a pozniej podczas wolania
wyciagaj z cieni
ewentualnie kup fuji i rob odwrotnie ;)
a najlepiej tak jak radzi pastwisko
kupic filtr
jackrabbit
11-02-2011, 23:18
Rozumiem że tryb M pozwala bardziej doświetlić dół, a mniej niebo?
pozwala nie przepalic nieba a dol mozna sobie troche podciagnac pozniej, kolega zdaje sobie sprawe z istnienia filtrow ND, pytal jak sobie radzic bez nich
pozwala nie przepalic nieba a dol mozna sobie troche podciagnac pozniej
Zależy też jaki aparat. Często lepiej lekko "prześwietlić" (w cudzysłowie bo prawdziwe prześwietlenie to całkowita utrata informacji z takiego obszaru), a później odzyskiwać szczegóły, niż na odwrót. Nie mamy wtedy problemu z ogromny szumem wyłażącym z cieni.
damian.dab85
12-02-2011, 00:20
Aparat, taki jak w stopce :)
Aparat, taki jak w stopce :)
I czy takie zdjęcie ma wyjść prosto z puszki bez obróbki?
Naswietlaj osobno na niebo osobno na scenerie i lacz w PS.
po prostu wyczekaj na odpowiedni moment - gdy słońce ładnie oświetla dół a góra nie jest aż tak mocno jasna - czy to o wschodzie (powiedzmy do 9 w lecie) albo przy zachodzie :)
pastwisko
12-02-2011, 02:07
pozwala nie przepalic nieba a dol mozna sobie troche podciagnac pozniej, kolega zdaje sobie sprawe z istnienia filtrow ND, pytal jak sobie radzic bez nich
No napisałeś tylko "Tryb M".
sniper88
12-02-2011, 02:35
Można użyć bracketingu, tak, żeby jedno zdjęcie miało dobrze naświetlone niebo, a drugie pierwszy plan. Potem to łączysz w np. PSie, bawisz się maskami i voilà.
Bracketing jest fajny o ile scena jest statyczna.
O, nie padło chyba jeszcze jedno rozwiązanie: błysnąć lampą! :D
W poludnie napij sie piwka a strzelaj popoludniu, jak kolega napisal godzine przed zachodem najlepiej. Jesli juz musisz focic w pelnym sloncu poczekaj na chmury az je przykryja na pewno bedzie lepiej choc filtr to naj rozwiazanie .
można zrobić HDR: jedną fotę zrobić w samo południe drugą o północy i połączyć w jedną.
Zestaw filtrów cyfrowych Nik Color Efex Pro (http://www.niksoftware.com/colorefexpro/usa/entry.php, jest też wersja do NX2) i m.in. masz regulowany filtr połówkowy.
Tyle, że taki cyfrowy filtr połówkowy kosztuje trochę więcej od Cokin’a czy Hitech’a. :)
Jak ktoś ma NXa i trochę oleju w głowie, to nic nie kosztuje. ;)
sejmajnejm
14-02-2011, 14:57
filtr polowkowy. reszta to pitu pitu.
A>
sejmajnejm
14-02-2011, 16:43
no i polar. slusznie czasem tez moze poratowac.
A.
(...)
Macie jakieś inną skuteczną receptę ?
(...)
Ja używam pomiaru CW albo punktowego. Bo na matrycowym mi przepalało niebo ;)