Zobacz pełną wersję : Nikon D80, zakup bez gwarancji
panerai_47
17-01-2007, 12:32
Witam wszystkich na forum. Mam takie pytanie odnośnie D80 czy dużo się ryzykuje kupując nowy za 3,6 plnów z obiektywem 18-135 ale bez gwarancji? Co do obiektywu lepszy 18-70 czy 18-135?
Pozdr
Dużo ryzykujesz bo z gwarancją jest wszystkiego 300 PLN droższy. Wg mnie nie warto. Co do obiektywu to wolałbym 18-70 (moim zdaniem lepszy od 18-135), ale niestety jest krótszy :(.
Pozdrawiam
Erie
Brachson
17-01-2007, 13:05
jak ci się cokolwiek stanie to popłyniesz na dużo więcej niż te 300zł
Zakup taki nie ma zadnego sensu (mym zdaniem)
bartoszek
17-01-2007, 14:57
Nie ma to najmniejszego sensu,za duże ryzyko.Pozatym cena w sklepach niespecjalnie się różni,niewiele więcej trzeba zapłacić.A jeśli chodzi o obiektyw to N18-70.
Ja radziłbym zaplacic wiecej i brac z gwarancja? A jeśli chodzi o obiektyw to 18-70 podobno jest lepszy!
panerai_47
17-01-2007, 15:44
Dzięki za pomoc. Tak na marginesie co się dzieje z Konicą Minoltą? Czyżby na polu walki zostały tylko Nikony i Canony?
biniubak
17-01-2007, 15:46
Nie tylko. Jest jeszcze Olympus, Pentax, Panasonic chyba, a i Samsung coś kroi pewnie w lustrach. A co do pytania o KM to się teraz nazywa SONY. Takie czasy.
I zapomniałem o naszyej/naszym bratniej/bratnim FUJI
panerai_47
17-01-2007, 15:48
Nie tylko. Jest jeszcze Olympus, Pentax, Panasonic chyba, a i Samsung coś kroi pewnie w lustrach. A co do pytania o KM to się teraz nazywa SONY. Takie czasy.
Wiem o pozostałych ale chyba to raczej niszowy sprzęt:)
Jacek B.
17-01-2007, 16:27
Wiem o pozostałych ale chyba to raczej niszowy sprzęt:)
tak, to sprzęt który ma mniejsze zainteresowanie. Oprócz sony pozostałę marki mają kiepskie perspetywy. Sony ma już swoich zwolenników i to wielu pozostałych po systemie KM, ale jeszcze długo nie dorównają Nikonowi. Nikon ma już wyrobioną markę i więcech użytkowników co nie znaczy że leprze zdjęcia wychodzą z tej puszki.
Zbigniew
17-01-2007, 17:31
Staję w obronie Pentaksa -> po tym, jak Samsung sypnął kasy, a teraz może i Hoya sypnie, Pentax rzeźbi całkiem nieźle. K100D, K10D i plany na więcej, a do tego zoomy ze światłem 2.8 tej wiosny. :)
A może mi ktoś wyjaśnić po co samsung robi apaarty, jeśli są identyczne co Pentaxy?
panerai_47
17-01-2007, 21:14
a no własnie Pentax K10D to chyba podobny segment co D80, jakie wady i zalety. Do Pentaxa to mam w sumie sentyment, w latach 70-tych mój wujek przywiózł sobie lustrzankę Pentaxa z "zachodu" byłem cały happy jak mogłem ją potrzymac w rękach:):):)
audiorek
17-01-2007, 22:33
A może mi ktoś wyjaśnić po co samsung robi apaarty, jeśli są identyczne co Pentaxy?
hmmm. o ile je Samsung robi, a nie Pentax dla Samsunga. Po co samsung ma cos robic od zera, jak moze miec gotowca. Widocznie nie udało mu sie kupic żadnej marki więc poszedł na współpracę.
No tak, ale sprzedając takie same aparaty robią sobie wzajemnie konkurencje. Kiedyś czytałem, że mieli podzielić się rynkami tj. kto inny miał wziąć Europę, Amerykę i Azję - u nas w każdym razie można kupić i Samsunga i Pentaxa :)
Zbigniew
18-01-2007, 00:27
No tak, ale sprzedając takie same aparaty robią sobie wzajemnie konkurencje. Kiedyś czytałem, że mieli podzielić się rynkami tj. kto inny miał wziąć Europę, Amerykę i Azję - u nas w każdym razie można kupić i Samsunga i Pentaxa :)
Ropusz racja - miał nastąpić podział, który nie nastąpił (no formalnie jeszcze nie ma w Polsce GX-10 do zakupu, choć się nim już bawiłem), natomiast jest Pentax, którego też miałem okazję potestować. Obydwa są zacnymi aparatami, niestety z wadami wieku niemowlęcego. Gdyby nie to, że w Polsce jest tak słaby marketing Pentaksa, a w Europie cały system z bagnetem K nie tak popularny jak C/N, to K10D/GX-10 odstrzeliłyby z łatwością wielu potencjalnych chętnych na D80. Zresztą, BTW K10D/GX-10 jest, jako puszka, IMHO ciut wyżej niż D80, bo ma uszczelnienia/antyszejka/wycieraczkę. Szczególnie elementów 1 i 2 brakuje mi w moim D80.
Sorry za OT, ale swego czasu bardzo interesowałem się kadyszką i przestudiowałem od A do Z strony o lustrach i szklarni Pentaksa. Chyba przeniosę się do działu Inne systemy :)
Pozdrowienia,
Zbyszek
To czego brakuje mi w systemie Pentaxa to brak takich uniwerslanych zoomów, jak N 18-70, 18-135 czy 18-200.
Zbigniew
18-01-2007, 00:40
Wiosną mają być 18-50/2.8, 50-200/2.8 i do 300/4 (z pamięci), tylko ich ceny mogą oscylować w granicach eLek. Poza tym rzeczywiście jest kicha, bo do K10D dają teraz w Polsce (dają = Apollo upłynnia) kitowy 18-55, którego wartość to 200-300 zł :( Zdecydowanie lepszym pomysłem jest K10D + 16-45/4, ale to już wydatek rzędu 3800 + 1800 (też z pamięci), więc już przestaje być wesoło. Tutaj Nikon rzeczywiście rozwala konkurencję, bo za około 1000 z grosikiem można mieć na początek bardzo przyzwoity kit 18-70.
Przy tej cenie za 16-45 f/4 lepszy już by był Tamron 17-50 f/2.8.
Zbigniew
18-01-2007, 00:47
A ma toto mocowanie do Pentaksa ? Nie pamiętam, aby miało :( Z pewnością alternatywą mógłaby być natomiast Sigma 18-50/2.8 w wersji Macro, ale ona chyba nie dotarła jeszcze do nas (przynajmniej w grudniu jej nie było).
Faktycznie nie ma. :( To tylko potwierdza, jak mało popularna jest ta marka.
Witam, wracjac do tematu co myslicie o podobnym KIT-cie d80 + 18:135 ale za 3 000 PLN a nawet 2 900 (tyle co samo body u nas)? i tez bez gwarancji?? Tu juz chyba jest spora roznica i by mozna sobie jakis lepsze szkielko dokupic za to?? Warto na to isc?
Pozdro
Zbigniew
19-01-2007, 14:37
IMO to kiepski pomysł. Ja ze swoim D80 byłem na testowaniu układu pomiaru światła oraz na mapowaniu pikseli. Druga rzecz bezpłatna, ale pierwsza w ramach gwarancji robiona za free. Nie wierzę, że przy moim użytkowaniu (a eksploatuję sprzęt dosyć mocno jak na warunki amatorskie - 2,5k zdjęć miesięcznie) nie będzie potrzebny za rok, półtora serwis. Z pewnością daje to dodatkowy komfort podczas robienia zdjęć.
Nie wiem, czy porównanie będzie trafne, ale z tą gwarancją jest jak z ubezpieczeniem samochodu - można wykupić tylko OC, niektórzy nawet tego nie mają, ale ja osobiście wolę mieć OC/AC - jeżdżę i śpię spokojnie. A aparat to skomplikowana zabawka i potrafi się psuć :)
panerai_47
20-01-2007, 11:15
Jak poczytałem o fachowcach w serwisie NP, to gwarancją można sobie co najwyżej tyłek podetrzeć.
Jak poczytałem o fachowcach w serwisie NP, to gwarancją można sobie co najwyżej tyłek podetrzeć.
Ale zawsze moze się zdarzyć sytuacja, że apara nie trafi do serwisu tylko od razu zostanie wymieniony na nowy w ramach gwarancji. W przypadku jej braku... no cóż... Zresztą Twój wybór, Twoja kasa - zrobisz co zechcesz.